După declaraţiile iresponsabile ale celor doi liberali, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, şi fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora proiectul Roşia Montană trebuie demarat imediat, acţiunile companiei Gabriel Resources au dat semne de revigorare la Bursa din Toronto - ceea ce întăreşte supoziţia că respectivele declaraţii au fost comandate special în acest scop! În acelaşi timp, nici preşedintele Traian Băsescu n-a stat degeaba: a mai marcat un punct de rating pentru RMGC, pledând din nou pentru proiectul minier de la Roşia Montană, dar oferind în plus companiilor străine "alte trei zone cu aur”, ca un veritabil pokerist care face un "blind” cu amicii. Acest scandalos lobby al preşedintelui a avut loc la întâlnirea recentă cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. Din fericire, veştile de pe frontul luptei pentru salvarea Roşiei Montane nu sunt numai negative. Un videoclip interpretat de marea doamnă a filmului şi teatrului românesc, Maia Morgenstern, realizat de compania de publicitate "Papaya Advertising”, pentru Asociaţia Alburnus Maior, a tăiat respiraţia sutelor de mii de telespectatori. În data de 19 iunie, a treia zi de la lansare, tulburătorul videoclip adunase peste 334.000 de vizitatori pe reţeaua You Tube, plus telespectatorii de la televiziunile România TV şi Realitatea TV. La data la care apare revista noastră, probabil se vor fi adunat în jur de 500.000 de vizualizări pe You Tube, iar TVR1, TVR2 şi TVR Info au acceptat transmisia zilnică a spotului, din 20 până în 30 iunie. Directorul responsabil de creaţie al agenţiei Papaya, Robert Tiderle, precizează: "Conceptul creativ al campaniei este foarte simplu. Extragerea aurului, aşa cum se doreşte să se facă la Roşia Montană, va provoca suferinţă. Oameni daţi afară din casele în care s-au născut, un lac imens de cianură, câţiva munţi raşi de pe suprafaţa pământului... Şi asta pentru aur. Să facem ce cu el? Cercei? Dacă vor cercei, le dăm cercei. Numai să ne lase în pace!”.
"Bună ziua. Sunt Maia Morgenstern şi vreau să fac o donaţie celor ce au neapărat nevoie de aur”
Într-o interpretare inegalabilă, patimile Roşiei Montane sunt sugerate din câteva cuvinte şi din câteva gesturi extraordinare ale marii actriţe. Revista online AdPlayers.ro consideră scena prea "dură”, deşi recunoaşte că nu poate lăsa indiferent pe nimeni "faţă de ceea ce se întâmplă cu preconizata exploatare de către străini a bogăţiilor de la Roşia Montană”.
Aşezându-se la o masă, în peisajul înfricoşătoarei exploatări de cupru de la Roşia Poieni, actriţa îşi scoate bijuteriile şi le depune ostentativ în faţa camerei de filmat. Îşi însoţeşte gesturile de câteva cuvinte tulburătoare: "Bună ziua! Sunt Maia Morgenstern şi vreau să fac o donaţie celor care au neapărată nevoie de aur. Poftiţi, domnilor. Tot aurul meu. Numai lăsaţi-ne în pace! Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel ca şi o ţară! Află adevărul despre Roşia Montană, nu despre aurul său”. Mesajul este răvăşitor, considerat de specialişti drept una dintre cele mai bune "campanii sociale” din România ultimilor 20 de ani. În orice caz, este un mesaj credibil, realizat pe gratis, spre deosebire de făcăturile mincinoase ale companiei Gold Corporation, pentru care s-au cheltuit multe milioane de euro. "Un spot rar”, spun cei de la AdPlayers.ro, "pentru o cauză naţională la fel de... rară. Aurul şi afacerile, contra omului care se vede dat afară din pământul său, de o miză care nu este a sa, nici a urmaşilor lui, nici a urmaşilor urmaşilor lui”. Candidat sigur la un premiu la festivalurile de publicitate, spotul Papaya o distribuie pe marea actriţă într-un rol care eclipsează de la distanţă tot ce s-a realizat în ultimii ani în campania de salvare a Roşiei Montane. Ca să nu mai vorbim de distanţa astronomică la care au fost lăsate, în urmă, spoturile maneliste ale deşănţatei oferte publicitare a RMGC.
Pentru realizarea acestei campanii au fost depuse eforturi susţinute timp de aproape 6 ani. Au participat pro-bono: Papaya Advertising, actriţa Maia Morgenstern, Family Film (casa de producţie), Florin Şerban (regizor), Marius Panduru (director de imagine). Pentru a viziona clipul, accesaţi: You Tube, Salvati Rosia Montana - Maia Morgenstern. Mai multe detalii pot fi obţinute de la: 0741.137.266 sau de la adresa de e-mail: alburnusmaior@ngo.ro
De la minciuni la ameninţări
Roşia Montană a găzduit, în perioada 15-17 iunie, atelierul de documentare foto-video pe tema patrimoniului Roşiei Montane, prima etapă a proiectului "Patrimoniul din Roşia Montană în imagini”, organizat de Alburnus Maior şi Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare.Arheologie).
Scopul acestui proiect îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. În cadrul workshop-ului, au participat 10 artişti din Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Galaţi, Bucureşti - fotografi, directori de imagine, cineaşti cu experienţă şi cu rezultate deosebite în domeniul artei foto-video. Proiectul a stârnit însă o reacţie agresivă, de adevărată mineriadă, din partea unui grup organizat de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, şi îmbrăcaţi, cei mai mulţi dintre ei, în echipamentul inscripţionat cu sigla şi denumirea RMGC. Circa 30-40 de aşa-zişi "mineri” au atacat grupul de organizatori şi fotografi cu strigăte violente, îmbrânceli, ameninţări ("vă rupem gâtul!”; "dacă luni dimineaţă mai sunteţi aici, vă rupem picioarele”).
Caracterul "spontan” al mineriadei era confirmat de prezenţa a doi angajaţi RMGC care au filmat toată scena. Au fost chemate poliţia şi jandarmeria, iar incidentul a fost stins după aproape o oră. Organizatorii nu s-au lăsat intimidaţi şi au făcut deja plângeri penale tuturor celor care au încălcat legea. "Mă bucur că participanţii la acest eveniment nu s-au lăsat intimidaţi, Roşia Montană este minunată şi trebuie descoperită! Ameninţările şi manipularea sunt metodele prin care această firmă îşi impune voinţa în Roşia Montană! Şi e cu atât mai neplăcut să vezi că un astfel de comportament este exersat nu doar de angajaţii Goldului, ci şi de primar - a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior. Un alt participant la atelierul fotografic, Edmond Kreibik, regretă că nu şi-a putut aduce soţia şi băiatul: "Am anulat venirea lor, deoarece nu le puteam garanta siguranţa, după incidentul grav care s-a petrecut acolo. Cred că la Roşia Montană există exemple clare că se poate trăi şi fără minerit. Dar trebuie muncă, implicare şi conştiinţă”.
"În loc să fie tranşant faţă de problema Roşia Montană, guvernul o tot scaldă”
Luni, 18 iunie, la Ministerul Mediului, a avut loc prima întâlnire a ministrului Rovana Plumb cu câteva organizaţii de mediu, pe tema Roşia Montană. Întâlnirea a avut loc după ce europarlamentarul Daciana Sârbu, iritată de afirmaţiile recente ale ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, în legătură cu necesitatea aprobării rapide a investiţiei miniere, a îndemnat-o pe fosta sa colegă de la Bruxelles "să se pronunţe”: "Cred că ministrul mediului trebuie să se pronunţe... Din punctul meu de vedere, proiectul de la Roşia Montană nu ar trebui să demareze vreodată. Am spus-o de nenumărate ori”. Dar Rovana Plumb a dorit să asculte mai întâi ce spun ecologiştii, cu toate că raportul departamentului juridic, elaborat pe timpul lui Korodi Attila, i-a recomandat foarte clar să oprească procedurile studiului de impact asupra mediului, câtă vreme documentele de bază (PUG şi PUZ) nu mai sunt valabile.
Potrivit jurnalistului Mircea Toma, întâlnirea doamnei ministru cu militanţii a avut loc "într-o linişte de catifea”, iar cu această ocazie "a aflat numai noutăţi” (Nicolae Rădulescu Dobrogea). "Doamna ministru”, spune Dobrogea, "nu ştia că, zilnic, timp de 17 ani, acolo se vor consuma 40 de tone de cianură şi 20 de tone de explozivi”. O surpriză pentru doamna Plumb a fost Dragoş Popovici, fost lider de sindicat, astăzi preşedinte executiv al Federaţiei Societăţii Civile Româneşti. El a atacat dur guvernul care, "în loc să fie tranşant faţă de această problemă, o tot scaldă. Poporul are întotdeauna dreptate. Nimic împotriva voinţei poporului. Avuţia poporului nu poate fi înstrăinată”, a spus Popovici. Rovana Plumb a aflat, de asemenea, următoarele: "Refacerea mediului se va face pe banii statului român” (Codruţa Nedelcu, asociaţia ARIN); "2500 de evacuaţi, pentru 2000 de locuri de muncă - o glumă sinistră” (Mircea Toma). "Spuneţi un NU hotărât proiectului, pentru că nu este de dezvoltare durabilă” (Costel Popa). În final, ministrul i-a liniştit pe ecologişti: "Proiectul va fi reanalizat... Se va înfiinţa un comitet interministerial pe această problemă”. Cum orice comitet îngroapă o problemă, în loc s-o rezolve, ne-am fi dorit, totuşi, ca Rovana Plumb să vorbească tranşant. Spre exemplu, aşa cum vorbeşte consilierul de stat al primului ministru, Remus Cernea: "Atâta timp cât Mişcarea Verzilor-Democraţi Agrarieni va face parte dintr-un Guvern al României, acestui proiect nu i se va da drumul”. Cum participarea reprezentanţilor organizaţiilor de mediu la discuţiile finale, din comitetul interministerial, este garantată de doamna ministru, se poate spune că acesta este un pas pozitiv, înregistrat zilele trecute la Ministerul Mediului.