ROȘIA MONTANĂ ÎN LINIA ÎNTÂI

Ion Longin Popescu
"Poftiți, domnilor. Tot aurul meu. Numai lăsați-ne în pace!”

După declarațiile iresponsabile ale celor doi li­berali, ministrul economiei, Daniel Chi­țo­iu, și fostul prim-ministru Călin Popescu Tă­riceanu, potrivit cărora proiectul Roșia Montană trebuie demarat imediat, acțiunile companiei Ga­briel Resources au dat semne de re­vigorare la Bursa din To­ronto - ceea ce întărește su­po­ziția că respectivele de­clarații au fost comandate spe­cial în acest scop! În ace­lași timp, nici președin­tele Traian Băsescu n-a stat de­geaba: a mai marcat un punct de rating pentru RMGC, ple­dând din nou pentru proiec­tul minier de la Roșia Mon­tană, dar oferind în plus com­pa­niilor străine "alte trei zo­ne cu aur”, ca un veritabil po­kerist care face un "blind” cu amicii. Acest scandalos lobby al președintelui a avut loc la întâlnirea recentă cu Philippe Le Houérou, vi­cepreședinte al Băncii Mon­diale pentru Europa și Asia Centrală. Din fericire, veș­tile de pe frontul luptei pentru salvarea Roșiei Montane nu sunt numai ne­gative. Un videoclip interpretat de marea doamnă a fil­mului și teatrului românesc, Maia Morgenstern, realizat de compania de publicitate "Papaya Ad­ver­tising”, pentru Asociația Alburnus Maior, a tăiat res­pirația sutelor de mii de telespectatori. În data de 19 iunie, a treia zi de la lansare, tulburătorul videoclip adunase peste 334.000 de vizitatori pe re­țeaua You Tube, plus telespectatorii de la televiziunile România TV și Realitatea TV. La data la care apare re­vista noas­tră, probabil se vor fi adunat în jur de 500.000 de vizualizări pe You Tube, iar TVR1, TVR2 și TVR Info au acceptat transmisia zilnică a spotului, din 20 până în 30 iunie. Directorul responsabil de cre­ație al agen­ției Papaya, Robert Tiderle, precizează: "Con­ceptul creativ al campaniei este foarte simplu. Ex­tragerea aurului, așa cum se dorește să se facă la Ro­șia Mon­tană, va provoca suferință. Oameni dați afa­ră din casele în care s-au născut, un lac imens de cia­nură, câțiva munți rași de pe suprafața pă­mân­tului... Și asta pentru aur. Să facem ce cu el? Cercei? Dacă vor cercei, le dăm cercei. Numai să ne lase în pace!”.

"Bună ziua. Sunt Maia Morgenstern și vreau să fac o donație celor ce au neapărat nevoie de aur”

Într-o interpretare inegalabilă, patimile Roșiei Mon­­tane sunt sugerate din câteva cuvinte și din câteva gesturi extraordinare ale marii actrițe. Revista online AdPlayers.ro consideră scena prea "dură”, deși re­cunoaște că nu poate lăsa indiferent pe nimeni "față de ceea ce se întâmplă cu preconizata exploatare de către străini a bogățiilor de la Roșia Montană”. Așe­zându-se la o masă, în peisajul înfricoșătoarei ex­ploatări de cupru de la Roșia Poieni, actrița își scoate bijuteriile și le depune ostentativ în fața camerei de fil­mat. Își însoțește gesturile de câteva cuvinte tulbu­rătoare: "Bună ziua! Sunt Maia Morgenstern și vreau să fac o donație celor care au neapărată ne­voie de aur. Poftiți, domnilor. Tot aurul meu. Nu­mai lăsați-ne în pace! Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel ca și o țară! Află adevărul despre Roșia Montană, nu despre aurul său”. Mesajul este răvășitor, considerat de specialiști drept una dintre cele mai bune "campanii sociale” din România ultimilor 20 de ani. În orice caz, este un mesaj credibil, realizat pe gratis, spre deosebire de făcăturile mincinoase ale companiei Gold Corporation, pentru care s-au cheltuit multe milioane de euro. "Un spot rar”, spun cei de la AdPlayers.ro, "pentru o cauză națională la fel de... rară. Aurul și afacerile, contra omului care se vede dat afară din pământul său, de o miză care nu este a sa, nici a urmașilor lui, nici a urmașilor urmașilor lui”. Candidat sigur la un premiu la festivalurile de publicitate, spotul Papaya o distribuie pe marea actriță într-un rol care eclipsează de la distanță tot ce s-a realizat în ultimii ani în campania de salvare a Roșiei Montane. Ca să nu mai vorbim de distanța astronomică la care au fost lăsate, în urmă, spoturile maneliste ale deșănțatei oferte publicitare a RMGC.
Pentru realizarea acestei campanii au fost depuse eforturi susținute timp de aproape 6 ani. Au par­ticipat pro-bono: Papaya Ad­ver­tising, actrița Maia Mor­genstern, Family Film (casa de pro­duc­ție), Flo­rin Șer­ban (re­gizor), Ma­rius Pan­duru (di­rec­tor de imagine). Pentru a viziona clipul, ac­ce­sați: You Tube, Salvati Ro­sia Montana - Maia Mor­genstern. Mai multe detalii pot fi obținute de la: 0741.137.266 sau de la adresa de e-mail: alburnusmaior@ngo.ro

De la minciuni la amenințări

Roșia Montană a găzduit, în perioada 15-17 iunie, ate­lierul de documentare foto-video pe tema patrimoniului Roșiei Montane, prima etapă a proiectului "Patrimoniul din Roșia Montană în ima­gini”, organizat de Alburnus Maior și Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare.Arheologie). Scopul acestui proiect îl constituie realizarea unui repertoriu al ele­mentelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. În cadrul work­shop-ului, au participat 10 artiști din Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Galați, Bucu­rești - fotografi, di­rectori de ima­gine, cineaști cu expe­riență și cu rezultate deo­se­bite în domeniul artei foto-video. Proiectul a stârnit însă o reacție agresivă, de ade­vă­rată mineriadă, din partea unui grup organizat de anga­jați ai companiei Roșia Mon­tană Gold Cor­poration, și îmbrăcați, cei mai mulți din­tre ei, în echi­pamentul ins­crip­ționat cu sigla și de­numirea RMGC. Circa 30-40 de așa-ziși "mi­neri” au ata­cat grupul de organizatori și fo­tografi cu strigăte violente, îm­brânceli, amenințări ("vă rupem gâ­tul!”; "dacă luni dimi­neață mai sunteți aici, vă rupem pi­­cioarele”). Carac­terul "spon­­tan” al mineriadei era confirmat de prezența a doi angajați RMGC care au filmat toată scena. Au fost che­­­mate poliția și jandar­meria, iar incidentul a fost stins du­pă aproape o oră. Or­gani­zatorii nu s-au lăsat inti­mi­dați și au făcut deja plân­geri penale tuturor celor care au încălcat legea. "Mă bucur că participanții la acest eve­ni­ment nu s-au lăsat intimi­dați, Roșia Montană este mi­nu­nată și trebuie desco­pe­rită! Amenințările și ma­nipularea sunt metodele prin care această firmă își impune voința în Roșia Montană! Și e cu atât mai neplăcut să vezi că un astfel de comportament este exersat nu doar de angajații Goldului, ci și de primar - a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior. Un alt participant la atelierul fo­tografic, Edmond Kreibik, regretă că nu și-a putut adu­ce soția și băiatul: "Am anulat venirea lor, deoarece nu le puteam ga­ranta siguranța, după incidentul grav care s-a petrecut acolo. Cred că la Roșia Montană există exemple clare că se poate trăi și fără minerit. Dar trebuie muncă, implicare și conștiință”.

"În loc să fie tranșant față de problema Roșia Montană, guvernul o tot scaldă”

Luni, 18 iunie, la Ministerul Mediului, a avut loc prima întâlnire a ministrului Rovana Plumb cu câteva organizații de mediu, pe tema Roșia Montană. În­tâlnirea a avut loc după ce europarlamentarul Da­ciana Sârbu, iritată de afirmațiile recente ale mi­nistrului economiei, Daniel Chițoiu, în legătură cu nece­sitatea aprobării rapide a investiției miniere, a îndemnat-o pe fosta sa colegă de la Bruxelles "să se pronunțe”: "Cred că ministrul mediului trebuie să se pronunțe... Din punctul meu de vedere, proiectul de la Roșia Montană nu ar trebui să demareze vreodată. Am spus-o de nenu­mărate ori”. Dar Rovana Plumb a dorit să asculte mai întâi ce spun ecologiștii, cu toate că raportul departa­mentului juridic, elaborat pe timpul lui Korodi Attila, i-a recomandat foarte clar să oprească procedurile stu­diului de impact asupra mediului, câtă vreme docu­mentele de bază (PUG și PUZ) nu mai sunt valabile. Potrivit jurnalistului Mircea Toma, întâlnirea doamnei ministru cu militanții a avut loc "într-o liniște de catifea”, iar cu această ocazie "a aflat numai nou­tăți” (Nicolae Rădulescu Dobrogea). "Doamna mi­nistru”, spune Dobrogea, "nu știa că, zilnic, timp de 17 ani, acolo se vor consuma 40 de tone de cianură și 20 de tone de explozivi”. O surpriză pentru doamna Plumb a fost Dragoș Popovici, fost lider de sindicat, astăzi președinte executiv al Federației Societății Civile Românești. El a atacat dur guvernul care, "în loc să fie tranșant față de această problemă, o tot scal­dă. Poporul are întotdeauna dreptate. Nimic împotriva voinței poporului. Avuția poporului nu poate fi înstrăinată”, a spus Popovici. Rovana Plumb a aflat, de asemenea, următoarele: "Refacerea mediului se va face pe banii statului ro­mân” (Codruța Nedelcu, aso­ciația ARIN); "2500 de evacuați, pentru 2000 de locuri de muncă - o glumă si­nistră” (Mircea Toma). "Spuneți un NU hotărât proiectului, pentru că nu este de dezvoltare durabilă” (Cos­tel Popa). În final, mi­nistrul i-a liniștit pe eco­logiști: "Proiectul va fi rea­nalizat... Se va înființa un comitet interministerial pe această problemă”. Cum orice comitet îngroapă o pro­blemă, în loc s-o rezolve, ne-am fi dorit, totuși, ca Rovana Plumb să vorbească tranșant. Spre exemplu, așa cum vorbește consilierul de stat al primului ministru, Remus Cernea: "Atâta timp cât Mișcarea Verzilor-De­mo­crați Agrarieni va face parte dintr-un Guvern al Ro­mâniei, acestui proiect nu i se va da drumul”. Cum participarea reprezentanților organizațiilor de mediu la discuțiile finale, din co­mitetul interministerial, este garantată de doamna mi­nis­tru, se poate spune că acesta este un pas pozitiv, înre­gis­trat zilele trecute la Mi­nis­terul Mediului.