Atacul ischemic tranzitoriu, căci despre el vorbim în cazul dvs., este o formă clinică de accident vascular cerebral, provocată de obstrucţia temporară a unui segment arterial. În perioada acestei obstrucţii, aria cerebrală care este alimentată cu sânge de respectivul vas sanguin încetează să funcţioneze. Din fericire, aşa cum sugerează şi numele, este vorba de o suferinţă tranzitorie, după care bolnavul îşi revine (în decurs de 15-30 minute sau cel mult 24 de ore), fără a prezenta sechele neurologice. Asta nu înseamnă că un nou episod de AVC nu se poate repeta, mai ales dacă pacientul prezintă patologii care se pot constitui în factori favorizanţi declanşării unui nou atac vascular cerebral. Aceşti factori favorizanţi patologici sunt reprezentaţi, de obicei, de colesterolul sanguin permanent crescut, tulburările de ritm cardiac, diabetul zaharat complicat cu arteriopatie diabetică, hipotensiunea arterială, patologii ale valvelor cardiace, operaţiile recente pe cord sau pe vasele de sânge şi, ca în cazul dvs., un accident vascular cerebral anterior. Aşadar, prevenirea unui nou accident vascular cerebral impune, pe lângă medicaţia anticoagulantă şi fluidifiantă a fluxului sanguin (Aspirină tamponată, Plavix, Ticlid etc.), un management corect şi eficient al patologiilor mai sus amintite, asociat cu renunţarea la obiceiurile dăunătoare din stilul de viaţă. Mă refer aici, în primul rând, la renunţarea la obiceiul de a fuma şi a consuma alcool, dar şi la excesul de grăsimi de origine animală (carne grasă de porc, untură, mezeluri, unt, smântână), sare, condimente, făinoase şi zaharuri rafinate. Bineînţeles, schimbarea stilului de viaţă presupune şi revenirea la o greutate normală, obţinută prin mişcare şi activitate fizică moderată, în contextul în care supraponderalitatea sau chiar obezitatea reprezintă circumstanţe favorizante pentru declanşarea atacului vascular cerebral.
Remediile naturiste pot fi utilizate atât în scop profilactic, cât şi curativ, de persoanele care doresc să preîntâmpine un accident vascular sau să atenueze urmările (sechele) acestuia. Există numeroase produse destinate acestui scop, însă în cazul dvs. recomand utilizarea următoarelor remedii:
* Extract din muguri de Arţar - are o acţiune antitrombotică şi tonifiantă asupra arterelor din sfera encefalică şi coronariană, fiind recomandat în sechele ale accidentelor vasculare cerebrale şi sechele ale infarctului de miocard. Se poate asocia cu extractul din mlădiţe de vâsc, important protector vascular, vasodilatator şi antihipertensiv. Se administrează conform prospectului.
* Ginkgo biloba - vasodilatator arteriolar, antiagregant plachetar, recomandat în insuficienţa circulatorie cerebrală şi sechele post AVC, produsul se poate folosi cu succes şi în prevenţia accidentului vascular cerebral, în două doze zilnice (NULL x 1 capsule pe zi), pe o perioadă de 2 luni, cu o lună pauză, după care se poate relua.
* Uleiul de sâmburi de struguri - bogat în Resveratrol, acest ulei are efect de neutralizare a radicalilor liberi prin creşterea considerabilă a activităţii superoxid-dismutazei (SOD) - metaloenzimă antioxidantă implicată în sistemul de apărare împotriva speciilor reactive de oxigen. Totodată, inhibă activitatea angiotensinei (care determină creştere tensiunii) şi combate ateroscleroza, care, alături de hipertensiunea arterială sunt principalii factori determinanţi ai accidentului vascular cerebral. Se administrează conform prospectului.
* Scoarţa de salcie - are efect vasodilatator, scăzând presiunea sanguină, iar în acelaşi timp protejează prin acţiunea sa antioxidantă vasele de sânge împotriva formării depunerilor de colesterol.
Persoanele care au predispoziţie către AVC, ereditar sau ca urmare a stilului de viaţă greşit, pot face un tratament preventiv, luând zilnic 600 mg extract, în 3 reprize, înaintea meselor principale.
Să auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (după ora 21)
"Ajutaţi-mi soţul, chinuit de o polipoză nazală cronică”
(Răspuns pentru MONICA POWELL - Chicago, F. AS nr. 954)
Stimată doamnă, m-a impresionat grija pe care o purtaţi soţului dvs. şi sper ca prin tratamentul naturist pe care i-l recomand starea sănătăţii să i se îmbunătăţească. În alcătuirea acestui tratament naturist, am avut în vedere două motto-uri, amândouă fundamentale pentru păstrarea sănătăţii: cel al lui Hipocrate, care spunea: "alimentele voastre să vă fie leacuri, iar leacurile voastre să vă fie alimente”, şi cel al lui Popa Valeriu: "În primul rând, semeni şi contemporani, ţineţi minte: nu există decât o singură boală: SÂNGE ALTERAT”. Tratamentul naturist pentru soţul dvs. respectă cele precizate mai sus, adică - medicamentele sunt alimente, iar vindecarea se produce ca urmare a purificării sângelui.
1. Regimul alimentar iniţial varianta 1
Acesta trebuie ţinut de la data când luaţi cunoştinţă de el şi până la data începerii regimului BG1. După terminarea regimului BG 1 şi până la vindecare sau ameliorarea sănătăţii dvs., veţi ţine în continuare tot regimul Varianta 1.
* Alimente recomandate: orez, grâu încolţit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pieliţa de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, toate produsele lactate, ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caş proaspăt fără sare, brânză de vaci cu miere de albine, caşcaval fără sare - cu excepţia iaurtului, struguri, cireşe, curmale, migdale, stafide, fructe dulci şi miere de albine.
* Alimente interzise (nocive în cazul bolii dvs.): vită, porc, berbec, peşte, bivol, pasăre, verdeţuri (ceapă verde, praz, usturoi verde, ridichi, frunze de pătrunjel, păstăi de orice fel, fasole soia şi produse din soia, cartofi, ciuperci, oţet, fructe acre (mere acre, prune necoapte, ananas, lămâie), băuturi alcoolice, ceai, cafea şi alte băuturi, sare, fructe prea coapte (banană de culoare maro, prune foarte moi, pere), murături, ouă.
* Alimentele care nu sunt menţionate în primele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs. având în vedere boala de care suferiţi.
2. Regimul BG 1 (Boli Grave 1)
Acest regim trebuie ţinut o perioadă de 42-45 zile, după care în continuare veţi mânca alimentele precizate în regimul Varianta 1. Cu cât veţi începe mai repede regimul BG 1 cu atât este mai eficient tratamentul naturist.
Regimul BG 1 (varianta pentru bărbaţi)
1. Ora 7.30 - Terapia cu ulei
- după trezire, primul gest să fie scuiparea salivei adunate în gură. O lingură de ulei de floarea-soarelui se mestecă 20 minute stând în fotoliu. Se raclează limba îndepărtând stratul albicios-gălbui depus. Se clăteşte gura cu apă sărată (o linguriţă de sare la o cană) şi se repetă raclajul limbii de 30 ori. Apoi se perie de câteva ori limba cu periuţa de dinţi destinată anume acestui scop.
- se pune apă pe foc în două vase de 2-3 litri şi se prepară infuzia pentru clismă;
- se pregăteşte apa caldă pentru igienizarea după clismă.
2. Ora 8.30 - Clismă
Se strecoară infuzia caldă de plante în irigator (temperatura se controlează cu cotul în dorinţa de a fi cât mai caldă) şi în poziţia genupectorală se introduce canula (după ce s-a uns anusul cu ulei de măsline). Înaintea defecării, se face un masaj pe burtă în jurul ombilicului, în sensul acelor ceasornicului. Trebuie folosită toată cantitatea de infuzie (NULL litri).
- cu apa caldă pregătită înainte se face igienizarea stând cu fundul într-un lighean.
- se deschide fereastra şi în faţa ei se fac o sută de sărituri pe vârfurile picioarelor mişcând braţele şi respirând în acelaşi ritm (se poate începe gradat cu 10-20 sărituri).
3. Ora 10.00 - Orezul
b. se execută automasajul.
4. Ora 11.00 - Masa 1
Orezul pregătit cu o oră înainte se înghite boabe întregi sau mestecate. Apoi se bea jumătate de litru de apă distilată. Toată operaţiunea să dureze o oră.
5. Ora 12.30 - Pregătirea mesei 2
Se rad şi se amestecă bine cu o lingură de lemn:
- 5 linguri de grâu încolţit
- 2 linguri de ţelină (mică)
- 2 linguri de rădăcină de pătrunjel (gros)
- 1 lingură de gulie verde (nu roşie) sau 1 lingură ardei gras
- 2 linguri de sfeclă (moale)
- 1 lingură de miere de albine (miere vie)
- 2 linguri de mere
- ca desert se mănâncă o lingură de Apisan Forte (se foloseşte tot o lingură de lemn).
6. Ora 13.00 - Masa 2
Toate cele de mai sus se amestecă bine şi se servesc cu o lingură de lemn. Obligatoriu masa durează o oră.
7. Ora 16.00 - Masa 3
Se bea o cană de infuzie de salvie neîndulcită (NULL ml apă distilată dată în clocot şi o linguriţă de salvie).
8. Ora 18.00 - Masa 4
- se mănâncă o sută de bucăţi de seminţe crude de bostan
- se bea o cană de infuzie de cimbrişor (NULL ml apă distilată dată în clocot şi o linguriţă de cimbrişor).
9. Pregătirea infuziei
Se pregăteşte infuzia pentru clismă
10. Ora 20.00 - Somniferul
- se curăţă 4 mere ionatane, iar coaja se infuzează în 250 ml de apă distilată (când clocoteşte apa într-un vas cu capac se ridică capacul şi se toarnă repede în vas cojile pregătite pe o farfurioară, iar capacul se pune la loc). Apoi se opreşte focul, se pune vasul deoparte 10-15 minute cu capacul pus şi se adaugă o lingură rasă de miere. Se consumă cojile de mere, iar zeama se soarbe încet cu lingura. Toată operaţia trebuie să dureze 45 de minute.
11. Ora 21.00 - Se face clisma.
12. Ora 21.30 - Culcarea în pat, cu fereastra deschisă 10 minute, apoi somnul.
Pregătirea infuziei pentru clismă
Se clocotesc 2 litri de apă distilată într-un vas de 3 litri. Se pun 2 linguri de rostopască şi se infuzează timp de 2 minute, apoi se lasă 10 minute să stea cu capacul pus, ca să se răcească.
3. Regimul alimentar după regimul BG 1
Regimul recomandat după efectuarea regimului BG 1 este acelaşi cu regimul iniţial Varianta 1 şi el se ţine până la vindecarea sau ameliorarea sănătăţii.
4. Administrarea de Apisan Forte
În cazul bolii dvs. se iau 30 g de Apisan-Forte, de trei ori pe zi, timp de două luni, câte 2 linguri, şi o lingură pe zi, timp de 2 luni. Se ia o lingură dimineaţa, pe nemâncate (NULL grame). A doua şi a treia lingură se iau la prânz şi seara, după masă. Se interzice folosirea lingurilor de metal. Pe perioada regimului BG 1 se va consuma la prânz o lingură de Apisan-Forte (NULL de zile).
5. Masajul (automasajul)
Masajul (automasajul) se recomandă a fi început cu regimul Varianta 1 şi făcut până la vindecare. Pentru masajul manual se foloseşte un unguent. În cazul bolii dvs., trebuie să masaţi toate zonele din tălpile picioarelor, timp de 3 minute, cu ajutorul masajului prin călcare. (El a fost prezentat pe larg în F. AS nr. 859, pag. 7, pct. 2) Masajul (automasajul) zonelor reflexogene corespunzătoare glandelor limfatice superioare, glandelor limfatice inferioare şi a marii limfe se face câte 3 minute, iar masajul zonelor corespunzătoare sinusurilor, câte 5 minute în primele 30 de zile, apoi câte 3 minute 60 zile, şi apoi câte 2 minute, până la vindecare.
6. Administrarea de apă distilată
Pe perioada tratamentului, se recomandă a se consuma în loc de apă obişnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maxim 90 litri. Consumul de apă distilată are o contribuţie substanţială la vindecarea bolii dvs.