Răspuns pentru POPA ION - București, F. AS nr. 1019 - "Cum să evit un nou AVC?”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Atacul ischemic tranzitoriu, căci despre el vorbim în cazul dvs., este o formă clinică de ac­ci­dent vascular cerebral, provocată de ob­­struc­ția temporară a unui segment arte­­rial. În perioada acestei obstrucții, aria cerebrală care este alimentată cu sân­ge de respectivul vas sanguin înce­tează să funcționeze. Din fericire, așa cum suge­rează și numele, este vorba de o suferință tranzitorie, după care bolna­vul își revine (în decurs de 15-30 minute sau cel mult 24 de ore), fără a prezenta sechele neurologice. Asta nu înseamnă că un nou episod de AVC nu se poate repeta, mai ales dacă pa­cien­tul prezintă patologii care se pot constitui în factori favorizanți declanșării unui nou atac vascular cerebral. Acești factori favorizanți pato­logici sunt reprezentați, de obicei, de colesterolul san­guin perma­nent crescut, tulburările de ritm cardiac, diabetul za­harat complicat cu arteriopatie diabetică, hipotensiu­nea arterială, patologii ale valvelor cardiace, operațiile recente pe cord sau pe vasele de sânge și, ca în cazul dvs., un accident vascular cerebral anterior. Așadar, pre­venirea unui nou accident vascular cerebral impu­ne, pe lângă medicația anticoagulantă și flui­difiantă a fluxului san­guin (Aspirină tamponată, Pla­vix, Ticlid etc.), un ma­nagement corect și efi­ci­ent al patologiilor mai sus amintite, asociat cu re­nun­țarea la obiceiurile dău­nătoare din stilul de viață. Mă refer aici, în primul rând, la renunțarea la obiceiul de a fuma și a consuma alcool, dar și la ex­cesul de grăsimi de ori­gine animală (carne grasă de porc, untură, mezeluri, unt, smântână), sare, con­dimente, făi­noase și zaha­ruri rafinate. Bineînțeles, schimbarea stilului de viață presupune și reve­nirea la o greutate normală, ob­ținută prin mișcare și activitate fizică moderată, în contextul în care supra­ponderalitatea sau chiar obezitatea reprezintă circum­stanțe favorizante pentru declanșarea atacului vascular cerebral.
Remediile naturiste pot fi utilizate atât în scop profilactic, cât și curativ, de per­soanele care doresc să preîn­tâmpine un accident vascular sau să atenueze urmările (sechele) acestuia. Există nu­meroase produse destinate acestui scop, însă în cazul dvs. recomand utilizarea următoa­relor remedii:
* Extract din muguri de Arțar - are o acțiune antitrombotică și tonifiantă asupra arterelor din sfera encefalică și coronariană, fiind recomandat în sechele ale accidentelor vasculare cerebrale și sechele ale in­farctului de miocard. Se poate asocia cu extractul din mlădițe de vâsc, important protector vascular, vaso­dilatator și antihipertensiv. Se administrează conform prospectului.
* Ginkgo biloba - vasodilatator arteriolar, anti­agregant plachetar, recomandat în insuficiența circu­latorie cerebrală și sechele post AVC, produsul se poa­te folosi cu succes și în prevenția accidentului vascular cerebral, în două doze zilnice (NULL x 1 capsule pe zi), pe o perioadă de 2 luni, cu o lună pauză, după care se poate relua.
* Uleiul de sâmburi de struguri - bogat în Res­ve­ratrol, acest ulei are efect de neutralizare a radicalilor liberi prin creșterea considerabilă a activității su­per­oxid-dismutazei (SOD) - metaloenzimă antioxi­dantă implicată în sistemul de apărare împotriva spe­ciilor reactive de oxigen. Totodată, inhibă activi­tatea angio­tensinei (care determină creștere tensiunii) și combate ateroscleroza, care, alături de hiperten­siunea arterială sunt principalii factori determinanți ai accidentului vascular cerebral. Se administrează conform pros­pectului.
* Scoarța de salcie - are efect vasodilatator, scă­zând presiunea sanguină, iar în același timp protejează prin acțiunea sa antioxidantă vasele de sânge îm­po­triva formării depunerilor de colesterol.
Persoanele care au predispoziție către AVC, ere­ditar sau ca urmare a stilului de viață greșit, pot face un tratament preventiv, luând zilnic 600 mg extract, în 3 reprize, înaintea meselor principale.
Să auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (după ora 21)

"Ajutați-mi soțul, chinuit de o polipoză nazală cronică”
(Răspuns pentru MONICA POWELL - Chicago, F. AS nr. 954)


Stimată doamnă, m-a impresionat grija pe care o purtați soțului dvs. și sper ca prin tratamentul naturist pe care i-l recomand starea sănătății să i se îmbunătă­țeas­că. În alcătuirea acestui tratament naturist, am avut în vedere două motto-uri, amândouă fundamentale pen­tru păstrarea sănătății: cel al lui Hipocrate, care spu­nea: "alimentele voastre să vă fie leacuri, iar lea­cu­rile voastre să vă fie alimente”, și cel al lui Popa Valeriu: "În primul rând, semeni și contemporani, ți­neți minte: nu există decât o singură boală: SÂNGE ALTERAT”. Tratamentul naturist pentru soțul dvs. respectă cele precizate mai sus, adică - medicamentele sunt alimente, iar vindecarea se produce ca urmare a purificării sângelui.

1. Regimul alimentar inițial varianta 1

Acesta trebuie ținut de la data când luați cunoștință de el și până la data începerii regimului BG1. După terminarea regimului BG 1 și până la vindecare sau ameliorarea sănătății dvs., veți ține în continuare tot regimul Varianta 1.
* Alimente recomandate: orez, grâu încolțit, po­rumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va în­lătura pielița de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfe­clă, conopidă, varză, toate produsele lactate, ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caș proaspăt fără sare, brânză de vaci cu miere de albine, cașcaval fără sare - cu excepția iaurtului, struguri, cireșe, curmale, migdale, stafide, fructe dulci și miere de albine.
* Alimente interzise (nocive în cazul bolii dvs.): vită, porc, berbec, pește, bivol, pasăre, ver­dețuri (ceapă verde, praz, usturoi verde, ridichi, frunze de pătrunjel, păstăi de orice fel, fasole soia și produse din soia, cartofi, ciu­perci, oțet, fruc­te acre (mere acre, prune ne­coapte, ananas, lă­mâie), băuturi alcoolice, ceai, cafea și alte bău­turi, sare, fructe prea coapte (banană de culoare maro, prune foarte moi, pere), murături, ouă.
* Alimentele care nu sunt menționate în pri­mele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs. având în vedere boala de care suferiți.

2. Regimul BG 1 (Boli Grave 1)

Acest regim trebuie ținut o perioadă de 42-45 zile, după care în continuare veți mânca ali­men­tele precizate în regimul Varianta 1. Cu cât veți începe mai repede regimul BG 1 cu atât este mai eficient tratamentul naturist.
Regimul BG 1 (varianta pentru bărbați)
1. Ora 7.30 - Terapia cu ulei
- după trezire, primul gest să fie scuiparea salivei adunate în gură. O lingură de ulei de floarea-soarelui se mestecă 20 minute stând în fotoliu. Se raclează limba îndepărtând stratul albicios-gălbui depus. Se clătește gura cu apă sărată (o linguriță de sare la o cană) și se repetă raclajul limbii de 30 ori. Apoi se perie de câteva ori limba cu periuța de dinți destinată anume acestui scop.
- se pune apă pe foc în două vase de 2-3 litri și se prepară infuzia pentru clismă;
- se pregătește apa caldă pentru igienizarea după clismă.
2. Ora 8.30 - Clismă
Se strecoară infuzia caldă de plante în irigator (tem­peratura se controlează cu cotul în dorința de a fi cât mai caldă) și în poziția genupectorală se introduce canula (după ce s-a uns anusul cu ulei de măsline). Înaintea defecării, se face un masaj pe burtă în jurul ombilicului, în sensul acelor ceasornicului. Trebuie folosită toată cantitatea de infuzie (NULL litri).
- cu apa caldă pregătită înainte se face igienizarea stând cu fundul într-un lighean.
- se deschide fereastra și în fața ei se fac o sută de sărituri pe vârfurile picioarelor mișcând brațele și respirând în același ritm (se poate începe gradat cu 10-20 sărituri).
3. Ora 10.00 - Orezul
a. 4 linguri de orez nedecorticat sau obișnuit se spală într-o cană și se lasă până la ora 11.00.
b. se execută automasajul.
4. Ora 11.00 - Masa 1
Orezul pregătit cu o oră înainte se înghite boabe întregi sau mestecate. Apoi se bea jumătate de litru de apă distilată. Toată operațiunea să dureze o oră.
5. Ora 12.30 - Pregătirea mesei 2
Se rad și se amestecă bine cu o lingură de lemn:
- 5 linguri de grâu încolțit
- 2 linguri de țelină (mică)
- 2 linguri de rădăcină de pătrunjel (gros)
- 1 lingură de gulie verde (nu roșie) sau 1 lingură ardei gras
- 2 linguri de sfeclă (moale)
- 1 lingură de miere de albine (miere vie)
- 2 linguri de mere
- ca desert se mănâncă o lingură de Apisan Forte (se folosește tot o lingură de lemn).
6. Ora 13.00 - Masa 2
Toate cele de mai sus se amestecă bine și se servesc cu o lingură de lemn. Obligatoriu masa durează o oră.
7. Ora 16.00 - Masa 3
Se bea o cană de infuzie de salvie neîndulcită (NULL ml apă distilată dată în clocot și o linguriță de salvie).
8. Ora 18.00 - Masa 4
- se mănâncă o sută de bucăți de semințe crude de bostan
- se bea o cană de infuzie de cimbrișor (NULL ml apă distilată dată în clocot și o linguriță de cimbrișor).
9. Pregătirea infuziei
Se pregătește infuzia pentru clismă
10. Ora 20.00 - Somniferul
- se curăță 4 mere ionatane, iar coaja se infuzează în 250 ml de apă distilată (când clocotește apa într-un vas cu capac se ridică capacul și se toarnă repede în vas cojile pregătite pe o farfurioară, iar capacul se pune la loc). Apoi se oprește focul, se pune vasul deoparte 10-15 minute cu capacul pus și se adaugă o lingură rasă de miere. Se consumă cojile de mere, iar zeama se soarbe încet cu lingura. Toată operația trebuie să dureze 45 de minute.
11. Ora 21.00 - Se face clisma.
12. Ora 21.30 - Culcarea în pat, cu fereastra deschisă 10 minute, apoi somnul.
Pregătirea infuziei pentru clismă
Se clocotesc 2 litri de apă distilată într-un vas de 3 litri. Se pun 2 linguri de rostopască și se infuzează timp de 2 minute, apoi se lasă 10 minute să stea cu capacul pus, ca să se răcească.

3. Regimul alimentar după regimul BG 1

Regimul recomandat după efectuarea regimului BG 1 este același cu regimul inițial Varianta 1 și el se ține până la vindecarea sau ameliorarea sănătății.

4. Administrarea de Apisan Forte

În cazul bolii dvs. se iau 30 g de Apisan-Forte, de trei ori pe zi, timp de două luni, câte 2 linguri, și o lingură pe zi, timp de 2 luni. Se ia o lingură dimineața, pe nemâncate (NULL grame). A doua și a treia lingură se iau la prânz și seara, după masă. Se interzice folosirea lingurilor de metal. Pe perioada regimului BG 1 se va consuma la prânz o lin­gură de Apisan-Forte (NULL de zile).

5. Masajul (automasajul)

Masajul (automasajul) se recomandă a fi început cu regimul Varianta 1 și făcut până la vindecare. Pentru masajul manual se folosește un unguent. În cazul bolii dvs., trebuie să ma­sați toate zonele din tăl­pile picioarelor, timp de 3 minute, cu aju­torul masajului prin călcare. (El a fost prezentat pe larg în F. AS nr. 859, pag. 7, pct. 2) Masa­jul (auto­masajul) zonelor reflexogene corespunzătoare glandelor limfa­tice superioare, glandelor limfatice in­fe­rioare și a marii limfe se face câte 3 minute, iar masajul zonelor cores­punzătoare sinusurilor, câte 5 minute în primele 30 de zile, apoi câte 3 minute 60 zile, și apoi câte 2 minute, până la vindecare.

6. Administrarea de apă distilată

Pe perioada tratamentului, se recomandă a se consuma în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maxim 90 litri. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vinde­carea bolii dvs.