Planificaţi-vă cu consecvenţă pauze de luat masa. Durata lor minimă ar trebui să fie de 15 minute. Dacă faptul că vă întrerupeţi activitatea vă provoacă mustrări de conştiinţă, spuneţi-vă că, pur şi simplu, lucrurile nu vor merge bine, fără o asemenea reîncărcare a bateriilor.
Mâncare - şi nimic altceva
Când aveţi mai multe preocupări simultan, stresul se amplifică. Nu mâncaţi niciodată la masa de scris, în faţa televizorului sau citind ziarul. În timpul mesei, lăsaţi deoparte îndeletnicirile curente, lepădaţi-le şi din minte, şi străduiţi-vă să vă concentraţi în totalitate asupra a ceea ce aveţi în farfurie. Chiar şi de o mică gustare veţi profita mai mult, dacă vă propuneţi în mod deliberat s-o savuraţi în tihnă, lenevind cinci minute şi lăsând privirea să rătăcească fără ţintă.
Faceţi provizii
La sfârşitul săptămânii, întocmiţi-vă o listă şi cumpăraţi tot ce vă trebuie, astfel încât necesităţile dvs. să fie acoperite pentru o săptămână întreagă. Aşa nu vă veţi mai bate capul în fiecare dimineaţă cu o senzaţie de gol în stomac şi glicemia scăzută, întrebându-vă ce v-aţi putea pregăti de mâncare.
Nu săriţi peste micul dejun
Luaţi neapărat micul dejun! Altfel, mai devreme sau mai târziu, vă va ajunge din urmă o foame de lup, care se va repercuta asupra psihicului şi a capacităţii dvs. de concentrare. Ideal ar fi un müsli cu fructe ori câteva felii de pâine din făină integrală cu şuncă slabă şi brânză, deoarece fibrele dau o senzaţie durabilă de saţietate şi în plus trimit în sânge o cantitate apreciabilă de triptofan, aminoacidul esenţial care vă creează o stare de bine.
"Material de construcţie” pentru sandviciuri
E plicticos să puneţi zi de zi numai brânză şi mezeluri pe pâine. Procuraţi-vă o serie de alimente, din care puteţi face combinaţii diverse: diferite feluri de pâine (eventual feliată, ca să meargă mai repede) sau lipie din făină de grâu. Adăugaţi pătrunjel, mărar ori alte verdeţuri proaspete, seminţe germinate, salată verde, castraveţi, roşii, ceapă, ardei, alte legume la borcan ori cumpărate din piaţă. Apoi, piept de curcan, şuncă, somon afumat, parmezan, ouă fierte tari, poate nişte portocale sau mango. Iar dacă vreţi să ungeţi pâinea cu ceva picant, folosiţi pesto, un sos italienesc (ce conţine, printre altele, seminţe de pin, usturoi, busuioc şi ulei de măsline - se găseşte în comerţ), muştar, pastă de tomate. Încercaţi telemea de capră cu felii de măr, miere cu rozmarin sau caşcaval cu pere şi nuci.
Când mâncaţi la restaurant ori în pauza de masă la serviciu, aveţi grijă ca meniul să includă de fiecare dată o componentă proaspătă, oricât de mică - puţină salată, un suc de fructe natural, o garnitură de legume sau un măr, mâncat la desert.
Aveţi voie puţin dulce
Fiindcă după-amiaza vă pierdeţi elanul, vă puteţi permite să gustaţi ceva dulce, căci aşa veţi obţine un aport de triptofan, din care organismul produce serotonină, hormonul bunei dispoziţii.
Hrană lichidă pentru nervi
Beţi suficiente lichide (unii cred că se hidratează, consumând cantităţi enorme de cafea!). Cine bea prea puţin va avea dureri de cap şi dificultăţi de concentrare. Se recomandă, în primul rând, apă plată, ceaiuri de plante şi sucuri diluate de fructe. Preocupaţi-vă de varietate şi în alegerea lichidelor. Cum ar fi, de pildă, un suc diluat de coacăze ori de grepfruit roşu? Altă variantă delicioasă: preparaţi-vă o infuzie mare din ceai verde sau ce plante preferaţi şi, după ce s-a răcit, adăugaţi-i felii subţiri de lămâie obişnuită sau verde, nişte mentă sau roiniţă, şi păstraţi-o în frigider. Aceasta va fi baza, pe care apoi o puteţi amesteca direct în pahar, cu puţin suc de fructe ori apă minerală carbogazoasă.
Stresul nu face casă bună cu dieta
Când treceţi printr-o perioadă stresantă, nu vă impuneţi tocmai atunci şi o dietă. Când încordarea atinge cote prea ridicate, organismul se dezechilibrează rapid, nervii scapă de sub control şi se obţine efectul contrar, adică omul cedează tentaţiei de a mânca mai mult decât are nevoie. De aceea, menajaţi-vă, nu vă supuneţi unei asceze inutile şi nu vă pedepsiţi cu prea multă asprime dacă v-a crescut puţin greutatea.
Seara e timpul să vă bucuraţi
În cazul când ştiţi că dimineaţa veţi fi presaţi de timp, pregătiţi-vă de seara merindele pentru ziua următoare. Încercaţi ca, în vreme ce tăiaţi alimentele, să participaţi cu toate simţurile la ceea ce faceţi şi, în felul acesta, munca dvs. se va transforma într-un exerciţiu de meditaţie cu efect relaxant: mirosiţi verdeţurile proaspete, pândiţi cu urechea zgomotul făcut de cuţit - şi bucuraţi-vă, încă de pe acum, că mâine vă veţi delecta cu bucate gustoase, care vă fac bine. Fiţi prezenţi în toate momentele vieţii, aceasta este ecuaţia fericirii.
Rezerva de sos
Pentru ca salata dvs. să fie gata cât ai clipi, vă puteţi prepara o cantitate mai mare de sos, din care veţi avea permanent o rezervă. Vă oferim o reţetă: 40 ml ulei de măsline, 40 ml oţet balsamic, 80 ml apă, 2 linguriţe de muştar (nu foarte iute), 3 linguriţe de ceapă roşie, tăiată mărunt, 1 linguriţă de pătrunjel tocat, 2 linguriţe de zahăr, 1 linguriţă de sare, 2 linguriţe de miere, un strop de smântână, puţin piper negru, proaspăt măcinat.
Puneţi totul într-un borcan cu capac, agitaţi-l bine şi veţi avea un sos care va rezista la frigider timp de mai multe zile. Şi salata o puteţi pregăti dinainte: o spălaţi, îndepărtaţi apa prin tamponare cu un şervet, şi o păstraţi în frigider, pusă în pungi termoizolante.
Meditaţie cu biscuiţi
Dacă la un moment dat băgaţi de seamă că sunteţi suprasolicitaţi în asemenea măsură încât vă este greu să mai gândiţi limpede, trageţi frâna de siguranţă. O meditaţie scurtă vă va ajuta să vă liniştiţi. Iată trei variante posibile: muşcaţi pe rând zimţii de pe marginea unui biscuit şi mestecaţi-l pe fiecare în parte, fără grabă; în timp ce mâncaţi o roşie, încercaţi să-i prindeţi semincioarele între dinţi şi să le zdrobiţi; băgaţi în gură o bucăţică de ciocolată şi aşteptaţi cu răbdare să se topească.