Stimată doamnă,
Astmul bronşic reprezintă o afecţiune respiratorie caracterizată prin crize dispneice, declanşate de anumiţi agenţi sau de exerciţiul fizic, însoţite de obstrucţia, totală sau aproape totală, a respiraţiei, reversibilă între crize. Epidemiologic, afectează 2% dintre adulţi şi 5% dintre copii. Mecanismele declanşatoare sunt reprezentate de: * factori alergici (pene de păsări, polenuri, peri de animale, mucegaiuri, praf de casă, medicamente) * infecţii traheobronşice * aerul rece şi uscat sau fum * exerciţiul muscular * factori psihoemoţionali.
Se înţelege din cele relatate de dvs. că deşi s-au urmat forme terapeutice obişnuite în asemenea cazuri, starea fiului dvs. s-a îmbunătăţit temporar, ca apoi crizele să reapară.
Aşa stând lucrurile, îmi permit să vă recomand alte forme de tratament, care vor începe neapărat cu înlăturarea alergenului responsabil, prin efectuarea unei desensibilizări specifice, practicată de medicul alergolog.
Pentru o mai bună reuşită în tratament se pot folosi apoi următoarele remedii naturiste:
* Băi reci - între crize veţi spăla băiatul pe tot corpul, seara, cu apă rece şi oţet (4-5 linguri de oţet la 1 litru de apă) şi fără să îl ştergeţi. Se va îmbrăca şi va intra sub plapumă. Procedeul se repetă de 20-30 de ori.
* Aplicarea "mantalei spaniole" - o cămaşă lungă până la tălpi din in sau cânepă. Se va înmuia în apă caldă în care s-au fiert paie de ovăz sau scuturătură de fân. Veţi îmbrăca băiatul cu această manta, după care se procedează ca şi în cazul băilor reci.
* Cura cu infuzie de fenicul - 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită în 2 reprize - dimineaţa şi seara, cu scopul de a calma spasticitatea muşchilor bronşici.
* Inhalaţii zilnice - cu aburi de cartofi fierţi, pin sau coada-şoricelului. Durata inhalaţiei va fi de 10 minute.
* Extractul din muguri de coacăz negru (Ribes nigrum) adjuvant în sindroame alergice acute şi astm bronşic de tip alergic. Modul de întrebuinţare îl găsiţi pe cutia produsului.
Foarte eficiente în tratamentul astmului bronşic de tip alergic s-au dovedit a fi: acupunctura, reflexoterapia, homeopatia, combinate cu inhalarea de oxigen ionizat negativ. Concentraţia cea mai mare de ioni negativi o întâlnim lângă pădurile de brad, cascade, pârâie de munte.
Îi doresc băieţelului dvs. însănătoşire grabnică.
"Sufăr de colon iritabil pe fond nervos"
(Răspuns pentru MARIAN DRAGNE - Vancouver, Canada, F. AS nr. 636)
Dragă domnule Marian,
Sindromul colonului iritabil cunoscut şi sub denumirea de intestin spastic este o problemă medicală curentă, caracterizată prin dureri abdominale persistente, diaree, constipaţie, stări de balonare, indigestie, flatulenţă. Deşi temporar defecaţia ameliorează simptomele, rămâne senzaţia că intestinul nu poate fi evacuat complet. Până în prezent, nu s-a putut preciza exact cauza producerii acestei afecţiuni, stresul şi depresia nervoasă fiind deseori incriminate (cazul dvs.). Se pare, totuşi, că aceştia sunt doar factori agravanţi.
În ultimii ani s-a ajuns la concluzia că la originea manifestărilor bolii stă o perturbare de ordin biologic, bolnavii prezentând o diminuare a nivelului sensibilităţii viscerale. Altfel spus, pacienţii resimt dureri ca urmare a distensiei colonului (creşterea în volum), proces care persoanelor care nu suferă de hipersensibilitate intestinală nu le provoacă nici un simptom.
Rezultate bune în tratamentul afecţiunii dau medicamentele cu efect antistres sau cele care reglează contracţiile intestinale, gen Duspatalin, Debridat. Din punct de vedere naturist, tratamentul pe care trebuie să îl aplicaţi ar fi următorul:
* Evitaţi alimentele iritante, care agravează constant simptomele - fasole, mazăre, conopidă, linte etc. Din categoria iritanţilor obişnuiţi fac parte: tutunul, alcoolul, cofeina, condimentele, sucurile concentrate de fructe, zarzavaturile crude, alimentele grase, îndulcitorii fără zahăr precum sorbitolul şi manitolul.
* Reduceţi stresul, exersând unele sporturi, sau adoptând noi preocupări care vă ajută să vă relaxaţi.
* Alegeţi alimente bogate în fibre vegetale, precum fructele proaspete, zarzavaturile şi alimentele granulate pentru a minimaliza problemele de flatulenţă şi balonare.
* Consumaţi iaurt. Probioticele conţinute de acesta, gen acidophillus, sunt eficiente prin faptul că împiedică dezvoltarea bacteriilor care produc gaze în intestine.
* Un efect asemănător îl are uleiul de mentă. Luaţi de trei ori pe zi câte 10 picături ulei de mentă, diluate în 50 ml apă.
* Urmaţi o cură cu infuzie de afin. Beţi 2-3 căni pe zi în mai multe reprize.
* Deosebit de eficient în tratarea colonului iritabil s-a dovedit a fi extractul din mlădiţe de merişor (produs de PlantExtrakt", Cluj).
* Combateţi depresia, suplimentând organismul cu: acid folic, vitaminele B12, B1, B2, B6, C şi tinctură de sunătoare sau păducel (3x15 picături pe zi), pentru blocarea receptorilor nervoşi ai depresiei şi împiedicarea descompunerii serotoninei în organism.
Vă doresc multă sănătate!
Centrul de consultanţă naturopată "Energy Plus" Bucureşti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"De 11 ani, sufăr de o depresie gravă"
(Răspuns pentru STAN M. - Clejani, Giurgiu, F. AS nr. 1004)
Simptomele despresiei de care suferiţi pot fi: descurajare, tristeţe, lipsa de speranţă, lipsa de interes pentru viaţă, dificultăţi de concentrare, greutate în luarea deciziilor.
În caz de depresie majoră, aceste simptome sunt foarte pronunţate. Anxietatea este o afecţiune caracterizată de frica persistentă, incontrolabilă, fără o cauză concretă. Simptomele atacurilor de panică pot fi: sentimentul de pericol iminent, transpiraţii, tremurături, dificultăţi de respiraţie, durere în piept, greaţă, disconfort abdominal, vertij, ameţeli, teamă (de pierdere a controlului, de nebunie, de moarte). Atacul de panică se declanşează brusc, ajunge la un maxim în câteva minute şi trece complet în câteva ore, dar de cele mai multe ori, rămâne teama de un nou atac. Depresia poate fi însoţită de simptome fizice (durere, oboseală, somn prea mult sau prea puţin) şi influenţează în mod dramatic viaţa celor afectaţi. Din păcate, rata de succes a medicamentelor pentru depresie este mai mică de 50%, iar aceste medicamente au multiple efecte secundare. În schimb, tratamentele cu produse naturale sunt foarte eficiente în reducerea simptomatologiei şi chiar vindecarea acestor afecţiuni, cu condiţia să fie elaborate şi monitorizate de un specialist în fitoterapie, pentru cazul concret al fiecărui bolnav, cu atât mai mult cu cât un antidepresiv natural poate interacţiona cu alte medicamente. Din acest motiv, în Centrul "Energy Plus", tratamentele naturale se elaborează după o analiză complexă a fiecărui bolnav. În cazul dvs., Electroscanarea interstiţială (EIS) ne poate da informaţii importante privind starea funcţională a diferitelor organe, inclusiv a celor cu rol în declanşarea şi menţinerea tulburărilor de care suferiţi (ex.: glandele suprarenale, tiroidă, creier, sistem nervos vegetativ, digestiv, imunitar etc.). Pe baza evaluării stării de sănătate şi a indicaţiilor literaturii de specialitate, consultanţii Centrului "Energy Plus" vă pot alege şi doza produselor naturale necesare corectării deficienţelor şi dezechilibrelor din organismul dvs. În cadrul Centrului de Consultanţă "Energy Plus" funcţionează şi un magazin de unde se pot achiziţiona produsele recomandate.
Pentru a ne furniza informaţiile necesare elaborării unui tratament ne puteţi contacta telefonic, prin fax, sau e-mail: Centrul de Consultanţă "Energy-Plus" - Bucureşti, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92/ 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, www.energy-plus.ro
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti, tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Fiul meu are dermatită Duhring Brocq"
(Răspuns pentru DORINA S., F. AS nr. 1008)
Stimată doamnă, dermatita herpetiformă "Boala Duhring Brocq" este o boală cronică, considerată autoimună, propriul sistem imunitar atacând organismul persoanei respective. Se manifestă sub formă de mici vezicule (băşici), papule şi plăci, de regulă în părţile extensoare ale membrelor, zona fesieră, a umerilor şi trunchiul. Ele sunt intens pruriginoase şi pot fi însoţite şi de senzaţia de arsură.
Sunt însoţite de tulburări intestinale cronice, uneori uşoare. Într-adevăr, alimentele bogate în gluten sunt implicate în afecţiune, deşi nu întotdeauna. Dintre ele fac parte grâul, secara şi orzul. Altele, cum ar fi orezul, ovăzul, fasolea şi soia nu conţin gluten.
Medicina naturistă consideră această boală o tulburare la nivelul intestinului prin exces de căldură şi vânt, care se manifestă prin piele, cu vezicule şi prurit (mâncărime). În afară de eliminarea glutenului, prin dietă adecvată, personal, am găsit utile următoarele:
* Acupunctura - folosind punctele de pe meridianele intestin gros, stomac, plămân.
* Homeopatie - cel mai bine este să apelaţi la un remediu constituţional. Puteţi apela însă şi la Rhus toxicodendron, foarte util pentru puseuri de prurit. Din experienţă proprie, am observat că folosind remedii homeopate, pacienţii încep să tolereze mai bine mâncărurile cu gluten.
* Plante medicinale - ceaiul de urzică, ceaiul de trei-fraţi-pătaţi (pentru detoxifiere), ceai de gălbenele (ajută stomacul) şi ceai de muşeţel (ajută intestinele).
* Extern: o pastă uşoară din fulgi de ovăz măcinaţi sau o loţiune cu calamine (un amestec de oxid de zinc + 0,5% oxid de fier), au proprietăţi calmante asupra pielii.
Tratamentele trebuie făcute în colaborare cu un specialist!