Răspuns pentru RENATA - Bacău, F. AS nr. 631 - "Fiul meu are astm alergic"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimată doamnă,
Astmul bronșic reprezintă o afecțiune respiratorie caracterizată prin crize dispneice, declan­șate de anumiți agenți sau de exercițiul fizic, însoțite de obstrucția, totală sau aproa­pe totală, a respirației, reversibilă între crize. Epidemiologic, afectează 2% dintre adulți și 5% dintre copii. Meca­nismele declanșatoare sunt reprezentate de: * factori alergici (pene de păsări, polenuri, peri de animale, mucegaiuri, praf de casă, medicamente) * infecții traheobronșice * aerul rece și uscat sau fum * exercițiul muscular * factori psiho­emo­ționali.
Se înțelege din cele relatate de dvs. că deși s-au urmat forme tera­peutice obișnuite în asemenea ca­zuri, starea fiului dvs. s-a îmbu­nă­tățit temporar, ca apoi crizele să reapară.
Așa stând lucrurile, îmi permit să vă recomand alte forme de tratament, care vor începe neapă­rat cu înlătu­ra­rea alergenului res­ponsabil, prin efectuarea unei de­sensibilizări specifice, practicată de medicul alergolog.
Pentru o mai bună reușită în tratament se pot folosi apoi urmă­toarele remedii naturiste:
* Băi reci - între crize veți spăla băiatul pe tot corpul, seara, cu apă rece și oțet (4-5 linguri de oțet la 1 litru de apă) și fără să îl ștergeți. Se va îmbrăca și va intra sub plapumă. Procedeul se repetă de 20-30 de ori.
* Aplicarea "mantalei spaniole" - o cămașă lungă până la tălpi din in sau cânepă. Se va înmuia în apă caldă în care s-au fiert paie de ovăz sau scuturătură de fân. Veți îmbrăca băiatul cu această manta, după care se procedează ca și în cazul băilor reci.
* Cura cu infuzie de fenicul - 1 linguriță la 250 ml apă clocotită în 2 reprize - dimineața și seara, cu sco­pul de a calma spasticitatea mușchilor bronșici.
* Inhalații zilnice - cu aburi de cartofi fierți, pin sau coada-șoricelului. Durata inhalației va fi de 10 minute.
* Extractul din muguri de coacăz negru (Ribes nigrum) adjuvant în sin­droame alergice acute și astm bronșic de tip alergic. Modul de întrebuințare îl găsiți pe cutia produsului.
Foarte eficiente în tratamentul astmului bronșic de tip alergic s-au dovedit a fi: acupunctura, reflexotera­pia, homeopatia, combinate cu inhalarea de oxigen io­nizat negativ. Concentrația cea mai mare de ioni ne­ga­tivi o întâlnim lângă pădurile de brad, cascade, pâ­râie de munte.
Îi doresc băiețelului dvs. însănătoșire grabnică.

"Sufăr de colon iritabil pe fond nervos"
(Răspuns pentru MARIAN DRAGNE - Vancouver, Canada, F. AS nr. 636)


Dragă domnule Marian,
Sindromul colonului iritabil cunoscut și sub denu­mirea de intestin spastic este o problemă medicală curentă, caracterizată prin dureri abdominale persis­tente, diaree, constipație, stări de balonare, indigestie, flatulență. Deși temporar defecația ameliorează simp­tomele, rămâne senzația că intestinul nu poate fi eva­cuat complet. Până în prezent, nu s-a putut preciza exact cauza producerii acestei afecțiuni, stresul și de­presia nervoasă fiind deseori incriminate (cazul dvs.). Se pare, totuși, că aceștia sunt doar factori agravanți.
În ultimii ani s-a ajuns la concluzia că la originea manifestărilor bolii stă o perturbare de ordin biologic, bolnavii prezentând o diminuare a nivelului sensibili­tății viscerale. Altfel spus, pacienții resimt dureri ca urmare a distensiei colonului (creșterea în volum), proces care persoanelor care nu suferă de hipersen­sibilitate intestinală nu le provoacă nici un simptom.
Rezultate bune în tratamentul afecțiunii dau medi­ca­mentele cu efect antistres sau cele care reglează contracțiile intestinale, gen Duspatalin, Debridat. Din punct de vedere naturist, tratamentul pe care trebuie să îl aplicați ar fi următorul:
* Evitați alimentele iritante, care agravează con­stant simptomele - fasole, mazăre, conopidă, linte etc. Din categoria iritanților obișnuiți fac parte: tutunul, alcoolul, cofeina, condimentele, sucurile concentrate de fructe, zarzavaturile crude, alimentele grase, îndul­citorii fără zahăr precum sorbitolul și manitolul.
* Beți cantități mari de lichide pentru a ajuta tran­zitul intestinal (apă plată, supe de legume, compoturi, ceaiuri).
* Reduceți stresul, exersând unele sporturi, sau adoptând noi preocupări care vă ajută să vă relaxați.
* Alegeți alimente bogate în fibre vegetale, precum fructele proaspete, zarzavaturile și alimentele granula­te pentru a minimaliza problemele de flatulență și balonare.
* Consumați iaurt. Probioticele conținute de acesta, gen acidophillus, sunt eficiente prin faptul că împiedică dezvoltarea bacteriilor care produc gaze în intestine.
* Un efect asemănător îl are uleiul de mentă. Luați de trei ori pe zi câte 10 picături ulei de mentă, diluate în 50 ml apă.
* Urmați o cură cu infuzie de afin. Beți 2-3 căni pe zi în mai multe reprize.
* Deosebit de eficient în tra­tarea colonului iritabil s-a do­vedit a fi extractul din mlădițe de merișor (pro­dus de PlantExtrakt", Cluj).
* Combateți depresia, suplimentând organismul cu: acid folic, vitaminele B12, B1, B2, B6, C și tinc­tură de sunătoare sau păducel (3x15 picături pe zi), pentru blocarea receptorilor nervoși ai depresiei și îm­piedicarea descompunerii serotoninei în organism.
Vă doresc multă sănătate!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus" București, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"De 11 ani, sufăr de o depresie gravă"
(Răspuns pentru STAN M. - Clejani, Giurgiu, F. AS nr. 1004)


Simptomele despresiei de care suferiți pot fi: des­curajare, tristețe, lipsa de speranță, lipsa de interes pentru viață, difi­cultăți de concentrare, greutate în luarea deciziilor. În caz de depresie majoră, aceste simptome sunt foarte pronunțate. Anxietatea este o afec­țiune caracterizată de frica persis­tentă, incontrolabilă, fără o cauză concretă. Simptomele atacurilor de panică pot fi: sentimentul de pericol iminent, transpirații, tremurături, dificultăți de respirație, durere în piept, greață, disconfort abdominal, vertij, amețeli, teamă (de pierdere a controlului, de nebunie, de moarte). Atacul de panică se declanșează brusc, ajunge la un maxim în câteva minute și trece complet în câteva ore, dar de cele mai multe ori, ră­mâne teama de un nou atac. Depresia poate fi însoțită de simptome fizice (durere, oboseală, somn prea mult sau prea puțin) și influențează în mod dramatic viața celor afectați. Din păcate, rata de succes a medica­mentelor pentru depresie este mai mică de 50%, iar aceste medicamente au multiple efecte secundare. În schimb, tratamentele cu produse naturale sunt foarte eficiente în reducerea simptomatologiei și chiar vinde­carea acestor afecțiuni, cu condiția să fie elaborate și monitorizate de un specialist în fitoterapie, pentru cazul concret al fiecărui bolnav, cu atât mai mult cu cât un antidepresiv natural poate interacționa cu alte medicamente. Din acest motiv, în Centrul "Energy Plus", tratamentele naturale se elabo­rează după o analiză complexă a fiecărui bolnav. În cazul dvs., Elec­troscanarea interstițială (EIS) ne poate da informații importante privind starea funcțională a diferitelor organe, inclusiv a celor cu rol în declanșarea și men­ținerea tulburărilor de care suferiți (ex.: glandele su­prarenale, tiroidă, creier, sistem ner­vos vegetativ, digestiv, imunitar etc.). Pe baza evaluării stării de sănă­tate și a indicațiilor literaturii de spe­cialitate, consultanții Centrului "Ener­gy Plus" vă pot alege și doza produ­selor natu­rale necesare corectării defi­ciențelor și dezechilibrelor din orga­nismul dvs. În cadrul Centrului de Consultanță "Energy Plus" funcțio­nează și un ma­gazin de unde se pot achiziționa produ­sele recoman­date.
Pentru a ne furniza informațiile necesare elaborării unui tratament ne puteți contacta telefonic, prin fax, sau e-mail: Centrul de Consultanță "Energy-Plus" - București, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92/ 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, www.energy-plus.ro

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Fiul meu are dermatită Duhring Brocq"
(Răspuns pentru DORINA S., F. AS nr. 1008)


Stimată doamnă, dermatita herpetiformă "Boala Duhring Brocq" este o boală cronică, considerată auto­imună, propriul sistem imunitar atacând organis­mul per­soanei respective. Se manifestă sub formă de mici vezicule (bășici), papule și plăci, de regulă în părțile extensoare ale membrelor, zona fesieră, a ume­rilor și trunchiul. Ele sunt intens pruriginoase și pot fi însoțite și de senzația de arsură. Sunt însoțite de tul­burări in­testinale cronice, uneori ușoare. Într-adevăr, alimentele bogate în gluten sunt implicate în afecțiune, deși nu întotdeauna. Dintre ele fac parte grâul, secara și orzul. Altele, cum ar fi orezul, ovăzul, fasolea și soia nu con­țin gluten.
Medicina naturistă consideră această boală o tulburare la nivelul intestinului prin exces de căldură și vânt, care se manifestă prin piele, cu vezicule și pru­rit (mâncărime). În afară de eliminarea glutenului, prin dietă adecvată, personal, am găsit utile următoarele:
* Acupunctura - folosind punctele de pe meri­dia­nele intestin gros, stomac, plămân.
* Homeopatie - cel mai bine este să apelați la un remediu constituțional. Puteți apela însă și la Rhus toxicodendron, foarte util pentru puseuri de prurit. Din experiență proprie, am observat că folosind remedii homeopate, pacienții încep să tolereze mai bine mân­cărurile cu gluten.
* Plante medicinale - ceaiul de urzică, ceaiul de trei-frați-pătați (pentru detoxifiere), ceai de gălbenele (ajută stomacul) și ceai de mușețel (ajută intestinele).
* Extern: o pastă ușoară din fulgi de ovăz măci­nați sau o loțiune cu calamine (un amestec de oxid de zinc + 0,5% oxid de fier), au proprietăți calmante asupra pielii.
Tratamentele trebuie făcute în colaborare cu un specialist!