Dietele axate pe înfometare nu mai sunt la modă. Cine mai doreşte în zilele noastre să-şi tortureze organismul săptămâni întregi, să fie nervos, agitat şi să doarmă rău, numai pentru ca într-o bună zi să se sature de diete şi să mănânce aşa de mult, încât să pună la loc kilogramele înlăturate cu atâta efort?! Mai ales acum, vara, când suntem înconjuraţi de atâtea bunătăţi ispititoare care ne fac cu ochiul, trezind în noi dorinţa de a ne bucura de viaţă.
Dietele axate pe înfometare nu mai sunt la modă. Cine mai doreşte în zilele noastre să-şi tortureze organismul săptămâni întregi, să fie nervos, agitat şi să doarmă rău, numai pentru ca într-o bună zi să se sature de diete şi să mănânce aşa de mult, încât să pună la loc kilogramele înlăturate cu atâta efort?! Mai ales acum, vara, când suntem înconjuraţi de atâtea bunătăţi ispititoare care ne fac cu ochiul, trezind în noi dorinţa de a ne bucura de viaţă.
Specialiştii au constatat că lipsa de albumine, vitamine, minerale şi fibre pe care se bazează dietele de slăbire prin înfometare se răsfrânge într-un mod demn de plâns asupra sănătăţii noastre, perturbând activitatea organelor digestive, în special a intestinelor. Astfel că ne punem întrebarea: cum să slăbim fără să ne primejduim sănătatea?
Dietologii ruşi, mai apropiaţi de natură decât omologii lor europeni, propun diete cu puţine calorii (nu mai mult de 1200 kcal/zi), pe baza alimentaţiei lacto-vegetariene bogate în vitamine, minerale şi fibre, combinată cu puţină carne şi peşte.
Fibrele ajută la digestie, activează arderea grăsimilor, înteţesc activitatea intestinelor, ajutându-le să se purifice, stabilizează nivelul zahărului din sânge, prelungind astfel starea de saţietate şi scăzând pofta de mâncare. Tot ele au un rol important în normalizarea învelişului de microfloră intestinală şi în distrugerea şi eliminarea celulelor bolnave şi bătrâne, purifică organismul de toxine.
Urmând o asemenea dietă, nu doar veţi slăbi 2-3 kg în fiecare lună, dar reglând peristaltismul intestinal, veţi scăpa de balonări şi de halenă, tenul dvs. va căpăta o culoare sănătoasă şi veţi avea un somn liniştit şi o stare sufletească mai bună. Organismul purificat va începe să lucreze la capacitate maximă, asimilând toate substanţele nutritive necesare.
Iată un regim standard, propus de ei:
Micul dejun
Luni: 1/2 grapefruit presărat cu scorţişoară; o bucăţică de brânză de vaci; o felie de pâine de secară; ceai sau cafea, îndulcite cu miere sau zaharină.
Marţi: cremă de fructe - un kiwi, o banană de mărime potrivită, 1/2 pahar de 200 ml de zmeură şi 200 ml de iaurt fără conservanţi se mixează până se formează o masă omogenă. O chiflă din făină integrală.
Miercuri: 100 g căpşuni presărate cu un înlocuitor de zahăr, 2 felii de pâine din făină de grâu amestecată cu tărâţe, 200 ml suc proaspăt de portocale.
Joi: 30 g fulgi de ovăz cu lapte degresat; o piersică proaspătă; cafea îndulcită cu miere sau zaharină.
Vineri: salată din fructe proaspete (pere, mere, zmeură, coacăze, piersici), amestecate cu 100 ml iaurt fără conservanţi; o chiflă din făină integrală, cafea cu lapte.
Sâmbătă: o felie de pâine unsă cu 25 g brânză de vaci şi cu felii de roşie presărate cu pătrunjel sau ţelină tăiate mărunt; ceai îndulcit cu miere.
Duminică: o felie de jambon fără grăsime; o roşie; 100 g de ananas proaspăt sau din compot; o chiflă din făină integrală; un pahar cu lapte cald.
PRÂNZUL
Luni: supă-piure din legume; 100 g piept de găină fiert; salată din grâu încolţit, cu morcov proaspăt, cu puţin ulei de porumb şi cu seminţe de susan, floarea-soarelui sau de dovleac presărate deasupra.
Marţi: bulion din carne de vită cu legume şi cu crutoane. Salată din avocado, o roşie, un castravete şi frunze de salată, stropite cu zeamă proaspăt stoarsă de lămâie şi cu puţin ulei de măsline. O piersică proaspătă.
Miercuri: bulion de găină cu o chiflă din secară. Un grătar din piept de pasăre; salată dintr-un castravete şi varză cu puţin ulei şi cu zeamă de lămâie. 200 ml suc de mere.
Joi: supă rece (un compot mai dens) din fructe uscate. 2-3 cartofi fierţi, amestecaţi cu o conservă de ton; brânză de vaci, degresată, roşie, porumb. 5-6 prune proaspete.
Sâmbătă: supă din peşte şi legume. O chiflă de secară. 100 g de ficat de vită înăbuşit, garnisit cu o sfeclă roşie fiartă, amestecată cu maioneză degresată, presărată cu verdeaţă. 200 ml de suc de roşii.
Duminică: ciorbă de legume cu borş din tărâţe dreasă cu o lingură de smântână degresată şi cu verdeaţă; o chiflă din făină integrală. 100 g peşte gătit la cuptor cu garnitură de fasole (verde sau boabe) fiartă şi frunze de salată. 2 mere.
ORA 16
(pot fi alese după dorinţă)
* 200 ml ceai din plante îndulcit cu miere şi o chiflă de secară.
* Un piure proaspăt preparat din fructe şi iaurt fără conservanţi.
* 50 g de brânză sau caşcaval cu o salată din fructe proaspete.
* O tartină dintr-o felie de pâine din făină integrală, cu frunze de salată şi bucăţele de avocado. 200 ml suc proaspăt preparat din portocale.
* O felie de pâine din făină integrală prăjită, brânză de vaci degresată; o jumătate de banană; 200 ml de lapte cald.
* Fulgi de ovăz fără zahăr, cu iaurt degresat şi fără conservanţi.
* Cremă de fructe: 70 g căpşuni, 100 ml iaurt fără conservanţi şi o linguriţă de miere se mixează până rezultă o masă omogenă. În paharul cu cremă de fructe se pun 2-3 cubuleţe de gheaţă.
CINA
Luni: Un terci din ovăz şi lapte degresat, garnisit cu fructe proaspete sau uscate. 200 ml lapte bătut.
Marţi: 100 g peşte fript; un cartof fiert cu coajă, 100 g de dovlecei căliţi cu ulei de măsline; o chiflă de secară; ceai cu miere.
Miercuri: 100 g carne fiartă de găină şi 50 g de orez nedecorticat fiert; salată din legume proaspete; 200 ml lapte cald.
Joi: o farfurie de terci din porumb (mămăligă) cu o linguriţă de miere, presărată cu seminţe de susan, floarea-soarelui sau de dovleac; o bucăţică de brânză sau caşcaval; 200 ml lapte bătut.
Vineri: 2-3 mere coapte în cuptor, cu adaos de iaurt fără conservanţi; o bucăţică de brânză, brânză topită sau caşcaval; o chiflă din secară; ceai cu miere sau cu zaharină.
Sâmbătă: 150 g ficat înăbuşit în ulei de măsline, cu 2 cartofi fierţi sau copţi şi cu 2 roşii; 200 ml suc de roşii.
Duminică: 150 g peşte la cuptor; salată din varză proaspătă şi măsline, stropită cu zeamă de lămâie; o chiflă din făină integrală; un kiwi; ceai îndulcit cu miere sau zaharină.
3 sfaturi esenţiale pentru intestine sănătoase
1. În fiecare dimineaţă, beţi pe stomacul gol câte 200 ml de apă plată şi mâncaţi un măr cu tot cu coajă, un kiwi sau câteva prune.
2. Consumaţi zilnic cel puţin 2 litri de apă. O mică deshidratare este capabilă să provoace constipaţie, şi aşa destul de frecventă la persoanele care urmează o dietă.
3. Faceţi cât mai multă mişcare! Activitatea sistemului digestiv nu se va îmbunătăţi dacă veţi sta toată ziua pe scaun şi nu vă veţi mişca suficient. Faceţi zilnic o plimbare de 30 de minute, seara, când e mai răcoare.