"Moldovenii trag foarte mult spre România"
- Să începem discuţia noastră cu cea mai recentă experienţă profesională a ta: antrenor al echipei de fotbal a Republicii Moldova. Mulţi s-au mirat când ţi-ai făcut publică opţiunea. "Moldova? Ce l-a apucat?" Cum a fost de fapt?
- Am fost primit cu foarte multă căldură în Basarabia. M-am simţit cum nu m-am simţit în nici un alt loc. M-au tratat extraordinar de bine, cu foarte mult respect. Tocmai m-am întors de câteva zile din Moldova, unde m-am reîntâlnit şi cu preşedintele federaţiei de acolo şi cu alţi colaboratori apropiaţi. Am rămas prieteni cu toţi, îmi face plăcere să-i revăd. Păcat că nu au un nivel mai competitiv, păcat că atât de puţini oameni investesc acolo în fotbal. Pentru că eu şi mâine m-aş duce să muncesc din nou în Moldova, dacă ar fi un proiect solid, de viitor, aşa cum era la Tiraspol, în urmă cu 10 ani, când am antrenat acolo echipa Sheriff.
- Cum e viaţa românilor de acolo?
- E o ţară mai săracă decât România, sunt mai multe probleme decât la noi, e, ca să folosesc o comparaţie, cam cum eram noi în urmă cu 10-15 ani. O ţară în permanentă schimbare, e şi o oarecare instabilitate politică, bine că au reuşit să-şi numească, în sfârşit, un preşedinte, după multă vreme. Sunt optimist, însă, lucrurile se schimbă în bine şi la ei. Din păcate, spre deosebire de România, care are atâtea resurse naturale de toate felurile, mare, munte, posibilităţi pentru turism, ei nu au mai nimic. În Moldova nu ai decât mâna de lucru, care e, într-adevăr, foarte ieftină, deci poţi să faci ceva industrie pornind de aici, în rest, prea multe nu au. În ultima vreme, am simţit asta, moldovenii trag foarte mult spre România, chiar dacă la un moment dat rămăseseră agăţaţi de Rusia. Dacă mergi pe stradă, observi că au mai rămas foarte-foarte puţini cei ce nu vorbesc limba română. Sunt oameni simpatici, foarte deschişi şi, ce m-a impresionat cel mai mult, sunt foarte curaţi.
- Cu fotbalul cum a fost?
- E greu să ai rezultate cu Republica Moldova, mai ales dacă joci împotriva Olandei, Suediei sau Ungariei. Am încercat să lucrez însă la mentalitatea jucătorilor, mai ales că eram şi primul antrenor din afara Moldovei care pregătea echipa naţională. Ei au o mentalitate mai fragilă, au mai multă teamă, au mereu nevoie de un conducător care să le dea curaj, sunt incapabili uneori să ia decizii bune de unii singuri. Eu asta am încercat să schimb. Le-am spus că dacă ne apărăm sau dacă atacăm, tot bătaie luăm, la o adică, împotriva Olandei, dar măcar să arătăm mai mult curaj, să jucăm frumos. Aşa că am încercat să jucăm în atac, am avut chiar şansa unei surprize pe finalul unui meci, nu ne-am făcut deloc de râs, am pierdut cu 0-1 ambele partide. Oamenii au rămas cu o impresie bună şi, efectiv, au regretat că am decis să plec.
"Sunt decepţionat de caracterul oamenilor care conduc fotbalul la noi"
- Dar fotbalul românesc? E doar o impresie sau nu te prea arunci cu capul înainte când vine vorba să antrenezi acasă?
- Nu e o impresie. Aşa e! Am avut oferte de la noi şi după ce am încheiat contractul cu echipa naţională a Moldovei, dar am refuzat. Sunt decepţionat de caracterul oamenilor care conduc fotbalul în România. E nevoie de ei, de oameni care să investească în fotbal, dar cu cei mai mulţi nu te poţi, efectiv, înţelege, nu dau dovadă de seriozitate, nu au răbdare, nu îţi oferă încredere. Vine unul care habar nu are de fotbal şi îţi spune ce jucător să foloseşti şi cum să faci antrenamentele sau cum să pui echipa în teren. Apoi, să-ţi mai şi vorbească urât şi să te dea afară, să te bălăcărească pe la televiziuni... Atunci prefer să prind un contract în afara ţării, dacă e să prind. Niciodată nu am alergat după bani, pentru că atunci aş fi antrenat şi prin vreo ţară mai îndepărtată. Dar eu am fost şi rămân un om de-al casei, prefer să fiu mai aproape de familie decât să fug după bani.
"Nu mi-a fost uşor să mă rup de Ardeal"
- Nu te fereşti niciodată, nici în particular, nici în public, să vorbeşti despre familia ta, despre locul copilăriei, petrecută în zona Năsăudului, la Sângeorz. Ai luat cu tine ceva de acasă când ai plecat din Ardeal?
- Da, am luat. Am luat cu mine modestia alor mei, care erau simpli muncitori, oameni modeşti, dar nu săraci, felul lor de a fi, mediul acela familial sănătos, pasiunea pe care au pus-o în creşterea mea, toate astea m-au marcat. Apoi, dincolo de amprenta ardeleană, a mai contat ceva foarte mult pentru mine: faptul că am crescut la munte, într-o staţiune cu aer curat, faptul că am crescut bând de voie apa aceea minerală binecuvântată, pentru care alţii stăteau zile întregi la tratament. Nu mi-a fost uşor să mă rup de oamenii aceia frumoşi şi simpli din Sângeorz-Băi. Mi-am dat seama ce diferenţă mare era când am ajuns la Bucureşti...
- Ai rămas cu nostalgia Sângeorzului. Ştiu că mergi foarte des acasă.
- Da, merg cât pot de des la părinţii mei şi stau câteva zile. Merg de patru-cinci ori pe an, uneori şi mai des. De când cu pasiunea pentru motociclism, îndată sunt la ei, mai descopăr un traseu prin zonă... Sunt trasee superbe pe acolo! Plus că am atâţia prieteni, toţi cei cu care am copilărit, pe care încerc să îi adun la un loc, de câte ori ajung pe acasă. Primii mei colegi de joacă şi fotbal.
- Ai moştenit pasiunea fotbalului de la tatăl tău, care te-a legat de balonul rotund şi prin botez. Tatăl tău a ţinut să te numeşti "Pele", Gavrilă Pele Balint, după numele marelui fotbalist brazilian care era în vogă în anii '60. Ce-a cântărit mai tare în cariera pe care ai avut-o, dorinţa tatălui tău, sau dragostea ta pentru fotbal?
- Aproape că nu există fotografie din copilărie în care să nu joc fotbal. Tata m-a învăţat să lovesc mingea încă de la 1 an şi jumătate. De-abia ce învăţasem să umblu, şi deja şutam mingea prin faţa blocului. E meritul tatei că mi-a insuflat această pasiune de mic. Era fotbalist, juca în liga a patra, şi îşi dorise foarte mult un băiat care să-i calce pe urme, şi apoi, spera el, să-l depăşească într-ale fotbalului. Iar visul i s-a împlinit, căci fotbalul m-a prins atât de tare, încât n-a fost niciodată nevoie să tragă de mine ca să merg la antrenamente sau să mă ţin de acest sport. Pasiunea pentru fotbal a fost atât de mare, încât nici acum nu îmi e clar, după zeci de ani, dacă am fost, de fapt, un copil talentat, sau doar unul foarte muncitor. Pur şi simplu, pasiunea a făcut ca totul să pară o joacă, chiar şi atunci când am devenit un jucător consacrat.
- Pentru mulţi tineri, visele pe care părinţii şi le pun în ei se transformă, uneori, în teroare. N-ai avut nici un moment când să te simţi depăşit de aşteptarea tatălui tău?
- Eu am avut norocul ca tatăl meu să nu fie un jucător mai bun decât mine, aşa că nu am trăit imaginea unui tată celebru şi nu am simţit nici o presiune. Tata atât a avut grijă: să-mi insufle microbul fotbalului, apoi, cum ziceam, nu a mai trebuit să tragă de mine, trebuia să mă rog eu de el să mă lase să joc, mai ales pe vremea când mi-a fost antrenor la juniori. Am amintiri extraordinare de atunci, pentru că echipa aceea de juniori din Sângeorz-Băi am făcut-o noi doi, împreună. Tata s-a oferit să fie antrenor, iar eu am strâns gaşca, mi-am adus la echipă toţi colegii de la şcoală! A fost o experienţă minunată, au fost primii mei paşi în fotbalul adevărat.
- Când ai simţit că pasiunea se transformă în destin, că plăcerea jocului devine o chestiune serioasă?
- Mi-e destul de clar acel moment, pentru că l-am simţit şi l-am trăit ca atare: momentul în care am trecut de la juniori la echipa mare, în Divizia C. Când formaţia noastră din Sângeorz-Băi a promovat în C, pe cei mai buni juniori ne-au promovat la seniori. Ţin minte ce mândru eram când am primit primul rând de echipament de la echipa mare şi primul meu trening! Transferul la Gloria Bistriţa mi s-a părut lucrul cel mai extraordinar care mi se putea întâmpla atunci, la 14 ani. Nu mai vorbesc de faptul că ajunsesem să fac parte din echipa naţională de juniori. Am jucat două campionate europene de juniori, eram căpitan de echipă... Simţeam că visul meu prindea aripi!
- Cum a fost şocul venirii la Bucureşti?
- Aveam 15 ani, sincer, nu prea îmi ardea mie de Bucureşti, îmi era greu să plec de acasă. Şi mama era pe mintea mea, se tot plângea că să nu plec, că sunt prea tânăr... Tot tata a fost cel care m-a sfătuit că, dacă vreau să fac o carieră în fotbalul de mare performanţă, nu am încotro, trebuie să vin la Bucureşti, că în Capitală erau şi marile echipe, şi oamenii cei mai importanţi, care ar putea să-mi influenţeze cariera. Şocul a fost destul de mare, noroc că avea tata un vechi prieten de armată în Bucureşti, chiar în Ghencea, care m-a ajutat foarte mult, m-a găzduit o vreme la el şi m-a dus peste tot, mi-a arătat oraşul, mi-a arătat toate muzeele, mi-a explicat cum să circul cu tramvaiele. Încet-încet, m-am acomodat... A venit apoi sfârşitul perioadei de juniorat, am avut mai multe oferte, se interesaseră de mine toate echipele mari. Steaua a fost mai rapidă. Nea Costică Toma, fostul mare portar, îmi fusese antrenor la Luceafărul şi el m-a propus în Ghencea. L-au chemat pe tata de acasă şi asta a fost, am semnat!
- Pare să existe în momentul de faţă o criză de modele umane şi profesionale în fotbalul românesc. Tu ai avut şansa să lucrezi cu oameni unul şi unul - Iordănescu, Ienei, Lucescu, Hagi, cărora le-ai fost şi elev, şi coleg pe banca de antrenori. Care au fost reperele tale umane în această lume a fotbalului?
- Mă consider un mare norocos, pentru faptul că am dat mereu peste oameni de mare calitate în cariera mea. Iordănescu m-a luat pe lângă el la 18 ani. Avea autoritate în echipă, iar lucrul ăsta m-a ajutat foarte mult, m-a ferit de multe. Toate sfaturile pe care mi le-a dat m-au ajutat foarte mult. Pe urmă, Mircea Lucescu m-a promovat la echipa naţională. Foarte multe am învăţat şi de la el, îmi plăcea efectiv să îl ascult vorbind despre fotbal şi despre viaţă. Apoi a venit Emerich Ienei la Steaua, am ajuns să-l cunosc pe Ion Alexandrescu, care a fost cel mai mare conducător de club din istoria fotbalului românesc. Eram bun prieten cu fiul lui şi am avut astfel ocazia să stau destul de mult în preajma lui. Ne-am ataşat foarte tare şi am rămas cu multe învăţăminte şi de la el.
"E minunat pe motocicletă, simţi spiritul libertăţii"
- Ai o poftă de viaţă extraordinară, ai cochetat la un moment dat cu muzica, acum eşti pasionat de motociclete.
- Muzica o am în sânge de mic, la fel ca şi fotbalul, e tot o moştenire de la tatăl meu. Pe lângă fotbal, tata activa într-o formaţie ca saxofonist. În fiecare sâmbătă, la prânz era meciul de fotbal, iar seara era muzică şi dans. Iar eu, bineînţeles, eram cu el şi la meciuri, şi la distracţie. Am o ureche muzicală bine formată, iar la un moment dat, compuneam melodii, aşa, mai mult fluierând. Prin anii '90, când eram în Spania ca jucător, am descoperit nişte calculatoare care mă ajutau să transcriu melodiile pe care le aveam în minte. Mi-am făcut, practic, un mic studio, am învăţat foarte mult de unul singur, în timpul liber, şi aşa am început să compun muzică instrumentală, am scos chiar un album pe vremea aceea. Şi acum mă mai trezesc dimineaţa cu câte o melodie nouă în cap, dar dacă nu te dedici total muzicii, nu poţi ţine pasul, uiţi melodiile cu timpul... Cât priveşte motociclismul, patima pentru el m-a prins acum 9-10 ani. Tot timpul mi-am dorit să mă dau cu bicicleta, cu scuterul, cu motocicleta. Bineînţeles, ca fotbalist, nu aveam voie să fac aşa ceva, era total exclus, dar apoi, când am agăţat ghetele în cui, mi-am luat o Yamaha, pe care am învăţat să conduc. Pe urmă am trecut la Harley-Davidson, care e mai mult decât o motocicletă, e un stil de viaţă. Suntem o gaşcă frumoasă de prieteni care ieşim mereu pe trasee, mă bucur că ni s-a alăturat şi fostul internaţional Bogdan Stelea, care e şi el pasionat foc, iar când avem timp, ieşim câte 20-30 de prieteni pe motoare. E minunat pe motocicletă, simţi spiritul acela al libertăţii, simţi aerul pe faţă, te mai loveşte o musculiţă, vezi peisaje incredibile... La noi nu e vorba de viteză, mergem încet, e vorba că simţi apartenenţa la o comunitate de oameni pasionaţi, e vorba de costumele extraordinare ale celor de la Harley, de toate accesoriile, e o pasiune în toată regula, care te prinde şi te ţine viu, trebuie să fii tot timpul la curent cu ce se întâmplă în lumea aceasta.
- ... Plus că ai ocazia să descoperi ţara. Aveţi trasee favorite pe care mergeţi?
- Categoric! Anul ăsta pregătesc un traseu fantastic. Am şi zis că dacă nu prind un contract bun, ca să pregătesc o echipă de fotbal, o să pregătesc un traseu prin România. Pentru mine, asta înseamnă cea mai frumoasă vacanţă, nu să zbori 20 de ore cu avionul, ca să stai la soare pe o plajă de fiţe, cine ştie pe unde. Mai bine mă urc pe Harley şi o iau spre Moldova, să fac turul mânăstirilor, să stau pe la pensiuni, pe la oameni pe acasă, să trec de acolo la mine, în Transilvania, să merg înspre nord, apoi să trec pe la Timişoara, să cunosc România adevărată. Vreau să fac şi Transfăgărăşanul, pe care nu l-am văzut încă... Visez să fac un tur al României. E frumos că ai acolo, pe motor, o gentuţă în care îţi încap cinci tricouri şi două-trei perechi de blugi şi nici nu te interesează altceva, chiar nu ai nevoie de nimic mai mult!
"După relaţiile de până acum, nu prea mai cred în căsătorie"
- Ai doi copii, două fete. Cum e relaţia cu ele? Te-a schimbat paternitatea?
- E, înainte de orice, o responsabilitate pe care trebuie să ţi-o asumi. Aşa cum şi eu am fost crescut de ai mei, aşa trebuie să mă asigur şi eu ca fiicelor mele să nu le lipsească nimic. Pe vremea alor mei erau alte condiţii, acum e diferit. Nu a fost ca relaţiile cu mamele lor să meargă mai departe, dar oricum, eu îmi asum responsabilitatea pentru amândouă. Cu Denisa, care e primul copil, e mai altfel, e mai mare, o văd mult mai des, petrecem mai mult timp împreună, pe cea mică o văd mai rar acum, abia aştept să mai crească, să mă pot juca cu ea, să o iau cu mine... Te simţi împlinit când ai un copil. Ce-i drept, după experienţele de până acum, eu nu mai cred într-un anume gen de relaţii, nu prea mai cred în căsătorie, dar faptul că am trecut prin toate, că am doi copii sănătoşi şi frumoşi mă face să mă simt împlinit. Ce îmi pot dori mai mult?
În rest, am viaţa mea, pot să fac ce vreau, ce simt. Asta nu înseamnă că sunt egoist sau că nu mi-ar fi plăcut să rămân căsătorit, dar aşa a fost să fie! Abia după 40 de ani, mai ales dacă eşti singur, descoperi cu adevărat viaţa. Începi să vezi mai prost, să ai nevoie de ochelari, genunchiul începe şi el să scârţâie şi îţi dai seama că, vrei, nu vrei, nu poţi să te opui îmbătrânirii. Şi atunci înveţi să trăieşti lucrurile cu mai mare intensitate, înveţi să nu mai pierzi vremea aiurea, încerci să faci un eveniment din fiecare zi.
- Ne bucurăm de câte ori te vedem la televizor. Alături de Ilie Dumitrescu, un alt mare fotbalist român, ai adus un aer de normalitate pe micul ecran, în discuţiile despre sportul românesc.
- Încercăm, dar e foarte greu, pentru că la noi se preferă foarte mult cancanul. Din fotbal s-a făcut cancan, din muzică s-a făcut cancan, din toate s-a făcut cancan. Sunt cel puţin zece emisiuni TV în România de cancan, de gâlceavă, de prostie până la urmă. Am stat într-o zi şi le-am numărat! Trebuie să discernem între bârfă şi critică. Critica e bună, e necesară, ajută, dar una e să o faci cu bună credinţă, şi alta e să denigrezi un om. Sunt momente în care, efectiv, mă simt sufocat de tot ce e prin presă, prin politică, prin fotbalul românesc, şi atunci prefer să mă urc pe motor şi să plec pe un traseu nou şi să uit de tot. Mă duc cât văd cu ochii şi atunci mă simt, din nou, liber!