Nu exista, practic, un tratament medicamentos sau naturist pentru anevrismul aortic, singura metoda practicata fiind cea chirurgicala, si aceasta doar daca riscul estimat de ruptura depaseste riscul chirurgical. Un anevrism poate sa apara pe orice vas sanguin, inclusiv in vasele mari ale creierului, insa este cel mai probabil sa apara intr-o artera (in mod particular in aorta), fiind favorizat, in principal, de presiunea arteriala crescuta.
In plus, expansionand peretele arterial, un anevrism reprezinta in mod frecvent o acumulare de colesterol, calciu si chiar coaguli mici de sange, fenomen ce duce la slabirea si fragmentarea fibrelor musculare ale peretelui arterial, care vor fi inlocuite de un tesut cicatriceal. In ciuda tuturor acestor schimbari si a largirii anormale a unui vas sanguin, sunt situatii in care lumenul (canalul central al arterei) poate ramane in limite normale.
Totusi, un anevrism aortic, la fel ca hipertensiunea arteriala si unele forme de boala coronariana, poate fi o cauza amenintatoare de viata, chiar o cauza de moarte subita.
Daca anevrismul este mic si nu produce simptome in momentul in care este descoperit, nu sunt necesare modificari ale activitatii dvs., dar o examinare ultrasonografica sau o tomografie computerizata periodica trebuie efectuate pentru a determina daca anevrismul creste. In general, anevrismul are o rata de crestere de 3-6 mm pe an si, de obicei, nu provoaca simptome pana cand sangele nu ajunge sa "balteasca" in peretele balonat al arterei.
Riscul de ruptura anevrismala creste cu cat anevrismul este mai mare, iar daca acesta se rupe, hemoragia masiva poate duce la soc, pierderea constiintei si deces. Pentru a nu se ajunge in astfel de situatii, ca urgenta sau ca masura preventiva, este recomandata operatia de inlocuire a portiunii afectate din aorta.
Operatia traditionala pentru anevrismul aortic implica oprirea fluxului sanguin la nivelul aortei, in asa fel incat sectiunea afectata sa poata fi inlocuita cu un tub sintetic.
O metoda noua, minim invaziva, denumita chirurgie endovasculara, utilizeaza un grefon sintetic atasat la capatul unui cateter. Cateterul, in mod normal, este inserat in curentul sanguin printr-o artera de la nivelul membrului inferior (artera femurala). Firul cateterului merge contra curentului prin aorta si este folosit pentru a pozitiona grefa la nivelul anevrismului. Odata instalata la locul potrivit, proteza se expandeaza si se fixeaza cu carlige mici sau cu ace, reducand presiunea exercitata pe peretii aortei. Acest tip de chirurgie reduce timpul de refacere al pacientului la cateva zile. Trebuie stiut ca interventia chirurgicala (repet, singura forma valabila de abordare) este relativ sigura cand este facuta inainte de ruptura, deoarece mai putin de jumatate din indivizii operati dupa ruptura anevrismala supravietuiesc. Nu neglijati!
Sa auzim numai de bine!
Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara, tel. 0746/10.17.23
"Caut tratament pentru carcinom mamar"
(Raspuns pentru T. LUCRETIA - Timis, F. AS nr. 957)
Afectiunile neoplazice sunt afectiuni complexe, de cauze multiple, in care apare o transformare a celulelor tesuturilor proprii in celule nediferentiate, ce se multiplica anarhic, fara limita, si invadeaza tesuturile din jur si apoi intregul organism. Pentru a se produce aceasta evolutie este necesar sa existe multiple modificari la nivel celular si molecular, modificari biochimice, fiziologice, hormonale si psihologice. Tratamentul natural se asociaza tratamentului standardizat al neoplasmului, reprezentand un adjuvant in situatii de chimioterapie sau radioterapie. Exista numeroase produse fitoterapeutice, extracte glicerohidroalcoolice sau remedii homeopate cu efect anticanceros si imunostimulent, produse printre care:
* Citonat - contine unele dintre cele mai remarcabile plante medicinale si ciuperci terapeutice (cordiceps, ganoderma, agaricus), ce au proprietati antimutagene, antineoplazice si regenerante, asigurand protectia celulara. Induce apoptoza celulelor tumorale si inhiba angiogeneza. Este marca "DaciaPlant".
* Cartilajul de rechin - este adjuvant in tratamentul afectiunilor neoplazice, inhiba neoangiogeneza.
* Stemulin - este un activator al celulelor stem adulte.
* NONI - este un "polimedicament" de exceptie, utilizat in multe protocoale pentru terapia alternativa a neoplasmelor.
* Vascul - protejeaza corpul impotriva diviziunii celulare, urmare a unei proliferari celulare anarhice, este utilizat traditional ca adjuvant in boli tumorale.
* Cats Claw - prezinta proprietati puternic imunostimulatoare si antitumorale.
* Usturoiul - datorita continutului bogat in aliina si in aliicina este considerat a avea proprietati antitumorale.
* Germenii de varza rosie - impiedica dezvoltarea tumorilor endocrinodependente (cancer de san).
* Sutherlandia - este considerata o "planta miracol", despre care se afirma ca ar inregistra rezultate favorabile in cazul unor maladii precum cancerul, SIDA si TBC.
* Resveratrol - inhiba dezvoltarea anarhica celulara. Actiunea sa anticancerigena este diversificata si puternica. Resveratrolul distruge celulele canceroase, indiferent daca sunt estrogen-dependente sau au gena p 53.
* Serra Plus - dizolva tesuturile moarte.
* Lichen de piatra (Cetraria Islandica), ceai sau tinctura - contine lichenina si acizi lichenici - acid cetraric, este adjuvant in tratamentul bolilor canceroase.
* Coenzima Q10 - are efect adjuvant in afectiunile neoplazice, diminueaza efectele secundare ale radioterapiei si potenteaza efectele chimioterapiei, prelungeste durata vietii pe cale naturala, este un antioxidant si energizant puternic, cu rol cardioprotector.
* Barley - extrasul de orz verde este recomandat in afectiunile neoplazice.
* Imunosan - reduce efectele nedorite ale chimioterapiei si iradierii.
* Ganoderma (REISHI) - contine germaniu organic, ce mareste oxigenarea celulara, are efect antioxidant puternic, amelioreaza durerile provocate de cancer; previne moartea subita a pacientilor neoplazici provocata de embolism. Datorita compozitiei in germaniu organic, diferite forme de beta-glucani (1,3 D si 1,6D) si polizaharide ganoderma activeaza componentele defensive anticancerigene ale sistemului imunitar, inhiba angiogeneza si metastazarea, induce apoptoza celulelor neoplazice.
* Extractul de mladite de vasc si extractul de mladite de Buxus - au efecte antitumorale si imunostimulente.
In paralel cu produsele fitoterapeutice, micoterapeutice si maceratele glicerinice, este recomandat un tratament homeopatic, un adjuvant salutar in tratamentul afectiunilor tumorale. Tratamentul homeopatic este individualizat, remediile fiind indicate doar dupa un consult prealabil.
In cazul tumorilor constituite trebuie utilizate specific pentru fiecare tip morfologic de neoplasm o gloxina corespunzatoare. Daca nu poate fi determinat tipul histopatologic, se utilizeaza gloxinele polivalente. Se prefera fie remediul isod (isodul este un preparat homeopatic din insasi tumora persoanei operate), daca este posibil, fie nosodul (in situatia cazurilor inoperabile).
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara
"Am Escherichia coli si osteoporoza"
(Raspuns pentru M. ENACHE - Buzau, F. AS nr. 999)
Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca la o recenta urocultura s-a depistat prezenta agentului patogen Escherichia coli, dar si faptul ca in cazul dvs. acesta nu ar putea fi tratat cu antibiotice, la care sunteti alergica.
De altfel, urocultura de care ati pomenit este insotita si de o antibiograma, pe care o veti prezenta medicului specialist urolog, spre a verifica daca si in cazul concret al dvs. acidul nalidixic este eficient.
Deoarece dvs. solicitati si unele posibile tratamente naturiste, acestea au desigur numai un efect ajutator, neputandu-se renunta la tratamentul medicamentos mai puternic, datorita rezistentei si agresivitatii agentului patogen.
Ca tratamente naturiste ajutatoare, mentionez: ceaiurile de frunze de merisor (Vaccinum Vitis-Idaea), muguri de plop (Gemma Populi), muguri de pin (Turiones pini), osul-iepurelui (Ononis spinosa), pir (Agropyron repens), matase de porumb (Stigmata Maydis), precum si ceaiul diuretic nr. 2 Plafar si ceaiul diuretic nr. 3 Plafar.
Insist asupra necesitatii unui tratament sub un strict control al medicului specialist urolog.
Va doresc sanatate!