De ce ne-am orientat spre aceste diete devenite adevarate "vedete"? Din ratiuni practice. Intr-o societate in care mai bine de 50% din populatie are probleme cu supragreutatea, numarul regimurilor si al produselor de slabit tinde spre... infinit. Dar in care sa ai incredere? Care au suport stiintific real si care sunt basme, "bazate" pe pura fantezie? In cele ce urmeaza, ne-am propus sarcina, deloc usoara, de a face o scurta sinteza a celor mai cunoscute regimuri alimentare, scotand in evidenta avantajele si dezavantajele fiecaruia, dar si modul in care pot fi optimizate.
Curele de infometare
Am cuprins in aceasta denumire toate regimurile alimentare care priveaza puternic organismul de calorii si de nutrienti. In cele ce urmeaza, vom vorbi doar despre trei dintre aceste cure de infometare, care sunt si cele mai cunoscute, si anume: cura cu supa de varza, cura cu mere si regimul hiperproteic.
Alimente recomandate
Elementul comun in toate aceste metode de slabit este faptul ca se consuma un singur aliment sau un singur tip de alimente, celelalte fiind consumate in cantitati minime sau chiar excluse complet. In cura cu supa de varza, de pilda, pe care o putem lua ca etalon, in cele sapte zile se consuma numai o fiertura din varza, ceapa, rosii, ardei, morcov, fasole verde si patrunjel. In rest, mai sunt permise doar adaosuri nesemnificative, cum ar fi laptele degresat, un cartof copt sau alte legume fierte sau crude.
In cura cu mere, lucrurile sunt si mai simple: se consuma numai mere, ca atare sau sub forma de suc proaspat, pe o perioada de 10 zile.
In regimul hiperproteic se consuma vreme de 13 zile, in principal, carne la gratar (de vita, oaie, pasare, peste) si oua, cu putina salata, cateva legume, eventual niste suc de citrice.
Alimente contraindicate in timpul curelor de infometare
Indiferent de denumirile lor, trucul acestor regimuri, care sta si la baza eficientei lor, este acela ca ne fac sa consumam mai putine calorii.
Efectul asupra greutatii corporale
Este cu adevarat spectaculos, in curele de infometare kilogramele fiind topite intr-un ritm incredibil de rapid. In cura cu mere, care este si cea mai puternica, scaderea in greutate este de 1-2 kilograme pe zi, la cura cu varza scaderea in greutate este de 0,75-1 kilogram pe zi, iar la regimul hiperproteic media scaderii in greutate este de 0,5 kilograme pe zi. Problemele se ivesc insa la 1-4 saptamani dupa incheierea curei, cand apare fenomenul Yo-Yo, pe care il vom explica pe scurt, in continuare. In timpul curei de infometare, stomacul se obisnuieste sa secrete din belsug o substanta numita grelina, care este supranumita "hormonul foamei". Grelina este pusa in circulatia sanguina si va actiona asupra creierului, inducand mereu si mereu nevoia imperioasa de a manca. Doar un psihic foarte puternic si o vointa de otel pot rezista acestui adevarat "bombardament biochimic" cu grelina, majoritatea amatorilor de cure de infometare cedand si mancand tot mai mult, pana cand ajung la o greutate mult mai mare decat cea de dinainte de a incepe cura.
Efectul asupra sanatatii
Dincolo de efectul Yo-Yo, despre care vorbeam, problema cea mai mare a curelor de infometare este actiunea asupra sanatatii. Mai ales repetate, cura cu supa de varza sau cu mere lasa organismul fara anumite elemente esentiale (calciu, magneziu, potasiu), sunt extrem de sarace in aminoacizi esentiali si produc scaderi rapide in greutate, care dezechilibreaza organismul, in special sistemul endocrin, cardio-vascular si cel nervos. Anual, sute de tineri anorexici mor, datorita tulburarilor cardiovasculare, in urma curelor repetate de infometare. Asadar, regimurile foarte sarace in calorii trebuie tinute rar, nu mai des de 1-2 ori pe an, pentru a nu face mai mult rau decat bine organismului. Exceptie face regimul hiperproteic, care este total contraindicat, deoarece si pe termen scurt el poate avea efecte nefaste. De fapt, regimul hiperproteic este considerat de catre specialisti cel mai periculos. Excesul de proteine din carne, care are un grad ridicat de toxicitate, suprasolicita ficatul, produce constipatie si deprima puternic imunitatea. Persoanele predispuse la afectiuni tumorale sunt cele mai periclitate de regimul hiperproteic, acesta putand declansa, in multe cazuri, boala canceroasa.
Un ajutor natural pentru cei care urmeaza curele de infometare
Ca o concluzie la cele scrise mai sus, curele de infometare pot fi tinute, dar rar si cu discernamant si, daca se poate, fara efect Yo-Yo. Din fericire, exista un remediu care-l combate si care calmeaza pofta de mancare: extractul de cicoare (Cichorium intybus). Se administreaza atat in timpul, cat si imediat dupa incheierea curelor de slabire, sub forma de capsule. Se iau cate 2 capsule in timpul fiecarei mese, urmarind apoi ca intre mese sa ne abtinem de la orice supliment de hrana. Extractul de cicoare reduce secretia hormonului foamei (grelina) si ajuta, in schimb, la eliberarea in organism a antidotului foamei, adica a asa-numitei leptine, cunoscuta si drept hormonul satietatii. Cura cu extract de cicoare nu are contraindicatii majore si va dura 1-3 luni, urmata de 15 zile de pauza, putand fi reluata atat timp cat simtim nevoia sa ne reducem apetitul alimentar si greutatea corporala.
Regimul disociat
Este descoperirea francezului Michel Montignac, care si-a publicat in urma cu aproape 30 de ani regimul sau de slabit intr-o carte de mare succes: "Mananc, deci slabesc". Desi a fost un succes inca de la inceput, scrierea a fost revizuita si imbunatatita continuu de catre autor, regimul disociat evoluand si devenind tot mai eficient si mai bine fundamentat stiintific, de-a lungul timpului. In esenta, aceasta metoda de slabire presupune ca diferitele tipuri de substante nutritive, adica proteine si grasimi pe de o parte, si zaharuri (glucide) de cealalta parte, sa poata fi consumate la discretie, dar fara a le combina intre ele la aceeasi masa. In afara de aceasta disociere, Montignac recomanda si evitarea cu strictete a tuturor alimentelor rafinate, cum ar fi zaharul, faina alba, alcoolul.
Scopul acestui regim este armonizarea activitatii pancreasului, pe care Montignac o vede ca principal mijloc de echilibrare a digestiei si a metabolismului. Autorul considera ca "epidemia" de diabet, obezitate si alte tulburari metabolice se datoreaza, in primul rand, dezechilibrarii activitatii pancreasului, greu incercat de dieta occidentala.
Pe primul loc in recomandari sunt alimentele bogate in fibre vegetale (adica substante nedigerabile), cum ar fi salata verde, varza, spanacul, radacina de morcov sau telina, frunzele de papadie, urzica etc. Practic, aceste alimente bogate in fibre pot fi consumate la orice masa si cu orice alt tip de substanta nutritiva. In schimb, alimentele bogate in proteine si grasimi (carne, lactate etc.) nu vor fi niciodata consumate impreuna cu alimentele bogate in glucide (paste, paine, cartofi etc.). Grasimile si proteinele se gasesc in: ulei, unt, branzeturi, oua, diferite mezeluri neprajite obtinute din soia (crenvursti, salamuri, pateuri, cabanos etc.), peste, fructe de mare, carne de toate felurile, mezeluri din carne. Glucidele permise in dieta disociata sunt: cerealele integrale (grau, ovaz, secara, orz etc.), orezul integral (nedecorticat), painea integrala, painea de secara, painea cu tarate, paste din faina integrala, naut, linte, fasole verde, fasole uscata, mazare etc. Si ele pot fi consumate la discretie, dar cu conditia sa nu fie amestecate niciodata cu grasimile si proteinele. Intre o masa cu grasimi si una cu glucide trebuie sa treaca minimum patru ore.
Alimente contraindicate
Doua categorii de alimente nu pot fi consumate in timpul regimului disociat: combinatia dintre glucide si grasimi, adica asa-numitele glucido-lipide, precum si glucidele rafinate, supranumite de Michel Montignac glucidele rele. Glucidolipidele sunt, cum spuneam, o combinatie de zaharuri cu grasimi, care ingrasa foarte tare si, in consecinta, vor fi evitate cu strictete in timpul regimului disociat. Iata alimentele din aceasta categorie: pastele cu ou, foitajele, ciocolata, faina de soia, arahidele, migdalele, nucile, anumite organe de animale (ficatul si creierul in special), prajelile de tot felul. Glucidele rele vor fi si ele evitate in timpul acestui regim. Ele sunt: zaharul de toate felurile, pastele fainoase, cartofii, amidonul din porumb, orezul alb (decorticat), faina alba, painea alba, grisul, inghetata, biscuitii, cornurile, dulciurile si produsele de cofetarie in general, alcoolul.
Efectul asupra greutatii corporale
Regimul disociat este, prin excelenta, un regim lent, in care slabitul apare dupa cateva zile de cura si se cifreaza la 1-2 kg pierdute pe saptamana, pierderile in greutate fiind tot mai mici pe masura ce ne apropiem de masa corporala ideala. In ciuda lentorii aparitiei efectelor sale, acest regim are pe termen mediu si lung o eficienta mult mai mare decat cea a curelor de infometare. De ce? Deoarece previne aparitia efectului Yo-Yo, greutatea obtinuta dupa regimul disociat este mult mai stabila. Apoi, este un regim cu o hrana care poate fi foarte mult diversificata, ceea ce va da celor care doresc sa scape de kilogramele in plus o stare de confort psihic extrem de importanta si extrem de rara in timpul dietelor de slabit.
Efectul asupra sanatatii
Acest regim nu are efecte de detoxifiere majore si, ca atare, influenta sa asupra sanatatii este destul de modesta. Este, totusi, notabila scaderea in greutate produsa, ceea ce va ajuta la mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular si a celui osteo-articular, care vor fi mult mai putin solicitate. De asemenea, acest regim previne aparitia diabetului de tip II, care face adevarate ravagii in ultimul deceniu, aparand la varste tot mai tinere. Efecte mult mai bune de imbunatatire a sanatatii se pot obtine daca incercati varianta lacto-vegetariana a acestui regim, din care sunt complet excluse carnea si preparatele din carne.
Un catalizator natural pentru aceasta dieta
Scaderile in greutate sunt mult mai rapide, iar aspectul corporal este foarte mult imbunatatit, atunci cand acest regim este asociat cu gimnastica, cu alergarea si cu inotul. Trei zile pe saptamana in care mergem la sala de fitness, la piscina, la alergari sau la plimbari in pas vioi, in aer liber, ne vor ajuta enorm pentru optimizarea efectelor acestui regim, atat asupra greutatii corporale, cat si asupra sanatatii pe ansamblu.
Dieta alcalina
Mai este numita si dieta Young, de la numele medicului american care a descoperit-o, dr. Robert Young, care a avut amabilitatea sa dea un interviu in exclusivitate pentru revista noastra, publicat in numarul 999, din decembrie anul trecut. Regimul alimentar al doctorului Young urmareste, in principal, vindecarea bolilor prin echilibrarea pH-ului organismului, care a devenit foarte acid la majoritatea oamenilor, din cauza alimentatiei rafinate si chimizate din zilele noastre. In opinia doctorului Young, cuprinsa in cartea "Sa slabim prin dieta Young", regimul sau de vindecare are efecte de reglare a greutatii corporale prin acelasi proces de reglare a pH-ului organismului.
Alimente recomandate
Dr. Robert Young clasifica alimentele in doua categorii: alcalinizante (bazice) si acidifiante. Pentru mentinerea unui pH echilibrat in sange si tesuturi, dieta trebuie sa cuprinda 60-70% alimente bazice (dintre care ar trebui sa fie cam 70% in stare cruda) si nu mai mult de 20-30% alimente acidifiante. Alimente bazice sunt majoritatea legumelor, mai ales cele verzi si cu frunze. Se recomanda in mod special salata verde, zarzavaturile verzi (patrunjel, marar, leustean, telina, asmatui), castravetele, varza, varza creata, broccoli, spanacul, telina, sfecla, prazul, ceapa si usturoiul verde, hreanul, dovleceii, rosiile, avocado, conopida, lamaile si lamaile verzi. In afara de cele mentionate, care vor alcatui 70% din hrana, vor putea fi consumate in cantitati mai mici alimente "neutre", cum ar fi: tofu, hrisca, legumele si cerealele germinate, uleiurile extravirgine, pestele, nuca de cocos, floarea-soarelui, grapefruitul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, mazarea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci si seminte, laptele de nuci si seminte, laptele de nuca de cocos, radacini de legume.
Alimente contraindicate
Sunt cele care produc un pH acid in organism si, ca atare, vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, ouale, faina alba, ciupercile, otetul, zaharul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, produsele lactate, acidul citric (lamaile proaspete sunt bune!), fructele uscate, roscovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, indulcitorii, painea (poate fi consumata putina si doar daca este facuta fara drojdie si nedospita), ovazul, secara, cartofii care au stat in depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau preparate termic indelung.
Efectul asupra greutatii corporale
Este o cura destul de restrictiva, dar care poate fi tinuta totusi mult mai usor decat regimurile de infometare, iar rezultatele sale sunt cu totul remarcabile pentru scaderea in greutate. Aportul masiv de fibre alimentare din vegetalele verzi ajuta la pierderi rapide in greutate, de circa 3-5 kg pe saptamana, in primele 30-40 de zile ale curei. Apoi, ritmul de scadere in greutate va incetini in mod firesc, dar, in schimb, corpul va arata mult intinerit, tesuturile isi vor mentine elasticitatea, pielea va deveni mai luminoasa si fara tulburari de pigmentatie. Cat despre efectele asupra sanatatii, acestea merita detaliate mai mult.
Efectul asupra sanatatii
Regimul alcalin este printre cele mai eficiente terapii contra unui numar impresionant de boli. Marturisesc faptul ca, personal, nu am avut foarte multa incredere in acest regim la inceput, dar nu am putut sa nu ii constat eficienta in cazuri grele, cum ar fi cele ale bolnavilor de cancer, ale celor cu hepatita virala de tip B sau C, ale femeilor cu fibroame, adenofibroame sau cu ovare polichistice. Merita mentionat si faptul ca acest regim este un adevarat miracol in cazurile infectiilor recidivante sau rezistente la tratament, cum ar fi candidozele, cistitele, virozele de tot felul, infectiile respiratorii bacteriene. Toate indiciile arata ca acest regim este un puternic stimulent si reglator al imunitatii, reeducand organismul sa se apere singur in fata agentilor microbieni.
Un catalizator natural pentru aceasta dieta
Substanta miraculoasa, intens valorificata in acest regim, este clorofila. Despre ea doctorul Young spune: "Are o structura asemanatoare cu cea a sangelui, fiind cea care ne construieste sangele, sangele construind apoi toate celelalte tesuturi". In regnul vegetal, cea mai mare cantitate de clorofila o contine o alga de apa dulce, Chlorella, care are efecte reintineritoare si stimulente imunitare cu totul exceptionale. Studiile arata ca aceasta alga stimuleaza, intre altele, chiar producerea de celule stem adulte, la nivelul maduvei spinarii, celule care ajuta apoi la reconstructia rapida a organelor si tesuturilor afectate de boala. Mai mult, aceasta alga este foarte bogata in aminoacizi esentiali, care vor ajuta la mentinerea echilibrului organic in timpul acestei cure de slabire si detoxifiere, care este mai saraca in proteine.
Cura cu Chlorella va fi de lunga durata (2 luni minimum), fiind inceputa odata cu dieta alcalina si incheindu-se la minimum 30 de zile dupa ce aceasta dieta a fost incheiata. Se iau cate 2-3 grame de Chlorella pe zi. Se gaseste in magazinele noastre naturiste, conditionata sub forma de capsule.