Cine a lucrat vreodata intr-o unitate medicala de primiri-urgente stie ce inseamna zilele cu ghetus si polei. O gramada de accidente! Multi pacienti cu contuzii, entorse, luxatii sau chiar fracturi, ce pot fi uneori o problema grava. Pentru ca destui oameni nu fac o diferenta clara intre entorsa si luxatie, voi incepe prin a lamuri putin subiectul.
Entorsa presupune o lezare a ligamentelor unei articulatii, fara deplasarea oaselor din pozitia lor normala. Este provocata de miscari bruste puternice, care solicita violent ligamentele articulare. Sunt de trei grade: 1 - cu elongatii ale unor ligamente sau tendoane; 2 - cu elongatii mai puternice, insotite de ruperea lor partiala; 3 - cu ruperea completa a unui ligament si eventual lezarea altuia. Pot antrena sechele, daca nu sunt corect tratate, iar cele de gradul trei necesita, de regula, interventie chirurgicala. Se manifesta prin durere, tumefactie, uneori apare si echimoza. Evident, cele mai frecvente sunt entorsele usoare. Dar chiar si in cazul lor este bine de stiut ca o tratare necorespunzatoare poate genera multe probleme in timp. In primul rand, laxitate ligamentara. Daca se repeta entorsa, inainte de refacerea ligamentelor, laxitatea se accentueaza, iar articulatia poate deveni instabila. Aceasta inseamna ca se vor produce entorsari la fortari din ce in ce mai usoare ale articulatiei. Care este explicatia? Ligamentele au o irigatie sanguina slaba. Pentru o refacere eficienta este nevoie de repaus si de aportul local al unor nutrienti si substante active eficiente.
In luxatii, se modifica permanent raportul dintre extremitatile osoase articulare, prin pierderea contactului normal dintre ele. Conditiile cauzale sunt similare cu ale entorselor. Simptomele sunt in primul rand durere si deformare articulara, insotite de imposibilitatea miscarilor in articulatie. Radiografia este necesara, spre a evidentia pe langa deplasarile oaselor si eventualele fisuri sau fracturi osoase insotitoare. Tratamentul se face de urgenta, prin punerea la loc a articulatiei (reducere), la spital. Ulterior se aplica terapia folosita si in entorse, spre a se putea reface ligamentele interesate in traumatism.
Important de stiut: in orice situatie v-ati afla, in vacanta la schi ori la cumparaturi, daca vorbim de o cazatura care a generat o contuzie, entorsa ori luxatie, exista si remedii naturiste de mare folos. Important de stiut este ca succesul acestora depinde mult si de momentul cand actionati. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Daca avem doar o contuzie sau o entorsa, atunci haideti sa ne apucam de treaba!
Cataplasme cu tataneasa
* Trimiteti pe cineva la cel mai apropiat magazin naturist. Solicitati radacina de tataneasa macinata. Inainte de utilizare, studiati cum arata pulberea sau planta respectiva. O radacina de tataneasa intreaga, daca este corect uscata, trebuie sa fie alba la interior si cu suprafata neagra. Daca la interior este bruna sau maronie, nu e buna. Puteti sa o aruncati sau, si mai bine, sa o returnati celor care v-au furnizat-o. Cand in punga aveti tataneasa deja macinata, ea trebuie sa fie de culoare gri, in care sa distingeti un aspect de sare si piper. Daca nu este asa, cautati un alt furnizor. Dupa ce v-ati convins ca aveti un produs bun, puteti sa o mai macinati o data, prin masina de cafea, incat sa fie de dimensiunea sarii fine. Nu treceti de 30-40 de secunde, si nu incarcati foarte tare cuva masinii de cafea, pentru ca, daca planta se incalzeste puternic, este posibil sa adere pe cutite si capac. (Tataneasa contine unele mucilagii care pot genera aceasta neplacere.)
* Dupa ce ati macinat fin planta, luati o cana si puneti in ea o cantitate corespunzatoare dimensiunilor zonei afectate. Turnati incet apa fierbinte, amestecand in tot acest timp, incat sa obtineti o pasta groasa, care va fi aplicata pe locul traumatismului. Datorita mucilagiilor din tataneasa, pasta devine ca o plastilina si poate fi modelata incat sa acopere complet zona traumatizata. Grosimea cataplasmei trebuie sa fie de 1-1,5 cm. Daca pielea zonei accidentate este acoperita cu par, puteti interpune intre aceasta si cataplasma o foaie de tifon (nu panza, caci este prea groasa si impiedica bunul contact al plantei cu tegumentul); astfel, cataplasma va putea fi ridicata fara neplaceri, cand va trebui schimbata. Apoi legati cu o fasa zona respectiva, fara sa strangeti foarte tare. Legatura trebuie sa fie ferma, dar fara a jena circulatia sanguina, cand ar deveni dureroasa.
Ce mai puteti face pentru a ameliora inflamatia si durerea consecutiva? Beti un ceai de coaja de salcie, care are un bun efect anti-inflamator. Se prepara un decoct din 2 lingurite cu varf de planta, bine macinata, la 600 ml apa, la foc mic, cca 15 minute. Va rezulta un ceai de culoare rosie, pe care puteti sa-l dregeti cu lamaie si miere. Il beti pe parcursul zilei. Are si efect sudorific. Sa nu va speriati, probabil veti avea nevoie de haine de schimb. Daca durerea este prea mare, utilizati si un analgezic, caci este important sa va puteti odihni.
Tamponari cu tinctura de tataneasa
Daca nu gasiti radacina de tataneasa - se mai poate intampla si asa - ce mai puteti face este sa cumparati o tinctura de tataneasa, pe care sa o folositi local, prin tamponamente (nu comprese) repetate la una-doua ore. Incercam sa obtinem efecte similare, desi cataplasmele cu radacina actioneaza mai puternic in aceste situatii. Oricum, ca sa va asigurati ca ati cumparat un produs bun, verificati aspectul tincturii: trebuie sa fie un lichid gros si negru. Daca nu e asa, folositi pe moment ce gasiti, insa ar fi util sa aveti in casa si una preparata de dvs. E bine sa existe in casa si tataneasa pulbere, care pentru acest gen de utilizare este buna si dupa doi-trei ani. Tinctura poate fi si ea utilizata o la fel de lunga perioada de timp.
Daca va hotarati sa preparati singuri in casa acest extract, puneti radacina uscata si macinata (20% ca volum) acoperita cu alcool de 45-50 de grade, apoi lasati-o la plamadit cel putin doua luni. Sa nu va mirati daca in borcan volumul de planta se va dubla. Planta fiind uscata trage lichid, iar mucilagiile se umfla. Preparatul poate ramane la macerat bine inchis si agitat din cand in cand, ferit de lumina, pana la momentul utilizarii. O sa observati usor diferenta dintre un produs obtinut dupa o saptamana, cat este lasat, de regula, pe la producatorii superficiali, sau dupa o luna, doua, ori chiar un an... Macerarea mai lunga este chezasul pentru o mai buna extractie a principiilor active.
Efecte
Cataplasma cu radacina de tataneasa aplicata imediat dupa producerea entorsei determina o refacere spectaculos de rapida. Asigura inclusiv o imobilizare partiala suficienta pentru refacerea articulatiei. In cazul unei prime entorse, pot disparea in numai 2-3 zile toate fenomenele caracteristice, iar articulatia poate reveni la capacitatea functionala normala. Cand entorsele au fost repetitive, este necesar mai mult timp, dar, in orice caz, refacerea este mult mai buna, grabnica si stabila decat dupa un tratament conventional, unde se aplica simpla imobilizare in fasa ori in aparat ghipsat.
Daca articulatia a fost deja pusa in ghips, nu aveti ce sa mai faceti pe moment. Dupa indepartarea ghipsului, puteti sa folositi un unguent cu venin de albine sau urzicari. Urmarim sa imbunatatim circulatia sanguina locala. In felul acesta, usuram refacerea ligamentelor si tendoanelor, printr-o mai buna hranire. Se pot aplica si in aceasta faza cataplasme cu tataneasa, desi efectul cel mai intens se manifesta in urgenta. Se mai pot face imbaieri ale articulatiei in ceai de urzica, la o temperatura maxim suportabila, pentru aceleasi ratiuni, de imbunatatire a circulatiei sanguine.
Evitati pe cat posibil fortarea articulatiei inainte de refacere sau, mai grav, o repetare a aceluiasi traumatism, chiar daca aceasta ar insemna sa nu iesiti din casa o vreme, ori sa faceti o pauza din activitatea sportiva.
Daca din nefericire ati dobandit o instabilitate a vreunei articulatii, va fi nevoie de multa munca pentru a o corecta. Cu cat varsta e mai inaintata sau instabilitatea mai veche, recuperarea este posibila doar partial. Cataplasmele cu tataneasa pot ajuta, daca sunt realizate in fiecare noapte, insotite de un anume tip de activitate fizica specifica pentru articulatie, cu intensitate moderata. In familia noastra, sotul meu a avut nefericirea de a suferi la o glezna mai multe entorse in scurt timp, pe cand era de varsta liceului. La acea vreme, exercitiile de Hatha Yoga, in principal postura "lotus", executate cu perseverenta si cumpatare, l-au ajutat sa scape, in mod gradat, definitiv de instabilitatea gleznei, chiar si fara vreo terapie asociata. Cu siguranta ca anumite proceduri de kinetoterapie sau masaje adecvate sunt de folos la orice varsta.
Asa cum ajuta in traumatisme ale tendoanelor si ligamentelor, tataneasa contribuie si la refacerea altor formatiuni fibroase din corp. Respectiv, poate fi utilizata in tratarea fara bisturiu a herniilor usoare sau chiar medii, caci intareste peretele si participa la reconstituirea acestuia. Este utila tinctura de tataneasa aplicata local, cu frictionare usoara, cat sa patrunda in piele. Concomitent, se pot face anumite exercitii fizice. De exemplu, in cazul herniei inghinale sau al altor hernii abdominale, este utila postura "in maini", cu sprijin la perete, sau cel putin simpla pozitie "lumanare". Acestea sunt variante simple si usor de executat ale posturii "stand pe cap", tot din Hatha Yoga, care, executata zilnic cateva minute, se spune ca "face timpul sa curga inapoi".
Tataneasa si guta
O alta utilizare salutara a tatanesei este in guta. Poate parea exagerat sa vorbim in vreme de criza despre guta, o boala considerata a abundentei, dar va asigur ca, potrivit experientei medicale, aceasta suferinta nu este deloc rara... In acest caz, tataneasa se administreaza intern si extern.
Intern, folosim un ceai din radacina plantei. Se prepara un decoct din doua linguri (de supa) de pulbere de planta cu varf la doi litri de apa, care se fierbe la foc mic, pana scade la jumatate. Apoi se lasa in continuare la macerat, pentru 24 de ore, dupa care se strecoara. Ceea ce rezulta, un ceai de culoare neagra si destul de neplacut la vedere, insa nu si la gust, se bea pe parcursul unei zile. In urmatoarea zi, se consuma un preparat nou; nu se pastreaza din cel vechi. Tratamentul da rezultate repede, daca vorbim de crize de guta. Uneori, durerile scad chiar pe parcursul primei zile de administrare. Pentru a rezolva problema in intregime, este nevoie de un tratament de cel putin o luna de zile, fara pauza. In paralel, pacientii vor trebui sa aiba grija sa-si corecteze si regimul alimentar. Respectarea cu strictete a posturilor alimentare impuse de biserica ortodoxa este de mare ajutor in rezolvarea acestei probleme.
Local, in criza gutoasa se aplica cataplasma mai inainte descrisa, pe zona articulatiei dureroase.
Va urez o iarna frumoasa, cu sanatate si fara doctorii!
www.melidava.ro