* Salvati Rosia Montana! *
Sub un soare cu dinti, pe un ger de crapau pietrele, o multime de oameni cu suflet fierbinte s-au strans sambata, 28 ianuarie, in Piata Constitutiei din Bucuresti, pentru a arata ca le pasa, ca au un mesaj de transmis. Ca exista o forta care sa se opuna coruptiei generalizate in care se scalda clasa politica si presa. Nu au iesit din case pentru a da jos guvernul sau a cere conditii mai bune de trai, ci pentru a incerca sa salveze o particica din tara, anume, Rosia Montana. "Tradarea de tara in aur se masoara", "Iancule, de ce nu vii, sa vezi muntii tai pustii?!", "Basescu-RMGC, aceeasi mizerie", "Avize ilegale de la Ministere penale", "Avizati proiecte durabile, nu bombe ecologice", "Rosia Montana este Romania, Rosia Montana este si a mea", "Dupa mina, potopul", sunt cateva din lozincile pe care oamenii le-au scris pe cartoane, bucati de panza sau steaguri. Dupa puternicele miscari de sustinere a campaniei "Salvati Rosia Montana" organizate in noiembrie, anul trecut, la Cluj, a venit si randul bucurestenilor, chiar si pentru cateva ore, sa ia atitudine. Mitingul a insemnat o intalnire a sustinatorilor din Capitala cu clujenii si cu cativa localnici din Rosia Montana si, totodata, un prilej pentru a afla motivatiile si opiniile unor oameni tineri, ce au considerat ca este important sa se implice.
Bogdan Cristea
(arhitect, 37 de ani)
"Daca aurul este al romanilor, ei ar trebui sa hotarasca ce sa faca cu el""In dimineata zilei cu mitingul, schimbam canalele la televizor, in cautare de stiri. La B1 TV era o emisiune "Pro si contra Rosia Montana", in care doi invitati erau pentru proiectul de exploatare cu cianuri, iar al treilea, Madalin Voicu, era putin indoit in legatura cu justetea contractului pentru partea romana. Moderatoarea, daca-i pot spune asa, era vadit de partea Gold Corporation, ceea ce mi s-a parut total neprofesionist, iar indignarea mea a ajuns la cote maxime atunci cand a anuntat ca la Rosia Montana "minerii" au organizat un miting de sustinere a proiectului Gold Corporation si ca acestia "sunt 1500 de oameni". Cei de la Rosia Montana aveau echipament de protectie, casti, precum si niste bannere care nu pareau confectionate acasa, in bucatarie, lucru care m-a facut sa pun la indoiala spontaneitatea mitingului de acolo.
Un lider al participantilor ne explica ca zona este condamnata fara minerit si ca acolo nu s-a mai exploatat nimic in ultimii 15 ani, ceea ce a facut ca zona sa decada foarte mult. Si ca pentru aceasta comunitate mineritul este alternativa la furat, lucru cu care eu nu sunt de acord. Apusenii sunt munti nemaipomeniti, si chiar nu inteleg cum nu poti sa faci turism in zona. Pe de alta parte, imaginile din Piata Constitutiei aratau niste oameni tineri, care pareau convinsi de ceea ce strigau si care mie mi s-au parut sinceri. Nedreptatea facuta de moderatoarea emisiunii de la postul B1 m-a convins sa ma alatur, impreuna cu sotia mea, protestului din Piata Constitutiei (as fi mers si la Rosia Montana daca se putea). Odata ajuns in Piata am vazut ca manifestantii erau de ordinul sutelor si am constatat ca erau niste tineri cu foarte mult bun simt.
Am devenit constient de problema de la Rosia Montana in urma cu 4-5 ani. Imi amintesc cand, prin '95 sau '96, s-a rupt digul unui lac din acesta cu steril din zona si a ajuns cianura pana in raul Tisa, pe teritoriul Ungariei, un dezastru ecologic, pe care autoritatile de atunci s-au straduit sa il bage sub pres. Ce se pregateste la Rosia este la scara cu mult mai mare. In plus, in opinia mea, contractul este unul gaunos, in dezavantajul statului roman, o asociere din care noi ne alegem cu o paguba ecologica imensa si cu disparitia vestigiilor arheologice din perioada romana, unice in Europa, si care au rezistat ca prin minune 2000 de ani. Iar numarul locurilor de munca create este mult exagerat. Faptul ca se refuza dialogul real, pe posturile nationale, si ca Gold Corporation face o reclama agresiva, pe toate posturile de televiziune, ma face sa cred si mai mult ca ceva e putred la mijloc. Mai cred ca, daca aurul si, probabil, alte metale despre care se vorbeste mai putin sunt ale romanilor, acestia ar trebui sa hotarasca ce sa faca cu ele printr-un referendum, dupa ce au fost informati in prealabil de ambele parti, intr-o dezbatere echilibrata, pe subiect. Daca sunt banii copiilor mei, vreau si eu sa pot sa am un cuvant legat de cum se cheltuiesc ei."
Oana Moisil
(studenta in Cluj, 20 de ani)
"Rosienii au inteles ca sunt sprijiniti de o tara intreaga""Eu sunt din Calimanesti, cunosc si iubesc muntii. Am ajuns pentru prima oara la Rosia Montana anul trecut, in august, ca voluntar la Fan Fest, si am simtit imediat ca este un loc special. Am indragit peisajele si i-am cunoscut pe rosienii care nu vor sa plece, niste OAMENI LIBERI, cu majuscule. Am inteles ca oamenii astia nu lupta degeaba de 15 ani, le-am inteles motivatia si indarjirea, am vazut si munca depusa de cei ce sustin campania "Salvati Rosia Montana" si am decis sa ma implic. De ce? Pentru ca nu vreau ca muntii astia sa piara. Am inteles ca este o lupta dura si ca fiecare omulet care vine la un astfel de miting conteaza, asa ca am decis sa vin si la Bucuresti. Am vorbit cu colegi de la facultate, cu oameni ce au iesit la protestele din Cluj, la 11 noaptea ne-am urcat in autocar si la 8 eram la Bucuresti. De la Piata Constitutiei am mers cu totii la Universitate, la un moment dat eram asa de obosita, insa cand am ajuns acolo si am vazut cum toti tinerii empatizeaza cu noi, incep sa strige "Salvati Rosia Montana!", mi-am revenit imediat si am inteles ca a meritat din plin sa bat atata drum. Asa ca la intoarcere era o veselie generala in autocar, zici ca eram un grup de suporteri dupa un meci victorios. Cei mai emotionati au fost rosienii, care au ramas o manuta de oameni si au inteles ca sunt sprijiniti de o tara intreaga. Nu stiu daca s-a mai intamplat ceva asemanator in Romania."
Mihai Iordache
(44 de ani, muzician)
"Nu mai suport publicitatea insistenta si mincinoasa a RMGC""Am mers la miting pentru ca sunt impotriva Proiectului RMGC, care preconizeaza exploatarea aurului cu cianuri, lucru periculos din punct de vedere ecologic si interzis in mai multe tari europene. Poate as fi stat acasa si as fi dat like-uri pe facebook, insa am tinut sa merg, pentru ca era frig si ma temeam ca nu o sa vina multa lume, chiar dintre cei care simpatizeaza miscarea. Si pentru ca nu mai suport publicitatea insistenta si mincinoasa a RMGC, facuta de noul salvator al natiunii, Bogdan Naumovici, faptul ca lumea nu stie despre ce e vorba si crede minciunile despre nu stiu cate miliarde de dolari, locuri de munca etc.
Am aflat despre ceea ce se pregateste acum 4-5 ani, cand am fost invitat sa cant la Fan Fest in Rosia Montana. Zona este foarte frumoasa, in afara urmelor lasate de exploatarea aurului de catre stat la Rosia Poeni. Ceea ce vrea sa faca RMGC este cam de o suta de ori mai mult, e vorba de un lac care va contine si cianura, de distrugerea a patru munti si a catorva sate. Zona ar trebui re-ecologizata, cum se intampla cu alte foste zone industriale din alte tari, in schimb, statul a declarat-o "zona monoindustriala", pentru a inchide calea altor afaceri, in afara de RMGC. O mare parte din oamenii de acolo sunt fosti mineri, care nu mai au de lucru si carora proiectul minier le-a redat speranta. De aici, si spoturile plangacioase de la TV. Pericolul ecologic este insa prea mare pentru a se lasa decizia in seama comunitatii locale. Cianura poate trece in panza freatica oricand."
Mihnea Blidariu
(32 de ani, militant "Salvati Rosia Montana")
"Miscarile de strada din acest ianuarie au asimilat extrem de rapid mesajul Salvati Rosia Montana""Cred ca primul lucru care conteaza, in ceea ce priveste mitingul Salvati Rosia Montana din Bucuresti, este faptul ca toti cei prezenti acolo au venit de bunavoie, din proprie vointa si proprie constiinta.
E un contrast total fata de contra-manifestatia din Rosia Montana, organizata de RMGC, cu oameni adusi cu autocarul, momiti cu o portie de mancare si amenintati cu pierderea slujbei. Au venit peste 500 de persoane, nu doar din Bucuresti, ci si din Cluj, Arad, Sibiu, Timisoara, Rosia Montana. Diferentele majore fata de alte mitinguri si proteste au constat in faptul ca s-a vorbit destul de mult la microfon si ca au fost mult mai multe steaguri si bannere. Cei care au vorbit au spus lucruri importante, mai ales satenii din Rosia Montana. Cu aceasta ocazie, cei din Bucuresti si din tara au putut sa-i cunoasca pe acesti moti care, de 15 ani, se lupta sa-si pastreze casele, traditia si istoria neamului. Nu mi-a placut faptul ca am fost incercuiti de gardurile jandarmeriei, ca intr-un tarc. Mi s-a parut o incercare de umilire nelalocul ei. Miscarile de strada din acest ianuarie au asimilat extrem de rapid mesajul Salvati Rosia Montana, oamenii au fost receptivi si interesati de ceea ce se intampla acolo. Aceste proteste ne-au oferit ocazia neasteptata de a fi mult mai vizibili la televiziune si in presa care, de data aceasta, n-au mai putut ocoli subiectul. Cu toate acestea, se observa deja o tendinta de intoarcere la cenzura la care e supusa campania Salvati Rosia Montana: la mitingul din Bucuresti, Antena 3 a transmis informatii denaturate, fara imagini, B1 a minimalizat evenimentul cu totul si Realitatea TV a fost destul de vaga in exprimare. Culmea, TVR, pe care am atacat-o dur cu privire la felul in care prezinta campania, a fost mai obiectiva de aceasta data".
Fotografiile autorului
16.03.2012, 21:17Vizitator Anonim
Ma alaturi si eu celor care sustin proiectul SALVATI ROSIA MONTANA. Se vorbeste putin ar trebui sa se vorbeasca mai mult cred ca cine sustine acest priect si-au luat partea banii care si i-au pus in conturi straine cu alte cuvinte AU VANDUT TARA . Aurul si metalele din munti sunt ale noastre a romanilor nu a americanilor . NU ESTE ADEVARAT CA SE CREAIZA TOATE ACESTE LOCURI DE MUNCA se urmareste distrugerea romaniei a faunei a animalelor si a persoanelor pe multe sute de ani. Vor sa ne desfiinteze ca popor tind sa cred ...americanii isi baga coada cam peste tot si mai stea si la ei acasa...ar fi cel mai bine.Problema e ca ei fac cu acordul parlamentarilor nostri care sunt platiti din taxele noastre.DESTEPTA-TE ROMANE! pana nu e prea tarziu.