Gold Corporation e in pozitie de asalt, pentru atacarea Masivului Carnic. Iesirea la rampa a presedintelui Traian Basescu, care si-a asumat, sinucigas aproape, nu doar rolul de sustinator, ci si de catalizator al demararii proiectului, este doar varful aisbergului care va ineca Rosia Montana sub cianura iresponsabilitatii clasei politice actuale. In spatele relaxarii afisate corporatist de oficialii companiei si a ofensivei prezidentiale sta, de fapt, infernala masinarie de lobby a celor de la Gold, care si-au intins tentaculele nu doar in zona media, prin cumparare de liniste prin publicitate, sau in zona societatii civile, prin cumparare de adeziuni cu nume sonore, ci, mai grav, chiar si in zona legislativa.
"Cei care nu vor sa plece (din Rosia Montana, n.r.), pot sa existe sau nu. Constructia de autostrazi a stat blocata sapte ani pentru ca nu era solutie legislativa pentru achizitia terenurilor. S-a dat lege prin care se expropriaza terenurile. Unde e problema?", i-a linistit, recent, presedintele, pe coordonatorii proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Iar semnalul lui Basescu e un avertisment direct la adresa localnicilor care au rezistat eroic pana acum tentatiei Gold Corporation si care nu au fost de acord sa-si vanda proprietatile. "Veti fi luati pe sus!", se traduce mesajul presedintelui. Iar declaratia lui Traian Basescu nu e vorba in vant. Cand spune asta, presedintele stie exact pe ce se bazeaza: pe un proiect de lege initiat in 2009, intr-un entuziast colaborationism transpartinic, de senatorii Ion Ruset (PDL) si Toni Grebla (PSD). Un proiect nefast care vizeaza, conform initiatorilor, "modificarea si completarea Legii Minelor din 2003". In fapt, un atac grosolan la institutia proprietatii private si a celei a liberului acces la justitie. Culmea este ca actul a fost ratificat de Senat, in octombrie 2009, si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor in aceasta toamna. Un act criminal, prin care statul roman se face pres in fata oricaror aventurieri care se afla in posesia unei licente de exploatare miniera pe teritoriul tarii noastre. Intr-un total dispret al Constitutiei, o lege care trece pe furis, fara o dezbatere publica reala, in Romania anului 2009 - cu 73 de voturi "pentru", nici un vot impotriva si o singura abtinere! -, ii ingenuncheaza, fara drept de apel, pe toti adversarii exploatarilor miniere! Practic, legea forteaza declararea ca obiect de interes public, fara nici o urma de discernamant, a oricarei exploatari miniere, pentru a putea forta exproprierea celor care se opun unor astfel de proiecte. Mai mult, chiar, opozantii care nu cad la invoiala cu firma detinatoare a licentei de exploatare vor fi obligati sa depuna o cautiune de 10% din suma contestata, pentru a astepta verdictul instantei in legatura cu actul de expropriere. Altfel spus, oamenii ar trebui sa plateasca o zecime din pretul casei sau al terenului disputat pentru a-si putea apara dreptul in justitie! Si asta nu e tot: prin alte articole, Legea Ruset - Grebla impune derogari care aduc grave atingeri legislatiei europene de mediu si le da firmelor exploatatoare facilitati care transforma Romania dintr-un stat european de secol XXI, intr-o colonie de secolul XIX, aflata la cheremul oricaror investitori dubiosi.
Guvernul insusi s-a declarat siderat, in 2009, de enormitatile din proiectul de lege, avertizand printr-un Punct de vedere ca articolele acestuia incalca, de-a valma, bunul simt, Constitutia si legislatia europeana. Dar senatorii au tratat in deradere justificarile specialistilor din Guvern si au dat drumul mai departe proiectului in baza caruia, in august 2011, presedintele le face cu degetul celor care inca se opun, la Rosia Montana, proiectului Gold Corporation. Cu promulgarea prezidentiala acontata in avans, enormitatea de proiect privind exproprierea in zona exploatarilor miniere mai are de trecut un mic hop, votul Camerei Deputatilor. Apoi, la Gold, se vor deschide sampaniile: o astfel de premiera merita udata! Unde, in lume, se mai poate ca o lege scrisa in laboratoarele de lobby ale unei firme sa treaca neatinsa printr-un Parlament bicameral? Caci legea aceasta este, cap-coada, articol cu articol, o lege cu dedicatie pentru proiectul Gold Corporation. Nu exista nici un paragraf care sa nu serveasca Gold Corporation, fie ca e vorba de fortarea legii sau de accelerarea, fara precedent, a termenelor de solutionare a avizelor necesare demararii unui proiect minier! Legea ar trebui sa se numeasca chiar asa, Legea Gold Corporation. Caci Ruset si Grebla, ca si Basescu, de altfel, nu sunt decat niste pioni care admira umil, dintr-un colt al tablei de sah, rusinosul sah-mat dat de Gold Corporation statului de drept din Romania.
03.10.2011, 18:33Diana Gradinaru
Am lucrat joi ca voluntari la cortul de la Piata Romana al celor care lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Am lucrat impreuna cu Laurentiu (el a fost ancora principala) sa oprim oroarea lacului de cianuri de 450 milioane metri cubi in care se vor deversa 42 de tone de cianura PE ZI.
La fel de important a fost sa luptam si impotriva propunerii de modificare a Legii minelor, astfel incat O FIRMA PRIVATA SA POATA FACE EXPROPRIERI IN INTERES PROPRIU IN NUMELE STATULUI. ADICA SA-I ZBOARE PE CEI CARE NU PLEACA DE LA CASELE LOR CA SA II LASE PE SMECHERI SA FACA CE VOR.
A fost o experienta deosebita! 5 ore am stat in picioare si nu am simtit oboseala decat cand am plecat seara acasa.
Foarte interesanta concluzie: din 100% persoane care treceau prin fata cortului in piata:
- 50% se grabeau ca sa nu fie abordati,
- 10% semnau entuziasmati pentru salvarea Rosiei Montane si erau revoltati ca se pregateste si oroarea cu EXPROPRIEREA, in plus fata de LACUL cu CIANURI, lege de care nu stiau,
- 30% spuneau ca nu ii intereseaza acest subiect,
- 10% spuneau ca ar semna cu draga inima impotriva dar ca le este frica de repercusiuni.
Nu se poate ca 70% din populatie sa fie atat de indiferenta la o asemenea crima!
OK, am inteles ca majoritatea, daca nu le arde CIANURA direct sub nasul lor ci la Rosia Montana, nu inteleg de ce ar trebui sa faca ceva (gandire stupida si foarte limitata) dar, in ceea ce priveste legea privind EXPROPRIEREA DE CATRE O FIRMA PRIVATA, asta se poate intampla oriunde, inclusiv in Bucuresti, sub fundul lor, pe proprietatea lor, daca o firma de smecheri pune ochii pe o zona interesanta.
Pe cuvantul meu ca as fi fost mai incantata sa-mi spuna ca sunt pentru proiect, deci ca au o gandire in capul ala, nu sa stea ca niste moluste si sa nu aiba nici o parere despre mii de tone de cianura deversate intr-un lac, despre raderea de pe suprefata pamantului a 4 munti minunati si despre intoxicarea cumplita a panzei freatice prin infiltrarea cianurilor si prin evaporarea acesteia, intoxicare care va distruge totul, DACA I SE VA PERMITE SA EXISTE. Numai daca noi nu facem nimic.
Oricum, spre lauda lor, cei 10% care au semnat au fost foarte draguti si erau destul de informati. Au fost si cativa ingineri chimisti care mi-au spus, atunci cand incepeam sa le explic despre cianuri: "Lasati, doamna, nu va mai deranjati sa-mi explicati, eu sunt inginer chimist si stiu mai bine ce nenorocire se pregateste acolo!"
Altii m-au intrebat daca Greenpeace lupta pentru Rosia Montana. Eu le-am raspuns ca si ei sunt de partea noastra si ca fac si ei ce pot dar noi, populatia Romaniei, trebuie sa avem o parere si sa luptam pentru ea, nu sa tot asteptam "sa vina americanii, Greenpeace, Mama Omida etc" sa ne salveze.
Noi insine.
07.10.2011, 19:17Diana Gradinaru
Ieri, joi, 6 octombrie 2011, am fost din nou voluntari pentru strangere de semnaturi pentru salvarea Rosiei Montane. Am luat-o si pe Ioana, fiica noastra de 7 ani, cu noi si cred ca a fost o experienta interesanta pentru ea interactiunea cu oamenii. A observat cat de pasivi sunt cei mai multi, cum nu vor sa stie, nu vor sa se informeze si cum NU LE PASA.
Noi speram sa avem niste copii activi, sa aiba curajul de a-si apara propriile pareri intr-un mod inteligent, elegant si eficient.
Sper sa ne putem uita in ochii lor, ai copiilor nostri, peste 10-20 de ani si sa nu fim nevoiti sa le raspundem la intrebarea: "De ce m-ai lasat, mami, cu un lac de 600 de hectare de cianuri? De ce ai acceptat aceste distrugeri cumplite? Ce ai facut tu pentru a-i opri?" Ea va sti ca noi am luptat pentru a opri aceasta monstruozitate dar va sti si ca 80% din restul populatiei este indiferenta si neinformata si ca se simte bine asa. Haideti, totusi, sa-i oprim pe cei de la RMGC!
07.10.2011, 19:25Diana Gradinaru
Buna ziua! Va mai amintiti de filmul "Dosarul Pelican" cu Julia Roberts si cu Denzel Washington? In film o gramada de oameni rai doreau sa o omoare pe Julia Roberts. De ce? Pentu ca presupusul presedinte al SUA a trebuit sa plateasca o contributie foarte mare a unui sustinator politic din campania prezidentiala. Acest sustinator politic era un mare magnat al petrolului. La scadenta i-a cerut presedintelui, pentru a carui campanie prezidentiala decartase sume imense de dolari, sa-i cedeze dreptul de a extrage petrol de pe terenul pe care se afla o superba delta cu pelicani. Presedintele s-a conformat si i-a cedat concesiunea respectiva pana cand a aflat opinia publica datorita acestei anchete denumita "Dosarul Pelican" ce potlogarii se pregateau si au luat atitudine oprind distrugerile de acolo. Hai sa oprim si noi distrugerile de la Rosia Montana si sa luam si noi atitudine impotriva RMGC-ului.
07.10.2011, 19:47Diana Gradinaru
Oare primul navigator al tarii- Traian Basescu- si-a inchipuit si pentru cateva secunde cum ar fi sa pluteasca romantic pe un lac saturat de cianuri (eventual vara, cand se degaja aburii toxici cu si mai mare putere? Sau sa inoate in acel minunat lac printre pesti morti si pasari in agonie?
11.10.2011, 12:55Stefania Popescu
Intr-o impresionanta scrisoare deschisa, publicata in Cotidianul (http://www.cotidianul.ro/apelul-unui-mare-patriot-si-inginer-geolog-158991/), adresata Presedintelui Traian Basescu, Prim-Ministrului Emil Boc si Ministrului Mediului Laszlo Borbely, domnul Justin Andrei, expert geolog, fost director stiintific al Institutului Geologic al Romaniei, aduce argumente solide impotriva proiectului minier sustinut cu cerbicie de Gabriel Resources, alias Rosia Montana Gold Corporation.
Oricat de ocupati ar fi Presedintele, Prim-Ministrul, Ministrul Mediului si parlamentarii, este imperios necesar sa citeasca si sa patrunda cele scrise de domnul Justin Andrei, sa isi revizuiasca pozitia fata de proiectul dezastruos (pentru interesele Romaniei) sustinut de Gabriel Resources si sa anuleze acest rusinos proiect. Inca nu este prea tarziu. Cum a fost posibil sa se rezilieze contractul cu Bechtel, va fi posibil si cu Gabriel Resources. De ce se cramponeaza aceasta companie de aurul din Apuseni? Fiindca, pentru ei, este o adevarata "mina de aur"!
Va rugam, domnilor, cititi si actionati! In interesul Romaniei! Acesta trebuie sa fie scopul dumneavoastra!