Stimate domn, afectiunea dvs., fiind autoimuna, este mai greu de tratat, dar eu va propun cateva remedii care cu siguranta va vor ajuta. Excludeti din alimentatie alimentele acide: fructe verzi, lamai (in general citricele), produsele lactate si carnea rosie. Consumati pe zi circa 300 g de ananas, sub forma de fruct sau suc, asociat cu 3 pastile de ananas. Se gaseste in magazinele naturiste sub diferite denumiri comerciale.
Pentru uz extern preparati un unguent, astfel:
Ingrediente: 10 g scortisoara, 15 g papadie, 25 g muguri de pin, 10 g trifoi de balta, 15 g ienupar si 25 g de arnica.
Toate ingredientele se pun intr-un borcan, se toarna peste ele 75 ml alcool de 60gr. si se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert cu 500 ml de ulei de masline pe baie de abur, timp de 3 ore. Se acopera cu capac si se mai lasa la macerat 24-48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine si 10 g rasina de brad alb. Se toarna peste uleiul medicinal, amestecand pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi, masand circular. Daca nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati.
Va doresc numai bine.
"Am o eczema pe cap care nu se vindeca"
(Raspuns pentru POPESCU EMILIAN - Bucuresti, F. AS nr. 974)
Stimate domn, eczema este o boala caracterizata prin prezenta pe piele a unor leziuni descuamative. Cauzele acestei afectiuni sunt datorate, in principiu, unor procese infectioase sau alergice. In cura interna, va recomand ceaiul de trei-frati-patati, cu actiune calmanta si diuretica. Pentru uz extern, se recomanda plante cu actiune emolienta si cicatrizanta, cum ar fi: marul-lupului, frunze de nalba, seminte de in etc. Din toate aceste plante, cat si din altele, se poate prepara un unguent. Formula acestui unguent este complexa, spatiul nu-mi permite sa v-o expun, dar daca doriti, puteti sa ma contactati si eu va prepar unguentul. Va doresc multa sanatate!
EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80
"Tatal meu are rani urate pe picioare, cu diagnostic incert"
(Raspuns pentru NICOLETA R., F. AS nr. 965)
De sute de ani, pentru ranile acestea se folosesc cu mare succes cataplasmele cu foi de varza putin strivite si aplicate local pentru 12 ore, in mai multe straturi, si fixate cu pansamente elastice, care sa nu impiedice circulatia locala a sangelui (deci legate putin mai lejer). Sa stiti ca acest tratament simplu a vindecat mii de oameni, fara sa lase inesteticele cicatrice care raman in urma ulcerului varicos, de exemplu.
O alta metoda: spalaturi locale cu ceai din flori de musetel (2 lingurite de flori fierte 5 minute, in 250 ml apa) sau ceai de flori de arnica (2 lingurite de flori, puse la 250 ml apa clocotita, se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara). Arnica mai exista la magazinele de profil si sub forma de tinctura. O lingurita de tinctura se dilueaza cu 100 ml apa fiarta si apoi racita. Se fac spalaturi locale. Separat, se umezeste argila (galbena, rosie sau verde), pana se formeaza o pasta, care se pune pe o fasa si se aplica local. Se lasa cateva ore, sau chiar 12 ore, dupa care se spala din nou si se aplica alta cataplasma.
Cred ca aveti de unde alege, pentru ca toate aceste retete au fost verificate si sunt eficiente.
"Ce tratament naturist pot lua pentru coxartroza si gonartroza?"
(Raspuns pentru C. CHITU - Calimanesti, F. AS nr. 973)
Artrozele sunt boli degenerative ale articulatiilor mobile, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular si aparitia de tesut osos de neoformatie, la nivelul suprafetelor articulare. In tratamentul bolii artrozice, produse cu rol adjuvant sunt:
* Artro-Flex Ha - are rol in ameliorarea durerilor articulare, reconstructia osoasa si dobandirea unei mai bune mobilitati. Este regenerator al tesuturilor articulare si al masei cartilaginoase, corector si stimulator al sintezei de lichid sinovial, lubrifiant al cartilajelor, antiinflamator si imunomodulator.
* Antiartritic - favorizeaza repararea structurilor articulare distruse, mareste mobilitatea articulatiilor, este indicat in procese degenerative si inflamatorii la nivel articular.
* Mineraxin - contine un extract liofilizat de lipoproteine (E-MHK-0103) extras din midii albastre, cu rol adjuvant in suferintele articulare, contribuie la productia de elastina si colagen, elastina si colagenul fiind necesare pentru refacerea tesuturilor lezate.
* Antireumatic ("Dacia Plant") - are proprietati analgezice, antiinflamatoare, antireumatice si relaxante musculare, fiind recomandat in boala artrozica.
* Renol - este indicat in artroze, in degenerarea articulatiei soldului insotita de dificultate de mobilitate.
* Ulei de somon - este indicat in boli reumatice.
* Reotone crema - contine o combinatie de substante biologic active, de origine entomologica, ce ajuta la refacerea tesuturilor articulare, crescand mobilitatea si inlaturand durerea.
* Extractul din muguri de jneapan - este un remediu antiinflamator al cartilajelor articulare si un regenerator al tesutului osos. Este indicat in artroze si in reumatism cronic degenerativ, asociat cu Extract din muguri de coacaz negru, Extract din muguri de vita-de-vie si Extract din mladite de mur.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Caut tratament pentru mancarimea pielii"
(Raspuns pentru ELISABETA OLTEANU - Bacau, F. AS nr. 977)
Cu toate ca cea mai frecventa cauza de mancarime este pielea uscata, aceasta poate aparea intr-o varietate de afectiuni sau boli. Uneori, pruritul poate fi un indicator al unei afectiuni sistemice - ex. boli hepatice sau renale si unele afectiuni ale sangelui. Multe alte afectiuni cutanate pot fi insotite de mancarime ca simptome majore, incluzand muscaturile de insecte, dermatitele, urticariile si parazitozele cutanate (scabia). Alteori, mancarimea poate fi produsa de larvele parazitului Ancylostomatoides, care penetreaza prin piele, ori de administrarea unor medicamente ca aspirina si analgezicele care contin codeina.
Nu in ultimul rand, stresul emotional poate contribui la declansarea sau agravarea pruritului, indiferent de cauza subiacenta. In cazul in care factorii emotionali sunt cauza primara a mancarimii, atunci putem vorbi despre pruritul psihogen, care trebuie tratat corespunzator. Este de la sine inteles ca depistarea si tratarea corecta a cauzei ce sta la baza mancarimilor reprezinta cheia succesului in combaterea episoadelor de prurit.
Astfel, antihistaminicele pot ameliora pruritul dat de urticarii, rash-uri produse de medicamente si anumite forme de dermatita. Majoritatea antihistaminicelor au si un usor efect sedativ, fiind de folos pentru inducerea somnului. Cremele si uleiurile care contin hidrocortizon, mentol, camfor si alte medicamente pot fi de ajutor in controlul pruritului dat de muscaturile de insecte si dermatita. In cazul pruritului sever care apare pe o piele uscata datorata varstei, se poate utiliza Aveeno, o forma de sapun pe baza de fulgi de ovaz, atunci cand faceti baie.
Puteti obtine acelasi efect daca faceti o baie cu fulgi de ovaz sau cu praf de copt si amidon. Pentru a face o baie cu fulgi de ovaz, legati strans o mana de fulgi intr-o bucata de panza de bumbac. Fierbeti-o ca si cum ati gati fulgi de ovaz, apoi folositi acest "burete" in timp ce faceti baie intr-o cada jumatate plina cu apa calduta. Pentru a prepara o baie cu praf de copt si amidon, puneti jumatate dintr-o cutie de 500 g praf de copt si 500 g de apret de rufe intr-o cada jumatate plina cu apa calduta. Amestecati bine si spalati-va fara sa utilizati sapun.
Si alte remedii naturiste au o buna eficienta in atenuarea pruritului, dupa cum urmeaza:
* Alcool camforat, la care se adauga cateva picaturi de ulei esential de menta. Se aplica prin frictionare usoara.
* Osul-iepurelui. Se obtin efecte bune in stari alergice, eczeme si prurit, prin administrarea decoctului de osul-iepurelui, o lingura pulbere de radacina la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.
* Patlagina - eficienta produselor pe baza de patlagina se bazeaza pe actiunea mucilagiilor si a glicozidelor iridoidice care au actiune calmanta si emolienta. Se administreaza sub forma de infuzie preparata din 1-2 linguri frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere.
Aceste remedii se vor utiliza in asociere cu produsele destinate detoxifierii organismului, la nivel hepatic, renal, intestinal si cutanat, eliminarii masive a catabolitilor rezultati in urma proceselor metabolice; Detoxicolon, Margusa, Livecom, Aloe Ferox, tinctura din fructe de soc etc.
Sa auzim numai de bine!