* E englez, il cheama ROGER QUENTIN, si a hotarat sa paraseasca Londra definitiv, pentru satul LOMAN din Muntii Sureanu. Si pentru a-si eterniza optiunea, si-a facut din vreme mormantul in curtea casei, pe deal *
"Please, come this way. Haideti pe-aici", ma indeamna pe un ton bland. "Sa mergem in curtea din spate. Bucurati-va de priveliste, pana pun eu de un ceai. Pe urma putem sta de vorba".
Paseste cu grija, cautand cu pasul smocurile de iarba. Pietrisul e destul de alunecos. Il studiez pe furis. Mi-l imaginasem altfel, mai tanar si mai vioi. E insa un om robust, cu parul carunt. Are fata rumena si o pereche de sprancene stufoase, sub care se ascunde o privire poznasa. "Veniti mai aproape, sa va arat ceva". Ajung in varful unei coline, ametita de atata cer albastru. Departe, pe tot cuprinsul zarii, se deseneaza verdele adanc al padurilor, ici-colo cate un petic de pasune cu capite de fan sau cate un acoperis de casa din tigle caramizii. "Haideti, sa va arat locul meu secret". Barbatul sta aplecat deasupra unei ingradituri din pietre. "Aici, pe bucata asta de pamant, mi-am pregatit deja mormantul", declara solemn. "Vedeti? Am pus deja si piatra funerara. Sunt cetatean englez, nascut si crescut in Anglia. Dar acum, la 65 de ani, doar aici, in Romania, imi place sa traiesc, si tot aici as vrea sa mor. Uitati, chiar aici vreau sa sape". Traseaza ferm, cu mainile intinse prin aer, perimetrul viitoarei lui gropi. "Satenii imi zic ca nu se vorbeste asa de usor despre lucrurile astea, dar pentru tot crestinul, moartea nu este decat o vama catre viata de dincolo". Imi zambeste cu un licar de multumire in priviri si porneste agale, inapoi, catre casa. "Vin numaidecat cu ceaiul", spune. Cine este acest englez solitar, indragostit fara leac de Romania, si ce fir nevazut l-a inlantuit asa de strans, incat sa faca legamant pe viata si moarte, cu un sat pierdut printre dealurile ce marginesc Valea Sebesului?
Soldatul si biscuitii cu scortisoara
Satenii din Loman ii spun "Domnul Roger". Pe numele sau intreg Roger Charles Quentin, traieste de sapte ani in acest sat suspendat pe-o coama de deal de la poalele Muntilor Sureanu. Dar povestea lui romaneasca incepe mult mai demult. Era in preajma Craciunului, in decembrie 1989.
Vede ca ma intereseaza ce spune si muta firul povestii catre acele timpuri. "Da", zice, "ma trag dintr-o familie mare, cu opt copii. Eu m-am nascut imediat dupa razboi, in '46. Viata nu era deloc usoara la Londra. Tatal nostru voia sa ne invete ce inseamna respectul si disciplina.
Biscuitii cu scortisoara ii rascolesc si acum amintirea serii aceleia de iarna cand a hotarat ca-si va petrece Craciunul in Romania. Trebuia neaparat sa ajunga in tara aceea, despre care nici nu stia exact unde se afla, sa ajute oamenii nevoiasi. Sa-i sprijine ca sa razbeasca mai usor in lupta cu saracia in care-i adusese comunismul fanatic practicat de Ceausescu.
Dragoste la prima vedere: Loman
N-a mai avut liniste si s-a pus pe treaba. Era membru al Clubului Rotary, era implicat in politica, avea si o fundatie caritabila pentru copii, asa ca stia exact ce are de facut si la cine sa apeleze. A reusit sa sensibilizeze oamenii si sa stranga bani si ajutoare.
Ambasadorul romanilor
"In 1990, aici, pe locul casei mele, era doar pasune. Si drumul de colb, la fel cum a ramas si azi. Ca si privelistea asta fantastica, de care m-am indragostit din prima clipa.
Anul trecut, Roger a facut pasul decisiv. S-a pensionat si s-a mutat definitiv in Romania.
"Viata e un lung sir de sanse si ocazii. Faptul ca sunt aici a fost o decizie spontana. A venit firesc, de la sine. Ma simt minunat la Loman, in sanul naturii. Exista aici un soi de libertate care in alte parti s-a pierdut. Aici sunt oamenii pe care-i iubesc si de care-mi pasa, oameni frumosi si sufletisti, o noua familie alaturi de care eu ma simt fericit. Simt ca mi-am regasit sinele si l-am regasit pe Dumnezeu. Aici vreau sa raman pana am sa mor..."
__________________________
Invitatie la nunta
* La o suta de kilometri de Loman, tot intr-un sat din Ardeal, dar de data asta din Hunedoara, alti doi englezi, Steve si Alison, vor sa se impamanteneasca "romani". Ce paradox urias! O tara dispretuita continuu de propria ei televiziune si presa li se pare altora paradis! *
Rade satisfacut de propriu-i joc de cuvinte. Are o voce tonica, usor ragusita de la tigari. E tuns scurt, grizonat, si are infatisarea omului fericit care si-a ingaduit libertatea de a-si conduce singur destinul. Steve Richardson-Douglas e de profesie arhitect. 30 de ani a indurat presiunea enorma, pe care societatea britanica o pune pe individ. "Munca da o dependenta nesanatoasa si instraineaza oamenii". Satul de atatea taxe si asigurari, credite si ipoteci, s-a hotarat sa iasa din sistem. A venit aici in urma cu cativa ani, dupa Alison, iubita lui, care s-a "molipsit" de "tarisoara" asta inca din 2001, cand a fost trimisa ca voluntar intr-un proiect de asistenta sociala.
Terenul de joaca
"Am venit atunci pentru doua saptamani, sa construiesc un loc de joaca pentru copii, intr-o tabara de vacanta. Dar mi-a placut atat de mult ce traiam aici, ca am cerut prelungirea contractului", spune Alison. Timp de sase ani, englezoaica blonda, cu ochi albastri, a tot facut naveta intre Londra si Hunedoara. Ideea de a se stabili in Romania nu-i dadea pace. In 2007, s-a hotarat. A vandut tot ce avea acolo si a cumparat, impreuna cu Steve, o gospodarie taraneasca in satul Almasul Sec. S-au mutat definitiv in Romania.
"Aici, viata curge altfel. Oamenii sunt mai relaxati, mai firesti in gesturi si in purtare. Ai timp pentru tine, timp sa traiesti", spune Steve cu convingere. Ii este recunoscator lui Alison pentru ca l-a adus aici. Si-au salvat, pur si simplu, viata! Si povestea de dragoste. Acum, fac plimbari lungi pe dealul din spatele casei, sau pe marginea raului care susura-n vale. Traiesc iar emotia pura a unei atingeri de maini, ca la inceput.
Alison zambeste sfios. Il priveste cu drag pe Steve, pentru ca a intrat de bunavoie in visul ei. Nu e de mirare ca si-a pastrat prospetimea si aerul inocent. Copii are 183! "Vrei sa-i cunosti pe toti?", glumeste ea, jucaus. Sunt copiii cu nevoi speciale aflati la Simeria si micutii de la casa copiilor din Deva. Alison coordoneaza acum proiecte de asistenta sociala, sub tutela unei filiale britanice a unui ONG international. E singurul fir de legatura care le-a ramas cu Anglia. "She is my boss", glumeste Steve. "Si in Anglia mi-a fost sefa, pe santierele de constructii. Numai ca acum imi permit s-o iau de brat, in timpul serviciului. Intr-o zi, am luat-o de la treaba, am dus-o la roata de olarit si-am invatat-o sa modeleze lutul ud. I-am luat mainile in palmele mele facute caus si am creat impreuna. Ne-am jucat, pur si simplu. Nu exista nimic mai frumos ca ochii ei luminosi si privirea aceea complice, care-mi multumeste ca am avut incredere in "nebunia" ei."
Ne plimbam agale prin sat. Vacile se intorc de la pascut. Se lasa seara. Casele-s ghemuite cuminti, intre straturi cu flori. Curtile sunt curate si randuite. Oamenii sed pe banci in fata portilor si discuta una-alta. In stanga mea, pe-un deal care-si inalta spinarea spre cer, vegheaza semet biserica satului.
"Acum cateva saptamani", spune Steve cu entuziasm, "am fost la prima nunta romaneasca. A fost absolut minunat! Muzica populara vie, cantata de lautari adevarati, are o putere extraordinara. Cand auzi arcusul viorii cum salta pe strune, te infiori, de-a dreptul. Si ce m-a incantat cel mai mult a fost ca toata lumea dansa. Toti nuntasii, de la noua, la 89 de ani. In Anglia, nu s-a mai pastrat nici o traditie. Nici costume populare, cum am vazut la nunta asta, nu credeam ca mai exista. Au vrut sa ma invete sa joc. Credeam ca am cinci picioare, cand am incercat sa invat pasii". Alison rade cu pofta. Nici eu nu ma pot stapani. Veselia oamenilor astora e dezarmanta si molipsitoare.
Steve isi doreste sa deprinda mestesugul constructorilor maramureseni de case din lemn. Dar mai intai, ar vrea sa invete romaneste... I-ar placea sa poata citi in limba noastra si sa afle mai multe despre istoria si traditia romanilor. Lumea il indeamna sa se uite mai mult la televizor, sa auda limba. Dar nu prea poate sa se uite la programele romanesti. Il agita teribil. Si nu intelege de ce stirile de la noi sunt doar pe negativ! De ce nu se arata lumii si partea plina a paharului, ci numai relele si vestile proaste?
Un lucru, insa, ii place in mod deosebit. Prezenta lor si a celorlalti voluntari din echipa lui Alis pare sa nu-i deranjeze pe sateni. Dimpotriva! Dar se simte ca tin sa le arate englezilor ce au, sa se mandreasca cu traditia locului, cu muzica si cu felurile de mancare. Isi da seama ca e importanta prezenta lor acolo, macar si pentru ca-i motiveaza pe oameni sa fie mai patrioti, sa tina la traditia lor. Si cu cat sunt mai multi voluntari straini, cu atat romanii se intrec mai tare sa le arate ca au cu ce se mandri. Li se trezeste spiritul nationalist. "Si daca pentru asta e nevoie de o invazie de straini, o sa punem umarul! Ne-am mutat deja aici. Definitiv!", spune Steve.
Pagini realizate de
09.10.2011, 20:11Ion Szlavics
Imi vine sa plang si sunt mandra cand intalnesc in revista mea de suflet oameni straini de Romania, care dupa ce o cunosc, o iubesc si noi cei care ar trebuii sa o iubim neconditionat, ca pe o mama, sau ca pe un copil, o denigram si scoatem in evidenta numai raul, de parca ar avea EA, tara noastra vreo vina de situatia in care este. Poate ca fiecare dintre noi am contribuit la starea ei,macar cu indiferenta si a fost suficient ca profitorii sa-si faca de cap.
Multumim d-le ROGER QUENTIN ca ne aratati ce tara minunata avem!