Gold Corporation e in pozitie de asalt, pentru atacarea Masivului Carnic. Iesirea la rampa a presedintelui Traian Basescu, care si-a asumat, sinucigas aproape, nu doar rolul de sustinator, ci si de catalizator al demararii proiectului, este doar varful aisbergului care va ineca Rosia Montana sub cianura iresponsabilitatii clasei politice actuale. In spatele relaxarii afisate corporatist de oficialii companiei si a ofensivei prezidentiale sta, de fapt, infernala masinarie de lobby a celor de la Gold, care si-au intins tentaculele nu doar in zona media, prin cumparare de liniste prin publicitate, sau in zona societatii civile, prin cumparare de adeziuni cu nume sonore, ci, mai grav, chiar si in zona legislativa.
"Cei care nu vor sa plece (din Rosia Montana, n.r.), pot sa existe sau nu. Constructia de autostrazi a stat blocata sapte ani pentru ca nu era solutie legislativa pentru achizitia terenurilor. S-a dat lege prin care se expropriaza terenurile. Unde e problema?", i-a linistit, recent, presedintele, pe coordonatorii proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Iar semnalul lui Basescu e un avertisment direct la adresa localnicilor care au rezistat eroic pana acum tentatiei Gold Corporation si care nu au fost de acord sa-si vanda proprietatile. "Veti fi luati pe sus!", se traduce mesajul presedintelui. Iar declaratia lui Traian Basescu nu e vorba in vant. Cand spune asta, presedintele stie exact pe ce se bazeaza: pe un proiect de lege initiat in 2009, intr-un entuziast colaborationism transpartinic, de senatorii Ion Ruset (PDL) si Toni Grebla (PSD). Un proiect nefast care vizeaza, conform initiatorilor, "modificarea si completarea Legii Minelor din 2003". In fapt, un atac grosolan la institutia proprietatii private si a celei a liberului acces la justitie. Culmea este ca actul a fost ratificat de Senat, in octombrie 2009, si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor in aceasta toamna. Un act criminal, prin care statul roman se face pres in fata oricaror aventurieri care se afla in posesia unei licente de exploatare miniera pe teritoriul tarii noastre. Intr-un total dispret al Constitutiei, o lege care trece pe furis, fara o dezbatere publica reala, in Romania anului 2009 - cu 73 de voturi "pentru", nici un vot impotriva si o singura abtinere! -, ii ingenuncheaza, fara drept de apel, pe toti adversarii exploatarilor miniere! Practic, legea forteaza declararea ca obiect de interes public, fara nici o urma de discernamant, a oricarei exploatari miniere, pentru a putea forta exproprierea celor care se opun unor astfel de proiecte. Mai mult, chiar, opozantii care nu cad la invoiala cu firma detinatoare a licentei de exploatare vor fi obligati sa depuna o cautiune de 10% din suma contestata, pentru a astepta verdictul instantei in legatura cu actul de expropriere. Altfel spus, oamenii ar trebui sa plateasca o zecime din pretul casei sau al terenului disputat pentru a-si putea apara dreptul in justitie! Si asta nu e tot: prin alte articole, Legea Ruset - Grebla impune derogari care aduc grave atingeri legislatiei europene de mediu si le da firmelor exploatatoare facilitati care transforma Romania dintr-un stat european de secol XXI, intr-o colonie de secolul XIX, aflata la cheremul oricaror investitori dubiosi.
Guvernul insusi s-a declarat siderat, in 2009, de enormitatile din proiectul de lege, avertizand printr-un Punct de vedere ca articolele acestuia incalca, de-a valma, bunul simt, Constitutia si legislatia europeana. Dar senatorii au tratat in deradere justificarile specialistilor din Guvern si au dat drumul mai departe proiectului in baza caruia, in august 2011, presedintele le face cu degetul celor care inca se opun, la Rosia Montana, proiectului Gold Corporation. Cu promulgarea prezidentiala acontata in avans, enormitatea de proiect privind exproprierea in zona exploatarilor miniere mai are de trecut un mic hop, votul Camerei Deputatilor. Apoi, la Gold, se vor deschide sampaniile: o astfel de premiera merita udata! Unde, in lume, se mai poate ca o lege scrisa in laboratoarele de lobby ale unei firme sa treaca neatinsa printr-un Parlament bicameral? Caci legea aceasta este, cap-coada, articol cu articol, o lege cu dedicatie pentru proiectul Gold Corporation. Nu exista nici un paragraf care sa nu serveasca Gold Corporation, fie ca e vorba de fortarea legii sau de accelerarea, fara precedent, a termenelor de solutionare a avizelor necesare demararii unui proiect minier! Legea ar trebui sa se numeasca chiar asa, Legea Gold Corporation. Caci Ruset si Grebla, ca si Basescu, de altfel, nu sunt decat niste pioni care admira umil, dintr-un colt al tablei de sah, rusinosul sah-mat dat de Gold Corporation statului de drept din Romania.