In cazul baietelului dvs., medicul specialist ORL si medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliara primitiva, prezenta vegetatiilor adenoide (polipi) sau a unei malformatii velo-palatine a sugarului. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare ale sugarului si copilului mic induc un sindrom de obstructie nazala, cu respiratie bucala de supleere, la care se adauga dispneea (respiratie dificila), fiind asociate sau urmate frecvent de aparitia unor complicatii bronhopulmonare, otice, digestive sau chiar stari toxicoseptice.
Profilaxia si tratamentul infectiilor de cai respiratorii la sugar si copilul mic constau in:
* Aspiratii nazale de 2-3 ori pe zi, urmate de instilarea de ser fiziologic si/sau apa de mare sterila tip: Nazomer, Sterimar, Rhinomer.
* Pulverizati 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin 100% natural) deasupra patului si in camera copilului, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si indepartarii alergenilor. (Mentinerea unei igiene normale a aerului respirat si a permeabilitatii foselor nazale, cu o respiratie nazala corecta, sunt conditii obligatorii in vederea succesului terapeutic.)
* 10 zile de aerosoli, cate 3 sedinte pe zi, cu Hidrocortizon si ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, polivitamine si preparate de calciu, la recomandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai in pusee acute si dupa efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/ secretia nazala/ sau sputa.
(Tratament balneoclimateric in statiunile: Techirghiol, Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.)
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Sufar de leucemie limfocitara cronica"
(Raspuns pentru ELENA - Bucuresti, F. AS nr. 947)
Informatiile pe care le solicitati, cu privire la leucemia limfocitara cronica, pot fi rezumate astfel: este vorba despre un cancer al maduvei osoase, care produce o crestere usoara a numarului de leucocite sanguine, numite limfocite. Desi debutul leucemiei limfatice cronice tinde sa fie insidios, cu simptome care apar in mod gradat (oboseala, slabiciune, scadere ponderala, febra, transpiratii nocturne, dureri osoase), evolutia bolii variaza mult, de la caz la caz.
Datorita faptului ca limfocitele sunt mature si functionale (spre deosebire de leucemia mieloida), bolnavii care dezvolta aceasta afectiune pot rezista timp indelungat, fara a fi necesar vreun tratament. Asta explica si faptul ca, pana in prezent, nici dvs. nu v-a fost prescris nici un fel de tratament, in conformitate cu ghidajele terapeutice actuale, care recomanda sa nu se faca tratament, daca singura anomalie este o crestere a numarului de limfocite sau daca singurul semn clinic este prezenta adenopatiilor. Totusi, la unii pacienti, boala poate progresa mai rapid, necesitand un tratament precoce, care implica utilizarea chimioterapiei.
Imbucurator este faptul ca, dupa tratamentul initial, multi bolnavi cu leucemie limfocitara cronica au o stare buna, ani de zile, chiar in absenta unui tratament ulterior. Revenind la stadiile mai avansate ale bolii, trebuie precizat ca, atunci cand leucemia limfocitara cronica se asociaza cu manifestari hemoragipare sau cu trombocitopenie, tratamentul este necesar, si implica utilizarea a 3 clase de chimioterapice.
Este vorba de agentii alchilanti, cum ar fi Clorambucilul, apoi antimetaboliti ca Fludarabina si anticorpii monoclonali, precum Rituximab. In unele cazuri, tratamentul chimioterapic poate include si medicamente corticosteroidiene, ca Prednisonul. In privinta splenomegaliei, trebuie spus ca indepartarea chirurgicala a splinei (splenectomia) este rareori necesara si nu se practica decat daca splina devine uriasa sau daca produce probleme, cum ar fi complicatiile imune ce interfereaza cu tratamentul medicamentos.
Asadar, pe baza explicatiilor anterioare, puteti lesne trage concluzia ca nu exista motive serioase de ingrijorare in ceea ce priveste evolutia leucemiei limfocitare cronice, in forma in care se manifesta la dvs. Cu toate astea, pentru mai multa siguranta si chiar in absenta vreunui tratament alopat, va recomand urmarea unui tratament naturist, menit sa asigure stagnarea si chiar remisia bolii, dupa cum urmeaza:
* Extract din muguri de vita-de-vie - indicat in imunodeficiente, leucocitoza si limfocitoza. Se administreaza conform prospectului.
* Echinacea - cu efecte puternic imunostimulante si depurative sanguine in afectiuni neoplazice, tumori benigne si leucemie. Se administreaza sub forma de pulbere - 3-4 lingurite pe zi, inaintea meselor principale, in cure de lunga durata (cel putin 3 luni).
* Vasc - cu efecte citostatice, imonostimulante si antileucemice dovedite, se administreaza sub forma de pulbere - 5-6 varfuri de cutit pe zi, in cure de 6-8 saptamani, cu doua saptamani pauza intre ele.
Se mai pot utiliza in acelasi scop tincturi, extracte fluide (infuzii, decocturi) sau pulberi obtinute din gentiana, tintaura si scoarta de ulm, precum si produse cu actiune citostatica, obtinute din napraznic si saschiu. Sa auzim numai de bine!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Am fisura anala si sangerez la fiecare scaun"
(Raspuns pentru ALBU DENISA, F. AS nr. 926)
Cauzele fisurilor anale sunt constipatia si hemoroizii. Igiena necorespunzatoare, candidozele, infestarile cu oxiuri, sensibilitatile alimentare si alergiile cutanate pot si ele contribui la astfel de probleme.
Simptomele sunt tipice, ca in cazul dvs.: dureri, sangerari, usturimi. Dieta are un rol important in tratarea si vindecarea fisurilor anale. Puteti evita multe afectiuni anale mancand multe fructe, legume si cereale integrale, dar si consumand multe lichide. Astfel vor fi asigurate fibrele si fluidele care ajuta la prevenirea constipatiei si furnizeaza nutrientii necesari mentinerii sanatatii intestinelor, anusului si pielii din zona anala. De asemenea, cresteti rezistenta organismului la infectii si inflamatii, consumand alimente bogate in vitaminele A si C, cu flavonoide si zinc (sau in cupru, pentru a ajuta absorbtia). Evitati produsele iritante, precum apa minerala, cafeaua sau mancarurile condimentate.
Ca tratament, va recomand produse naturiste cu efect antihemoragic, cicatrizant si antiinflamator.
Intern: Herbolax, ulei de in, Betacaroten, Yucca, Imunostim, Astragalus, traista-ciobanului, arnica CH9, Tonic imunitar "E-lite", Tonic antihem "E-lite";
Local: Superforte Supozin crema solida - supozitoare fitoapicole, clisme cu infuzie de galbenele.
Tonicul antihem "E-lite", preparat cu miere, propolis, polen, carbune vegetal etc., are efect antiinflamator, antitumoral, antioxidant, dizolva tesuturile inflamate, antivaricos, antilipidic, antihemoragic, trofic venos, antihemoroidal, cicatrizant. Este recomandat in cazuri de hemoroizi, varice, polipi anali, hemoragii pe colon, fisuri anale, constipatii, afectiuni ale colonului, cheaguri pe vasele de sange.
Superforte Supozin contin o combinatie concentrata din plante si produse apicole, fara efecte secundare, cu efecte terapeutice remarcabile asupra colonului, cailor urinare si organelor micului bazin, regleaza pH-ul pe colon si au efect cicatrizant, vindecand fisurile anale. Efectele remarcabile ale extractului de tataneasa, propolisului, argilei si mumio-ului dau supozitoarelor actiune antihemoragica si opresc sangerarile pe colon in aproximativ doua zile. Uleiurile esentiale de ienupar, salvie, pin, fenicul si geraniu confera supozitoarelor o actiune puternic antiinflamatorie, antiinfectioasa, antitumorala si antiedematoasa.
Superforte Supozin, Tonicul Imunitar "E-lite" si Tonicul antihem "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Solicit ajutor pentru insuficienta renala si chisturi pe rinichi"
(Raspuns pentru MURESAN VASILE - Deva, F. AS nr. 940)
Stimate domnule Muresan, in decursul anilor au apelat la mine mai multi bolnavi, care sufereau de insuficienta renala. Ca sa va dau un singur exemplu, o doamna suferind de insuficienta renala avea creatinina 2,40 mg/dl in loc de 0,60-1,30, ureea serica 65,00 mg/dl in loc de 12,00-50,00 si acidul uric 9,20 mg/dl in loc de 2,20-2,70 cat ar fi normal. Nici o analiza nu se incadra in valori normale. Dupa 5 luni de tratament, repetand analizele, a constatat ca toate se corectasera, ajungand la parametri normali (acid uric, creatinina, uree serica, glicemie, colesterol total si pe fractiuni HDL, LDL). Cu aceasta ocazie doamna respectiva a multumit in revista "Formula AS" nr. 735 (septembrie 2006), sub titlul "Prin tratamentul d-lui Bogdan Victor, am scapat de dializa".
Si pentru chisturile pe rinichi exista tratament naturist, cu ajutorul caruia un alt cititor al revistei a scapat de trei chisturi de 10 mm de pe rinichiul drept. (Acest lucru rezulta din multumirea publicata in F. AS nr. 923.)
Tratamentul pentru suferinta dvs. este foarte laborios, el cuprinzand circa 10 pagini si 7 planse. Din aceasta cauza, va rog sa-mi comunicati telefonic, seara, dupa ora 20, adresa dvs., pentru a va expedia tratamentul de care aveti nevoie.