Actiunea a inceput in urma cu noua luni, prin lansarea pe internet a site-ului "Let's Do It, Romania", dupa modelul initiat in 2008, in Letonia. De ce "Let's Do It, Romania!"? "Pentru ca ne-am saturat sa stam pe margine si sa fim simpli privitori, fara a actiona, pentru ca daca ne unim toti, pentru o singura zi, putem aduce schimbari vizibile si in Romania, pentru ca problema deseurilor este una reala si dramatica, pentru ca autoritatile si cetatenii trebuie sa inteleaga importanta unui comportament responsabil fata de mediu", au anuntat organizatorii. Campania isi propune nu numai sensibilizarea autoritatilor pentru imbunatatirea infrastructurii de protectie a mediului, ci si mobilizarea tuturor locuitorilor tarii intr-o ampla actiune de strangere a gunoaielor. Pe buna dreptate, subliniaza organizatorii. Nu ne putem preface ca nu vedem ceea ce sare in ochi. "Doar pentru ca te muti cu doi metri mai departe de o gramada de gunoi cand iesi la picnic, asta nu inseamna ca mizeria nu mai e acolo. Doar pentru ca alegi sa te uiti in alta parte, asta nu inseamna ca in apele raului care iti alimenteaza orasul cu apa potabila nu plutesc zeci de mii de sticle si pungi de plastic. Doar pentru ca nu fotografiezi si muntii de gunoaie cand pleci in vacanta, asta nu inseamna ca ei nu erau acolo".
"Ce-ar fi sa schimbam foaia? Ce-ar fi sa ne notam in calendar o data importanta pentru fiecare dintre noi: aceea in care sute de mii de romani au spus: "Stop!" si si-au curatat tara de PET-uri, pungi si hartii lasate de altii, purtate de vant si apa in cele mai frumoase locuri din Romania? Nu ne permitem sa ne cumparam o tara mai curata, si nici nu am avea cum, dar putem sa o curatam noi! Intr-o singura zi s-o curatam pe toata!".
Actiunea, pe baza de voluntariat, va avea loc in ziua de 25 septembrie si presupune si implicarea autoritatilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice si a mass-mediei, pentru a mobiliza populatia intr-o ampla miscare de protejare a mediului.
Sustinuta de presa si de posturile de televiziune, actiunea, la care se conteaza pe participarea a peste doua sute de mii de cetateni, a demarat cu identificarea si cartarea celor mai poluate arealuri. S-a realizat o adevarata harta a gunoaielor care spuzesc geografia tarii, cu forme de relief create de neglijenta omului certat cu curatenia si cu civilizatia. Pe vremea comunismului, am tanjit la societatea de consum. Acum ne este la indemana. Ne-am aruncat in ea cu voluptate, dar ne-a gasit nepregatiti sa facem fata consecintelor sale negative. La poluarea industriala masiva, mostenita de pe vremea comunismului, se adauga poluarea cu hartie, sticla si plastic, generata de societatea de consum. In ciuda angajamentelor luate la intrarea in Uniunea Europeana, avem o legislatie cu multe goluri, care nu obliga producatorii si comerciantii la recuperarea si reciclarea ambalajelor, mai ales a celor de plastic. Societatea de consum a patruns si in mediul rural, dezarmat in fata deseurilor de tip industrial. Depozitarea in locuri improprii a gunoiului urban si proasta gestionare a gropilor de gunoi au dus la poluarea unor suprafete de teren, a raurilor, a lacurilor cu deseuri nedegradabile.
Ziua de Curatenie Nationala are menirea de a ne atrage atentia asupra sanatatii mediului inconjurator, grav amenintat de poluare. Si daca nu ne este indiferenta lumea in care traim, ziua curateniei ar trebui sa fie in fiecare zi. Acum, cat nu e prea tarziu. Iar daca actiunea va fi incununata de succes, poate ca intr-o zi vom lua cu asalt si gunoiul pe care, in alte imprejurari, il mai ascundem sub covor! Dar asta e alta poveste.