Raspunzand solicitarii dvs. de a vi se indica unele posibile tratamente naturiste, care ar putea contribui la vindecarea fiicei dvs., va recomand unguentul Epitelin, produs de firma "Exhelios" din Timisoara, unguent pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste.
Acest unguent contine principii biologice active din flori de galbenele (Calendula Officinalis), flori de musetel (Matricaria chamomilla), ulei din seminte de luminita-noptii (Oenothera biennis) si anestezina.
Combinatia principiilor active mentionata mai sus confera unguentului proprietati regenerante deosebite, epitelizante si cicatrizante.
Un alt remediu naturist cu proprietati cicatrizante si antiseptice il reprezinta unguentul pe baza de propolis, pe care il puteti gasi la unii vanzatori de produse apicole din piete sau la magazinele apicole.
Unguentul Epitelin se va aplica, dupa posibilitati, de 2-3 ori pe zi si va contribui la ameliorarea vizibila a starii mainilor, pana la vindecarea totala. Sper sa obtineti cat mai curand acest rezultat favorabil.
"Si eu, si sotul meu suferim de gonartroza bilaterala"
(Raspuns pentru TRUDEANU MARIA - Oradea, F. AS nr. 849)
Locuind la Oradea, puteti beneficia fara mari dificultati de un tratament balnear cu ape termale in statiunea Baile Felix, care sunt deosebit de eficiente in ameliorarea afectiunilor de natura reumatica. Dvs. ati mentionat numai tratamentele fizioterapice de care ati beneficiat. Asocierea balneoterapiei cu fizioterapia da de cele mai multe ori rezultate benefice, asigurand bolnavilor o viata normala, pe cat posibil lipsita de dureri, evitandu-se astfel solutia extrema de aplicare chirurgicala a unor proteze ale genunchilor.
Tot la reducerea durerilor poate contribui eficient si gelul relaxant cu spanz, precum si Solutia relaxanta cu spanz (mai cunoscuta in farmacii sub denumirea anterioara de Solutia Dr. Boici), ambele produse de firma "Exhelios" din Timisoara si pe care le puteti gasi in farmacii.
Va poate fi util si unguentul Fenilbutazona produs in tara, cu proprietati antiinflamatoare si de calmare a durerilor. Va doresc multa sanatate.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Sufar de sindromul picioarelor nelinistite"
(Raspuns pentru BOSNEAC ALEXANDRU - Lugoj, F. AS nr. 896)
In alta ordine de idei, sindromul picioarelor nelinistite poate fi pus in legatura cu existenta unor patologii subiacente, precum diabetul, insuficienta renala, boala Parkinson, unele forme de artrita sau anemia feripriva severa, cazuri in care tratarea afectiunii responsabile poate duce la disparitia manifestarilor neplacute. In privinta anemiei feriprive, administrarea fierului trebuie facuta doar sub supravegherea medicului, dupa ce testele au confirmat prezenta deficitului de fier, deoarece incarcarea excesiva cu fier poate fi periculoasa pentru organismul dvs. (ex. hemocromatoza).
Este necesar sa stiti ca urmatoarele masuri de autoingrijire va pot ajuta sa preveniti sau sa ameliorati o parte din simptomele care va supara. Aceste masuri constau in:
* Administrarea de medicamente analgezice (ex. Ibuprofen), care amelioreaza simptomele daca sunt luate imediat la debutul lor.
* Baile calde si masarea picioarelor inainte de culcare au ca efect relaxarea musculara.
* Exercitiile fizice moderate si regulate pot indeparta simptomele, dar, atentie!, gimnastica exagerata sau activitatile fizice tarzii le pot agrava.
* Consumul de alcool, cofeina si tutun trebuie evitat, deoarece aceste substante pot declansa sau agrava simptomele in cazul celor predispusi sa dezvolte sindromul picioarelor nelinistite.
Cu privire la tratamentul medicamentos, in mod normal se administreaza cel mai frecvent dopaminergice, practic medicamente utilizate pentru boala Parkinson, incluzand pramipexolul, pergolidul si o combinatie de carbidopa si levodopa. Aceste medicamente diminueaza gradul de miscare la nivelul picioarelor.
Medicamentele pentru inducerea somnului, in mod particular benzodiazepinele (clonazepam, diazepam), se pot administra pentru instaurarea unui somn odihnitor, desi acestea nu indeparteaza complet senzatiile neplacute de la nivelul picioarelor.
In cazul simptomelor mai severe se pot utiliza narcotice, cum ar fi codeina, pentru inducerea relaxarii, insa acestea pot crea dependenta atunci cand se administreaza timp indelungat.
Uneori se pot prescrie si medicamente utilizate in combaterea epilepsiei, care scad activitatea celulelor nervoase de la nivelul membrelor inferioare (ex. Lamictal).
Remedii naturiste. Alaturi de metodele clasice de tratament, sindromul picioarelor nelinistite poate fi combatut cu ajutorul urmatoarelor produse naturale.
* Extract din mladite de vasc - antispastic asupra sistemului nervos central utilizat in spasme, convulsii si sindromul de agitatie al picioarelor. Se administreaza cate 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
* Valeriana - calmant puternic al sistemului nervos central, anticonvulsivant si antispastic important. Se administreaza cate o capsula cu extract de valeriana, de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Uleiurile volatile de Geranium, Ghimbir si Chiparos utilizate sub forma de masaje locale imbunatatesc circulatia incalzind muschii, astfel incat senzatiile neplacute de la nivelul picioarelor pot fi evitate.
Adaugati la acestea suplimente de Calciu, Potasiu, B-Complex, infuziile de calin si vitamina E, si totul se poate tine sub control. Sa auzim numai de bine!
ENCIU NICANOR - biolog, Cluj-Napoca, str. Baisoara nr. 9, ap. 83, sc. 2
"Doresc un tratament naturist pentru eczema luperzeralazica"
(Raspuns pentru VIRGIL TURDEAN - Deva, F. AS nr. 507)
In domeniul stiintelor medicale exista o disciplina numita semiologie medicala, pe care marele profesor Ioan Goia din Cluj o numea "alfabetul medicinei" si prietena medicului, deoarece ea studiaza primele semne ale unei boli.
Eczema descrisa de d-l Turdean este, si ea, un semn ca in organismul sau este ceva in neregula, si pentru aceasta ar trebui (in mod paradoxal) sa fie bucuros, pentru a lua primele masuri dictate de acest avertisment. Eczema este o afectiune alergica si in cazul descris se pare ca este o alergie la clorul continut de apa din reteaua de aprovizionare publica. Daca ea se manifesta si la apa de izvor sau la apa de ploaie, adresati-va unui medic alergolog pentru teste de specialitate, precum si pentru a investiga irigarea cu sange a zonei afectate. Ca tratament naturist, exista doua cai de atac, unul interior, care vizeaza "radacina" bolii, si unul exterior, care vizeaza "varful" ei.
Tratamentul intern consta in: NU tutun, alcool, cafea, alimente vechi sau reincalzite, mezeluri, conserve, rantas, care aduc in organism toxine, iar partea care ramane neeliminata in organism se manifesta prin locul exematos. Observati cu atentie daca sunteti constipat, daca aveti retentie hidrica, daca ficatul si vezica biliara functioneaza normal. Efectuati o cura de dezintoxicare prin posturi totale (negre), posturi partiale (fara carne), dupa care treceti treptat la o alimentatie care sa aduca in organism acele substante biologic active necesare pielii (biotina, acid folic, inozitol, acid para-aminobenzoic, vitaminele A, B-complex, H, F, mineralele zinc, cupru, mangan) si care se afla in: legume cu frunze verzi, morcovi, dovleac comestibil, pepeni galbeni, nuci, migdale, seminte de floarea-soarelui, paine neagra, germeni de grau, ficat de vita, galbenus de ou, preparate din soia, ulei de germeni de grau, peste, drojdie de bere, alimente de origine marina, untura de peste, orez nedecorticat, tarate, sare potasica, sare iodata, sare marina.
Tratamentul extern consta in aplicarea de cataplasme (comprese) in timpul de inactivitate (de seara pana dimineata) cu: aloe vera (gel), coaja tanara de nuc, stejar, lemn-dulce zdrobite fin cu un ciocan, fierturi (decoct) din radacini de sapunarita (ciuin), urda vacii, usturoi turcesc, brusture (scaiul oii), remf (marul-lupului), rostopasca, coacaz negru, papadie, scanteiuta (o recomanda medicina populara). Incercati sa inlocuiti apa de robinet cu ceai de trei-frati-patati (panseluta de camp, viorea).
Eczema apare in timp indelungat, dar se manifesta intr-o zi, si se trateaza tot timp indelungat, pentru a disparea intr-o zi.