Cu siguranta ati auzit lamentarile, cel mai adesea ipocrite, ale politicienilor, ale "specialistilor" si ale presei, referitoare la productia agricola a Romaniei, ajunsa pe catafalc. "Noi, care eram granarul Europei, am ajuns sa nu mai producem nimic". Nimic mai fals! Chiar daca productia de cereale a coborat steagul in berna, alte zone continua sa fie extrem de vitale. Pomicultura, de pilda, in frunte cu productia nationala de prune, unde Romania exceleaza cu adevarat. Nu, nu este o gluma, tara noastra chiar este pe locul patru in lume, dupa gigantii Statele Unite, Rusia si China, prunul putand deveni, pe buna dreptate, un fel de simbol al economiei rurale romanesti.
Sa nu uitam ca din prune se face si tuica, tot mai apreciata, mai ales in "expresia" ei de palinca, pe plan international. In textul de fata vom vorbi, insa, despre o alta mare calitate a prunelor, prea putin remarcata: aceea de medicament natural. Dar inainte sa vorbim despre efectele sale vindecatoare, sa vedem mai intai cateva elemente ale istoricului acestui fruct.
Scurt istoric
Despre prune se presupune, in baza dovezilor arheologice, ca ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani in urma, de catre populatiile din Orientul Mijlociu, care ar fi domesticit primii arbori. Mai exact, prunele ar proveni de pe actualul teritoriu al Georgiei si al Armeniei, de unde au fost raspandite apoi in intreaga lume. Denumirea stiintifica a prunului este Prunus domestica si este "ruda de sange" cu piersicile, caisele si nectarinele. Primele insemnari despre prune vin din vremea Romei antice, cand deja existau nu mai putin de... 300 de varietati produse in tot sudul Europei si in vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi in China si in Japonia, unde au fost obtinute niste varietati foarte diferite de ceea ce cunoastem in zona noastra. In ce priveste prunele romanesti, ele au o traditie care se pierde in negura timpului, insa este cert ca de mai bine de un secol Romania este cel mai mare producator european al acestor fructe. Soiurile romanesti de prune au fost conservate si dezvoltate mai ales in judetele Arges, Buzau, Valcea si Iasi, iar reusita pastrarii si dezvoltarii fondului genetic autohton se datoreaza, in mare masura, domnului profesor universitar Nicolae Constantinescu, care a elaborat primul program de ameliorare a prunului.
Ce prune sa folosim?
Poate parea incredibil, dar in tara unde se produc cele mai multe prune din Europa, retelele de supermarketuri aduc adesea aceste fructe din... import! Fiind destul de sensibile la transport, pentru a fi aduse de la distante mari, ele sunt culese crude si lasate sa se coaca in lazi, iradiate, depozitate in frigorifere, ceea ce le reduce continutul de principii active si, ca atare, valoarea terapeutica. In concluzie, pruna de import tinuta mult timp in supermarket nu este o alegere foarte potrivita pentru terapie.
In pietele noastre, in schimb, gasim o varietate impresionanta de prune autohtone, de la cele galbene deschis, la cele rosii sau chiar violet inchis, spre negru. Cu conditia sa fie bine coapte si suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate in terapie. Cele galbene, de pilda, sunt foarte bogate in vitamina A si sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar si bucal. Prunele rosii, cu nuante de violaceu, sunt bogate in pigmenti antocianici, prevenind reumatismul si imbunatatind vederea nocturna. Prunele foarte inchise la culoare contin resveratrol, o substanta cunoscuta pentru efectele sale de prevenire si de tratare a bolilor cardiovasculare. Sa vedem, in cele ce urmeaza, si cum se administreaza aceste "medicamente".
Mod de administrare
De regula, intreg "arsenalul" impresionant de principii active cu efect anti-oxidant din prune se pierde prin preparare termica, asa incat prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit. Iata cateva idei de administrare.
Prunele proaspete
Se consuma bine spalate, cu tot cu coaja (care este cea mai bogata in principii active), mai ales inainte de masa, ca aperitiv. Doza minima pentru a obtine beneficii de pe urma administrarii acestor fructe este de 200 de grame pe zi. De altfel, aceasta este portia zilnica minima recomandata si de nutritionisti, fie ca este vorba de prune, caise sau piersici. Deja, in aceasta doza, fructele incep sa aiba efectele scontate de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca, insa, anumite afectiuni, este necesar sa marim mult doza si sa stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cura, despre care vom vorbi in continuare:
Cura cu prune
Este recomandata mai ales celor care au probleme de eliminare, care consuma multe proteine si grasimi, pentru care prunele - cu bogatia lor de vitamine si cu efectele lor de stimulare digestiva - sunt un adevarat elixir. Zilnic se consuma 400-600 de grame de prune, in mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute inaintea meselor principale. Se mananca fructele bine spalate, din care s-au indepartat toate partile stricate sau intrate in fermentatie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cura cu prune dureaza minimum 14 zile si maximum o luna, dar de cele mai multe ori este limitata de timpul in care gasim aceste fructe proaspete.
Sucul de prune
Se obtine in mixer (blender), in care se pun 400 de grame de fructe bine spalate si fara samburi, precum si 1-3 lingurite de miere, eventual si un pic de zeama de lamaie, pentru corectarea gustului. Se bea sucul imediat dupa preparare, fiind folosit mai ales ca laxativ si ca diuretic. 400 de mililitri, consumati zilnic, inlocuiesc cura cu prune, avand toate efectele terapeutice ale acestora si fiind mai usor si mai rapid de administrat.
Magiunul de prune
Desi este obtinut prin preparare termica, mai contine cateva principii active extrem de utile. Magiunul de prune preparat in casa, adica fara conservanti, indulcitori nocivi etc., este bogat in fibre alimentare (cu efect laxativ si de reglare a nivelului colesterolului), precum si in sorbitol (un zahar cu un bun efect purgativ). Se administreaza cateva lingurite pe zi, pentru accelerarea tranzitului intestinal (inclusiv la copiii mici), pentru imbunatatirea digestiei.
Boli prevenite cu ajutorul prunelor
* Boala canceroasa - intr-un studiu foarte recent, realizat la "AgriLife Research Center", un institut de cercetari din Texas, Statele Unite, a fost testat potentialul antitumoral a peste 100 de fructe, aduse din toata lumea. Spre surprinderea cercetatorilor americani, in testele facute in laborator, extractele de prune au dovedit o actiune antitumorala foarte intensa, care le fac sa se situeze printre cele mai bune remedii contra "maladiei secolului". Aceasta actiune antitumorala s-ar datora, intre altele, conform studiilor biochimistului roman prof. dr. Ion Brad, continutului foarte ridicat de acid malic si continutului foarte scazut de acid citric (cei doi acizi organici sunt in proportia de 20:1) din prune. Se pare ca toate fructele bogate in acid malic si sarace in acid citric ajuta la prevenirea si chiar la involutia bolii canceroase.
* Cancerul de colon - continutul ridicat de fibre alimentare solubile si insolubile din prune le recomanda ca pe un remediu forte, pentru prevenirea cancerului intestinal. Ele curata foarte eficient colonul si tubul digestiv pe ansamblu, accelereaza tranzitul intestinal, regleaza flora digestiva, creand un mediu sanatos, in care tumorile nu pot prolifera.
* Cancer la prostata - in prune se gaseste un oligoelement extrem de important - seleniul, care este si unul din cele mai eficiente remedii de prevenire a cancerului la prostata. Pentru a preintampina aparitia acestei afectiuni se recomanda curele de toamna cu prune, in care se consuma minimum 400 grame din aceste fructe, in fiecare zi.
* Cancerul pulmonar, cancerul bucal - prunele proaspete, mai ales de culoare galbena, care sunt foarte bogate in vitamina A si intr-o substanta numita zeaxantina, sunt un excelent preventiv contra cancerului care afecteaza plamanii si cavitatea bucala. Cura cu prune de culoare galbena (minimum 400 de grame pe zi) este recomandata mai ales persoanelor care lucreaza sau locuiesc in zone cu aerul puternic poluat, fumatorilor, precum si celor care intra in contact cu substante cu potential cancerigen, cum ar fi gudroanele din fum, anumiti aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.
* Degenerescenta maculara - continutul mare de pigmenti antocianici, de zeaxantina si de vitamine, in special vitamina C, din prune, le recomanda ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afectiuni degenerative. Un studiu publicat in revista americana "Archives of Ophthalmology" arata ca persoanele care consuma fructe de padure de culoare neagra-albastruie (ceea ce arata prezenta anumitor pigmenti), de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
* Artrita reumatoida - prunele contin cantitati mari de vitamina C, vitamina considerata printre cei mai puternici agenti de prevenire a bolii reumatice. Un studiu facut pe un numar impresionant de persoane (peste 20.000 de subiecti) arata ca o suplimentare a vitaminei C din alimentatie atrage dupa sine o reducere la peste 40% a frecventei puseurilor reumatice. O portie mare de prune, adica de 400 grame, consumata zilnic, asigura mai mult decat necesarul zilnic de vitamina C.
* Ateroscleroza, boala coronariana - jumatate de kilogram de prune consumat zilnic asigura mai mult de 30% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman.
Fibrele alimentare sunt substante nedigerabile, care au un rol extrem de benefic pentru organism, intre altele, ajutand la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. La persoanele care consuma vreme de cateva saptamani prune, in doze suficiente, s-a constatat o scadere a nivelului colesterolului total si a colesterolului negativ (LDL), in medie cu peste 10%.
* Alzheimer - prunele cu coaja albastruie foarte inchisa, spre negru, sunt bogate in resveratrol. Un studiu realizat in anul 2008, in laboratoarele Universitatii Cornell, Statele Unite, arata ca dozele mari de resveratrol si, mai ales, repetate, blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experienta tratate cu resveratrol, s-a observat o incetinire cu peste 70%, in medie, a proceselor degenerative la nivelul diferitelor parti ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, facute in Italia, care arata ca animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol isi pastreaza intacte anumite functii cerebrale, intre care si memoria, pana la varste inaintate.
* Dementa senila - nu doar Alzheimerul este prevenit de consumul de prune, ci si alte afectiuni care conduc la aparitia dementei senile. Doua substante active din prune, numite acid clorogenic si neoclorogenic, administrate sistematic, ajuta la mentinerea nealterata a unor functii cognitive, cum ar fi atentia sau memoria.
Tratamente interne
* Indigestie - studiile de medicina experimentala au aratat ca 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute inainte de masa, sunt un excelent stimulent digestiv. Acest tratament simplu stimuleaza peristaltismul, creste secretia de sucuri gastrice si de bila, ajutand la o mai buna digestie a proteinelor si, mai ales, a grasimilor. Observatii clinice au aratat ca la multi subiecti prunele consumate dupa masa au acelasi efect de stimulare a digestiei, ajutand la evitarea deranjamentelor digestive.
* Constipatie - daca ar fi sa fie ales un aliment anti-constipatie, cu siguranta acela ar fi pruna, care contine o gama impresionanta de substante cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimuleaza miscarile intestinului, regleaza flora intestinala si curata tubul digestiv, impingand materiile reziduale intocmai ca un piston. Se recomanda sucul de prune consumat dimineata, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum si prunele consumate de-a lungul zilei.
* Constipatie la copiii mici - se administreaza de trei ori pe zi cate 2-4 lingurite de magiun de prune, impreuna cu cateva lingurite de iaurt bifidus natural (fara amidon, emulgatori sau conservanti). Acest remediu are un efect laxativ moderat si este foarte bland cu sistemul digestiv al celor mici.
* Colesterol marit, ateroscleroza - prunele au o dubla actiune in acest caz: pe de o parte, ele scad nivelul colesterolului, datorita continutului de fibre, precum si datorita efectului lor de stimulare a digestiei si a metabolismului. Pe de alta parte, ele stopeaza evolutia aterosclerozei, impiedicand oxidarea colesterolului pe artere si formarea placilor de aterom. Se tin cure cat mai indelungate posibil cu prune, cure pe parcursul carora se consuma minimum 500 de grame de fructe pe zi.
* Anemie feripriva - prunele contin mici cantitati de fier organic asimilabil, dar cel mai important: ele ajuta la asimilarea fierului din alte alimente (cum ar fi galbenusul de ou). Se tin cure de cate 30 de zile minimum, pe parcursul carora se consuma macar 300 de grame de prune pe zi, mancate inaintea meselor principale.
* Infectie gripala - sucul de prune, din care se consuma minimum 500 ml pe zi, este un remediu extraordinar in prevenirea si in tratarea infectiilor gripale de tot felul. Resveratrolul continut in prunele cu coaja inchisa la culoare blocheaza replicarea si proliferarea virusilor, in timp ce vitaminele si mineralele din aceste fructe ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva microorganismelor invadatoare. Studii de laborator facute in Japonia au demonstrat ca principiile active continute in prune inhiba si distrug virusii gripali de tip A.
* Adjuvant in astm - consumul zilnic de fructe, in general, si de prune, in special, ajuta la controlul si la blocarea evolutiei astmului. Aceasta, deoarece prunele sunt foarte bogate in vitamina C, care tempereaza reactiile alergice ale organismului. Apoi, resveratrolul din coaja prunelor inchise la culoare are efect anti-histaminic, actionand ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care sunt baza aparitiei astmului.
* Adjuvant in cancerul la san - coaja prunelor foarte inchise la culoare este bogata in resveratrol. Toate testele de laborator au aratat ca aceasta substanta are un efect de distrugere tumorala directa, actionand practic impotriva oricarui tip de tumora, dar in special asupra celor hormono-dependente. Astfel, resveratrolul este un adjuvant valoros, nu doar contra tumorilor maligne la san, ci si a celor localizate in uter, ovare, testicule, prostata. Alte studii au demonstrat ca in multe cazuri resveratrolul imbunatateste eficienta chimioterapiei in cancer. Se recomanda consumul de prune, dar si de alte alimente bogate in resveratrol, cum ar fi strugurii negri, afinele, murele, varza rosie, in cure de lunga durata. (Este bine de stiut ca resveratrolul nu este singurul constituent din prune cu actiune anti-tumorala directa, studii recente aratand ca si alte principii active din aceste fructe sunt eficiente contra cancerului la san. Intre acestea se disting acidul clorogenic si neoclorogenic.)
* Reumatism - intr-un studiu japonez dat publicitatii in anul 2000, s-a demonstrat extraordinara actiune anti-oxidanta a acestor doua principii active, care nu doar ca lupta cu tumorile maligne, dar ajuta si la rarirea puseelor reumatice si chiar la refacerea unor tesuturi articulare afectate de procesele inflamatorii si degenerative. Pentru tratarea reumatismului, se recomanda curele cu o durata de minimum 21 de zile, timp in care se consuma cate 500-600 grame de prune pe zi, ca atare sau sub forma de suc.
* Obezitate, supraponderalitate - sarace in calorii, foarte bogate in fibre alimentare, in vitamine, in acizi organici si enzime care stimuleaza metabolismul, prunele fac parte din clubul select al alimentelor "anti-obezitate". Se consuma inainte de fiecare masa, oricat de redusa ar fi, aproximativ 250 de grame de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul este un accelerator al metabolismului formidabil. Primatele care au primit aceasta substanta nu au mai castigat in greutate, in 4 saptamani de tratament, chiar in conditiile unei diete usor hipercalorice. Ca atare, persoanele cu exces de greutate pot "abuza" de alimentele bogate in resveratrol, in special de prune, afine, varza si ceapa rosie, care sunt si sarace in calorii si bogate in fibre alimentare.
* Adjuvant in osteoporoza - prunele sunt un aliment cu un statut special in lupta cu osteoporoza, ele fiind foarte bogate in bor organic. Aceasta substanta joaca un rol foarte important in asimilarea calciului si in consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonala, mai ales la femei, ajutand la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legata aparitia osteoporozei. Se recomanda cura cu prune, cu o durata de minimum 30 de zile, pentru prevenirea si stoparea acestei afectiuni.
* Avitaminoza C - o doza de doar 400 de grame de prune asigura peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din aceasta vitamina vor consuma minimum 600 de grame de prune, vreme de doua saptamani. Aceasta doza este extrem de favorabila in afectiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afectiunile insotite de febra si de inflamatie, in general.
* Adjuvant in aritmia cardiaca si in hipertensiune - bogate in potasiu si vitamina B2, cu un puternic efect depurativ, ajutand la eliminarea excesului de sodiu din organism, prunele sunt un adevarat medicament contra hipertensiunii si a tulburarilor de ritm cardiac. Se recomanda curele de cat mai lunga durata cu aceste fructe, consumate ca atare sau sub forma de suc.
Precautii si contraindicatii
Toate studiile facute pana in prezent arata ca efectele adverse ale consumului de prune sunt foarte rare si reduse ca intensitate si se refera cel mai adesea la deranjamente digestive: diaree, balonare, usoare colici abdominale. Pentru cei care au un sistem digestiv sensibil se recomanda administrarea de carbune medicinal si de plante aromatice cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevarat antidot la astfel de probleme.