Ai trait vreodata ore sau zile in care timpul pare sa se miste cu pasi atat de mici, incat ai impresia ca nu reuseste sa te prinda din urma, nici daca stai pe loc? Ai visat la dimineti lungi, petrecute in pat, cu o carte in mana si cu ciripit de pasarele la geam? Vase care nu trebuie spalate, mancare primita de-a gata si lume care iti zambeste tot timpul, imediat ce ai iesit din casa? "Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample". N-am inteles niciodata vorba asta, nihilista ca o balada memorata in scoala generala si mult prea abstracta pentru dorintele mele palpabile, carnoase. Apoi s-a intamplat sa merg in vacanta pe alt continent, si o luminita s-a aprins brusc, intr-o zona a mintii molesita de atata caldura si zbor transatlantic. Am primit exact ce mi-am dorit: relaxare si mare, chiar daca nu sub forma de valuri albastre si briza racoroasa.
Matrix
Nu trebuie sa vezi albastru nesfarsit ca sa te simti mic, intr-o lume mare; nu ai nevoie sa ajungi in varf de munte si nici sa dormi pe o plaja, la malul oceanului.
O casa ca-n filme
Intr-un apartament de bloc comunist, auzi cand se tranteste usa de la lift si cand trage vecinul apa la toaleta. Iti ia juma' de ora sa dai cu aspiratorul si un pic mai mult ca sa inghesui hainele si cartile imprastiate prin sufragerie; dar asta se intampla mai rar, cand vine cineva in vizita. Intr-o casa americana tipica pentru clasa de mijloc (nu cu mult mai mica decat cea a familiei Ewing din Dallas), in adancul noptii se aud trosnituri si scartaituri, pe care nu le poti identifica nici dupa doua saptamani de ciulit urechile, intre veghe si somn. Iar cand tu esti singurul locuitor, simturile ti se ascut brusc, mai ales cand ti se spune ca "la noi usile nu se incuie". Intr-o zona de padure, ca cea de care am avut eu parte, o sa descoperi pe pereti mai multe gaze decat ai vazut vreodata la muzeul Antipa. Omori una si rasar alte doua; curatenia e, in mod clar, o activitate sortita esecului. Asa ca nu-ti mai ramane decat sa te bucuri de spatiu si de liniste. De vecini nu trebuie sa-ti faci griji - nu te aude nimeni, nu te vede nimeni, iar cei mai frecventi vizitatori sunt veveritele si caprioarele.
Fara sa misti un deget
Gradina este mare, dar rosiile cresc in ghiveci. Gazonul este verde, tuns la intervale regulate de baieti care apar si dispar discret, ca si cum ar muta decorurile pe scena unui teatru. Mancarea este la doi pasi, adica la supermarket.
Ca sa te plimbi prin padure, trebuie sa le ceri permisiunea vecinilor, pe a caror proprietate este poteca. Problema e ca nu-i vezi decat atunci cand ies din masina, ca sa intre in casa. Iar ca sa le bati la usa, trebuie sa fii mai infipt din fire. S-ar putea sa te simti mai confortabil iesind gol-pusca pe strada; ca oricum nu exista pietoni. Deci, ramai la tine acasa si te multumesti cu plimbarile pana la baie si inapoi.
La pranz, scoti mancarea din pachet si o bagi la microunde: e gata dupa trei minute. Salata deja spalata si sosul gata facut asteapta sa fie amestecate intr-un bol. Dupa ce ai mancat, te ridici ca sa speli bolul. Esti oprit cu un indemn: "Clateste-l si pune-l in masina de spalat; lasa sclavul sa lucreze pentru tine".
A doua zi, la fel. Si a treia zi. Si a patra. Apoi iti amintesti brusc de filmul "Ziua cartitei", in care personajul principal se trezeste, la sfarsitul fiecarei nopti, in aceeasi zi: aceeasi vreme, aceiasi oameni, aceleasi replici. Si ii vine sa tipe de disperare. Tu n-are sens sa tipi; glasul ti s-ar pierde intr-o liniste si o relaxare totala, exact asa cum ti-ai dorit acum cateva luni, intr-o zi plina de sedinte, deadline-uri si sandviciuri mancate pe fuga, cand ai hotarat sa pleci in America.
Asa ca incepi sa numeri zilele care ti-au mai ramas pana te intorci acasa; mintea iti zbarnaie - "cincisprezece zile, paisprezece zile, treispe, doispe...". In zece secunde ti-ai imaginat tot timpul care va fi trecut (bineinteles ca la final scazi din doi in doi, cu o voluptate pe care n-ai simtit-o nici macar la primele ore de aritmetica).
Cantonament pentru fericirea vesnica
De la statul in fotoliu, cu frigiderul si televizorul in raza vizuala, la alergatul in pantofi Nike sau Adidas, cu o bautura energizanta in mana, nu sunt decat doi pasi (pana in camera cu aparatele de sport, care exista in orice casa americana care se respecta) sau cel mult patru: inca un pas pana la masina, apoi altul de la masina pana la sala de fitness (condusul nu se pune, pentru ca multi il compara cu locuitul intr-o a doua casa, mai putin spatioasa, dar mai moderna si mai sclipitoare).
Dar sa nu uitam de suflet, care trebuie dus in fiecare duminica la biserica, mai ales daca locuiesti intr-un orasel mic si prosper, in care fetele de oameni nevoiasi par atat de emotionante la televizor. Te asezi pe banca de lemn, alaturi de enoriasi ridati si usor adusi de spate (n-avea grija, n-o sa ajungi asa, tocmai ai achizitionat o crema revolutionara cu 30 de dolari) si cantati impreuna imnuri, acompaniati de orga si de privirea zambitoare a preotului, pe care nu il recunosti. Nici nu ai cum - saptamana trecuta a tinut altcineva predica. De doua luni, parohia este in plin proces de selectie a unui nou preot (cel dinainte a plecat la un job mai bun). Se citesc CV-uri, recomandari, scrisori de intentie si se vad predici pe DVD. Nici un amanunt nu poate fi lasat la voia intamplarii sau - mai pe romaneste - "in plata Domnului".
La sfarsitul slujbei, un reprezentant al bisericii trece pe la fiecare cu o palarie neagra, acoperita cu un fel de patrafir mov cu auriu, care este dat discret la o parte, pentru a face loc bancnotelor. Se subintelege ca toata lumea poate si vrea sa contribuie - pentru fratii care inca isi mai refac locuintele dupa uraganul Katrina, pentru napastuitii din Haiti, pentru renovarea bisericii, pentru ca asa e bine. Donatia declanseaza un zambet familiar, ca cel de pe fata casierului de la supermarket.
Astazi e duminica, deci poti pleca acasa, cu binecuvantarea preotului, ca sa te relaxezi cu si mai mult spor.
09.09.2010, 03:28L Lena
Draga Adina,
Orice este posibil si prin urmare se poate intalni si un astfel de orasel, cum il descrieti in articolul dumneavoastra, in Statele Unite. Mai mult de atat, puteti identifica mai multe asemenea orasele in America. Dar titlul articolului este atat de neinspirat ales incat face din randurile dumneavoastra o insiruire de neadevaruri.
Intotdeauna am citit cu placere articolele din "Formula As" tocmai pentru maiestria cu care ele sunt scrise. Redactorii folosesc limbaj dulce, te induc intr-o lume suava, calda. Razbat pana la cititor miresmele fructelor si al ierbii, simti adierea vantului, auzi susurul apelor si toaca unei manastiri ratacite pe vre-un colt de munte. Si asta facea din randurile revistei al carei redactor sunteti un refugiu, o delectare sau pur si simplu o bucurie. Dar maiestria vorbelor scrise nu mi-am imaginat ca va inlatura obiectivitatea relatarilor..
Nu am stiut ca revista "Formula As" este o culegere de compozitii literare fantastice. Poate aici este neintelegerea. Am cautat informatie in paginile ei. Dar articolul Dumneavoastra ma face sa ma intreb cat din ce am citit pana acum a fost scris obiectiv, o relatare a unor situatii reale si cat a fost pur si simplu o interpretare, care nu s-a tinut neaparat sa fie adevarata ci mai ales sa fie scrisa de o maniera atragatoare.
Inteleg ca totul poate parea a fi imens cand ajungi in America dar nu si daca sosesti din Bucuresti, care as tinde sa cred ca nu va este necunoscut. Nici mirajul ATM-urilor care pot fi accesate direct din masina nu am putut,sincer, sa il inteleg; nici macar daca s-a dorit a fi inca o subliniere a faptului ca americanii sunt atat de comozi (sau nevoiti sa isi optimizeze timpul) incat s-au putut gandi la o astfel de solutie care se regaseste de altfel in multe alte locuri din lumea intreaga.
Inteleg ca daca iti petreci o intreaga vacanta intr-un orasel ca cel pe care il descrieti poti ajunge sa simti cum se dilata timpul si cum iti vine sa tipi de plictiseala. Dar vacanta este asa cum are puterea sa si-o creeze fiecare dintre noi. Si aveti tot dreptul din lume sa vi le ptreceti cum considerati potrivit dar cred ca aveti o datorie in calitate de redactor de a va feri sa etichetati cu usurinta si mai ales de a pretinde ca puteti creiona cum arata o vacanta "in America" cand reiese clar din randurile de mai sus ca v-ati limitat spatiul de vacanta la aria unei case si la supermarketul din vecinatatea ei.
O simpla cautare pe Google despre oraselul in care v-ati aflat v-ar fi furnizat cu siguranta destule informatii cu care sa va umpleti nu doar o luna cat inteleg ca v-ati aflat aici. Americanii sunt renumiti in lumea toata pentru desavarsirea/aroganta sau cum doriti sa o considerati, cu care se promoveaza si cu care valorifica tot ce au - inclusiv iarba pe care o consuma "puii vegetarieni" despre care vorbeati in "Arta culinara - Intr-un Supermarket American" (mult mai obiectiv intocmit), de parca nu ar fi normal sa stie toata lumea ca puii mananca iarba.
Nu ma straduiesc sa fac dreptate Americii .. poate Romaniei. E dureros sa citesti astfel de comparatii.
Ce as putea sa mai pretind unui strain care se abate in Romania atunci??
Si in Romania poti intalni ce ati intalnit dumneavoastra in America - si bunele si relele. Depinde doar de locul la care va raportati din Romania.
Relatarea dumneavoastra nu este despre o vacanta in America ci despre o vacanta in gamalia unui bold infipt pe harta Americii. America nu este ceea ce ati descris dumneavoastra aici. Nici Romania nu este cea careia tot mai multi romani ii fac nedreptate in felurite chipuri publice gen articole, filme, glume, lamentari si pretinderi. Felul in care ati privit America din pacate face un deserviciu Romaniei. Si cand ma gandesc ca in ultimul timp am renuntat sa mai ascult reportajele Euronews despre tara noastra pentru ca se refera la ea ca fiind "cea mai saraca tara din Uniunea Europeana".. macar acei reporteri nu sunt romani. Isi permit sa utilizeze niste cifre seci si sa ne priveasca doar ca pe niste indicatori statistici, financiari. Cine ar putea sa le pretinda ca suntem mai mult decat atat ?? Se vede tot mai limpede ca nu noi, romanii.
Va doresc sa aveti puterea sa mergeti in orice ungher al acestei planete si sa vedeti mirajul locului in care v-au purtat pasii, sa apreciati noutatea si sa va imbogatiti cu ea .. sufleteste.
11.09.2010, 02:59Pavli Pavli
..malitios articol...
17.09.2010, 18:39Hegedus Laura
Un articol total departe de adevar, malitios si plin de exagerari. NU mai scrie-ti asa lucruri jignitoare si cu o oarecare ironie in glas. Revista "Formula As" este mult prea curata, ca sa o "patati" cu asemenea articole. Despre America ar trebui sa scrie cineva care traieste zi de zi, si nu un redactor trecut prin vizita... Revizuiti-va articolul!
08.01.2011, 20:05Mery Nechtman
Stimata Adina, eu am o alta parere despre articolul tau si anume ca ai ''prins' exact ceea ce ai vazut tu si ce ai simtit tu in acel moment. Mi-a placut mult descrierea ta, si nu este nimic jignitor in acest articol la adresa Romaniei. Aici e vorba de o alta societete . si da , e mult mai evoluata si mai civilizata. Nu exista nici o suparare in asta. Doar pentru ca ai descris o alta societete , cu o alta cultura nu inseamna ca ti-ai tradat tara. Esti liber sa visezi la orice iti doresti!! Sa stii ca visele pot deveni realitate daca iti doresti mult . Iti doresc succes profesional si have a good day!
19.08.2012, 04:28G Mark
Stimata Doamna Adina, va multumesc pentru articolul acesta ! Comentariile de mai sus, exceptind cel de dinainte sunt scrise de catre oameni care nu au fost in tara asta. Subscriu total la ceea ce a scris mai inainte Doamna Mery. Fiecare e liber sa viseze ce vrea dar nici sa faci afirmatii bazate pe necunoasterea locurilor si a oamenilor... din descriere si poze se pare ca ati fost undeva in Sudul Statelor Unite si sa stiti ca in zonele astea oamenii sunt mai politicosi decit in rest, va spun asta din experienta personala cind m-am mutat in urma cu citiva ani dintr-un stat din zona centrala intr-altul din Sud,atita doar ca e umiditatea mai mare ceea ce face sa fie tot timpul o vegetatie verde si asta e foarte placut pentru ochi si suflet ! Daca ar fi si romanii la fel de politicosi ca americanii s-ar ajunge departe in Romania...Cu cel mai adinc respect, un cititor din New Orleans, Louisiana