- Desi Traian Basescu este o natura autoritara si a manifestat predilectie pentru confruntari fara menajamente, deocamdata el a fost singurul actor politic care a facut apel la reconciliere nationala, intr-un moment in care PSD si PNL puneau la cale, prin contactele lor in lumea magistratilor, anularea procesului verbal final al Biroului Electoral Central, ceea ce ar fi amanat incheierea procesului electoral pe termen nelimitat. Acest plan nebunesc nu a fost dus la indeplinire, pentru ca UDMR l-a respins si pentru ca au existat si magistrati care s-au temut de enormitatea demersului. Cu cine ar trebui asadar sa se reconcilieze Traian Basescu? Cu clientii lui Dinu Patriciu din PNL, care-l declara in continuare dictator, desi a fost votat de peste jumatate din electoratul prezent la urne, si refuza orice colaborare cu el? Cu PSD, in care jocurile sunt inca facute de oameni ca Vanghelie si Catalin Voicu sau de locotenentul lui Sorin Ovidiu Vantu pe nume Mircea Geoana? Ar trebui mai degraba sa remarcam faptul ca, in ciuda declaratiilor belicoase ale lui Crin Antonescu, PD-L si Traian Basescu si-au anuntat public disponibilitatea de a alcatui un guvern de dreapta impreuna cu PNL. Starea de fapt este definita in acest moment de prudenta din partea presedintelui si de agresivitate din partea taberei PSD-PNL. Pe de alta parte, PD-L nu-i poate ceda functia de premier lui Crin Antonescu fara a risca sa fie curand eliminat de la guvernare de alianta PSD-PNL, asa cum s-a intamplat si in 2007. Reconcilierea politica este asadar un proiect minunat, dar care nu poate fi realizat decat daca este dorit de ambele parti beligerante or, tabara Antonescu-Geoana nu a dat nici un semn ca ar dori sa renunte la ostilitati. Ar fi si greu, atata vreme cat Crin Antonescu viseaza sa ajunga presedinte in 2014, iar Mircea Geoana se lupta pentru supravietuirea sa politica. Singura formatiune politica dispusa sa se reconcilieze cu presedintele a fost, indiferent din ce motiv, doar UDMR. Nu exista asadar sanse ca PSD si PNL sa doreasca o reconciliere cu Traian Basescu si PD-L atata vreme cat strategia lor este sa se salveze si/sau sa se defineasca prin opozitie fata de presedinte. Traian Basescu este destul de inteligent pentru a intelege ca nu are decat de castigat de pe urma unui discurs conciliant si lipsit de asperitati, centrat pe interesele natiunii si nu pe reglari de conturi. Daca nu-i va convinge niciodata pe adversarii politici care au ales sa nu-l asculte, macar ii va convinge pe romani ca nu el este originea conflictului. Mai mult nu se poate obtine in acest moment.
2. Anul acesta, sarbatorile vor fi mai putin luminoase ca de obicei. Romania e paralizata de criza si saracie. Ce-ar trebui sa faca noul presedinte ales ca sa se indrepte lucrurile spre bine?
- In primul rand, sa desemneze un premier capabil sa ia masurile necesare relansarii economiei si dispus sa promoveze reformele economice dureroase, fara de care bugetul nu se va echilibra si ne vom afunda tot mai adanc in datorii. In al doilea rand, sa se foloseasca de toate parghiile de influentare a PD-L, pentru a impune numirea unor ministri competenti in fruntea ministerelor economice. Daca nici acum nu vom avea, de pilda un ministru de finante cu o solida pregatire in domeniu, cu experienta in relatiile cu institutiile financiare internationale si cu capacitatea de a elabora politici economice si financiare vizand relansarea economica, atunci nu mai avem nici o sansa sa iesim din criza. Cum instinctele partidelor sunt de a-si numi in posturi importante oamenii importanti si favoritii acestora, va fi nevoie de presiuni din partea presedintelui pentru ca acesti oameni sa nu impiedice numirea unor profesionisti in posturi-cheie. Un personaj mediocru, cu mentalitate si comportament de contabil de fabrica, ar trebui, de pilda, sa fie exclus din competitia pentru postul de ministru de finante.
In al treilea rand, presedintele va trebui sa sprijine politic reformele structurale pe care guvernul va fi nevoit sa le puna in practica si sa sustina moral natiunea in lunile grele care vin. Pentru a obtine urmatoarea transa din imprumutul FMI, va trebui drastic redus sectorul bugetar si va trebui reformat sistemul de pensii. Sunt reforme care zguduie orice societate, dar ele sunt indispensabile, nu pentru ca ni le cere Fondul, ci pentru ca intarzierea lor blocheaza orice progres.
In al patrulea rand, presedintele va trebui sa vegheze ca guvernul sa se tina de promisiuni, adica sa-si achite, de pilda, obligatiile de plata fata de agentii economici, asa cum a promis inca de la inceputul anului si nu a facut, si sa restranga aria de aplicare a nefericitului impozit forfetar, asa cum din nou a promis, dar nu a facut, si promite acum din nou, Emil Boc.
Totodata, presedintele va trebui sa incerce sa adune in jurul sau si al viitorului guvern elitele profesionale ale tarii, indepartate de politica, de scandalul si lipsa de profesionalism din spatiul public si sufocate de clientela partidelor. In acest sens, reformarea educatiei si regandirea sistemului sanitar sunt esentiale.
In sfarsit, presedintele trebuie sa se lupte in continuare pentru consolidarea statului de drept si continuarea luptei impotriva coruptiei, pentru ca economia noastra nu se va insanatosi niciodata, intr-un mediu corupt, si nici investitorii straini nu vor veni daca nu sunt siguri ca-si vor gasi dreptatea in instante.
In concluzie, rolul presedintelui ar putea fi salutar in anul economic dificil care ne asteapta. In tot cazul, daca nu va reusi pe masura asteptarilor, presedintele va fi socotit raspunzator pentru toate esecurile.
03.01.2010, 12:21Ana Maria Stroescu
Am admirat-o pe dna Culcer multa vreme pentru curajul si impartialitatea comentariilor.Din pacate, in ultimul timp, nu mai poate face dovada acestor calitati.Nici macar nu mai mimeaza impartialitatea.Pacat ca vremea in care puteai sa pui baza pe cuvantul unui jurnalist a trecut
03.01.2010, 12:34Luana Perci
Doamna, sunteti o mare dezamagire pentru mine ! Chiar putem crede ca un om care si-a bazat intreaga ascensiune pe scandal, dezbinare si minciuna, instantaneu s-a transformat in simbol al pacii si intelegerii ??? Nu stiu, ne credeti chiar lipsiti de o minima inteligenta, sau, foarte grav, v-ati inscris in "Corul Laudatorilor" noului tatuc al natiunii ?
04.01.2010, 14:28George Adrian Untea
Nu mai aveti obiectivitatea care va caracteriza.
04.01.2010, 19:57Laurentiu Dodu
Majoritatea a vazut asa.
05.01.2010, 01:55Munteanu Daniel
Verticalitatea dumneavoastra, in aceste vremuri tulburi, cand majoritatea personajelor din mass-media s-au lasat cumparate cu cativa arginti de diverse grupuri de interese (toate antireformiste si opuse intereselor marii majoritati a romanilor), imi da speranta ca nu e totul pierdut si ca Romania mai are sanse sa-si revina si sa redevina ceea ce a fost candva, in vremea monarhie: o natiune respectata de toata Europa pentru valorile ei. Continuati sa aveti aceeasi atitudine si nu va lasati influentata de reaua-credinta a unor comentarii ca ale celor de dinaintea mea, adevarul este de partea dumneavoastra si va triumfa!
Cu mult respect, de la Montreal
D. M.
05.01.2010, 14:51Elena Boangiu
Imi place sa cred ca putem avea dreptul la o opinie.Ca doamna Culcer imbratiseaza o anumita culoare politica nu ar trebui sa deranjeze este decizia dansei.Ca unii le-ar place sa fie ca ei ...ei aici e aici,pacat ca aceste divergente s-au denaturat atat urat in aceste vremuri.Nu am mai fost parca niciodata asa de inversunata ca in aceste zile de alegeri.Nu am vrut sa conving pe nimeni ca presedintele pe care il vroiam eu era cel mai ci am dorit sa-mi exprim votul fiindca asta este datoria mea de om al acestei natiuni.Eu cred incontinuare ca in aceasta tara se poate trai civilizat unde traiesc oameni cu caracter,oameni care vor binele pt tara noastra.Circul care s-a creat in mass media e de ultima speta,o josnicie cum nu mi-a fost niciodata sa vad.Cred ca pe toate le-a intrecut in discutii Mircea Badea...fara cuvinte.Parca a ajuns o vendeta personala.Asa ca opinia doamnei Culcer care ar face parte din corul laudatorilor noului tatic9cum spune o interlocutoare mai sus) in comparatie cu cea a lui Mircea Badea jurnalist cumparat de cativa arginti(cel putin asa lasa impresia) este de MULT MULT MULT BUN SIMT.
06.01.2010, 09:01Mircea Munteanu
Totusi, cred ca Basescu va trebui -in primul rind- sa lupte pentru traducerea in viata a referendumului. Mai stiti rezultatul? 85% din electorat a spus "DA" la Parlamentul scurt. Si peste 75% vrea Parlament unicameral.
Felicitari doamna Culcer!
Situatia din tara, dintr-un partid, dintr-o firma sau chiar din lume, nu poate fi rezolvata corect decit daca se analizeaza corect. Trebuiesc spuse toate lucrurile, fie ca ne convine sau nu.
Asta e rolul jurnalistului (ca si al analistului politic, activistului de partid, etc.). Asta e echidistanta necesara. Chiar daca partizanii lor vor tipa ca nu sunteti corecta.
Daca vor sa-l invinga pe Basescu, sa vada intii de ce i-a "ciuruit" Basescu. Si abia apoi, sa ia masurile necesare.
Numai ca ei nu prea mai pot sa ia masurile dorite de populatie. Ar insemna sa loveasca in ei insisi. Aici e buba lor... In plus, nu se recunosc invinsi, tot sperind ca vor reusi o manevra de prostire a electoratului. Sau ca vor acutiza situatia economica pentru a arunca boborul in strada. S-ar putea sa reuseasca, dar sa-i fereasca Dumnezeu de consecinte!
Apoi, liderii PNL sa ia aminte daca membrii de rind ai partidului agreeaza sa devina slugile PSD... S-ar putea ca aceasta politica sa-i coste mai mult decit isi imagineaza. Deja au pierdut participarea la guvernare. (Si au mai guvernat cu Basescu.)
Inca odata, felicitari!
12.01.2010, 23:25Tarnqvist Monica
Cum am ajuns in situatia asta ca un om ca Basescu sa iasa din nou presedinte? Cum viata asta a putut sa ne ia mintile in asa hal incat sa ne facem o asa defavoare noua insine?! Doamna, daca incercati sa-l faceti roz pe Basescu deveniti ridicola. Cum am putut alege presedinte un om care : nu stie sa vorbeasca, se tiganeste pur si simplu in emisuni si cu alti oameni, arata ca un cioban (la banii lui... sau "ai statului" ar fi putut pana acum sa se finiseze putin si sa ia lectii de dictie), dosarul "maritim" nu s-a rezolvat si sa nu mai continui. E penibil. Pacat de tara asta frumoasa. Ma doare inima sa vad tot ce se intampla in Romania chiar daca sint plecata din tara. Poate ca am cuvinte dure uneori insa totul pare o pacaleala in conditia in care oamnei cu educatie adevarata il ia in serios pe acest om. Si acum articolul dvs?!! Basescu a trisat, a fraudat asa ca nu ar trebui nici sa deschidesti acest subiect. Revista are nevoie de articole serioase. Si fac referire aici si la articolul dl Turcanu: "Un presedinte pe lama sabiei". Ma intreb serios cum se intreba un cititor mai inainte: tot asa ati fi scris daca iesea altcineva presedinte? CA doar trebuie sa vedeti ca acest articol e ca untul....
16.01.2010, 20:43Marcela Argesanu
Am citit odata un articol... nu mai stiu cine l-a scris. Era pe vremea in care in turul doi ramasesera dl. Iliescu si dl. Vadim.
Autorul spunea ca, mergand cu taxiul, a fost intrebat de sofer daca voteaza cu Iliescu. Iar el a raspuns: "Fii serios, domnule, am eu fata de votant al lui Iliescu?
Dupa care, tot el, afland, rezultatele primului tur de scrutin, spune ca s-a dus in baie, s-a uitat bine in oglinda si a vazut ca, da, are fata de votant al lui Iliescu...
Cam asa si eu... dupa ce am vazut celebrul afis cu "Invingem impreuna", m-am uitat in oglinda si am vazut ca da, am fata de votant al lui Basescu.
Am avut domnitori si domnitori. Am avut un Stefan cel Mare, un Mircea cel Batran... un Cuza, ca sa venim mai aproape in istorie. Dar probabil ca si poporul era altul... acum... atat meritam. Doamne fereste de mai rau!