Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cartofi, 500 g fasole verde, 2 oua, 60 g parmezan (cascaval) ras, 2 linguri patrunjel verde taiat marunt, 2 linguri marar verde tocat, piper negru proaspat macinat, 60 g pesmet, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se taie bucati, se fierb, se lasa sa se scurga si se zdrobesc. * Fasolea curatata si taiata bucati mai mari se fierbe, se scurge si se marunteste cu mixerul, pana ce se obtine un piure nu foarte fin. * Se amesteca fasolea si cartofii cu ouale batute usor, parmezanul, patrunjelul, mararul si piperul si se repartizeaza in 6 boluri mici sau se rastoarna intr-o forma de budinca (diametrul: 23 cm). * Se amesteca pesmetul cu uleiul, se toarna peste sufleu, se da la cuptor si se coace circa 30 de minute la temperatura potrivita (180), pana ce acesta face o crusta maronie.
Un sfat util: Nu zdrobiti cartofii in robot sau cu mixerul, ci doar cu mana, pentru ca ar putea deveni lipiciosi!
Tocana de legume cu mamaliga coapta
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru polenta: 120 g faina, amestecata cu o lingurita de praf de copt, 90 g malai, 25 g branza rasa, 160 ml lapte, 60 g unt topit, 1 ou batut (usor). Pentru tocana: o vanata mare, 4 dovlecei, 2 linguri ulei de masline, o ceapa taiata rondele, 2 catei de usturoi presati, 3 rosii mari (coapte), taiate cubulete, 1 ardei gras taiat fasii, 120 g pasta de rosii, putina apa, 1 lingurita oregano, 2 lingurite zahar.
Spaghetti puttanesca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari coapte (circa 750 g), 1 lingura ulei de masline, 2 catei de usturoi presati, 2 ardei iuti rosii, taiati feliute, 100 ml apa, 12 masline verzi sau negre, fara samburi, taiate felii, 8 sardele (din conserva) maruntite, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde, taiat marunt, 300 g spaghete, parmezan ras (eventual).
Mod de preparare: * Se curata rosiile de pielita, se indeparteaza semintele (prin presare) si se taie bucati. * Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se adauga usturoiul si ardeii iuti si se calesc 1 minut, la foc potrivit. Se adauga rosiile si apa si se fierb 10 minute, cu capac, pana ce se inmoaie si se terciuiesc (daca zeama a scazut prea mult, se mai adauga putina apa). * Se incorporeaza maslinele, sardelele, patrunjelul si busuiocul si se lasa sa fiarba 3 minute, la foc slab. * Intre timp, se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se toarna sosul peste ele, se pun pe foc sa se incalzeasca, amestecandu-le bine, si se servesc fierbinti, eventual cu parmezan ras.