Bucatarie italieneasca de toamna

Redactia
Sufleu genovez cu fasole si cartofi

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cartofi, 500 g fasole verde, 2 oua, 60 g parmezan (cascaval) ras, 2 linguri patrunjel verde taiat marunt, 2 linguri marar verde tocat, piper negru proaspat macinat, 60 g pesmet, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii de coaja, se taie bucati, se fierb, se lasa sa se scurga si se zdrobesc. * Fasolea curatata si taiata bucati mai mari se fierbe, se scurge si se marunteste cu mixerul, pana ce se obtine un piure nu foarte fin. * Se amesteca fasolea si cartofii cu ouale batute usor, parmezanul, patrunjelul, mararul si piperul si se repartizeaza in 6 boluri mici sau se rastoarna intr-o forma de budinca (diametrul: 23 cm). * Se amesteca pesmetul cu uleiul, se toarna peste sufleu, se da la cuptor si se coace circa 30 de minute la temperatura potrivita (180), pana ce acesta face o crusta maronie.
Un sfat util: Nu zdrobiti cartofii in robot sau cu mixerul, ci doar cu mana, pentru ca ar putea deveni lipiciosi!

Tocana de legume cu mamaliga coapta

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru polenta: 120 g faina, amestecata cu o lingurita de praf de copt, 90 g malai, 25 g branza rasa, 160 ml lapte, 60 g unt topit, 1 ou batut (usor). Pentru tocana: o vanata mare, 4 dovlecei, 2 linguri ulei de masline, o ceapa taiata rondele, 2 catei de usturoi presati, 3 rosii mari (coapte), taiate cubulete, 1 ardei gras taiat fasii, 120 g pasta de rosii, putina apa, 1 lingurita oregano, 2 lingurite zahar.
Mod de preparare
: Polenta: * Se pun - intr-un castron - faina, malaiul si branza rasa, se face la mijloc o gropita in care se toarna oul batut cu laptele si cu untul si se amesteca pana ce compozitia devine omogena. * Se toarna intr-o forma de budinca unsa cu unt (diametrul: 20 cm), se da la cuptorul incins la 180 si se coace circa 25 de minute, pana ce se formeaza o crusta usor maronie.* Tocana de legume: * Se taie vanata felii groase de 2 cm, care - la randul lor - se taie bucati late de 2 cm. Se procedeaza la fel si cu dovleceii. * Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se dunstuiesc ceapa si usturoiul, pana ce se inmoaie. * Se adauga vanata, dovleceii, ardeiul gras, pasta de rosii, apa, zaharul si oregano, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ 15 minute. Tocana se serveste fierbinte, cu polenta coapta taiata triunghiuri.

Spaghetti puttanesca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari coapte (circa 750 g), 1 lingura ulei de masline, 2 catei de usturoi presati, 2 ardei iuti rosii, taiati feliute, 100 ml apa, 12 masline verzi sau negre, fara samburi, taiate felii, 8 sardele (din conserva) maruntite, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde, taiat marunt, 300 g spaghete, parmezan ras (eventual).
Mod de preparare
: * Se curata rosiile de pielita, se indeparteaza semintele (prin presare) si se taie bucati. * Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se adauga usturoiul si ardeii iuti si se calesc 1 minut, la foc potrivit. Se adauga rosiile si apa si se fierb 10 minute, cu capac, pana ce se inmoaie si se terciuiesc (daca zeama a scazut prea mult, se mai adauga putina apa). * Se incorporeaza maslinele, sardelele, patrunjelul si busuiocul si se lasa sa fiarba 3 minute, la foc slab. * Intre timp, se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se toarna sosul peste ele, se pun pe foc sa se incalzeasca, amestecandu-le bine, si se servesc fierbinti, eventual cu parmezan ras.