Broderiile colorate se curata usor si se fac frumoase daca le spalam in zer proaspat. Insa nu trebuie sa stea multa vreme in el, ci sa fie spalate repede. Se clatesc apoi cu apa curata.
Panglicile de matase si panglicile colorate se spala cel mai bine in apa in care au fiert cartofi curatati de coaja. Apa se va intrebuinta calduta. Spumeaza bine si poseda o mare capacitate de curatire, fara ca aceasta sa dauneze culorilor. Se va clati cu apa rece. Si infuzia de menta creata este un mijloc bun de curatire, mai ales pentru panglicile de matase de culoare inchisa.
Cravatele se freaca cu spirt sau amoniac. Cravatele de culoare deschisa se curata mai bine cu benzina, si inca umede se freaca cu talc, care se scutura dupa ce s-a uscat.
Borangicul se spala intr-o solutie fiarta de sapun, racita pana cand suporta mana, si se clateste in apa moale. La clateala a doua se adauga o ceasca plina de alcool.
Matasea spalata nu trebuie sa se usuce complet, deoarece nu se calca bine. Atlasul si alte matasuri lucioase trebuie calcate cu fierul potrivit de fierbinte, ripsul, dimpotriva, suporta fierul si mai incins.
Inviorarea catifelei mototolite (presate). Se freaca cu alcool si se tine apoi deasupra unui vas cu aburi, cu puful in jos. Apoi se aseaza cu fata in sus pe un postav gros si se perie bine in acelasi sens.
Batistele de matase se spala in apa sapunata rece, se clatesc tot in apa rece si se calca jumatate ude, intre doua foite de hartie, cu fierul potrivit de incins. Foarte buna este si spalarea in apa de cartofi. Pentru aceasta se curata (cojesc) cartofii, se rad intr-un castron cu apa rece, dupa cateva ore se trece totul printr-o carpa si se spala batistele in apa strecurata. Se clatesc apoi de mai multe ori in apa curata, se usuca si se calca. Prin aceasta metoda se pastreaza chiar cele mai delicate culori, iar batistele se fac ca noi.
Dantelele de matase se pun in putin lapte batut, se preseaza si se calca umede pe dos.