Tratamentul in caz de fibrom uterin incepe cu schimbarea dietei. Zilnic, in meniul dvs. trebuie sa se gaseasca sfecla rosie (dulce, rotunda, de culoare inchisa). In prima luna, se iau cate 3-4 linguri de sfecla cruda, rasa sau tocata, si se amesteca cu alte legume, de exemplu: morcov, varza proaspata sau murata, castraveti. In lunile urmatoare, se mananca zilnic cate 50-100 g de sfecla rosie. In paralel, se recomanda dieta vegetariana si miere de albine, timp de un an. * Multe probleme ginecologice se pot ameliora daca folositi tampon de ceapa pisata, invelita in tifon. Tamponul se leaga cu o ata de 15-20 cm lungime, se introduce in vagin inainte de culcare si se scoate dimineata. * Timp de o luna, se bea suc de frunze de brusture, dupa urmatoarea schema: prima si a doua zi, cate o lingurita de doua ori pe zi; a treia si a patra zi, cate o lingurita de trei ori pe zi, apoi cate o lingura de trei ori pe zi. Dupa o luna de pauza, tratamentul se repeta. Se foloseste si la chisturi ovariene. * Se mai foloseste ceai de rostopasca proaspata (o lingurita la un pahar de apa se infuzeaza 15 minute) sau uscata - nu mai mult de 1,5 g la un pahar de apa. Se infuzeaza o ora in termos si se bea cate 1/3 pahar de trei ori pe zi, timp de o luna si jumatate. Dupa o pauza de 2-3 saptamani, cura se repeta. Ceaiul de rostopasca trebuie sa aiba culoarea galben deschis. Atentie! Planta este toxica! Folosirea ei indelungata provoaca greata, voma, inhibarea centrului respirator, crampe musculare. * O lingurita de frunze de muscata taiata marunt, impreuna cu petalele florii (de preferinta de culoare rosie) se infuzeaza in 200 ml apa fierbinte, in termos, 10 minute. Se bea in timpul zilei cate o inghititura (in nici un caz tot odata!). Reteta se foloseste si pentru mastopatie. * Partea aeriana de la castraveti se usuca in semi-intuneric. O lingura cu varf de planta taiata marunt se fierbe 5 minute in 600 ml apa, se infuzeaza 2 ore, se imparte in 3 doze pentru 3 zile. Se bea cate un pahar pe zi, incepand cu ora 7 dimineata, cate o lingura la fiecare ora. Dupa 3 pahare se face o luna pauza. Tratamentul se practica timp de un an. * Radacina de dud alb. Se scoate din pamant in luna martie sau in noiembrie. O lingura de radacini taiate marunt se fierb in 250 ml apa, timp de 5 minute, la foc mic. Se raceste, se strecoara, se bea in timpul zilei, in 2-3 reprize.
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Caut tratament pentru ateromatoza pe carotide"
(Raspuns pentru POPESCU IOANA - Craiova, F. AS nr. 815)
Ateroscleroza (ateromatoza carotidiana in cazul dvs.) reprezinta o cauza importanta de blocare (ingustare) a vaselor sanguine, fenomen ce duce inevitabil la incetinirea fluxului sanguin, asociata cu o slaba irigare a organului (organelor) aflat pe teritoriul de distributie al arterei respective. In cazul dvs., formarea de placi ateromatoase in interiorul carotidelor duce la o irigare insuficienta a unor zone cerebrale importante (hipoxie), fapt care determina simptomele pe care le acuzati (vajaieli, ameteli, oboseala acentuata etc.).
Medicamente utilizate pentru scaderea colesterolului si trigliceridelor:
* Statinele (Lescol, Zocor) - scad colesterolul din celulele hepatice, duc la eliminarea lui din sange. Totodata, statinele imbunatatesc resorbtia depozitelor existente, ajutand la permeabilizarea arterelor afectate. Nu utilizati acest tip de medicamente in cazul in care suferiti de boli hepatice grave.
* Sechestratoare de acizi biliari (Questan, Colestid) - scad nivelul colesterolului, prin legarea lui cu acizii biliari in tractul intestinal.
* Acidul nicotinic (niacina) - are efect favorabil pe trigliceride, HDL si LDL colesterol.
* Acizi fibrinici (Lopid, Tricor) - au efect favorabil pe trigliceride, HDL si LDL colesterol. In general, aceste medicamente nu trebuie administrate impreuna cu statinele, deoarece asocierea lor creste riscul de inflamatii musculare.
Remedii naturiste:
* Acizii grasi Omega 3 - actioneaza ca protectori ai sistemului cardiovascular, cumuland diferite efecte pozitive: fluidizeaza sangele, ajuta la reducerea trigliceridelor si colesterolului, previn formarea cheagurilor (tromboze), contribuie la pastrarea sanatatii arterelor, prin efecte antiinflamatorii si elasticizante. Se pot administra: ulei de ficat de rechin, ulei de somon, ulei de germeni de grau, seminte de in, Alfalfa sau Lecitina + vitamina A si E, in 3 doze terapeutice, zilnic, timp de 3-4 luni cel putin.
* Yucca - previne si combate ateromatoza si ateroscleroza, precum si consecintele lor clinice, cardiovasculare sau cerebrale (infarct miocardic sau cerebral acut). Se pot administra produse obtinute din diferite genuri de yucca (yucca filamentosa, yucca elata) in 3 doze zilnice, 3-4 saptamani, cu reluare dupa 10 zile de pauza.
* Ulei de miez de nuca - diminueaza colesterolul, curata arterele de depuneri (ateroame) si contribuie la redobandirea elasticitatii lor. Se administreaza 3-4 lingurite zilnic, in cure de cel putin jumatate de an. (Se poate inlocui cu uleiul de samburi de struguri.)
* Fistic - opreste formarea placilor de aterom, prin actiunea antioxidanta a luteinei si reduce LDL- colesterolul rapid (1-2 luni) daca doza zilnica insumeaza aproximativ 80-100 g fistic.
Pentru ca efectul curativ sa fie mai mare, la aceste remedii se adauga zilnic infuzii, decocturi, pulberi sau tincturi de anghinare, papadie, schinduf, vita-de-vie, ceapa, usturoi, care intervin in metabolismul lipidic, reducand LDL-colesterolul si protejand sistemul vascular de aparitia aterosclerozei.
NICIU ZOE MAGDALENA, biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70
"Nu pot scapa de furuncule cu nici un tratament"
(Raspuns pentru VIOLETA, F. AS nr. 845)
Stimata doamna Violeta, furunculele pot aparea in diverse parti ale corpului, atunci cand bacteriile numite stafilococi invadeaza organismul, printr-o leziune deschisa a pielii, printr-o glanda sudoripara infundata sau din cauza unui fir de par crescut in interior. Sistemul imunitar se apara impotriva bacteriilor, formand un abces plin cu puroi sub piele, rosu si dureros. Uneori, organismul resoarbe puroiul si furunculul se retrage, alteori, se dezvolta, gata sa erupa, pentru ca in cateva zile sa dreneze si sa dea inapoi. Furunculele, in unele cazuri, lasa in urma cicatrice. Uneori, furunculele recurente au ca sursa un rezervor de stafilococi, de obicei existent in nas. Acestia pot fi prezenti atat la dvs., cat si in nasul unui membru al familiei, care poate sa nu faca furuncule. Daca va ies furuncule repetate, este necesar sa se faca un test de secretie din ambele nari, ale dvs. si ale tuturor membrilor familiei. Furunculele care apar si dispar si iar apar pot sa reprezinte primul semn al unui diabet in evolutie sau al altor boli grave.
Furunculele se pot vindeca si prin tratament cu medicamente naturale, care actioneaza asupra cauzelor aparitiei lor. Intarirea imunitatii organismului este foarte importanta, antioxidantii, precum si substantele antibacteriene care lupta cu stafilococii. Astfel, se recomanda medicamente naturale facute prin presare la rece in vid, din plante si legume crescute ecologic, precum si din plante care cresc in Asia, Australia, America de Sud. Sunt recomandate urmatoarele medicamente naturale: Paraprotex sau Virago, care cresc imunitatea, sunt antibacteriene, reduc inflamatiile, au efect antioxidant; Morinda Citrifolia (Noni) creste imunitatea, este antiinflamator, antialergic, regleaza ciclul veghe-somn, antistres; Oxy Max contribuie la detoxifierea si eliminarea bacteriilor; Garlic Caps are efect bactericid, antimicrobian, antibiotic. Va doresc multa sanatate si gandire pozitiva.