Coxartroza (artroza soldului) se manifesta prin dureri in jurul articulatiei soldului, care coboara de-a lungul coapsei sau la nivelul regiunii interne a genunchiului. Alteori, bolnavul are dureri la nivelul muschilor fesieri. Concomitent apar dificultati la mers, la urcarea scarilor sau la miscari care implica articulatia soldului. La aceste simptome se adauga intepenirea (numita in termeni medicali "redoare"), articulatia fiind blocata mai ales dimineata.
Tratament igienico-dietetic: in primul rand, se va cauta in toate cazurile sa se ajunga la o greutate corporala cat mai aproape de normal, in functie de inaltime. (La femei, greutatea ideala se calculeaza: inaltimea minus zece. De exemplu: o persoana de 1,70 m trebuie sa aiba circa 60 de kilograme. O persoana de 1,65 m - 55 kg etc. La barbati, greutatea ideala este: inaltimea minus 5 kg.) Se instituie un regim alimentar vegetarian, cu cat mai multe mancaruri netrecute prin foc. Se renunta, pe cat e posibil, la carne, oua, unt, lapte, branza, sare, alcool, cafea, conserve, conservanti, aditivi alimentari, tutun.
Se consuma cu prioritate: orice aliment vegetal, sucuri de legume proaspete (nu cele din comert), pe care le veti produce acasa si care se fac atunci cand se consuma si doar in cantitatea in care se consuma. Ca feluri de mancare, ideale sunt cerealele integrale, cultivate biologic, macinate sau incoltite, combinate cu salate de legume si fructe proaspete. Este bine ca inainte sa va puneti la punct dantura, pentru a putea sa maruntiti aceasta hrana.
Tratament ortopedic: pentru indreptarea unor atitudini vicioase excesive ale soldului se practica masajul de specialitate sau exercitii specifice de gimnastica facute sub indrumarea unui specialist. Inainte de a se incepe exercitiile de gimnastica, este bine ca incheietura sa fie masata cu ulei de sunatoare sau musetel.
Tratamente cu plante, legume si fructe
* Coada-calului (Equisetum arvense) - se pune o mana de planta la 5 litri de apa si se fierbe timp de 15-20 minute. Se strecoara direct in cada. Se intra in baie si se sta 20-30 minute, timp in care se bea si ceai de coada-calului. Se prepara din 1-2 lingurite de planta maruntita, la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute si se strecoara. Se bea cat mai cald. Baile se pot face zilnic.
* Coada-racului (Geum urbanum) - 1 lingurita de rizomi maruntiti se fierb 5 minute in 250 ml apa, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Extern, se aplica pe locul dureros o compresa calda cu ceai.
* Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - 1 lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani. Extern, se pun comprese calde pentru calmarea durerilor.
* Maghiran (Majorana hortensis) - 1 lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Ajuta si la calmarea durerilor si la calmarea nervoasa.
* Mustar (Sinapis alba) - Bai generale cu faina de mustar. Se pun 250 g faina de mustar intr-un saculet, care se vara in apa din cada. Se agita bine. Se sta in apa la 36gr., timp de 20-30 minute. * Cataplasma cu mustar - 200 g de mustar negru se amesteca cu putina apa. Se obtine o pasta care se va intinde pe o bucata de panza. Se aplica pe locul dureros. In functie de toleranta, se va tine 10- 30 minute, dupa care este bine sa se spele locul cu apa calda.
* Rozmarin (Rozmarinus officinalis) - 1 lingurita de planta maruntita se opareste cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
* Ardei iute (Capsium annum) - se taie ardeiul iute in felii subtiri si se pune intr-o sticla, umplandu-se o patrime cu el. Se toarna deasupra alcool sanitar, pana la umplerea sticlei. Se pune la macerat 10-15 zile, la temperatura camerei, agitand zilnic, dupa care se strecoara lichidul si se trece intr-o alta sticla de capacitate mai mica. Se umezeste un tampon de vata si se aplica pe locul dureros. Ajuta prin activarea locala a circulatiei sangelui.
* Ceapa (Allium cepa) - se fierb intr-un litru de apa 200 g de bulbi de ceapa, cu coaja cu tot, taiati marunt. Se lasa timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea din acest lichid un pahar dimineata si unul seara, la culcare. Rezolva si problemele digestive (constipatia, de exemplu).
* Hrean (Armoracia rusticona) - radacina rasa de hrean se amesteca cu alcool sanitar si se aplica de mai multe ori pe zi, pe locul dureros. Pielea se unge in prealabil cu alifie de galbenele ca sa nu apara arsuri. * Se poate aplica si razatura de hrean (100 g de radacina data pe razatoarea fina), care se pune pe o fasa curata si se aseaza pe locul dureros. Se mentine 10 minute, dupa 15 minute se mai poate aplica o data, dar cu grija sa nu produca arsuri locale. * Primavara si vara se pot aplica si frunze tocate de hrean, puse intr-o panza. Se tin tot 10 minute. * Tinctura de hrean. 100 g radacina rasa se pun intr-o sticla si se acopera cu 250 ml alcool sanitar. Se tine la macerat 2-3 luni. Nu se strecoara, cu cat hreanul sta mai mult in alcool, cu atat este mai eficient. Se aplica comprese 10 minute. In functie de rezistenta epidermei, se unge locul cu alifie, inainte sau dupa aplicarea remediilor cu hrean.
* Telina (Apium graveolens) - se fierbe o radacina de telina in 250 ml apa pana se inmoaie. Se strecoara lichidul si se bea in cursul zilei. Este foarte eficienta, mai ales in cure de lunga durata.
* Usturoi (Allium sativum) - se consuma sub orice forma, in cantitati cat mai mari. Extern, se fierbe un bulb curatat (de 50 g) in 250 ml apa, 5 minute. Se strecoara si se aplica o compresa calda, locala, contra durerilor.
* Varza (Brasica oleracea) - se strivesc cateva frunze proaspete de varza pe o suprafata plana, apoi se aplica local, pentru calmarea durerii. In cazul in care sunt bine tolerate, se pot lasa pana la 12 ore, cand se schimba cu altele proaspete.
Alte sfaturi:
* La fiecare ceai este bine sa se adauge si o lingurita de flori de coada-soricelului.
* In cazul durerilor mari, este bine sa se renunte la aspirina si la alte medicamente si sa se bea ceai de coaja de salcie sau troscot.
* Se vor evita frigul, umezeala, eforturile mari.
* Se recomanda impachetari cu parafina, cu namol, bai generale cu miscari in apa.
* Mentionam ca foarte eficient medicamentul romanesc Aflutop (injectii care se gasesc la farmacie).
* Se consuma mult calciu, obtinut din coji de oua fierte in mai multe ape. Apoi ouale se cojesc, se pun la uscat cojile si se macina cu rasnita de cafea. Se pune suc de lamaie peste ele. Se iau cate 1-3 lingurite pe zi, in cure de 30 zile. Sucul trebuie sa fie cat inaltimea la care ajunge coaja de ou macinata (aceeasi cantitate).
* Se vor face zilnic gimnastica medicala si masaj.
* Se va evita sedentarismul, care este de multe ori cauza acestei afectiuni.
* Inotul este foarte indicat, mai ales in fazele de inceput ale bolii.
tel. 0741/92.88.80, e-mail: eugen.giurgiu@gmail.com
22.03.2009, 21:24Aurora Murgescu
In legatura cu masurarea greutatii ideale. Raportul greutate inaltime nu difera in functie de varsta?
Vorbiti de o greutate ideala, sau una reala?