Printre deciziile fostului guvern liberal, care intrunisera acordul organizatiilor neguvernamentale, s-au aflat ordonantele privind protectia parcurilor, a spatiilor verzi si a zonelor de arhitectura veche din orase. Aceste decizii au fost luate la initiativa fostului ministru al Mediului, Attila Korodi, un ecologist si un protector al mediului de talie europeana. Din pacate, actuala putere doreste cu tot dinadinsul sa stearga tot ce a fost bine gandit de fostii guvernanti, coborand in derizoriu actiunile de protectie a mediului, activitatea ONG-urilor ecologiste, orice initiative "verzi" de tip european.
Liviu Mihaiu, prea incomod pentru rechinii Deltei!
Una dintre cele mai scandaloase masuri a fost destituirea guvernatorului Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, devenit prea incomod pentru liota de profitori locali si de la centru. Fosti securisti si activisti, ajunsi sefi judeteni si chiar nationali in domeniul protectiei mediului, isi vedeau zadarnicite, prin actiunile cu adevarat ecologiste ale lui Mihaiu, toate smecheriile si afacerile cu peste, pasari si terenuri. Vanatorii si pescarii industriali de partid fusesera nevoiti sa se faca nevazuti, deoarece fusese pusa potera pe dansii. Marea Coalitie l-a destituit. Cui prodest? ne-am putea intreba precum odinioara stramosii nostri latini. Cui foloseste indepartarea cunoscutului jurnalist ecologist? Desigur, celor care au impus un guvernator de fatada, care tace malc la ordinul de a concesiona iarasi Delta, asa cum vor speculatorii de la Bucuresti.
Ministerul Mediului accepta constructiile pe spatiile verzi
Nu mai putin scandaloasa este intentia Comisiei de Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputatilor de a anula ordonanta de urgenta (OUG 114/2007) care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi.
In respectiva dezbatere, secretarul de stat de la Ministerului Mediului, Dan Carlan, cel care ar trebui sa militeze pentru pastrarea spatiilor verzi, a fost de acord cu Comisia! Nu cred ca mai exista in Europa civilizata un minister al Mediului care, in loc sa protejeze, cere distrugerea spatiilor verzi. Din fericire, Comisia a amanat dezbaterea OUG 114, care ramane inca in vigoare pana la votul final din plen. La randul sau, in cadrul unei dezbateri publice, directorul de cabinet al ministrului Mediului, Adrian Craciun, a incercat si dansul, fara succes, sa justifice necesitatea modificarii OUG 114 in fata a 20 de ONG-uri. Dar oricat ar vocifera societatea civila, oricat ar cere bucurestenii sa le fie respectate optiunile, clientela noii puteri face presiuni enorme pentru schimbarea legislatiei privind conservarea mediului. In consecinta, se va putea construi, in limita a 10%, pe terenurile care au statut de spatiu verde. Si stim ce a insemnat pana acum acest lucru! Distrugerea Padurii Baneasa este doar unul din multele exemple.
Se prelungesc derogarile!
Guvernul Boc a adoptat zilele trecute o ordonanta de urgenta prin care se amana, in mod inexplicabil, cu doua luni, intrarea in vigoare a unei alte ordonante a fostului guvern, cea care prevedea limitarea severa a derogarilor de la planurile urbanistice generale, prin planuri urbanistice zonale - ordonanta ce urma sa intre in vigoare la 1 martie si care stopa distrugerile centrelor istorice ale oraselor. Din nou: Cui prodest? Desigur, baietilor destepti din imobiliare. "Consiliul Cetatenilor", un activ ONG bucurestean, a declarat: "Este o dovada a faptului ca Executivul raspunde exclusiv interesului speculatorilor imobiliari, in detrimentul interesului public". Asadar, in urmatoarele doua luni, vom asista la o avalansa de PUZ-uri si PUD-uri derogatorii, care vor accentua haosul urbanistic al localitatilor si vor distruge centrele vechi ale oraselor, in principal al Bucurestiului. Cui va folosi? Mi-e lehamite sa mai raspund la aceasta intrebare...