In sens mai larg, prin post (postul crestin) se intelege abtinerea de la alimente de origine animala (carne, oua, lapte, branzeturi) numite "de dulce", pe anumite perioade de timp. Inca din primele veacuri crestine, zilele de post au fost randuite de Biserica Ortodoxa, dupa un calendar structurat pe tot parcursul anului. In plus, miercurea si vinerea sunt recomandate, de asemenea, ca zile de post. In aceste perioade, consumarea alimentelor amintite este oprita, principiile hranitoare necesare fiind luate din cereale, legume, fructe, seminte, miere, putandu-se urma si diverse cure de sucuri sau cruditati, in functie de preferinte. Postul total, numit si "ajunare" sau "post negru", consta intr-un repaos alimentar complet, pe un anumit interval de timp, 24 de ore, de exemplu. In majoritatea cazurilor, frecventa cu care trebuie practicat postul negru este o data sau de doua ori pe saptamana. Dar in afara de semnificatia sa moral-crestina: abtinerea, solidarizarea prin asceza alimentara cu ideea de cucernicie si curatenie, postul are urmari optime si pentru sanatate.
Efectele postului
Prin procesul complex al digestiei, organismul absoarbe ceea ce ii este necesar din mancare, reziduurile urmand a fi eliminate. Acest proces nu poate fi eficient cand organismul este mai mereu supraincarcat sau cand, de cele mai multe ori, mancarea furnizata este impura. Reziduurile vor stagna, acumulandu-se in intestine si alte organe, unde se descompun si putrezesc, constituind o sursa de dezechilibru si boala pentru intreaga noastra fiinta.
Care sunt alimentele pure si care sunt cele impure? Hrana care putrezeste repede si lasa multe reziduuri in organism nu este pura, chiar daca este bine spalata si savant gatita (este cazul produselor de origine animala care se altereaza rapid, uneori in cateva ore). Alimentele care raman proaspete mult timp si sunt absorbite rapid, cu consum energetic minim, fara a lasa reziduuri, sunt considerate pure (este cazul cerealelor, fructelor si legumelor, pline de energie solara.
Se intelege ca postul are efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice, din acest punct de vedere posturile crestine fiind foarte bine fixate. Astfel, dupa excesele alimentare din timpul iernii, din care fiinta iese oarecum "incarcata", obosita si slabita datorita consumului de carne si grasime, urmeaza Postul Pastelui, care permite renasterea la o conditie mai pura si vitala, in acord cu noile forte regeneratoare ale primaverii. In timpul verii, postul dinaintea Sfintei Maria, aflat pe o pozitie intermediara a anului, ajuta la echilibrarea organismului pe timpul anotimpului canicular, in care alimentatia vegetariana este cea mai potrivita. In sfarsit, Postul Craciunului pregateste omul pentru perioada iernii.
Efecte secundare
In primele zile de post, pot aparea tulburari variate, oboseala, transpiratii, tremuraturi, palpitatii, greturi, varsaturi, confuzie, tulburari vizuale, cefalee, nervozitate, iritabilitate, care tin de mobilizarea in circulatia sanguina a reziduurilor aglomerate in diverse organe si de un consum energetic mai mare din partea organismului pentru a le elimina. In fata unor astfel de manifestari, de cele mai multe ori minore, multe persoane se sperie si renunta la postul care le era benefic. Din nefericire, in decursul ultimelor decenii, prin migrarea masiva a populatiei rurale in centrele urbane si ruperea obiceiurilor stramosesti, oamenii au devenit tot mai slabi si neinfranati, uitand de valoarea inestimabila a postului, pe plan mondial asistand la explozia necontrolata a bolilor cronice, in special a afectiunilor cardio-vasculare, degenerative, cancerului, diabetului zaharat. In acest sens, Hipocrate spunea: "Cu cat hraniti mai mult si cum nu trebuie un bolnav, cu atat il daramati mai mult".
Postul negru
Totusi, chiar si atunci cand este pura, hrana lasa in organism unele reziduuri si de aceea se recomanda sa fie practicat periodic (o data pe saptamana - vinerea) repaosul alimentar complet, in care nu se mananca nimic si se bea doar apa distilata, decantata, cu 2-3 picaturi de suc de lamaie sau apa de zarzavat, in care au fost tinute legume crude, taiate bucati, pentru a evita deshidratarea corpului si blocajul renal. Postind astfel, una sau doua zile pe saptamana, se ofera timpul necesar corpului pentru a elimina eficient si rapid toxinele si pentru regenerarea anumitor functii si procese ale sale. Daca se urmareste un post total mai indelungat, se recomanda asistenta din partea unui medic, pentru a nu va expune unor accidente inutile. In aceasta perioada de abtinere de la orice alimente, se recomanda si clisme evacuatorii la 2 zile, cu apa calda sau infuzie de plante medicinale (rostopasca, tataneasa, brusture), iar revenirea la alimentatia obisnuita trebuie facuta gradat, intr-un acelasi numar de zile cat a durat si postul, incepand cu supe foarte diluate in care s-au fiert legume sau cereale (de obicei morcov si orez) - dupa Ernest Gunther.
Utilizarea proteinelor din organism drept combustibil nu afecteaza totusi functiile vitale ale organismului (activitatea cerebrala, cardiaca sau renala), existand o anumita selectie prin care proteinele sunt sacrificate: primele care se pierd sunt enzimele digestive secretate de stomac, pancreas si intestin (ele nemaifiind necesare); urmeaza diferite enzime din ficat, care aveau rolul de a prelucra substantele nutritive; apoi, mai tarziu, incepe utilizarea proteinelor din muschi.
Dupa 4-6 saptamani de post negru, proteinele sunt folosite intr-o proportie totusi mica, atata timp cat rezervele de grasimi nu s-au epuizat.
In momentul de fata, se cunosc numeroase cazuri de persoane care s-au vindecat de boli, uneori foarte grave, recurgand la un post cu apa, pe perioade variabile - 7, 14, 28 si chiar 40 de zile - iar in Rusia anilor '50 se stie ca au existat chiar spitale in care bolnavii erau tratati prin post cu apa 14 zile.
Animalele de laborator recurg instinctiv pentru perioade scurte de timp la refuzul hranei. Atunci cand sunt bolnave, ele beau doar putina apa, pentru a se purifica.
Postul este unul din tratamentele cele mai vechi, experienta demonstrand ca puterea lui de vindecare este mai mare decat toate celelalte procedee cunoscute, inclusiv cura cu cruditati, de multe ori putand fi evitate chiar operatii chirurgicale.
Aceste observatii demonstreaza clar ca infometarea se poate constitui ca o metoda terapeutica eficienta, ieftina si comoda, insa numai in conditii sigure de supraveghere si asistenta medicala.
Cand este indicat sa postim?
Evident, in perioadele enumerate anterior.
In plus, daca reziduurile eliminate de intestine si prin transpiratie au un puternic miros neplacut, putem fi siguri ca suntem sau ca vom fi bolnavi, chiar daca boala nu s-a manifestat inca, fizic sau psihic. Mai ales atunci este indicat sa postim. Mirosul corporal dezagreabil depinde foarte mult de hrana impura pe care o consumam, dar si de unele stari psihice prin care trecem (anxietate, furie, gelozie etc.). Mirosul unei persoane este astfel revelator pentru starea sa de sanatate si, sustin initiatii, pentru nivelul ei de evolutie spirituala.
Aspecte tainice ale postului
Comunitatea care tine post folosind un moment de sincronizare (de pilda, ziua de vineri a fiecarei saptamani) sau cu ocazia sarbatorilor religioase, da nastere unui camp energetic purificator si luminos, ce se expansioneaza catre celelalte fiinte, fiind generator de armonie si fericire.
Pentru multi pustnici, postul reprezinta un prilej de extaz Divin; intr-o impreuna faptuire, el ar putea vindeca individul, societatea si Universul. Indrazniti, miracolul se produce adesea dupa un anumit interval de zile de post.
Postul partial
Trecerea catre postul negru
Pentru cine n-a postit niciodata, o zi cu apa, fara nici un fel de mancare, e greu de tinut. Pregatiti-va progresiv pentru post. Alegeti un aliment, din care mancati o zi intreaga portii mici. E prima faza de curatire a organismului. Alimentele care produc curatirea sunt: fructele, legumele, ierburile, gramineele, ceaiurile de plante. Preparati, de pilda, o portie de orez fiert, din care mancati ori de cate ori va e foame. A doua zi, transformati morcovii, telina, sfecla rosie in suc, din care beti toata ziua, in portii mici. Dupa doua zile de adaptare, va va fi mai usor sa tineti o vinere neagra, bazata in exclusivitate pe apa. Daca va hotarati pentru fructe, evitati citricele, care stimuleaza secretiile gastrice ale stomacului, creand senzatia de foame.
14.02.2009, 11:48Dumbrava Ion
Calde si sincere felicitari Formulei AS pentru excelenta initiativa de a face loc in paginile revistei unui astfel de articol despre post. Cele scrise reprezinta cu adevarat o rara avis in intreaga presa romaneasca actuala. Numai ca, imbuibatii zilelor noastre iau in deridere postul, considerindu-l ca pe ceva ce a fost practicat doar in epoca primitiva. Astazi, in epoca moderna a dezmatului, postul este trecut in analele uitarii. Sfatul intelept care spune ca “nu traim pentru a minca, ci mincam pentru a trai� nu gaseste nici un fel de ecou in creierasul contemporanilor nostri si cu-atit mai putin in burtile lor, sac fara de fund. Mincarea, bautura, distractia, muzica si jocul pina se rup si ultimele pingele ii carcaterizeaza pe cei mai multi dintre traitorii vremurilor noastre. Postul este ceva ce nici in cartea de istorie nu a fost rabojit. Si daca istoria nu consemneaza asa ceva, insemana ca nu-i demn a-l aduce pe tapetul discutiei. Indubitabil ca postul este necesar, este sanatos, este vindecator nu numai pentru trupul nostru, dar mai ales este dealul Golgotei care duce la primenirea si la vindecarea sufletului. Iar cine intelege cu adevarat valoarea incomensurabila a sufletului stie ca atunci cind posteste, pentru ca postul sa-i fie benefic nu numai pentru ciolane si carne, dar mai ales pentru SUFLET, in timpul postului barbatul nu cunoaste femeia si nici femeia nu se tine cu barbat.
Ion Dumbrava.
18.02.2009, 10:38Sveia Sveia
Va multumim din suflet pentru acest articol! Mult succes Dvs.!