Ingrediente: 300 g malai, 1 gaina mare, grasa, sare.
Mod de preparare: O gaina gata curatata se spala bine in apa rece. Se pune sa fiarba intr-o oala mare. Se fierbe descoperit, iar cand carnea se desprinde de pe os, se ia oala de pe foc. Se strecoara zeama in care a fiert. Se pune in ceaun 1 l din zeama in care a fiert gaina si se adauga malaiul proaspat cernut, inainte de a clocoti lichidul. Se fierbe la foc mic o jumatate de ora, amestecand in ceaun cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Sare se pune la fiertul pasarii, dar se mai adauga, daca e nevoie, atunci cand se pune malaiul. Mamaliga se rastoarna pe o farfurie cat este moale. Se serveste cu carne de pasare si mujdei de usturoi.
Malai cu dovleac
Ingrediente: 500 g malai, 500 g dovleac, 500 g faina, 1 ceasca ulei, sare, 200 g zahar, drojdie de bere cat o nuca, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare: Dovleacul se curata de coaja si se pune sa fiarba in apa rece cat sa-l acopere, taiat in felii groase sau cubulete mari. In acest timp se freaca drojdia cu o lingura de zahar si putin lapte pana devine lichida. Separat, se pune o lingura de faina intr-un castron, se opareste cu lapte cald si se amesteca bine cu drojdia. Se lasa sa creasca putin pe marginea plitei. Se cerne faina si se pune intr-un castron adanc. Se adauga malaiul cernut proaspat, se pune o lingurita de sare peste amestec, apoi se subtiaza cu zeama in care a fiert dovleacul. Se adauga drojdia, apoi zaharul si coaja rasa de lamaie. Se bate amestecul (care e subtire ca smantana) cu o lingura de lemn, cel putin un sfert de ora. Se lasa la dospit o jumatate de ora, se rastoarna apoi compozitia intr-o forma unsa cu ulei si se introduce forma in cuptorul fierbinte. Malaiul se coace aproape o ora, la foc potrivit. Cand amestecul de malai si faina este omogen, se adauga bucatele de dovleac, care se coc impreuna cu restul compozitiei.
Prajitura de mamaliga
Ingrediente: 500 g malai, 500 g faina, 500 ml lapte, drojdie de bere, 2 linguri de zahar, 3 oua, sare, coaja de lamaie, 1 lingura de rom, 50 g zahar farin, 1 lingura de unt.
Mod de preparare: Malaiul se cerne, se pune intr-un vas adanc si se opareste cu laptele dat in clocot. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pune peste malai 3/4 din faina si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. * Drojdia de bere se freaca impreuna cu o lingura de zahar si putin lapte pana devine pasta lichida, dupa care se adauga malaiul. Se bate amestecul cu o lingura de lemn timp de un sfert de ora. Operatia aceasta se face pentru a incorpora o cantitate de aer mare in compozitie. In amestec, se adauga un praf de sare, restul de zahar, coaja rasa de lamaie si o lingura de rom. * Se lasa aluatul la dospit 30 minute, dupa care se unge o tava cu o lingura de unt, se rastoarna compozitia in ea, iar deasupra se pune restul de faina inmuiat cu apa calda (se obtine o pasta). Se poate imparti aluatul in doua parti, pentru ca prajitura sa se coaca repede. Cand prajitura s-a rumenit bine, se scoate forma din cuptor, se desprinde malaiul cu un cutit ascutit, apoi se rastoarna pe o hartie curata. Se pudreaza cu zahar farin cat este cald. Se taie numai dupa ce s-a racit, altfel se incruzeste.
Retete de Maria Cristea-Soimu
_____________________
Tremurici
Mod de preparare: Se pune laptele la fiert si cand da in clocot, se face focul mic si se adauga malaiul umezit cateva minute in apa rece. Se clocotesc impreuna 10 minute, timp in care se amesteca fara intrerupere cu o lingura de lemn. * Se bat albusurile spuma, se rastoarna peste malaiul care fierbe la foc mic. Se amesteca in continuare, se adauga un praf de sare, apoi, dupa 2-3 minute, se ia vasul de pe foc. Compozitia se pune intr-un castron umezit cu apa rece si se lasa sa se raceasca. Se serveste in forme, cu dulceata de fructe pusa deasupra.