"Diferenta dintre cum scriu si cum vorbesc este atat de mare, incat as putea inalta acolo un cartier"
Joia trecuta, pe la mijlocul unei dupa-amieze ploioase si friguroase, am reusit sa ma strecor prin trafic si printre picaturi, la Libraria "Carturesti", unde a avut loc lansarea cartii "Horatiu despre Malaele". Tot printre picaturi, intre un autograf si un ceai aromat, am vorbit si cu autorul cartii despre performantele sale de exceptie din ultimul timp. Lansat recent pe piata, "Nunta muta", filmul scris si regizat de Horatiu Malaele, este considerat un succes fulminant.
- Actor, regizor, desenator si, acum, scriitor! Incet-incet, puneti stapanire pe toate zonele artei. Nu v-a fost greu cu scrisul "la deal"?
- Eu nu sunt deloc un bun vorbitor. Si atunci, a coresponda cu cineva in scris, a lega prietenii prin intermediul scrisului mi s-a parut un mijloc de exprimare potrivit firii mele. La fel cum actorul intinde o mana omului din public. Este modul meu de expresie. Ceea ce veti vedea in cartea asta, pentru cine va fi starnit de curiozitate sa o citeasca, este "alcatuirea mea cea condamnata sa incapa in "a fost odata"". Este o carte plina de curiozitati, de amintiri, o carte de eseuri. Este o carte care poate sa starneasca admiratie, o carte care poate sa starneasca invidie, sa starneasca lehamite si chiar ura. Ca bun roman, macar din perspectiva acestora doua din urma, eu as cumpara "Horatiu despre Malaele".
- Traiti o toamna prolifica. "Nunta muta", filmul caruia ii semnati scenariul si regia, e apreciat la superlativ de cei care l-au vazut...
- "Nunta muta" este un film care vorbeste actualitatii despre ce s-a intamplat acum 55 de ani. Problema lui este, totusi, extrem de actuala. Daca mergeti sa il vedeti, o sa va dati seama ca nu este istorie. Nu e vorba doar de faptul ca am fost calcati de rusi intr-o anumita perioada a istoriei noastre, ca popor. Este vorba de o perspectiva mai larga, de un traseu dictatorial cu reverberatii pana in ziua de azi, o amorteala, o letargie a umanitatii. Asa cum spunea Goya acum aproape 200 de ani, ca "somnul ratiunii naste monstri", asa spun si eu in filmul asta, parafrazandu-l intr-un fel pe marele pictor: "Somnul natiunilor" naste situatii monstruoase. Daca veti avea indulgenta sa mergeti la film, veti vedea ca asa este.
- Mai dati-ne un argument ca sa mergem la "Nunta muta"!
- Am sa va dau un argument: in film defileaza toata floarea cea vestita a teatrului si filmului romanesc. Incepand de la Victor Rebengiuc, si terminand cu cine vreti dvs., cu Valentin Teodosiu, Dana Dogaru sau... absolut toti. La mijloc a fost si un exemplu de prietenie, pentru ca de-a lungul carierei mele teatrale ne-am cunoscut foarte bine. Si faptul ca ei au acceptat sa joace in acest film, aproape gratis, a fost un semn clar al prieteniei. Veti vedea niste mari actori pe niste mici roluri, dar in care sunt memorabili.
Premiera filmului "Nunta muta" a avut loc pe 21 noiembrie 2008
Regia: Horatiu Malaele; Scenariul: Horatiu Malaele si Adrian Lustig; Productia: Vlad Paunescu; Imaginea: Vivi Dragan Vasile
Cu: Alexandru Potocean, Meda Andreea Victor, Valentin Teodosiu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Dan Condurache
"Imi doresc un film care sa placa, in egala masura, batranului si copilului, prostului si inteleptului, profanului si initiatului. Este, dupa parerea mea, suprema desfatare a creatorului de arta, in raportul lui unilateral cu receptorul."
Horatiu Malaele
Ca si in anii trecuti, Muzeul Taranului Roman a pregatit pentru zilele de 5, 6 si 7 decembrie Targul de Sfantul Nicolae. Deschis in fiecare dintre zile, de la 10.00 la 18.00, targul gazduieste 170 de mesteri si artisti din toata tara ce aduc la oras minunate daruri traditionale de sarbatori: broderii pe panza, obiecte casnice din lemn, icoane pe lemn si sticla, podoabe din piele, decoruri pentru seara de Mos Craciun, instrumente muzicale, ceramica, vase de arama si jucarii.
Ograda targului gazduieste si manifestari artistice paralele, intre care:
* Teatru pentru copii (5, 6, 7 dec. ora 11)
* Jocuri cu masti si obiceiuri de iarna (5, 6, 7 dec. orele 12-16)
* In Sala Foaier a muzeului, veti gasi permanent o expozitie culinara cu vanzare - produse traditionale din zonele Maramures, Bistrita-Nasaud, Muntenia: turta dulce, miere, dulceata, tuica etc.
* In curtea muzeului : kurtos kalacs, celebrul cozonac pe "bat" unguresc, proaspat si gustos.
* La Clubul Taranului: loc de intalnire la o vorba, o gustare si un pahar de vin fiert.
(Bilete: 4 lei adulti,
2 lei elevi, studenti, pensionari)
INVITATIE LA BAL
Elite Art Club UNESCO va invita la balul "Proms of Delight"
marti, 9 decembrie, incepand cu orele 19:30, la Ateneul Roman din Bucuresti
Un spectacol-eveniment foarte rafinat, care imbina muzica clasica cu toate genurile muzicale
D-l Laurentiu Dasca, initiatorul acestui proiect, a avut amabilitatea sa ne ofere cateva detalii ale evenimentului.
- De unde vine numele si specificul acestui bal?
- "Proms of Delight" este marca inregistrata romaneasca si este stranepotul celui mai vechi si mai mare festival de muzica clasica din Londra, "BBC Proms", care a ajuns la respectabila varsta de 114 ani. Conceput, initial, ca un sir de concerte de promenada, in prezent, acest festival a devenit un fenomen de masa in Anglia, fiind gazduit de "The Royal Albert Hall".
- Se potriveste conceptul cu Romania? Multe "formate" occidentale au dat, la noi, faliment.
- Mi-a fost usor teama. Nu stiam daca romanii vor gusta asa ceva. In general, lumea se teme de muzica clasica, percepand-o la un nivel greu de atins. Si atunci, am cautat sa venim cu piese mai usoare, mai scurte, care sa deschida gustul spre asemenea gen de muzica.
- Pe 9 decembrie, va avea loc a cincea editie a concertului romanesc. Cine e publicul dumneavoastra obisnuit? S-a schimbat de la prima editie pana acum?
- In general, nu s-a schimbat.Cunoscatorii il asteapta de fiecare data. Proms-ul este un concert cu buget mare, pentru ca presupune o orchestra largita. Adica, pe langa orchestra clasica, intervine sectia de ritm, sectia de jazz si big band. De aceea este nevoie si de doi dirijori (Ilarion Ionescu-Galati si Ionel Tudor), de partituri speciale, de aranjamente speciale, care costa foarte mult. Concertele "Proms of Delight" au doua parti, dintre care prima e mai spre clasic, iar a doua e mai mult spre pop si jazz, muzica de film, musical-uri. Publicul e format din sponsori, oameni cu posibilitati financiare, persoane importante care pot contribui financiar la acest proiect. Pentru ca "Proms of Delight" este un concert de mecenat, prin el finantam, in principal, tabara anuala de pictura de la Balcic, apoi Fundatia TREBUIE - pentru copii si ne gandim sa aducem in Romania concursul "Jeunesse musicale". La fiecare editie, Proms a avut cel putin doi tineri in concert. Anul acesta am pus in vanzare si bilete cu preturi intre 200 si 300 de RON, sa vedem daca vor cumpara oamenii. "Proms of Delight" ar trebui sa devina, cu timpul, un festival si un fenomen social, asa cum este in Anglia. La balul de martea viitoare vor canta solistii: Crina Zancu, Tudor Ilincai, Ion Bogdan Stefanescu, Adrian Enache si Monica Anghel.