Cele noua institutii se claseaza pe primele locuri in topul celor mai renumite scoli de invatamant superior din lume. Printre cele noua, fireste, nici o facultate romaneasca. Nimeni, nici fata, nici invatamantul universitar, nu s-a gandit ca viitorul absolventilor de liceu ar putea fi in tara. Astfel ca tanara a trebuit sa se zbata singura cu ofertele aproape de nerefuzat ale acelor noua universitati, pana s-a decis pentru cea care-i oferea un bonus de cateva zeci de mii de dolari pe an, pentru a plati cheltuielile de cazare si studii si a avea si bani de buzunar. De fapt, explica ea, ce a facut nici nu e mult si nici complicat. Acum catva timp, la avizierul colegiului unde invata a vazut un anunt in legatura cu examenul la un institut transnational de educatie, patronat spiritual de Nelson Mandela. Eleva noastra a participat la acest program, care-i asigura, printr-o retea de aproape o suta de colegii din toata lumea, o finantare substantiala si doua calatorii de studiu. A castigat, apoi, un concurs in Statele Unite, cu o lucrare despre situatia copiilor abandonati de parintii plecati la munca in strainatate. Astfel s-a putut inscrie fara probleme la Harvard.
Situatia Sorinei Codrea nu este singulara. Mii de romani studiaza in strainatate. Au incercat si au fost admisi la cele mai renumite universitati, intr-o perioada in care diplomele universitare din Romania sunt cu mare greutate recunoscute in strainatate si mai deloc echivalate. Ceea ce inseamna ca nu poti fi angajat, conform studiilor romanesti, decat in posturi inferioare calificarii tale. Asta, si pentru ca mai toti expertii din strainatate stiu ca universitatile romanesti de stat sau private, arunca pe piata batalioane de absolventi mediocri sau incapabili sa faca fata meseriilor pentru care s-au pregatit. Invatamantul romanesc este subrezit de calitatea indoielnica a multor cadre didactice, de subtirimea si lipsa de valoare a muncii de cercetare stiintifica.
La fiecare final de an scolar, cel putin de la o vreme, de cand o tinem dintr-o reforma intr-alta, clopotelul pare sa-i ia pe toti pe nepregatite. Ca sunt elevi de clasa a patra, a opta, a douasprezecea, ca e vorba despre examene, teste nationale, bacalaureat sau licenta, copiii nostri sunt la fel de nepregatiti sufleteste pentru necunoscut ca si parintii sau profesorii lor. S-ar zice ca e nevoie de clopote mai mari.
Invatamantul romanesc are mari probleme de educatie. Copiii fug pe capete de scoala romaneasca. Fug unde apuca. Raman elevii care, din motive mai degraba sociale, nu au de ales. Iar cei care nu au de ales intra in afaceri, se angajeaza in tara sau strainatate sau merg la facultatile romanesti, unde, dupa cum spun diverse statistici si sondaje de opinie, domina coruptia, mita, spaga si incompetenta. In Romania, singurii vanatori de capete se manifesta politic si oricum nu le vaneaza pentru creierul lor, ci ca sa le sparga. Concursurile scolare, cluburile de stiinta sau arte, taberele de creatie au ramas in urma, ca un vis urat, colectivist. Asa se face ca, dincolo de olimpiadele nationale, care nu mai inseamna nici ele prea mult, nu mai exista nimic. Educatia romaneasca incurajeaza mediocritatea, pentru ca nu stie ce ar putea face cu elevii excelenti. De fapt stie. Ii trimite la studii in strainatate. E drept ca banii sunt platiti de altii. Caci exista un lucru care nu i se poate reprosa sistemului nostru de educatie. Ca nu a creat mediul proprice pentru ca elevii sa plece si sa nu se mai intoarca. Din fericire, pentru ei, din pacate, pentru tara!
02.07.2008, 03:48Dea Dk
D-le N.C Munteanu, va citesc cu foarte multa placere fiecare articol...de ce ? poate pentru ca am nevoie de inca o persoana care sa spuna lucrurilor pe nume fara a se ingrijora ca deranjeaza pe cineva acest fapt.
Apreciez foarte mult tonul obiectiv, opinia dvs. atat de documentata de fiecare data...incat de multe ori mi se pare ca imi cititi gandurile.
Ma bucur pentru toti romanii care au plecat la studii in strainatate-si sotul meu este in aceeasi situatie-au facut-o datorita muncii personale care NU are nimic de a face cu invatamantul romanesc...succesul admiterii la universitatile de renume din afara tarii, este in totalitate STUDIU INDIVIDUAL si privarea de foarte multe.
De ce ma bucur pentru ei? Pentru ca au SANSA de a experimenta APRECIEREA SI PROMOVAREA ADEVARATELOR VALORI, pentru ca SUNT RESPECTATI si mai ales pentru ca li se acorda ceva ce Ro nu le va acorda niciodata: O SANSA!
PACAT CA NU STIM SA NE TINEM ACASA INTELIGENTA!
07.07.2008, 23:34Bebe Bebe
Nu i s-au oferit "citeva zeci de mii de dolari", ci zece mii pe an, atit...(a se vedea articolul original publicat in ziarul Adevarul). Ce inseamna zece mii in USA...?! Mai nimic, tecirpesti de la o zi la alta!
Daca i se plateste cazarea, atinci va putea trai ceva mai binisor, altfel...Socotit, practic va primi mai putin de o mie de dolari pe luna. Intr-un oras mare chiria costa incepind de la o mie dou sute in sus, mai ales intr-o zona care e mai de siguranta (adica fara impuscaturi, tilharii, etc...). daca va sta intr-un camin studentesc, atunci va costa mai putin si o va scuti si de transport, fiindca va fi aproape de campus.
Ii doresc sa-i fie bine, dar inainte de a se urca in avion, ii recomand sa se intereseze f. clar citi bai, ce conditii, etc i se ofera si sa se intereseze de costul vietii. Sa-si socoteasca f. bine banii si sa ia decizia inteleapta.
O sursa buna de informatii sunt comunitatile romanesti din SUA. daca exista o biserica romaneasca in orasul unde se duce, ii recomand sa o contacteze cit mai curind si sa afle cit mai multe lucruri despre viata de acolo. De la distanta se vad intr-un fel lucrurile si de la fata locului, altfel!!!
In plus sa se intereseze si de posibilitatile de a lucra pe perioada studiilor...Asta ii va mai aduce niste banuti si ii va fi mai usor sa poata veni si acasa in vacanta, etc. Ii recomand sa se intereseze de "in-campus jobs". Astea sunt destinate studentilor si sunt mai usoare, astfel incit va avea suficient timp si de invatat!
Mult succes!
08.07.2008, 15:23Liliana Onut
E clar ca nu te imbogatesti dintr-o bursa de student nici unde in lume. (Nu cunosc acest caz in detaliu, dar am avut diverse burse de studii in USA, Franta si Italia ca sa vorbesc in cunostinta de cauza.)
Se prea poate ca bursa sa fie de citeva zeci de mii de dolari daca se include in ea si costul studiilor, care in America e enorm. Un student fara bursa trebuie sa plateasca si aceste taxe. Iar zece mii pe an, dupa ce se scad taxele de studiu, adica bani pentru carti si cheltuielile de baza de trait suna normal.
Marea sansa a acestui fel de bursa e ca iti da ocazia sa te pregatesti la o universitate cel putin buna, daca nu excelenta (cele slabe rar ofera bursa) cu profesori de renume mondial, in conditii f. bune si cu studenti talentati si dedicati. (acest ultim factor nu e desori mentionat, dar e extrem de important).
Banii ii cistigi dupa ce ai terminat, nu din bursa.
Altminteri sfaturi bune de la dl. Bebe.
Trist e ca dupa ce muncesti din greu sa obtii diploma de master sau doctoratla o facultate de prestigiu, daca te intorci ai o gramada de dificultati sa ti se recunosca aceste diplome in Romania....
O verficare e normal sa existe ca diplome de 2 bani se dau peste tot, dar cind ai una de la o universitate care e mult peste cea romaneasca pe orice criteriu acceptat in lumea asta, sa inghiti atitea mizerii in Romania de la Ministerul Educatiei la facultati e tare trist...