Intr-adevar, nivelul de trai este mult mai ridicat in strainatate, iar romanii sunt mult mai apreciati si respectati de catre straini, decat de catre semenii lor. Multi ar renunta totusi la acest "lux" al unui trai decent si s-ar intoarce acasa, dar le e greu sa traiasca intr-o societate unde exista doar ura, destrabalare, violenta fizica si verbala.
In urma cazului "Mailat" de la Roma, Guvernul Romaniei a incercat sa convinga romanii sa se intoarca "acasa", facand fel si fel de promisiuni, ba chiar mai mult, au organizat la Roma o specie de bursa a locurilor de munca. Nu stiu cati au crezut in promisiunile lor, caci romanul plecat a vazut cum e sa fii considerat cetatean al unui stat, isi cunoaste si drepturile, nu doar obligatiile fata de stat, s-a obisnuit sa primeasca aceste drepturi din partea statului fara sa fie nevoit sa plateasca "spaga", asa cum este obisnuit sa primeasca functionarul roman. Romanul plecat in afara stie ca omul politic are datoria de a lucra la proiecte pentru cetatenii care l-au ales, nu de a trage un pui de somn pe bancile Parlamentului, in asteptarea ca toti ceilalti colegi sa-si termine de recitat rolul plictisitor de figura politica.
In ceea ce priveste traditia romaneasca si imaginea pe care o are Romania in strainatate, e evident: suntem priviti ca un popor de tigani. Multi dintre noi ne ofensam cand auzim aceasta afirmatie. Eu zic sa nu ne supere adevarul. De 10 ani de zile, tot promovam cultura tiganeasca, le-am cumparat casetele audio si CD-urile cu muzica lautareasca, le-am promovat pe la toate posturile TV, si cum televiziunea noastra nu vrea sa ne dezamageasca sub nici o forma, de fiecare data ni s-au onorat cerintele. Toate documentarele facute de italieni cu privire la Romania aveau coloana sonora cu muzica tiganeasca - manele -, nu Maria Tanase, nici Valeriu Sterian, ci Adrian Copilul Minune, Guta si alti maestri ai muzicii "romanesti". Pentru toata aceasta situatie de haos, unde cultura romaneasca este egala cu maneaua tiganeasca, singurii vinovati suntem noi, cei care ascultam, cumparam si, deci, promovam acest virus infect, care va nenoroci si urmatoarea generatie, daca nu se iau masuri drastice in aceasta privinta. Sunt multi romani care, totusi, sunt constienti de acest virus, insa nu fac nimic pentru a-l combate. O boala nu dispare de la sine, daca nu este tratata! Eu cred ca primii care ar trebui sa ia masuri sunt mijloacele de informare, mass-media. Cata vreme vor continua sa promoveze invitatii la talk-show-uri si spectacole de divertisment, unde "maneaua" se desfasoara in toata splendoarea ei, virusul va continua sa se dezvolte. In locul acestor "microbi", ar trebui introduse mai multe concursuri de cultura generala, atat pentru copii cat si pentru adulti, concursuri de educatie civica, cursuri si demonstratii TV a tot ce tine de arta si cultura, fiindca televiziunea este principalul mijloc de informare, calitatea acesteia reflectandu-se in comportamentul celor care o privesc.
Sper, totusi, ca anul 2009 sa reprezinte inceputul unei noi perioade pentru Romania, cand romanii vor reusi sa se trezeasca din acest cosmar. Sper ca se vor face auziti si ca isi vor impune punctul de vedere, nu prin puterea fortei fizice, ci prin puterea cuvantului. Cu multa stima,
ADRIANA ALEXANDRU
09.05.2008, 23:56Maya Ionescu
Desi sunt de acord cu idea de fond a articolului, nu cred in afirmatia initiala, nu cred ca toti cei plecati in strainatate isi doresc cu ardoare sa se intoarca in tara, dupa ce au castigat suficienti bani. Depinde foarte mult din ce cauza au plecat si in ce mediu se afla. Daca argumentul plecarii a fost exclusiv de natura financiara, mi se pare evident ca le va fi greu sa conceapa idea unei integrari si oricine va alege mult mai bucuros sa se intorca acasa cu niste bani decat sa ramana(pt o perioada mai lunga) intr-un loc cu care nu are nici un soi de punte de legatura in afara de cea pecuniara.
Pe de alta parte sunt cei care au plecat din ratiuni academice, de cercetare sau din dorinta de a afla mai multe despre alte tari si culturi. Sunt oameni care ajung sa lucreze in universitati, sa se integreze foarte bine in comunitatile in care traiesc si sa fie fericiti ca pot experimenta cat mai multe, chiar daca asta inseamna a fi departe de locul in care s-au nascut.
Nu spun ca toti cei plecati ar trebui sa uite de unde au venit si sa pretinda ca dorul de casa nu exista, dar in acelasi timp poate ar trebui ca toata povestea "emigrarii", fie ea si temporare, sa fie privita cumva pozitiv. Nu e intotdeauna vorba de o "rupere", de un "exil", ci uneori este o alegere constienta, a unor oameni care vor sa vada lumea, sa cunoasca, sa calatoreasca si sa intaleaga cat mai mult din ce ii inconjoara. Nu mai e cazul unei alegeri radicale si ireversibile, cum se punea problema acum 15-20 de ani, ci pur si simplu unei alte optiuni de a-ti trai viata. Nu inteleg de ce ratiunea suprema a oricarei plecari trebuie sa fie strict financiara si emigrarea in sine vazuta ca un lung drum al plangerii. E adevarat ca marea majoritate a romanilor nu a plecat de buna voie, ca sunt cazuri disperate si ca nimeni nu prea stie cum sa gestioneze acest fenomen.
Dar sa nu uitam ca exista si "emigranti fericiti" care au plecat pt ca asa si-au dorit, care se simt bine acolo unde au ajuns si care iau sau nu in considerare idea reintoarcerii. Poate suna cinic, dar nu cred ca fericirea depinde strict de a fi sau nu a fi "acasa", asa cum evident nu depinde de marimea unui cont in banca.
10.05.2008, 14:06Monica B
Maneaua nu este muzica tiganeasca ci este de origine sarba.
10.05.2008, 19:50Elena Ivan
Draga Adriana,
Nici nu-ti inchipui cit adevar am gasit in spusele tale! Din pacate, nu este totul! SI ar fi imposibil sa poti cuprinde tot adevarul intr-un articol de citeva sute de cuvinte. S-ar putea scrie romane pe tema asta. Dar se pare ca nimeni la nivel inalt in Romania nu este interesat de promovarea adevaratelor valorilor romanesti in interior, dar mai ales in exterior. Dupa cum percep toti oamenii de rind ce se intimpla in tara noastra, cei care ar trebui sa puna tara pe un fagas, au ales altul: pe cel gresit. Din pacate pentru noi, cei multi, totul se reduce la politica si daca nu dai obolul politicii nu te "vede" si "aude" nimeni. Asa ca sint promovati numai cei care au aceasta posibilitate si care au transmis morbul in toate sensurile posibile, asa cum ai sesizat clar in articol.
Romania = tigania!
Pacat de cei care ar fi vrut si putut sa faca ceva acasa, dar nu au fost lasati. Sper ca toti sa fie bine acum, pe unde sint imprastiati.
Iar eu, sint prea mica pentru un razboi asa de mare, asa ca ma multumesc cu o viata civilizata departe de Romania decit sa ma intorc si sa-mi blestem alegerea. Si presupun ca asemenea mie fac 99% din cei plecati.
Citeodata imi plinge inima cind vad stirile de acasa, dar cind ma gindesc ce ar insemna intoarcerea, nu am nici cea mai mica indoiala asupra alegerii. SIngura consolare este ca eu personal nu voi mai apuca ziua in care sa vad adevarata (de)cadere si transformare, iar cei ce o vor trai nu o vor simti in acelasi mod cu noi, cei de astazi. Va fi o alta lume, cu alte valori.
Si totusi pling...
Elena
13.05.2008, 03:21Marta Danciu
Maneaua? Ca sa vezi, si eu care nu mi-am dat seama pina cum ca nu rezonez la acordurile sirbesti...Ba mai mult, ca-mi provoaca repulsie! Ciudat, nu?
Chiar asa sa fie, desi nu stiu de unde ati cules aceasta "informatie", de ce sa promovam noi (sub)cultura altora?
Cam aceesi problema si cu schimonoselile cu pretentii artistice care imita americanismele...
E drept ca apogeul "incintarii" il atingi ascultind manelele "sirbesti"...!!
13.05.2008, 18:35Thompson K
...de origine sarba, adica a fost introdusa, lansata probabil (mai mult ca sigur) de catre tiganii sarbi. Afirm aceasta, pentru ca stiu ca sarbii au si ei tiganii lor (ca si spaniolii, irlandezii si mai toate celelalte natii), dar si pentru ca, din cate am observat, multe dintre 'obiceiurile' lor nu difera prea mult de ale noastre...
25.05.2008, 04:25Victoria Goga
Locuiesc de multi ani departe de Romania, dar cu "acasa" in suflet. Din pacate, am mereu impresia ca -personal- visez la ceva utopic; ma raportez la/visez la o Romanie asa CUM AS DORI SA FIE, nu cum este acum.
Am lasat ( candva, inainte de Revolutie)o Romanie comunista si incorsetata, dar acum, in libertate, o gramada de coordonate morale s-au degradat ingrijorator.
Romanul"meu" deci cel lasat candva si cel pe care il percep eu, este un om curat, la propriu si curat/onorabil in suflet. Si-atunci DE UNDE atata murdarie, pe strada , in paduri, in orice loc, dar si in limbaj?! De unde si de ce atata rautate, toxine morale?? Si unde se merge/avanseaza cu acest comportament?
Am re-vizitat Manastirile Moldovei, inclusiv, la Varatec, Padurea de Argint, cantata de Eminescu. Am intrat in padure cu emotie si mult drag; am iesit, cu greata, foarte murdara pe pantofi, de excremente umane.. acoperite sau nu de hartii higienice, etc.. De asta nu raspund guvernele sau politicienii ci fiecare individ in parte....
Ma doare, dar repet: Mi-e dor si drag de Romania asa cum as dori sa fie, Nu asa cum este acum.
Scuze pentru aspectul umbros din randurile mele.
06.08.2009, 20:14Carter Diana
Cu toate ca m-am intors in vizite de 3 ori pina acum, cu fiecare vizita imi este mai greu sa ma urc in avion sa mai vin in Romania, mi se pare o cheltuiala de bani inutila cind as putea sa vad si alte locuri. Singurul motiv pentru care am revenit sint rudele bolnave care nu se pot deplasa sa ma viziteze.
Mi-am dorit cu disperare sa plec din tara, sa emigrez, sa imi realizez o viata o cariera cinstita. Nu m-as intoarce sa traiesc acolo si de ar fi luata tara de americani si transformata! Rominul are prostul obicei sa fie hot chiar si cind ajunge peste hotare, sa triseze, sa nu stie cum sa evadeze legea. NU TOTI! Numai cei pe care din nefericire ii intilnesc in cursul serviciului meu si pe care stiu ca sint dupa gratii sau in curs de. Imi este rusine de cele mai multe ori ca inteligenta rominului este folosita in scopuri de furtisaguri si nu in scopuri pozitive.
La ce sa ma intorc? Mama mea are 66 de ani si nu vrea sa se intoarca.A vrut dupa primii doi ani in America. S-a dus si in primele zile abia astepta sa se intoarca "acasa". Acasa este locul unde iti este sufletul .Citiva dintre noi ne-am nascut intr-o tara gresita si atit. Nu m-am considerat rominca niciodata pe deplin. Mi-a fost rusine sa fiu considerata tiganca sau rusoaica tot timpul sa dau o explicatie ca nu sint asa ceva. Poate citiva dinte voi o sa ma considerati o "tradatoare" ca am uitat de unde am plecat. Din nefericire in fiecare zi la munca mi se reaminteste de unde am plecat si multumesc Domnului ca am iesit din Iadul acela! Am realizat in 8 ani de zile ceea ce nu am realizt in 26 de ani in Romania. Si nu pentru ca ar fi o tara mai buna ci pentru ca legile se respecta altfel unde sint. Mi-as dori ca toti care isi doresc o viata mai buna sa aiba sansa pe care am avut-o eu si le doresc din tot sufletul sa reuseasca. Am fost tinara si fara viitor. Acum am o cariera frumoasa si sint apreciata, am tot ce imi trebuie si nu duc lipsa de nimic si pot sa o am pe mama cu mine fara sa traiesc cu frica ca miine ma da afara de la servici ca am peste 40 de ani.
Va doresc numai bine si o viata imbelsugata!