"Pentru Domeniul Public din Romania, ultimii 18 ani reprezinta probabil cel mai mare jaf din istoria nationala"
Potrivit presei ultimelor zile, Clubul Sportiv Sportul Studentesc din Bucuresti, sectia de Yachting, da o lupta disperata in justitie cu jefuitorii Domeniului Public. Clubul incearca sa demonstreze ca transformarea a 7 hectare din Parcul Herastrau in domeniu privat este un abuz - conform Legii 213/1998. Cu cine se lupta Clubul Sportiv? Cu firma "Nik Import-Export S.R.L." (proprietara supermarketurilor "Nik") si cu familia Finis, detinatoarea firmei "Domino 94". Potrivit ziarelor, modul in care Baza Sportiva Herastrau, cu zecile ei de cluburi, a trecut din domeniul public in cel privat, este o lectie de cum se poate jefui statul, cu ajutorul celor mai importanti functionari ai sai, demnitarii. Fara a intra in detalii, amintim doar ca vinovatii principali sunt, conform presei cotidiene, vicepresedintele PNL, Crin Antonescu (pe cand era ministrul Sportului), si vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan (pe cand era prim-ministru), urmati, desigur, de primarii si consilierii Bucurestiului. N-a contat ca Herastraul este un spatiu plantat, protejat prin lege, iar trecerea in proprietate privata incalca scopul initial al construirii acestui parc. A contat doar satisfacerea directa sau indirecta a clientelei politice. Ca dovada, chiar in aceste zile, ziarele scriu ca firma "Nik S.R.L." defriseaza arborii pe furis (desi nu are autorizatie si a fost amendata), pentru a ridica un hotel cu 12 etaje, chiar in buza lacului. Dupa aceeasi reteta s-au desfasurat jafurile din Padurea Baneasa, padurea Moara Vlasiei, largi zone impadurite din Predeal, strandul Tineretului din Capitala, Parcul Priseaca Dornei din sectorul 3 al Bucurestiului, Parcul Casei Presei, Parcul Cornitoiu din Craiova, Pepiniera Pipera, Parcul Palatului Culturii din Iasi etc. etc. Pretutindeni, de la Est la Vest si de la Nord la Sud, tarisoara numita Romania a cazut metru cu metru sub securea intereselor clientelei politice. Nu exista partid, nu exista guvern care sa nu-si fi facut parte, intr-o masura mai mica sau mai mare, din Domeniul Public. Daca astazi romanii sunt inca saraci si iau calea strainatatii cu milioanele, este si pentru ca proprietatea publica a fost jecmanita fara mila, impartita intre veri, nasi, fini si cumnati, intre centrele de putere de la Bucuresti si cele din provincie, intre securistii din esaloanele superioare si activistii PCR de rangul doi si trei, intre baronii "lor" si baronii "nostri" s.a.m.d. Mai multe ne spune Ilie Serbanescu, cunoscutul analist economic si politic, fost ministru al Reformei.
"Dupa 1989, Domeniul Public a fost marea victima a capitalismului clientelar"
- Ce s-a intamplat cu Domeniul Public dupa 1989, domnule Ilie Serbanescu?
- Domeniul Public a fost marea victima a capitalismului clientelar. O victima fara vina. Desigur, in acesti 18 ani, au existat perdanti (industria si muncitorii), dar au existat si castigatori ai perioadei de transformari pe care am traversat-o. In mod aparte, insa, domeniul public nu este un simplu perdant. Este o victima! N-a inregistrat decat pierderi peste pierderi prin degradare, slutire si ciopartire. Pierderi in urma unei agresiuni sistematice din partea celor care l-au administrat. De notat ca, spre deosebire de perdanti - cum este cazul, de pilda, al industriei, unde caderea sectorului a fost insotita de pierderi de pozitie, deopotriva din partea administratorilor si lucratorilor - victima numita Domeniul Public are o caracteristica aparte: cu cat s-a subtiat si deteriorat, cu atat au devenit mai prosperi cei ce l-au administrat.
- In acest caz, nu e greu de pus semnul egalitatii intre capitalism si jaf. Avem capitalism, economie de piata sau jaf de... piata?
- Avem o confuzie jalnica, intretinuta deliberat, intre una si alta. Capitalismul clientelar "privatizeaza" profiturile (adica le ofera grupurilor de interese private) si "socializeaza" pierderile (adica le pune in carca celor multi). Domeniul Public este folosit in interese private, si nu in interes general-social. De aici, confuzia intre capitalism si jaf.
- Mare parte din halca numita Domeniu Public cuprinde terenuri. Exista o febra a "privatizarii" terenurilor publice. Cum va explicati acest lucru?
- Principala indeletnicire de dupa 1989 a primariilor asta a fost: sa treaca din domeniul public in domeniul privat al statului diferite terenuri vizate de diferiti bastani. Prin mostenitori fictivi sau prin "ungerea" consilierilor. Odata cu votarea in consiliile generale si locale a acestor treceri, terenurile respective devin vulnerabile, adica pot fi concesionate sau vandute si integrate rapid in diverse proiecte imobiliare. Mai toate sunt situate, de regula, in zone de agrement, acolo unde tuturor le place. Bunul tuturor devine astfel, peste noapte, hoteste, bunul "meu", cum se intampla in Herastrau.
"Legea Domeniului Public a fost croita intentionat confuza, incompleta si dubioasa. A deschis calea tuturor abuzurilor posibile"
- Exista o lege a domeniului public. De ce nu este aplicata?
- Vorbim de "Legea Valeriu Stoica". Aceasta lege, votata la inceputul anului 1998, a fost croita intentionat confuza, incompleta si dubioasa. Ea a fost trimisa de catre guvern in parlament, fara a avea toate avizele necesare. Spre exemplu, eu, ca ministru al Reformei, nu mi-am dat avizul. S-a trecut peste avize si a fost adoptata intr-o forma care lasa totul la nivelul autoritatilor locale, fara reglementari precise. Acestea, cum sa spun, au profitat din plin si si-au facut interesele, ale lor si ale altora. Principala deficienta a acestei legi este ca nu descrie exact ce este domeniul public, nu sunt delimitate precis terenurile care, fiind ale domeniului public, trec pe deasupra unor aductiuni de apa sau gaze. Este cunoscut exemplul complexului comercial Puzdrea din Bucuresti, construit peste niste conducte. Un alt pacat al legii domeniului public este acela ca se limiteaza la a da exemple. O lege care are numai reglementari generale de principiu si apoi da niste exemple, in loc sa faca precizari clare, este o lege deficitara. O lege care a deschis poarta tuturor abuzurilor posibile. Facuta astfel nu din ignoranta, caci d-l Stoica nu este un ignorant, ci in mod special, cu un scop anume.
- Ba da, Domeniul Public este inalienabil. Dar daca treci ceva din domeniul public al statului in domeniul privat, tot al statului, se poate instraina fara probleme. Asta e, cum spuneam, batalia primariilor de a-l face pe stat un fel de mosier pe care, mai apoi, printr-un hocus-pocus aparent legal, il deposedeaza si de ultimul hectar. Sunt totusi terenuri care nu pot fi altfel decat parte a Domeniului Public, dar nici aici nu mai suntem atat de siguri. Spre exemplu, ale cui sunt terenurile de sub stalpii de inalta tensiune? Se planteaza stalpi noi. Cine expropriaza, cine ia si de la cine ia? Zeci de mii de hectare in toata tara. In alte tari, aceste lucruri sunt reglementate de sute de ani. Intreruperea regimului proprietatii timp de 50 de ani, sub comunisti, nu este o scuza pentru abuzuri. Noi ne apucam acum sa retrocedam proprietati confiscate nu de comunisti, ci de regimuri anterioare. E scandalos.
- Va rog sa dati un exemplu.
- Padurile. La nationalizare, in 1948, marile paduri nu mai erau ale mosierilor, fusesera confiscate anterior, pe timpul lui Antonescu, al legionarilor, si trecusera in Domeniul Public. Deci, proprietati de sute de mii de hectare de paduri nu mai erau, cand au venit comunistii la putere. Atunci, de ce retrocedam ceea ce au facut regimurile anterioare comunismului? Ne abatem de la logica insasi a retrocedarilor, a repararii nedreptatilor regimului rosu, caci legea asta spune. Eu nu pot sa fac responsabil regimul comunist pentru ceea ce a facut Antonescu, de pilda. Isi ia familia Sturdza (si multi altii) sutele de mii de hectare inapoi, le ia din Domeniul Public, dar, inca inainte de 1948, nu le mai avea! Sa le ceara de la legionari, de la Antonescu, nu de la Tariceanu! Asa, de ce nu vine Stefan cel Mare sa-si ceara padurile inapoi? Statul ramane, adica, fara nimic in portofoliul sau public, gratie lacomiei bastanilor de aici si de pretutindeni, care si-au gasit o vaca foarte grasa de muls in aceasta tara.
"Poporul roman este printre cele mai jefuite popoare din lume"
- Reluand firul, va intreb ce reprezinta ultimii 18 ani pentru Domeniul Public din Romania?
- Un jaf. Prin intindere, probabil cel mai mare jaf din istorie, facut de o mana de romani. Fara nici un echivoc. Niciodata nu a avut loc o asemenea privatizare a tuturor beneficiilor si castigurilor, in timp ce toate pierderile au fost puse in spinarea celor multi: Bancorex, Banca Agricola, toate privatizarile esuate, toate furturile, FNI, Caritas. Tot a platit poporul! De ce? Nu pot sa inteleg. Specific acestei perioade de 18 ani nu este trecerea la capitalism. Este privatizarea tuturor beneficiilor si socializarea tuturor pierderilor. Asta nu-i nici socialism, nici capitalism. Capitalismul privatizeaza mijloacele de productie, dar si rezultatele, respectiv profitul si pierderile. Capitalistul nu imparte falimentele cu altcineva, le suporta singur, caci falimentele sunt ale celor care sunt si proprietari.
- Va plati vreodata cineva pentru asta?
- Nu, niciodata. Adica, da: poporul. El plateste. Ceea ce ma doare si ma infioara este ca acesta este printre cele mai jefuite popoare din lume, si cu toate astea, reactia multor romani este ori ca pleaca din tara, ori ca vor sa fure si ei! Nu sa-i stranga de gat pe aia care ii tot fura de doua decenii. Asadar, de 18 ani se fura, stie toata lumea ca se fura, dar n-a raspuns nimeni pentru asta. Ce sa spun de Justitie? Nu mai e nimic credibil. Nu exista! E ceva care nu exista. Dom'le, daca de 18 ani se tot fura, fura, fura, cum dracu' mai putem vorbi de Justitie? Eu n-am auzit pe nimeni sa dea socoteala, in afara de aia care au furat niste gaini.
- A existat vreun politician, macar unul, care sa se bata in acesti ani pentru Domeniul Public?
- Nu, nici unul. De la nici un partid. Avem doar dovezile ca domeniul tuturor a fost subtiat de politicieni, a fost ciopartit, a fost slutit. Orasele arata mai vesel datorita reclamelor, nu constructiilor frumoase. Inutil sa spun ca mare parte din ce s-a construit pe domeniul public, subtilizat si "privatizat" prin metodele de care vorbeam, nu are autorizatie. O alta mare parte a acestor constructii s-a facut cu spaga si nu corespunde ambientului, nu respecta regimul de inaltime, incalca Planul de Urbanism General. Nimeni nu raspunde insa. Nici arhitectii sefi, nici primarii, nici consilierii, nici Ministerul Culturii.
- Domeniul Public pierde si cu multele ruine, lasate special sa se poata demola si inlocui cu turnuri de birouri. Cum vedeti acest demers pervers al distrugatorilor de patrimoniu?
- Ca pe o crima cu premeditare, in fata careia autoritatile ridica din umeri. O vasta degradare a constructiilor de pe domeniul public a rezultat din insasi trecerea timpului, neinsotita de vreo improspatare sau renovare. Daca a fost ceva de demolat, de distrus sau de sustras din domeniul public, s-a facut intr-o veselie, dar de adaugat ceva, nicidecum! Ai vazut dumneata vreun nou stadion? Ai vazut vreun sit roman sau vreo cetate dacica reconstruite sau macar cercetate suficient si puse in circuitul turistic? Dimpotriva, am vazut hotii de kosoni si de bratari dacice, protejati de la nivel guvernamental. Ai vazut vreo sala de spectacole sau ceva spitale, scoli sau autostrazi? Cu mai putin de 1 km de autostrada pe an, am ajuns de rasul papuasilor. Cu exceptia unor mici reparatii, infrastructura rutiera este aceeasi de dinainte de 89. Nu intamplator, functia sociala a domeniului public, in cel mai larg sens al cuvantului, este mereu intr-o tot mai mare suferinta. Ca sa nu mai vorbesc de functia strategica.
"E tot mai greu de vorbit despre Romania ca despre o tara. Putem discuta despre un teritoriu, dar nu despre o tara"
- Ce vom face cu productia de energie electrica si gaze, tot o valoare strategica provenita din domeniul public, tinand seama ca petrolul a fost concesionat "pana la epuizare"?
- Aici trebuie sa felicit guvernul Tariceanu, pentru proiectul Companiei Nationale de Energie. Din pacate, mi-e teama ca nu va fi aprobat de parlament, din motive politicianiste, si nici chiar de UE, din motive mai subtile. Adica de ce vrem noi sa pastram ceva numai al nostru? Nu e bine. Ar trebui sa vindem si ultimele proprietati ale statului catre companiile europene! Asta vor dansii. Mai rau este ca, la ora actuala, populatia nu are acces la energia ieftina produsa pe domeniul public, cum ar fi electricitatea hidrocentralelor. In loc sa cumparam kilowatul cu 10 dolari, cat costa, il cumparam cu 30 de dolari, cum dicteaza "baietii destepti". Oricum, Domeniul Public a fost intr-atat de mult devalizat, incat e tot mai greu de vorbit despre Romania ca despre o tara. Putem discuta despre un teritoriu, dar nu despre o tara. O tara ar trebui sa fie iubita, respectata, ocrotita de clasa ei politica. Or, nu cred ca la noi este cazul...
09.05.2008, 03:03Marta Danciu
Dmnule Ilie Serbanescu, ma bucur ca mai sint ca dvs. sa spuna lucrurilor pe nume. Dar daca dvs. care ati fost ministru al Reformei nu ati putut face nimic sa impiedicati o lege nedreapta, de ce acuzati ca unii pleaca din tara? Sigur, si mie mi-ar fi placut sa fi putut schimba ceva, dar din pacate stiti si dv. prea bine ca nu se poate.Totul pleaca de la mentalitatea generalizata ca trebuie sa suportam, ca nu avem voie sa comentam (ca-n comunism), ca daca o facem oricum ne inghit rechinii. Nici nu stiu sa se intreprinda nimic, dintr-o resemnare care arata ca...e bine si asa, chiar de-a fi sa si disparem de pe harta lumii, caci din pacate chiar mi se pare ca sintem pe cale de disparitie. Poporul roman si-a pierdut identiatea fiindca si-a pierdut demnitatea.
Mi-ar fi placut si mie sa fi trait si acum in Romania, plecarea asta e mare pierdere pt mine si pt copiii mei.Din pacate , o familie nu poate exista fara spatiul dintre cei patru pereti ai unei case, si asta am vazut pe pielea noastra ca nu se poate, ca ne pierdem.Asa ca... nevoile elementare sint intrucitva esentiale, orice s-ar spune.
Cu mult respect si cu speranta ca va veni o zi a reinvierii...