Răspuns pentru VALENTINA R. - București, F. AS nr. 1378 - "Există vreun leac pentru sindromul picioarelor neliniștite?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniștite se poate manifesta printr-o senzație ne­plăcută și progresivă la nivelul mem­brelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le deten­sionați (mișcați, întindeți). Persoa­nele cu sindrom al picioarelor neli­niștite descriu senzațiile asociate acestei suferințe ca: fiori, tremor, furnicături, arsuri sau junghiuri, care debutează de regulă la scurt timp după ce se duc la culcare. Drept urmare, multor persoane cu acest sindrom le este teamă să adoarmă, acuzând, astfel, somnolență în timpul zilei. Boala se mani­festă și prin smucituri și contracturi involuntare ale picioarelor, care pot configura așa-numita "tul­burare de miș­care periodică a membrelor", ce se poate ma­nifesta indepen­dent sau în aso­ciere cu sindro­mul picioarelor neliniștite.
Cauza acestui sindrom este până în prezent necunoscută dar, pe lângă istoricul familial, boala se asociază frecvent cu anemia, deficitul de fier, ori cu unele patologii precum insu­ficiența renală, diabetul sau maladia Par­kinson. Astfel, dacă o afec­țiune subiacentă (ex. in­suficiența ren­ală, neuropatia pe­riferică) este cauza simpto­melor dvs., tratarea acestor probleme va duce la dis­pariția simptomatologiei. Toto­dată, în cazul persoanelor cu simptome ușor-moderate, modificările stilului de viață pot deseori diminua sau înlătura simptomele. Aceste măsuri de auto­îngrijire presupun băi calde și masarea picioarelor înainte de culcare, efec­tuarea de exerciții fizice regulate, dar moderate, evitarea consumului de alcool, cafea și tutun.
Tratamentul medicamentos al sindromului pi­cioa­relor neliniștite presupune, cel mai frecvent, administrarea de agoniști dopaminici utilizați pen­tru boala Parkinson (pramipexol, pergolid sau o combinație de carbi și levodopa). Aceste medica­mente diminuează gradul de mișcare și disconfort la nivelul membrelor. Medicamentele pentru indu­cerea somnului, în mod particular benzodia­ze­pinele (donazepam, diazepam) nu îndepărtează complet senzațiile din picioare.
În cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza narcotice (codeină), pentru inducerea relaxării, sau medicamente care scad activitatea celulelor nervoa­se (antiepileptice), precum gabapentin ori lamo­trigin. Ocazional, se utilizează clonidina, care, la rândul ei, poate diminua activitatea neuro-muscu­lară.
Medicina naturistă abordează sindromul picioa­relor neliniștite prin administrarea de infuzii care calmează și relaxează activitatea nervilor (mușețel, balsam de lămâie, gura lupului, verbină), spălarea picioarelor cu infuzie de gura-lupului. 
La fel de utile sunt și uleiurile esențiale de mu­șețel, trandafir și levănțică, luate în combinație cu uleiul de migdale. Totodată, administrarea supli­mentelor de fier (combaterea anemiei), în aso­ciere cu Rhodiola, stimulează acțiunea serotoninei și a dopaminei, crescând în același timp capacitatea de utilizare a oxigenului celular, fiind așadar condiții importante pentru ameliorarea simptomatologiei.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Există tratament pentru boala Behcet?"
(Răspuns pentru VIORICA, F. AS 1327)


Stimată doamnă, boala Behcet face parte din categoria bolilor numite vasculite. Vasculitele sunt boli caracterizate de inflamația vaselor sangvine. Boala Behcet este mai deosebită, fiindcă ea afectează vasele de toate calibrele (mari, mijlocii și mici), ceea ce produce o serie de simptome și semne care pot imita multe alte boli.
Boala Behcet a fost inițial identificată de medi­cul turc Hulusi Behcet, în 1924, iar o altă descriere a fost publicată de oftalmologul Benediktos Ada­mantiades, în 1930. Este posibil ca boala să fi fost descrisă de însuși Hipocrate.
Boala Behcet este o boală rară și nu există meto­de de diagnostic certe, doar unele criterii de diag­nosticare. Cel mai frecvent este identificată în Turcia (420 persoane/100.000 populație). Cele mai severe manifestări ale bolii tind să fie mai des-întâlnite la sexul mas­culin, între 20-40 ani.
Fiindcă nu există teste pro­priu-zise pentru boală, unele criterii pentru diagnosticarea ei sunt ur­mătoarele:
* Cel puțin trei episoade de ulcere bucale, într-o perioadă de 12 luni.
* Ulcere genitale dure­roa­se, recidivante, care se vindecă cu cicatrizare.
* Leziuni cutanate - leziuni acneiforme, pseudofoliculite sau eritem nodos.
* Testul de patergie, care implică formarea unei pustule (leziune cu puroi), sterilă, apărând într-o pe­rioadă de 48 ore după înțeparea cu un ac steril.
Alte manifestări includ leziuni oculare, care se pot solda chiar cu orbire; tulburări neurologice, in­clusiv convulsii, pareze, modificări de compor­tament, tulburări de memorie; anevrisme ale arterei pulmonare, care se pot sparge și pot fi fatale, trom­boflebită superficială sau tromboza vaselor hepa­tice; tulburări articulare și gastrointestinale. Stilul de viață, inclusiv unele obiceiuri alimentare proas­te, își pune amprenta de-a lungul generațiilor și în mod genetic, determinând creșterea frecvenței bolii la anumite populații.
Posibilele abordări naturiste includ:
* Eliminarea stresului - multe boli inflamatorii se datorează reacțiilor negative la stres. Acest lucru afectează energia ficatului și a intestinului gros. Stresul trebuie gestionat printr-o atitudine pozitivă.
* Mișcarea fizică - dă mult tonus corpului uman și ajută la eliminarea stresului. Trebuie făcut, totuși, cu chibzuință.
* Evitați tutunul - dăunează circulației, precum și plămânilor.
* Eliminați alimentele procesate, cele care conțin multe substanțe conservante, pre­cum și ali­mentele cu foarte multă zahăr, căci acestea pot provoca inflamație.
* Dietă sănătoasă - dieta cu multe vegetale ajută mult ener­gia ficatului, contri­buind și la cal­ma­rea infla­ma­ției vaselor.
* Mierea de albine - folo­sită atât extern, prin aplicarea pe ul­cere, cât și intern, ar putea fi de folos în pro­cesul de vindecare.
* Plante medicinale - Aloe vera, Gălbenele, Mușețel - ajută la tratarea simptomelor.
* Homeopatia - este, fără îndoială, o metodă de elecție. Medicamente precum Mercuris solu­bilis, Luesinum, Borax, Natrium muriaticum, se pot utiliza cu folos. Idealul este, însă, un tratament ho­meopat constituțional, individualizat.
Fiindcă boala Behcet este gravă, putând fi chiar fatală, este bine să vă prezentați la medic imediat ce aveți bănuieli.
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

"Cum putem elimina mercurul din corp, eu și mama mea?"
(Răspuns pentru ANICA, F. AS nr. 1380)


Intoxicațiile cu metale grele (mercur, plumb, arsenic etc.) pot produce în timp afecțiuni grave organismului: cancer, dereglări și afecțiuni renale, manifestându-se frecvent prin dureri abdominale, dureri de cap, iritabilitate, constipație, paralizii sau afectarea fertilității.
Deoarece eliminarea metalelor grele din orga­nism este un proces de durată, este necesar să vă înarmați cu răbdare și să urmați pașii necesari:
* Regim alimentar - consumați mult usturoi (Biiolicaps, 120 capsule, Finlanda), probiotice - Jarro Do­philus+Fos și probiotic complex GNC, spanac, varză, broccoli, dovle­cei, varză de Bru­xelles, orice aliment bogat în sulf și multă apă plată. Sulful și apa se atașează de moleculele meta­lelor grele și le elimină ca toxine prin ficat, rinichi, urină.
* Un micromiracol veți obține folosind un pro­dus chelator al metalelor grele al firmei "Herba­getica" - Zeolit, cu conținut de tuf zeolitic mine­ralizat cu Clinoptilolit cu structură de fagure care atrage și absoarbe metalele grele și toxinele din or­ga­nism încărcate pozitiv, eliminându-le din țesu­turi.
IP6 - 500 mg (Secom), chelatează mercurul, plumbul, fierul, cuprul, uraniul, cadmiul etc.
Multă sănătate!


Farm. spec. PAUL TISMAȘ - tel. 0745/137.537, e-mail: aroma_tis@yahoo.com

"Mă dor și mă furnică tălpile, în special când sunt în repaus"
(Răspuns pentru ION CARAIMAN - Lugoj, F. AS nr. 1355)


D-le Ion, vă recomand să faceți în fiecare seară, înainte de culcare, băi alternative: rece-cald, rece-cald, timp de 15 mi­nu­te, du­pă care să vă fricționați pe toată zona gambelor, de la genunchi la glez­ne, cu un prosop înmuiat în oțet de mere și miere, iar după fricționare, să vă în­fășurați respectivul prosop în ju­rul la­belor de la picioare. Puteți folosi două prosoape, câte unul pentru fiecare picior. Vă  cul­cați cu ele înfășurate, legate cu un șnur, ca să stea în acea poziție până dimineață. Dacă aceste metode nu dau rezultatele dorite, sunați-mă la telefon 0745.137.537. Îmi dați adresa de poștă și vă trimit un oțet de mere și miere, în care s-a adăugat Ex­tras de hrean și muștar și în care s-a dizolvat și o sare de Mag­neziu, cu pro­prietatea de a relaxa (anticârcei) par­tea moa­le, musculară.
Preparatul acesta are avan­tajul că poate fi folosit atât extern, cât și intern, pu­tând fi băut sea­ra, câte 2 lin­guri, di­luate într-o cană cu ceai de rozma­rin sau coa­da-calului și îndulcit cu pu­țină miere de albine.