Simpatii și antipatii între alimente și medicamente

Redactia
- Nu orice mâncare se potrivește cu orice medicament -

- Iată un fapt destul de puțin cunoscut și care poate să producă accidente de sănătate: anumite medicamente au o reacție negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite.
Vă prezentăm câteva cazuri tipice de combinații riscante -


Antibioticele și produsele lactate

Anumite antibiotice, cum este de pil­dă Tetra­ciclina (recoman­dată frec­vent împotriva in­fec­țiilor respiratorii și a ac­neei), se combină cu calciul din lapte și nu mai pot fi preluate din intestin. În ca­zuri extreme, eficiența me­di­ca­men­telor dispare com­plet. Dacă lacta­tele nu pot fi totuși eliminate din ali­men­tație, atunci între mese și ad­mi­nistra­rea medica­mentelor trebuie să treacă mi­nimum două ore.

Antidepresivele și afumăturile

O combinație periculoasă, ba chiar mortală, este aceea dintre calmante și ali­mentele bogate în pro­teine, depo­zi­tate timp îndelungat: brânza fermen­tată, peș­te­le afumat, mezelurile afu­mate, fasolea albă și droj­dia. Tiramina conținută în aceste ali­mente poate pro­voca o criză de hiper­tensiune puternică. Abonații la pastile cal­mante să prefere alimentele proas­pete.

Medicamentele anticoagulante și legumele

Combinația dintre substanțele an­ti­coagulante și legu­mele sau fructele ca­re con­țin vita­mi­na K (alunele, var­za, spa­ran­ghelul, spa­­nacul, sucurile com­bi­­nate de legu­me) poate de­veni ex­trem de peri­cu­loasă. Vi­ta­mina K ac­tivează efec­tul me­di­camen­tu­lui, ex­pu­nând bol­na­vul la pericolul de infarct sau atac ce­re­bral.

Medicamentele indicate în tratamentul anginei pectorale și grapefruitul


Medicamentele care conțin nifedi­pină nu trebuie niciodată luate împre­ună cu sucul de grapefruit. Motivul: bio­­fla­vonoidele conținute de fructe tri­plează efectul medicamentului și pot apă­­rea nedorite disfuncționalități ale ini­mii.

Leacuri populare cu coji verzi de nucă

Toamna, când se scutură nucile, pe pământ cade și învelișul verde, cărnos - cojile verzi de nucă. Se aleg numai fragmentele tari, verzi; coaja moale, gal­be­nă sau negricioasă se aruncă. Cojile se usucă în strat subțire și se folosesc într-o serie largă de afec­țiuni:
* Negii - se usucă și cad dacă sunt frecați de trei ori pe zi cu sucul de coajă verde de nucă, vreme de două-trei săptămâni.
* Părul albit prematur - poate fi înnegrit temporar prin frecarea cu coji verzi de nucă sau prin ungerea cu un decoct foarte concentrat: o mână de coajă verde se fierbe vreme de cinci minute într-o cană de apă, după care se lasă la răcit. Această "vopsea naturală" poate fi folosită și pentru barba căruntă a bărbaților.
* Inflamații în gură și în gât, amigdalită - o mână de coji uscate se mărunțesc bine și se adaugă peste ele o jumătate de litru de rachiu de drojdie, cu care se lasă să se macereze vreme de zece zile, după care se fil­trea­ză. Se fac gargare și clătiri ale gurii cu acest pre­pa­rat diluat cu apă.