- Iată un fapt destul de puțin cunoscut și care poate să producă accidente de sănătate: anumite medicamente au o reacție negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite.
Vă prezentăm câteva cazuri tipice de combinații riscante -
Antibioticele și produsele lactate
Anumite antibiotice, cum este de pildă Tetraciclina (recomandată frecvent împotriva infecțiilor respiratorii și a acneei), se combină cu calciul din lapte și nu mai pot fi preluate din intestin. În cazuri extreme, eficiența medicamentelor dispare complet. Dacă lactatele nu pot fi totuși eliminate din alimentație, atunci între mese și administrarea medicamentelor trebuie să treacă minimum două ore.
Antidepresivele și afumăturile
O combinație periculoasă, ba chiar mortală, este aceea dintre calmante și alimentele bogate în proteine, depozitate timp îndelungat: brânza fermentată, peștele afumat, mezelurile afumate, fasolea albă și drojdia. Tiramina conținută în aceste alimente poate provoca o criză de hipertensiune puternică. Abonații la pastile calmante să prefere alimentele proaspete.
Medicamentele anticoagulante și legumele
Combinația dintre substanțele anticoagulante și legumele sau fructele care conțin vitamina K (alunele, varza, sparanghelul, spanacul, sucurile combinate de legume) poate deveni extrem de periculoasă. Vitamina K activează efectul medicamentului, expunând bolnavul la pericolul de infarct sau atac cerebral.
Medicamentele indicate în tratamentul anginei pectorale și grapefruitul
Medicamentele care conțin nifedipină nu trebuie niciodată luate împreună cu sucul de grapefruit. Motivul: bioflavonoidele conținute de fructe triplează efectul medicamentului și pot apărea nedorite disfuncționalități ale inimii.
Leacuri populare cu coji verzi de nucă
Toamna, când se scutură nucile, pe pământ cade și învelișul verde, cărnos - cojile verzi de nucă. Se aleg numai fragmentele tari, verzi; coaja moale, galbenă sau negricioasă se aruncă. Cojile se usucă în strat subțire și se folosesc într-o serie largă de afecțiuni:
* Negii - se usucă și cad dacă sunt frecați de trei ori pe zi cu sucul de coajă verde de nucă, vreme de două-trei săptămâni.
* Părul albit prematur - poate fi înnegrit temporar prin frecarea cu coji verzi de nucă sau prin ungerea cu un decoct foarte concentrat: o mână de coajă verde se fierbe vreme de cinci minute într-o cană de apă, după care se lasă la răcit. Această "vopsea naturală" poate fi folosită și pentru barba căruntă a bărbaților.
* Inflamații în gură și în gât, amigdalită - o mână de coji uscate se mărunțesc bine și se adaugă peste ele o jumătate de litru de rachiu de drojdie, cu care se lasă să se macereze vreme de zece zile, după care se filtrează. Se fac gargare și clătiri ale gurii cu acest preparat diluat cu apă.