- Peste tot în lume, oamenii preţuiesc din ce în ce mai mult "farmacia verde". Leacurile naturale au o tradiţie veche de milenii. Acum, cercetările de ultimă oră le confirmă eficacitatea, nu o dată uimitoare. Puse multă vreme la zid, de marile firme de medicamente, preparatele din plante cuceresc, în prezent, mapamondul -
Medicina naturistă se află în continuă expansiune. Volumul vânzărilor de medicamente pe bază de plante a crescut cu 3,2% în anul 2017, atingând valoarea de 1,7 miliarde de euro. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 80% din populaţia globului apelează în prezent la remediile din plante, pentru a-şi vindeca sau ameliora bolile. De mii de ani, oamenii de pe toate continentele ştiu ce frunze, rădăcini sau fructe le pot fi de ajutor contra insomniei, a suferinţelor digestive ori a slăbirii memoriei. În afara plantelor autohtone, cu puteri vindecătoare de excepţie, pe care vi le prezentăm de aproape 30 de ani în paginile "Formulei AS", în largul lumii există flori şi ierburi la fel de puternice, pe care e bine să le cunoaşteţi. Majoritatea lor sunt prezente şi în farmaciile româneşti.
Cânepa
Ucigaşul durerilor
Provenită iniţial din Asia Centrală, cânepa este cultivată astăzi în numeroase regiuni ale globului. Ea se numără printre cele mai vechi plante utilitare şi medicinale ale lumii, iar actualmente este redescoperită cu entuziasm de către oamenii de ştiinţă, care îi comentează pe larg proprietăţile. Planta conţine peste 113 substanţe cu potenţial terapeutic, numite canabinoide. Cea mai cunoscută dintre ele este cannabidiolul, prelucrat şi comercializat sub forma uleiului CBD, care combate durerile de cap, contracturile musculare şi insomnia. În ultimul timp, el este foarte căutat de starurile hollywoodiene (faimosul actor Matthew McConaughey şi-a asumat chiar statutul oficial de distribuitor). CBD nu are efect halucinogen, spre deosebire de un alt principiu activ din compoziţia cânepei, tetrahidrocanabinolul (THC), o răşină sintetică ce nu se poate achiziţiona şi folosi decât pe baza unei prescripţii medicale, deoarece este prezentă în drogurile vegetale haşiş şi marijuana. Interzis consumului zilnic şi dozat cu mare grijă, THC este utilizat, printre altele, pentru calmarea durerilor în nevralgii, poliartrită reumatoidă, scleroză multiplă şi cancer. "Canabinoidele pot ajuta pacientul să se liniştească şi să se relaxeze, stopând spirala durerii", explică medicii. Prezente în majoritatea ţărilor lumii, preparatele medicale din Cannabis sunt aşteptate şi în România.
Ginkgo biloba
Regele randamentului cerebral
Originar din Estul Chinei şi supranumit "arborele pagodelor", planta poartă cu mândrie titlul de decan de vârstă al tuturor "confraţilor" săi din lumea întreagă, având o vechime de peste 300 de milioane de ani. Extractul din frunze de ginkgo, astăzi unul dintre produsele naturale cel mai bine vândute la nivel mondial, este apreciat pentru acţiunea lui antiinflamatoare, antioxidată şi de stimulare a irigaţiei sangvine. Flavonoidele şi terpenele conţinute în el activează circulaţia sângelui, inclusiv la nivelul creierului, contribuind astfel la consolidarea memoriei şi a randamentului cerebral. Publicaţia de specialitate International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology consemna recent faptul că ginkgo este actualmente "remediul vegetal cel mai atent investigat şi cel mai frecvent recomandat pentru tulburările cognitive şi boala Alzheimer". El se utilizează şi în tratamentul celor ce suferă de tinitus sau tulburări de echilibru, fiindcă poate îmbunătăţi microcirculaţia în urechea internă.
Ignaţia
Potoleşte crizele sufleteşti şi manifestarea lor fizică
Denumirea botanică: Ignatia amara. Este o plantă agăţătoare provenită de la tropice, în ale cărei seminţe se găseşte stricnină, o substanţă deosebit de puternică. Medicina tradiţională chineză foloseşte ignaţia contra intoxicaţiilor, a viermilor intestinali şi ca ajutor la naştere. Şi la noi, până pe la mijlocul secolului trecut, planta era întrebuinţată pentru tratarea afecţiunilor hepatice, gastrice şi intestinale, însă acum nu se mai administrează decât ca remediu homeopatic, destinat mai ales tulburărilor nervoase, ca şi crizelor sufleteşti provocate de situaţii excepţionale şi manifestate în plan psihic prin mânie, isterie sau depresie profundă, iar în plan fizic, prin spasme musculare, dificultăţi de respiraţie sau crampe. Dar, pe lângă asemenea suferinţe de tip paroxistic, ignaţia se adresează şi celor de o intensitate moderată, care devin totuşi chinuitoare în timp, cum ar fi anxietatea, instabilitatea emoţională, depresia postnatală, insomnia. Alte indicaţii terapeutice sunt: durerile de spate, migrenele, hemoroizii, sindromul picioarelor neliniştite, simptomele neplăcute ale menopauzei (dureri de cap, tulburări de somn, nervozitate, spasme, senzaţie de apăsare în zona pieptului etc.).
Jamunul
Fereşte pancreasul de diabet
Jamunul (Syzygium cumini) are frunzişul mereu verde şi o durată de viaţă mai mare de 100 de ani. Poate fi întâlnit în China şi Malaezia, însă patria lui este India, unde creşte adesea în preajma templelor sau a altor locuri cu încărcătură spirituală. Se înalţă repede, până la 10-20 metri, şi produce fructe alungite, ovale, care se colorează în violet ori se fac negre, atunci când s-au copt. În India, jamunul este socotit un arbore sacru, consacrat zeului Krishna. În ţările asiatice, el face parte din arsenalul terapeutic al medicinei tradiţionale. Scoarţa lui serveşte la tratarea diareei cronice şi a bolilor de piele. În fitoterapia occidentală se valorifică în primul rând seminţele, deoarece studiile au arătat că ele pot influenţa pozitiv funcţionarea pancreasului, normalizând valorile glicemiei. În farmacii există produsul natural hipoglicemiant Daitab, ce include jamunul alături de alte nouă plante ayurvedice care scad concentraţia glucozei în sânge. În afară de diabet, Syzygium cumini mai poate trata: diareea cronică, splenomegalia, toxiinfecţiile intestinale, infecţiile în gât, hemoroizii, calculii biliari şi renali.
Pelargonia Kapland
Vindecă bolile de plămâni
Se înrudeşte cu muşcata noastră, denumirea ei ştiinţifică este Pelargonium sidoides, dar în limba zulu i se spune Umckaloabo, ceea ce înseamnă "tuse rea". Căci medicina tradiţională sud-africană a fost cea care i-a descoperit virtuţile tămăduitoare. Planta a devenit cunoscută în Europa abia la începutul secolului trecut, datorită britanicului Charles Henry Stevens, care şi-a vindecat cu ajutorul ei o boală cronică de plămâni. În ultimul timp au fost realizate studii care confirmă acţiunea benefică a pelargoniei în bronşită şi sinuzită, la adulţi şi copii. Ea se datorează substanţelor active prezente în rădăcina plantei: flavonoide, cumarine, tananţi şi acizi carboxilici. Acestea împiedică fixarea microorganismelor patogene pe mucoasele aparatului respirator, blocând astfel înmulţirea bacteriilor, respectiv extinderea infecţiei.
Cel mai puternic anti-inflamator natural
Rizomul galben-auriu de curcuma condimentează pulberea de curry, dă un gust şi mai bun aluaturilor pentru prăjituri şi se pune în ceaiuri. Planta face parte din aceeaşi familie ca ghimbirul şi provine din Asia de Sud-Est, unde este foarte apreciată pentru proprietăţile ei detoxifiante şi antiinflamatoare. Numai în India se produc anual în jur de 12.000 de tone, însă există culturi şi în alte ţări din zonă, precum şi în America de Sud, căci cererea pe piaţa internaţională este enormă. După recoltare, rizomii se fierb, se usucă şi apoi se macină, obţinându-se o pulbere aromată, cu un gust uşor picant. Curcuma este nelipsită din bucătăria indiană, cunoscută pentru meniurile ei puternic condimentate, dar în acelaşi timp, ocupă şi un loc de frunte printre remediile utilizate în medicina ayurvedică. Fitoterapeuţii ne recomandă s-o luăm zilnic, presărând-o peste mâncarea din farfurie ori amestecând-o în supe şi sosuri, deoarece ea susţine buna funcţionare a sistemului digestiv, prevenind balonările, crampele şi senzaţia de prea-plin. Principala substanţă bioactivă din curcuma este curcuminul. Numeroase studii clinice au arătat că acest polifenol are o acţiune antibacteriană, antifungică, antivirală şi antialergică, fiind totodată cel mai puternic antiinflamator natural. El reuşeşte să producă efecte pozitive remarcabile în artrită (reduce inflamaţia şi anchilozarea articulaţiilor), în afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, cutanate, în temutele boli Alzheimer şi Parkinson. De asemenea, combate eficient radicalii liberi şi reuşeşte să încetinească procesele de îmbătrânire. Poate chiar împiedica dezvoltarea tumorilor şi formarea metastazelor, cu condiţia ca dozele administrate să fie suficient de mari.
Smirna
Un antibiotic redutabil
Însuşi faptul că smirna era unul dintre cele trei daruri pe care Biblia ne spune că magii le-au oferit pruncului Iisus, arată cât de valoroasă este această răşină aromată a arborelui de smirnă (Commiphora myrrha), numit şi arbore de mirt. Copacul creşte în Africa şi în Asia de sud-vest. Are un trunchi gros şi contorsionat, nu mai înalt de 5 metri. Recoltarea se face prin tăieturi în scoarţă, de unde se prelinge răşina, care se lasă mai întâi la uscat timp de trei luni, iar apoi se poate măcina sau întrebuinţa ca atare, sub formă de mici bulgări. Ea conţine importante substanţe active: uleiuri eterice, principii amare şi tananţi. Acestea îi conferă proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, sudorifice, carminative şi deodorante. Cercetătorii au observat că smirna calmează crampele, prin relaxarea şi reducerea numărului de contracţii ale musculaturii intestinale. Pornind de aici, au încercat să afle dacă ea are efect terapeutic şi în bolile inflamatorii cronice ale intestinului, cum este colita ulceroasă. Rezultatele studiului au arătat că smirna determină creşterea concentraţiei de acizi graşi cu lanţ scurt, care joacă un rol important în interiorul intestinului. Ei stimulează celulele epiteliale de la nivelul mucoasei, odată cu producţia de mucus protector, şi activează limfocitele T, contribuind astfel la prevenirea cancerului de colon.
Însă aplicaţiile terapeutice ale răşinii arborelui de mirt sunt mult mai complexe. Fiind un antibiotic natural redutabil, ea combate orice fel de infecţii, indiferent de germenii patogeni (bacterii, fungi sau viruşi) şi de localizarea în organism. Poate fi de ajutor nu numai la bolile sistemului digestiv, ci şi ale celui respirator: vindecă rinita, faringita, bronşita şi elimină mucusul din bronhii. Întăreşte sistemul imunitar, cicatrizează rănile, ulceraţiile şi escarele, tratează cu acelaşi succes inflamaţiile gingivale, ca şi hemoroizii, activează circulaţia sângelui, facilitează evacuarea toxinelor din organism prin transpiraţie, calmează stările de nervozitate, alungă insomnia - şi lista e departe de a fi completă. (Smirna era prezentă în excepţionalul preparat românesc AUR DERM, o alifie cu proprietăţi antibacteriene şi antifungice, a cărei fabricaţie a fost oprită printr-o ciudată hotărâre a Ministerului Sănătăţii. "Formula AS" îşi propune să realizeze o anchetă.)
Arborele de ceai
Vindecă infecţiile cutanate cele mai rezistente
Patria arborelui de ceai (Melaleuca alternifolia) este Australia. Aborigenii obişnuiau să-i zdrobească frunzele pentru a le folosi la dezinfectarea şi vindecarea mai rapidă a rănilor. Sau le întrebuinţau la gonirea insectelor. Puternicul lor efect antimicrobian se datorează conţinutului bogat de terpene. Cel de-al doilea antiseptic prezent în frunzele de melaleuca este cineolul, deosebit de eficient, însă iritant pentru piele. De aceea, persoanele cu epiderma sensibilă ar trebui să dilueze uleiul de arbore de ceai într-unul neutru (ex. cocos sau migdale), înainte de a-l aplica.
Până la descoperirea penicilinei, uleiul de melaleuca a fost principalul dezinfectant local de uz curent, iar în timpul celui de-al doilea război mondial încă mai făcea parte din dotarea de front a soldaţilor britanici. Şi astăzi îl ţinem aproape, dar nu în raniţă, ci în farmacia casei. Datorită proprietăţilor lui antiinflamatoare şi cicatrizante, el este un remediu excelent pentru tratarea rănilor şi a infecţiilor cutanate, a acneei şi a micozelor. Acţiunea sa antimicrobiană este atât de puternică, încât poate distruge stafilococul auriu, inclusiv tulpina extrem de rezistentă MRSA, după cum informează publicaţia engleză Journal of Investigative Dermatology, făcând referire la rezultatele unor studii. Introdus în cavitatea bucală (însă atenţie: fără a-l înghiţi!), omoară bacteriile responsabile pentru formarea cariilor dentare. Pe site-ul www.teatree.ro am găsit câteva sfaturi pentru menţinerea sănătăţii orale. Ni s-au părut deosebit de utile şi ne-am gândit că îi vor interesa şi pe cititorii noştri:
* Înainte de periaj, puneţi 2 picături de ulei de arbore de ceai nediluat pe pasta de dinţi scoasă pe periuţă.
* Clătiţi-vă cu o apă de gură preparată cu 5 picături de ulei la 100 ml apă.
* Dezinfectaţi periuţa de dinţi, ţinând-o 15 minute în jumătate de cană cu apă în care aţi amestecat 10 picături de ulei.
Ciupercile - o specie aparte
Previn malignizarea ţesuturilor
Ciupercile nu aparţin regnului vegetal, ci constituie o specie distinctă, fiindcă nu se hrănesc prin fotosinteză. Unele dintre ele servesc de 2000 de ani ca remedii în medicina tradiţională chineză. Sunt valoroase pentru conţinutul lor de vitamine, minerale, oligoelemente şi mai ales polizaharide. "Specificul ciupercilor constă în faptul că substanţele din compoziţia lor chimică nu se regăsesc în aceeaşi formă la plante", subliniază biologii. Polizaharidele, cu o structură complexă compusă din molecule de glucoză, au o acţiune imunomodulatoare, adică stimulează sau inhibă activitatea sistemului imunitar, acolo unde este cazul. În acest mod, se pot preveni atât malignizarea ţesuturilor şi sensibilitatea la infecţii, cât şi declanşarea alergiilor. În acelaşi timp, ele au şi un efect adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze condiţiilor în care funcţionează şi să dea un răspuns fiziologic optim la factorii de stres, fie ei externi sau interni.
Ciupercile medicinale provin din Extremul Orient, dar în prezent sunt cultivate parţial şi în alte regiuni ale globului. Există şi în România ciupercării care produc pleurotus, aşa că îl întâlnim aproape zilnic în supermarket-ul unde ne facem cumpărăturile. Uneori se mai găsesc şi caserole cu shiitake. În privinţa modului cum putem profita de calităţile ciupercilor speciale, biologii ne fac însă o recomandare clară: "Dacă le preparăm şi le consumăm la masa de prânz, ele vor contribui cu siguranţă la o alimentaţie sănătoasă, dar nu vor avea şi eficienţă terapeutică. Pentru a ne procura substanţele bioactive în concentraţia necesară, trebuie să ne administrăm extracte."
Să aruncăm acum o scurtă privire pe cărţile de vizită ale principalelor ciuperci medicinale.
Agaricus (Agaricus Blazei Murill) - A fost supranumită "Ciuperca lui Dumnezeu", deoarece a determinat o involuţie completă a tumorilor canceroase la 90% dintre bolnavii trataţi - fapt confirmat de cercetătorii japonezi. Totodată, stimulează producţia de interferon propriu care asigură protecţie împotriva viruşilor hepatitici şi dă rezultate foarte bune în osteoporoză, prin accelerarea formării de ţesut osos nou.
Reishi (Ganoderma lucidum) - I se mai spune "Ciuperca nemuririi" şi a fost acceptată oficial în Japonia ca tratament pentru bolile maligne, dar s-au constatat efecte benefice şi în starea bolnavilor de SIDA. Este un puternic energizant şi antioxidant, calmează anxietatea şi elimină tulburările de somn. Dezamorsează alergiile prin îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi inhibarea eliberării de histamină.
Shiitake (Lentinula edodes) - Normalizează valorile tensiunii arteriale şi ale glicemiei, detoxifică ficatul şi pancreasul, combate constipaţia, gastrita, ulcerul duodenal şi are efecte antivirale notabile. Potrivit unui studiu britanic, infecţia cu Human Papiloma Virus (HPV) a regresat la 50% dintre pacienţii trataţi timp de 6 luni cu ciuperca shiitake.
Maitake (Grifola frondosa) - Este un bun combatant în lupta cu viruşii, fie că este vorba de gripă, herpes, hepatita B sau HPV. S-a dovedit de asemenea utilă în tratamentul leucemiei, ca şi al cancerului gastric şi osos.
Urechea lui Iuda (Auricularia auricula-judae) - Se mai numeşte "ciuperca de lemn" sau "buretele de soc". Are efect antitumoral şi hipoglicemiant. Tratează cu succes afecţiunile inflamatorii, fiind administrată în special la durerile de gât şi la cele oculare. Medicina tradiţională chineză a întrebuinţat-o întotdeauna pentru subţierea sângelui, iar cercetările actuale atestă faptul că ea previne formarea trombilor, oferindu-ne astfel o şansă de a evita accidentele vasculare.
Coama-leului (Hericium erinaceus) - Poate fi un ajutor nepreţuit pentru cei cu probleme digestive sau nervoase. Specialiştii au constatat că ea ameliorează gastrita cronică, stopând infecţia cu Helicobacter pylori. Iar substanţele pe care le conţine contribuie la regenerarea celulelor nervoase din sistemul central şi din cel periferic.
Cordyceps (Cordyceps sinensis) - Acţionează pe multiple planuri: inhibă dezvoltarea tumorilor, anihilează radicalii liberi, energizează şi creşte capacitatea de efort, menţine concentraţia zahărului din sânge la un nivel normal, scade colesterolul LDL, reduce inflamaţia pe căile respiratorii, constituind un bun remediu nu doar pentru sinuzite şi răceli, ci şi pentru astm. Intervine eficient în afecţiunile endocrine, ca tiroidita autoimună, guşa nodulară, hiperplazia tiroidiană difuză etc. În China, ciuperca a fost introdusă în tratamentul aritmiei cardiace.
Pleurotus (Pleurotus ostreatus) - Este un antioxidant eficace, întârzie procesele de îmbătrânire celulară, protejează ficatul, normalizează glicemia şi tensiunea, iar cercetătorii cehi au observat că un tratament de trei luni reduce leziunile de pe mucoasa intestinală în colita ulceroasă. Testele efectuate deocamdată in vitro au evidenţiat faptul că extractul de pleurotus a indus distrugerea celulelor canceroase.