Ierbar internațional

Gilda Fildan
- 80% din populația globului apelează la remediile din plante -

- Peste tot în lume, oamenii prețuiesc din ce în ce mai mult "farmacia verde". Leacurile naturale au o tradiție veche de milenii. Acum, cerce­tările de ultimă oră le confirmă eficacitatea, nu o dată uimitoare. Puse multă vreme la zid, de marile firme de medicamente, preparatele din plante cuceresc, în prezent, mapamondul -

Medicina naturistă se află în continuă ex­pansiune. Volumul vânzărilor de medi­ca­mente pe bază de plante a crescut cu 3,2% în anul 2017, atingând valoarea de 1,7 mi­liarde de euro. Organizația Mondială a Să­nătății (OMS) estimează că aproximativ 80% din populația globului apelează în prezent la remediile din plante, pentru a-și vindeca sau ameliora bolile. De mii de ani, oamenii de pe toate continentele știu ce frunze, rădăcini sau fructe le pot fi de ajutor contra insom­niei, a suferințelor digestive ori a slăbirii memoriei. În afara plantelor autohtone, cu puteri vindecătoare de excepție, pe care vi le pre­zen­tăm de aproape 30 de ani în paginile "Formulei AS", în largul lumii există flori și ierburi la fel de puternice, pe care e bine să le cunoașteți. Majorita­tea lor sunt prezente și în farmaciile românești.


Cânepa

Ucigașul durerilor

Provenită inițial din Asia Centrală, cânepa este cultivată astăzi în numeroase regiuni ale globului. Ea se numără printre cele mai vechi plante utilitare și medicinale ale lumii, iar actualmente este redes­coperită cu entuziasm de către oamenii de știință, care îi comentează pe larg proprietățile. Planta con­ține peste 113 substanțe cu potențial terapeutic, nu­mite canabinoide. Cea mai cunoscută dintre ele este cannabidiolul, prelucrat și comercializat sub forma uleiului CBD, care combate du­rerile de cap, contracturile musculare și insom­nia. În ultimul timp, el este foarte cău­tat de starurile holly­woodie­ne (faimosul actor Matthew McCo­naughey și-a asumat chiar sta­tutul oficial de distribuitor). CBD nu are efect halucinogen, spre deo­sebire de un alt prin­cipiu activ din com­poziția cânepei, tetrahidro­cana­binolul (THC), o rășină sintetică ce nu se poate achiziționa și folosi decât pe baza unei pres­crip­ții medicale, deoarece este prezentă în drogurile vege­tale hașiș și marijuana. Interzis consumului zilnic și dozat cu mare grijă, THC este utilizat, prin­tre al­tele, pentru calmarea durerilor în nevralgii, po­li­ar­trită reuma­toidă, scleroză multiplă și cancer. "Cana­binoidele pot ajuta pacientul să se liniștească și să se relaxeze, stopând spirala durerii", explică medi­cii. Prezente în majoritatea țărilor lumii, prepa­ratele medicale din Cannabis sunt așteptate și în România.


Ginkgo biloba

Regele randamentului cerebral

Originar din Estul Chinei și supranumit "arbo­rele pagodelor", planta poartă cu mândrie titlul de decan de vârstă al tuturor "confraților" săi din lu­mea întreagă, având o vechime de peste 300 de mi­lioane de ani. Extractul din frunze de ginkgo, astăzi unul dintre produsele naturale cel mai bine vândute la nivel mondial, este apreciat pentru acțiunea lui antiinflamatoare, antioxidată și de stimulare a iri­gației sangvine. Flavonoidele și ter­pe­nele conținute în el activează circu­lația sângelui, inclusiv la ni­ve­lul creierului, contribuind ast­fel la consolidarea memoriei și a randa­mentului cere­bral. Pu­blicația de specialitate Interna­tional Jour­nal of Phytotherapy and Phyto­pharmacology con­semna recent faptul că ginkgo este actualmente "remediul vegetal cel mai atent in­vestigat și cel mai frecvent recomandat pentru tul­burările cognitive și boala Alzheimer". El se utilizează și în tratamentul celor ce suferă de tinitus sau tulburări de echilibru, fiindcă poate îmbunătăți microcirculația în urechea internă.

Ignația

Potolește crizele sufletești și manifestarea lor fizică

Denumirea botanică: Ignatia amara. Este o plan­tă agățătoare provenită de la tropice, în ale cărei semințe se găsește stricnină, o substanță deosebit de puternică. Medicina tradițională chineză folo­sește ignația contra intoxicațiilor, a viermilor intes­ti­nali și ca ajutor la naștere. Și la noi, până pe la mijlocul secolului trecut, planta era întrebuințată pen­tru tratarea afecțiunilor hepatice, gastrice și in­testinale, însă acum nu se mai administrează decât ca remediu homeopatic, destinat mai ales tulbură­rilor nervoase, ca și crizelor su­fle­tești provocate de situații excep­ționale și manifestate în plan psihic prin mânie, isterie sau depresie profundă, iar în plan fizic, prin spasme mus­culare, dificultăți de respi­rație sau cram­pe. Dar, pe lângă ase­menea suferințe de tip paro­xis­tic, ignația se adre­sea­ză și celor de o intensitate mo­derată, care devin totuși chi­nui­toare în timp, cum ar fi anxieta­tea, instabilitatea emoțio­nală, depresia postnatală, insomnia. Alte in­dicații terapeutice sunt: durerile de spate, migre­nele, he­mo­roizii, sindromul picioa­re­lor neliniștite, simp­tomele neplăcute ale meno­pau­­zei (dureri de cap, tulburări de somn, ner­vozi­ta­te, spasme, sen­zație de apăsare în zona pieptului etc.).


Jamunul

Ferește pancreasul de diabet

Jamunul (Syzygium cumini) are frunzișul mereu verde și o durată de viață mai mare de 100 de ani. Poate fi întâlnit în China și Malaezia, însă patria lui este India, unde crește adesea în preajma templelor sau a altor locuri cu încărcătură spirituală. Se înalță repede, până la 10-20 metri, și produce fructe alun­gite, ovale, care se colorează în violet ori se fac negre, atunci când s-au copt. În India, jamunul este socotit un arbore sacru, consacrat zeului Krishna. În țările asiatice, el face parte din arsenalul tera­peutic al medicinei tradiționale. Scoarța lui servește la tratarea diareei cronice și a bolilor de piele. În fitoterapia occidentală se valorifică în primul rând semințele, deoarece stu­diile au arătat că ele pot in­flu­ența pozitiv funcțio­na­rea pancreasului, nor­ma­lizând valorile gli­cemiei. În far­macii exis­tă pro­dusul natu­ral hipoglicemiant Daitab, ce include ja­munul alături de alte nouă plante ayur­ve­dice care scad concentrația glucozei în sânge. În afară de diabet, Syzygium cumini mai poate trata: diareea cronică, splenomegalia, toxiinfecțiile in­testinale, infecțiile în gât, hemoroizii, calculii biliari și renali.


Pelargonia Kapland

Vindecă bolile de plămâni

Se înrudește cu mușcata noastră, denumirea ei științifică este Pelargonium sidoides, dar în limba zulu i se spune Umckaloabo, ceea ce înseamnă "tuse rea". Căci medicina tradițională sud-africană a fost cea care i-a descoperit virtuțile tămăduitoare. Planta a devenit cunoscută în Europa abia la începu­tul secolului trecut, datorită brita­nicului Charles Henry Stevens, care și-a vindecat cu ajutorul ei o boa­lă cronică de plămâni. În ultimul timp au fost rea­lizate studii care confirmă ac­țiu­­nea benefică a pelar­goniei în bron­­șită și sinu­zită, la adulți și copii. Ea se datorează sub­stan­­țelor active prezente în rădăcina plantei: flavonoide, cuma­rine, tananți și acizi car­boxilici. Acestea îm­pie­dică fixarea micro­or­ganismelor patogene pe mucoasele aparatului res­pirator, blocând astfel în­mulțirea bacteriilor, res­pectiv extinderea infecției.


Curcuma

Cel mai puternic anti-inflamator natural

Rizomul galben-auriu de curcuma condimen­tează pulberea de curry, dă un gust și mai bun alua­turilor pentru prăjituri și se pune în ceaiuri. Planta face parte din aceeași familie ca ghimbirul și pro­vine din Asia de Sud-Est, unde este foarte apreciată pentru proprietățile ei detoxifiante și antiinflama­toare. Numai în India se produc anual în jur de 12.000 de tone, însă există culturi și în alte țări din zonă, precum și în America de Sud, căci cererea pe piața internațională este enormă. După recoltare, ri­zo­mii se fierb, se usucă și apoi se macină, obținân­du-se o pul­bere aromată, cu un gust ușor picant. Curcuma este nelip­sită din bucătăria indiană, cu­nos­cută pentru meniurile ei puternic con­di­mentate, dar în același timp, ocupă și un loc de frunte printre remediile utilizate în me­dicina ayurvedică. Fitote­rapeuții ne recomandă s-o luăm zilnic, presărând-o peste mâncarea din far­furie ori amestecând-o în supe și sosuri, deoarece ea susține buna funcționare a sistemului digestiv, prevenind balonările, cram­pele și senzația de prea-plin. Prin­cipala substanță bioactivă din curcuma este curcuminul. Numeroase studii clinice au arătat că acest polifenol are o ac­țiune antibacteriană, anti­fungică, antivirală și anti­aler­gică, fiind totodată cel mai puternic antiinflama­tor natural. El reușește să producă efecte pozitive remar­cabile în artrită (reduce inflamația și anchi­lozarea articulațiilor), în afecțiuni cardiovasculare, hepatice, re­nale, pulmonare, cuta­nate, în temutele boli Alzheimer și Parkinson. De aseme­nea, combate eficient radicalii liberi și reu­șește să încetinească procesele de îmbătrânire. Poate chiar împiedica dezvoltarea tumorilor și for­marea metastazelor, cu condiția ca dozele adminis­trate să fie suficient de mari.


Smirna

Un antibiotic redutabil

Însuși faptul că smirna era unul dintre cele trei daruri pe care Biblia ne spune că magii le-au oferit pruncului Iisus, arată cât de valoroasă este această rășină aromată a arborelui de smirnă (Commiphora myrrha), numit și arbore de mirt. Copacul crește în Africa și în Asia de sud-vest. Are un trunchi gros și contorsionat, nu mai înalt de 5 metri. Recoltarea se face prin tăieturi în scoarță, de unde se prelinge rășina, care se lasă mai întâi la uscat timp de trei luni, iar apoi se poate măcina sau întrebuin­ța ca atare, sub formă de mici bulgări. Ea conține im­portante substanțe active: uleiuri eterice, principii amare și tananți. Acestea îi conferă pro­prie­tăți an­tiseptice, antiinfla­matoare, cicatrizante, expecto­rante, sudorifice, carminative și deodorante. Cerce­tătorii au ob­servat că smirna calmează cram­pele, prin relaxarea și reducerea numărului de contracții ale muscu­laturii intestinale. Pornind de aici, au încercat să afle dacă ea are efect terapeutic și în bolile inflamatorii cronice ale intestinului, cum este colita ulceroasă. Rezultatele studiului au arătat că smirna determină creșterea concentrației de acizi grași cu lanț scurt, care joacă un rol important în interiorul intestinului. Ei stimulează celulele epite­liale de la nivelul mu­coasei, odată cu producția de mucus protector, și activează limfocitele T, contri­buind astfel la preve­nirea cancerului de colon.
Însă aplicațiile terapeutice ale rășinii arborelui de mirt sunt mult mai complexe. Fiind un antibiotic natural redutabil, ea combate orice fel de infecții, indiferent de germenii patogeni (bacterii, fungi sau viruși) și de localizarea în organism. Poate fi de ajutor nu numai la bolile sistemului digestiv, ci și ale celui respirator: vindecă rinita, faringita, bron­șita și elimină mucusul din bronhii. Întărește siste­mul imunitar, cicatrizează rănile, ulcerațiile și es­ca­rele, tratează cu același succes inflamațiile gin­givale, ca și hemoroizii, activează circulația sânge­lui, facilitează evacuarea toxinelor din organism prin transpirație, calmează stările de nervozitate, alungă insomnia - și lista e departe de a fi com­pletă. (Smirna era prezentă în excepționalul prepa­rat ro­mânesc AUR DERM, o alifie cu proprietăți antibac­teriene și antifungice, a cărei fabricație a fost oprită printr-o ciudată hotărâre a Ministerului Să­nătății. "Formula AS" își propune să realizeze o an­chetă.)


Arborele de ceai

Vindecă infecțiile cutanate cele mai rezistente

Patria arborelui de ceai (Melaleuca alternifolia) este Australia. Aborigenii obișnuiau să-i zdrobească frunzele pentru a le folosi la dezinfectarea și vin­decarea mai rapidă a rănilor. Sau le întrebuințau la gonirea insectelor. Puternicul lor efect antimicro­bian se datorează conținutului bogat de terpene. Cel de-al doilea antiseptic prezent în frunzele de mela­leuca este cineolul, deosebit de eficient, însă iritant pentru piele. De aceea, persoanele cu epiderma sensibilă ar trebui să dilueze uleiul de arbore de ceai într-unul neutru (ex. cocos sau migdale), înainte de a-l aplica.
Până la descoperirea penicilinei, uleiul de mela­leuca a fost principalul dezinfectant local de uz cu­rent, iar în timpul celui de-al doilea război mondial încă mai făcea parte din do­tarea de front a soldați­lor brita­nici. Și astăzi îl ținem aproa­pe, dar nu în raniță, ci în far­macia casei. Da­torită pro­pri­e­­tăților lui antiinfla­ma­toare și cica­trizante, el este un reme­diu excelent pen­tru tratarea rănilor și a infec­țiilor cu­ta­nate, a ac­neei și a micozelor. Acțiu­nea sa antimi­cro­biană este atât de puternică, în­cât poate dis­truge sta­filococul auriu, inclusiv tulpina extrem de rezis­tentă MRSA, după cum informează publi­cația en­gleză Journal of Investigative Dermatology, făcând referire la rezultatele unor studii. Introdus în cavi­tatea bucală (însă atenție: fără a-l în­ghiți!), omoară bacteriile responsabile pentru formarea cariilor dentare. Pe site-ul www.teatree.ro am găsit câteva sfaturi pen­tru menținerea sănătății orale. Ni s-au părut deosebit de utile și ne-am gândit că îi vor interesa și pe cititorii noștri:
* Înainte de periaj, puneți 2 picături de ulei de arbore de ceai nediluat pe pasta de dinți scoasă pe periuță.
* Clătiți-vă cu o apă de gură preparată cu 5 picături de ulei la 100 ml apă.
* Dezinfectați periuța de dinți, ținând-o 15 mi­nute în jumătate de cană cu apă în care ați ames­tecat 10 picături de ulei.


Ciupercile - o specie aparte

Previn malignizarea țesuturilor

Ciupercile nu aparțin regnului vegetal, ci con­stituie o specie distinctă, fiindcă nu se hră­nesc prin fotosinteză. Unele dintre ele servesc de 2000 de ani ca remedii în medicina tradițională chineză. Sunt valoroase pentru conținutul lor de vitamine, mine­rale, oligoelemente și mai ales polizaharide. "Spe­cificul ciupercilor constă în faptul că substanțele din compoziția lor chimică nu se regăsesc în aceeași formă la plante", su­bliniază biologii. Polizaharidele, cu o structură complexă compusă din molecule de glucoză, au o acțiune imunomodulatoare, adică sti­mulează sau inhibă activitatea sistemului imunitar, acolo unde este cazul. În acest mod, se pot preveni atât malignizarea țesuturilor și sensibilitatea la infecții, cât și declanșarea alergiilor. În același timp, ele au și un efect adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze condițiilor în care funcționează și să dea un răspuns fiziologic optim la factorii de stres, fie ei externi sau interni.
Ciupercile medicinale provin din Extremul Orient, dar în prezent sunt cultivate parțial și în alte regiuni ale globului. Există și în România ciuper­cării care produc pleurotus, așa că îl întâlnim aproa­pe zilnic în supermarket-ul unde ne facem cumpă­răturile. Uneori se mai găsesc și caserole cu shiita­ke. În privința modului cum putem profita de cali­tățile ciupercilor speciale, biologii ne fac însă o re­comandare clară: "Dacă le preparăm și le consu­măm la masa de prânz, ele vor contribui cu sigu­ranță la o alimentație sănătoasă, dar nu vor avea și eficiență terapeutică. Pentru a ne procura sub­stan­țele bioac­tive în concentrația necesară, trebuie să ne admi­nistrăm extracte."
Să aruncăm acum o scurtă privire pe cărțile de vizită ale principalelor ciuperci medicinale.

Agaricus (Agaricus Blazei Murill) - A fost su­pranumită "Ciuperca lui Dumnezeu", de­oarece a deter­minat o involuție completă a tumorilor cance­roase la 90% dintre bolnavii tratați - fapt con­firmat de cercetătorii japonezi. Tot­o­­dată, stimulează pro­ducția de inter­feron propriu care asigură pro­tecție împotriva viru­șilor hepatitici și dă rezultate foarte bune în osteo­poroză, prin acce­lerarea formării de țesut osos nou.

Reishi (Ganoderma lu­ci­dum) - I se mai spu­ne "Ciu­­­per­ca ne­mu­ririi" și a fost ac­cep­ta­tă ofi­cial în Japonia ca tra­ta­ment pentru bolile maligne, dar s-au constatat efecte be­nefice și în starea bol­navilor de SIDA. Este un puternic energizant și an­tioxidant, cal­mează anxietatea și elimină tulburările de somn. Deza­mor­sează aler­giile prin îm­bunătățirea func­ționării fica­tului și in­hibarea elibe­rării de histamină.

Shiitake (Lentinula edodes) - Normalizează va­lorile tensiunii arteriale și ale glicemiei, detoxi­fică ficatul și pancreasul, com­bate constipația, gastrita, ulcerul duodenal și are efecte antivirale notabile. Potrivit unui studiu britanic, infecția cu Human Papiloma Virus (HPV) a regresat la 50% dintre pacienții tratați timp de 6 luni cu ciuperca shiitake.

Maitake (Grifola frondosa) - Este un bun com­batant în lupta cu virușii, fie că este vorba de gripă, herpes, hepatita B sau HPV. S-a dovedit de ase­menea utilă în tratamentul leucemiei, ca și al can­cerului gastric și osos.

Urechea lui Iuda (Auricularia auricula-judae) - Se mai numește "ciuperca de lemn" sau "bure­tele de soc". Are efect antitu­moral și hipoglice­miant. Tratează cu succes afecțiunile inflamatorii, fiind admi­nistrată în special la durerile de gât și la cele oculare. Medicina tradițională chineză a între­buin­țat-o întotdeauna pen­tru subție­rea sângelui, iar cercetările ac­tuale ates­tă faptul că ea previne for­marea trombilor, oferin­du-ne astfel o șansă de a evita accidentele vas­culare.

Coama-leului (Hericium erinaceus) - Poate fi un ajutor neprețuit pentru cei cu pro­bleme digestive sau nervoase. Spe­cialiștii au con­sta­tat că ea ame­liorează gastrita cro­nică, sto­pând infecția cu Heli­cobacter pylori. Iar substan­țele pe care le conține contri­buie la rege­nera­rea celulelor nervoase din sistemul central și din cel periferic.

Cordyceps (Cordyceps sinensis) - Acționează pe multiple planuri: inhibă dezvoltarea tumorilor, anihilează radicalii liberi, ener­gizează și crește capa­citatea de efort, menține concen­trația zahărului din sânge la un nivel normal, scade coles­terolul LDL, reduce inflama­ția pe căile respiratorii, con­stituind un bun remediu nu doar pentru sinuzite și răceli, ci și pentru astm. Intervine eficient în afec­țiunile endocrine, ca ti­roidita autoimună, gușa no­dulară, hiperplazia tiroi­diană difuză etc. În China, ciuperca a fost introdusă în tratamentul aritmiei cardiace.

Pleurotus (Pleurotus ostreatus) - Este un anti­oxi­dant eficace, întârzie procesele de îmbătrânire celulară, protejează ficatul, normalizează glicemia și tensiunea, iar cerce­tătorii cehi au observat că un tra­tament de trei luni reduce leziunile de pe mu­coasa intestinală în colita ulceroasă. Testele efec­tuate deocamdată in vitro au evidențiat faptul că extractul de pleurotus a indus distrugerea celulelor canceroase.