- Bianca, toată lumea te cunoaşte ca actriţă şi cântăreaţă. Ce te-a îndemnat să-ţi alegi o nouă profesiune, din zona sportului? De ce Pilates?
- Mie mi-a plăcut mişcarea întotdeauna. Când eram adolescentă, făceam mult sport, fără să fiu împinsă de la spate şi fără să fiu influenţată de reviste de modă sau emisiuni tv. Pur şi simplu simţeam nevoia să-mi lucrez muşchii şi nu concepeam să treacă o zi fără să fac sport: de când mă trezeam, începeam încă din pat cu "bicicletă" şi "abdomene". Practicam gimnastică aerobică, mergeam la sală. Din păcate, după ce am rămas însărcinată cu Luca, nu am mai făcut sport, şi nici după naşterea lui. Din motive medicale, am născut prin cezariană, şi din cauza anesteziei făcute prost, am avut probleme foarte mari cu spatele. Şi încă mai am. Dar nu doar durerile pe care le-am avut după naştere m-au oprit în a relua sportul, ci şi faptul că preferam să stau să-l sorb din priviri pe Luca... Când dormea, în loc să mă odihnesc şi eu, pur şi simplu, îl priveam, îl mângâiam, îi cântam, îl "cercetam" şi visam cu ochii deschişi cum va fi.... Apoi am rămas însărcinată cu Emma, iar pierderea ei, cu câteva zile înainte de a se naşte, mi-a dat viaţa peste cap, m-a dezechilibrat total şi am căzut într-o depresie cruntă. Sentimentul de vinovăţie mă copleşea. Am decis că merit să sufăr, şi atunci am ignorat total sportul şi alte activităţi care îmi făceau plăcere înainte. Motivul pentru care spun aceste lucruri nu este deloc unul explicativ, ci o fac pentru femeile care dintr-un motiv sau altul trec prin drame puternice. Încerc să ajut cu povestea mea şi să le încurajez să nu se abandoneze niciodată. La mine a durat ceva mai mult, dar, în ultima perioadă, am început să resimt din ce în ce mai tare lipsa sportului şi am căutat o soluţie pentru a-mi regăsi motivaţia. Am aflat-o la prietena mea, Cosmina Grigore, care făcuse un curs acreditat pentru a deveni instructor de Pilates, iar ea m-a încurajat să-l fac şi eu. Dar imediat după ce am luat decizia de a mă pregăti pentru a deveni instructor, au început şi îndoielile... Oare e bine ce fac? Oare voi face faţă examenelor dificile? Oare vor fi cliente care vor avea încredere în cunoştinţele mele şi vor veni la clasa mea? Oare voi fi ridiculizată?... M-a ajutat gândul că, având o responsabilitate, voi fi nevoită să ţin cursurile şi, deci, voi face iar sport, în mod consecvent. Dar mai mult decât asta, forţa şi curajul mi-au fost date de gândul că voi inspira şi alte femei de vârsta mea care, văzându-mă pe mine, măcar vor încerca această excelentă formă de mişcare.
Şi cu acest ţel în minte şi inimă, m-am aruncat într-o aventură care m-a surprins şi m-a prins total! A fost mult mai greu decât mi-am imaginat, dar nu doar din cauza exerciţiilor complexe şi a durerilor (mă accidentasem rău la umăr, cu puţin timp înainte), ci şi din cauza volumului mare de informaţii. Am realizat un lucru intimidant şi surprinzător: nu mai ţineam minte ce învăţ, nu mai aveam exerciţiul memoratului, mai ales raportat la cei tineri. În plus, exact în aceeaşi perioadă, mama mea s-a îmbolnăvit şi am fost extrem de stresată şi de obosită, împărţindu-mă între orele de curs, vizitele la spital şi timpul acordat lui Luca. În plus, umărul mă durea în continuare. Din aceste cauze, nu am avut cum să mă pregătesc şi să exersez aşa cum ar fi trebuit. Zilele treceau şi realizam, cu disperare, că se apropiau examenele şi eu nu apucasem să fac nimic, pentru că plecam dimineaţa de acasă şi mă întorceam seara, total epuizată, fizic şi psihic. În disperare, mi-am amintit de o metodă despre care citisem că ar fi eficientă: seara, cu ultimul firicel de energie pe care-l mai aveam, copiam într-un caiet textele din manualul primit la curs, desenam exerciţiile şi, pe măsură ce făceam asta, vizualizam cum fac exerciţiul, schiţând mişcările, stând pe scaun! Frica pusese totuşi stăpânire pe mine, chiar mă gândeam să amân examenul, însă, din fericire, voinţa a fost mai puternică. Am înţeles că este un test al vieţii, aşa că am decis să merg la examen şi să fac tot ce pot. Am reuşit! Mi-am dat seama că, dacă sunt un elev atât de dedicat, cu siguranţă voi fi şi un profesor pe măsură. A fost o perioadă extrem de grea, cu multe încercări şi obstacole, care parcă mi-au umbrit bucuria reuşitei, însă am înţeles o dată în plus că, dacă vrei din tot sufletul să-ţi îndeplineşti un vis, dacă îţi este menit, imposibilul poate deveni posibil. Pare un clişeu, dar vă rog să mă credeţi că nu e. Pentru mine, diploma de instructor certificat de Pilates reprezintă, de fapt, dovada că am mai trecut un examen de voinţă şi de perseverenţă.
Mă simt absolut minunat
- Cârcotaşii spun că această formă de sport, "pilates", este o simplă fiţă. Ajută-ne să-i contrazicem argumentat.
- Cârcotaşi au fost şi vor fi mereu. Dar ei nu trebuie să te împiedice, ci, din contră, să te motiveze, să te determine să perseverezi. Metoda Pilates a fost concepută la începutul anilor 1900, de Joseph Pilates. Iniţial, a fost o metodă medicală, care, datorită beneficiilor dovedite în timp, a devenit o formă de fitness pentru trup, minte şi suflet. Deşi provenea dintr-o familie care preţuia şi promova sănătatea, Pilates a fost un copil bolnăvicios, care suferea de rahitism, astm şi febră reumatică. Hotărât să devină mai puternic, a început să studieze şi să aprofundeze metode de îmbunătăţire a stării de sănătate. Aş putea vorbi despre el ore întregi, despre cum exerciţiile lui au ajutat răniţii în război..., dar asta ar face subiectul unui alt material. Ideea e că exerciţiile Pilates au un mare avantaj: pot fi practicate de oricine, indiferent de vârstă, sex sau condiţie fizică, cu risc minim de a te răni, punându-se accentul pe siguranţă, motiv pentru care o recomand tuturor, cu toată căldura! Este o metodă posturală excelentă, care duce la creşterea tonusului muscular, la reducerea nivelului de stres, creşte mobilitatea articulaţiilor, îmbunătăţeşte circulaţia şi conferă energie întregului organism.
- Completezi mişcarea şi cu o dietă specială sau îţi îngădui să mănânci orice?
- Am renunţat la aşa numitele "otrăvuri albe" - adică am înlocuit zahărul rafinat, făina albă, orezul alb, laptele de vacă pasteurizat şi sarea rafinată, cu făină de secară sau integrală, orez basmati sau sălbatic, lapte de migdale sau de cocos şi sare nerafinată. De asemenea, am renunţat la carnea roşie, mezeluri şi lactate, consumând, în schimb, salate, peşte sălbatic, fructe de mare, legume, fructe şi nuci. Nu a fost un proces uşor... Deloc, chiar! Dar mi-am educat voinţa şi, odată cu ea, papilele gustative. Reuşita a fost răsplătită pe măsură, pentru că mă simt absolut minunat!
"În voia lui Dumnezeu"
- Te numeri printre femeile care n-au nici o legătură cu vârsta. La 50 de ani arăţi ca la 30. În afară de sport, mai există ceva care te face, pur şi simplu, să iradiezi?
Teatrul, filmul şi stelele de pe cer
- Bianca, lansarea ta în atenţia publică a pornit, totuşi, de la televiziune şi teatru. Nu ţi-e dor, măcar câteodată, de scenă şi de aplauze?
- Ooo, ba da! Chiar foarte tare! Resimt tot mai mult lipsa energiei creative de pe scenă şi de pe platourile de filmare şi îmi doresc foarte, foarte mult să revin. Îmbucurător este faptul că, deşi nu mai sunt prezentă pe ecrane sau prin reviste, lumea încă mă recunoaşte, mi se întâmplă des să-mi spună că ar dori să mă vadă din nou în filme sau pe micul ecran. Am mai primit propuneri, dar am simţit că nu era locul meu în acele proiecte şi le-am refuzat. Oricât de mult îmi lipseşte activitatea artistică, nu vreau să accept ceva doar de dragul de a apărea din nou în lumina reflectoarelor. Încă mai am multe de spus şi de oferit, ba chiar mai multe decât înainte, iar dacă mi-e scris în stele să revin în domeniul artistic, atunci toate se vor aşeza aşa cum trebuie în drumul meu.
Depresia, marele duşman
- Eşti suplă, blondă, ai ochi albaştri, s-ar cuveni să ai un destin fericit, de zână... Ai avut partea ta de dramă în viaţă, între care pierderea fetiţei tale ocupă primul loc... Crezi că te-ar mai putea pândi depresia?
- Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru faptul că mi-a dat înţelepciunea şi puterea de a nu mă înrăi sau acri din cauza suferinţelor. Îi mulţumesc pentru că m-a luminat, ca să pot accepta greutăţile cu smerenie şi să le întorc în favoarea mea. Viaţa e plină de neprevăzut şi de provocări, aşa că, în mod sigur, oricât de puternic eşti, este posibil să ţi se întâmple ceva care să te dărâme... din nou. Am trecut prin asta, nu doar o dată. Din fericire, m-am ridicat mereu - poate mai obosită, dar în mod cert mai puternică. Nemţii spun aşa: "Übung macht den Meister" - "exerciţiul îl face pe maestru" , iar eu cred că e adevărat.
- Cum ne ferim de pericolul depresiei?
- Demontând tiparele de gândire care ne blochează sau ne trag în jos. Găsind preocupări, făcând lucruri noi. Uneori, ajută şi nişte analize medicale, care pot dezvălui carenţe sau dezechilibre, ce pot declanşa depresia. Căutând şi cerând ajutor atunci când simţi că nu mai faci faţă. Reamintindu-ţi că nu eşti singur, că Dumnezeu nu-ţi dă mai mult decât poţi duce şi rugându-L să-ţi dea putere, curaj, înţelepciune şi răbdare, pentru a putea înfrunta încercările cu seninătate.
- Aş adăuga că pruncii noştri, pe care îi naştem şi-i creştem, sunt "medicamentul" perfect pentru toate frustrările pe care ni le scoate în faţă viaţa.
- Câtă dreptate ai! Îi multumesc zilnic lui Dumnezeu că mi l-a dăruit pe Luca şi Îl rog tot timpul să aibă grijă de el! Este un copil reuşit - solar, frumos, vesel, empatic, inteligent, creativ, inimos, afectuos, generos...., dar şi căpos. La vârsta lui au început să apară şi efectele secundare, provocate de hormonii specifici pubertăţii. Din fericire, sunt uşoare şi se contracarează cu dialoguri constructive, îmbrăţişări şi cu multă iubire.
- Băiatul tău are deja 14 ani. Crezi că sunt tinerii de azi suficient de pregătiţi, şi de capabili sufleteşte, ca să schimbe destinul României?
- Dacă nu am crede aşa, dar mai ales, dacă nu i-am călăuzi într-acolo, atunci am fi pierduţi. Însă nu avem voie şi nu este corect să lăsăm totul pe umerii lor. Noi, părinţii, avem un rol foarte important în a-i pregăti pentru această misiune. Este una dificilă în contextul actual, dar nu imposibilă. Că este vorba de gândire, atitudine sau vocabular, copiii copiază şi redau ce văd în casă, dar şi la televizor sau în mediul online. Or, acestea din urmă au, din păcate, o influenţă foarte proastă asupra lor. În special televiziunea care, în loc să educe, se coboară la un nivel frustrant şi demoralizator de jos. Dacă şi părinţii acceptă şi încurajează vulgaritatea, minciuna, urâtul, superficialitatea, cauza tinerilor e pierdută. Cred că primul şi cel mai simplu pas spre o societate echilibrată ar fi aplicarea unei reguli simple, auzită des, dar folosită prea rar şi superficial: "Ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!". Nu mai avem voie şi nici timp să aşteptăm de la alţii să ne salveze. Schimbarea e în fiecare dintre noi. La fel şi vindecarea. Trebuie doar să conştientizăm, să vrem cu adevărat şi să acţionăm. Cu iubire, înţelepciune şi curaj. Aşa să ne ajute Dumnezeu!