Mai cernite şi mai urâţele în comparaţie cu fragii şi zmeura, lipsite de aromă şi străluciri rubinii, coacăzele negre sunt o veritabilă Cenuşăreasă a naturii. Abia la sfârşitul poveştii, când prinţul le aşază în picior pantofiorul de aur, arată ce comori se ascund sub înfăţişarea lor reculeasă. Puţine alte alcătuiri ale firii au atâta forţă de-a vindeca. Coacăzele negre conţin un număr impresionant de minerale şi vitamine, între care vitamina C într-o formă care se dovedeşte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistând la căldură şi oxidare. Coacăzele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizează rapid organismul, ajută la reechilibrarea metabolismului, normalizează activitatea nervoasă, măresc acuitatea vizuală, elimină anemia, favorizează procesele de creştere şi refacere, măresc imunitatea naturală a organismului. Dintre cele peste 50 de boli şi tulburări tratate cu ajutorul lor menţionăm:
* Anemie - sucul, la fel ca pulberea de coacăze negre uscate, stimulează formarea hematiilor şi compensează deficitul de fier. Se bea zilnic o cană cu suc pe stomacul gol sau se ia o linguriţă cu pulbere de trei ori pe zi. O cură durează 2-3 săptămâni.
* Miopie progresivă - coacăzele negre, fructele şi frunzele, cresc acuitatea vizuală (inclusiv cea nocturnă), favorizează corectarea anumitor deficienţe ale vederii. Se fac cure îndelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacăze negre.
* Sensibilitate la infecţii (respiratorii, intestinale, renale) - se consumă zilnic 100 g de fragi şi 100 g de coacăze negre. În afara sezonului se ia o jumătate de linguriţă cu pulbere de coacăze negre şi o jumătate de linguriţă cu pulbere de măceşe pe zi.
* Articulaţii umflate, dureroase - sucul şi ceaiul de coacăze negre (obţinut cu apă călduţă, din fructe şi frunze) au efecte antiinflamatoare şi depurative ideale, fiind în mod deosebit indicat în cure de 21 de zile pentru reumatici.
* Ateroscleroză, arterită, hipertensiune - în toate aceste cazuri se recomandă o cură de fructe - 500 g pe zi, vreme de două săptămâni.
* Litiază renală (cu uraţi) - în fiecare zi se bea de dimineaţă o cană cu suc proaspăt, iar seara o cană cu ceai fierbinte de fructe şi frunze. În a zecea zi de cură se bea un litru din ceaiul obţinut dintr-o lingură cu frunze de mesteacăn, o lingură cu boabe de ienupăr şi o lingură cu frunze de coacăz negru, la un litru de apă clocotită.
* Alcoolism - două linguri cu fructe uscate şi o linguriţă cu seminţe de pătrunjel se fierb la foc domol în trei sferturi de litru de apă, vreme de 15 minute, după care se lasă să se răcească. Se bea tot acest preparat odată, pe stomacul gol; cura durează 6 luni. Pot apărea reacţii puternice de vomă, diaree, ca semn al dezintoxicării organismului. Dacă cura nu este întreruptă câteva săptămâni şi nu se consumă alcool, dependenţa dispare relativ repede şi apare chiar o anumită intoleranţă la alcool.
* Tulburări specifice debutului menopauzei - pulberea de fructe uscate, la fel ca ceaiul fierbinte, au efecte uşor sedative, opreşte hemoragiile, normalizează activitatea endocrină. Se beau una-două căni cu ceai pe zi sau se iau trei linguriţe cu pulbere pe stomacul gol.
AFINELE
Cu fructele lor ca nişte mărgele negre, brumate, afinele înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Sunt fructe specifice marilor înălţimi, făcute special, parcă, pentru a completa hrana destul de săracă a oamenilor de la munte. O porţie de afine valorează cât 3-4 pastile cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat, deoarece sunt în formulă naturală.
Din lista de afecţiuni în care se folosesc cu succes fructele de afin am selectat câteva:
* Diaree, enterocolită de fermentaţie - pulberea de afine uscate este un leac care acţionează fără greş în aceste afecţiuni. În cazurile acute se ia o linguriţă rasă din două în două ore. Suplimentar, se poate bea un ceai cald din fructe şi frunze, pentru rehidratare.
* Oxiuroză - se face un macerat dintr-o lingură cu fructe zdrobite, la 400 ml apă rece; în afara sezonului, se pune pulbere de fructe în apă şi se lasă la temperatura camerei, vreme de 8 ore; se bea în trei reprize, în decursul unei zile.
* Diabet - se pun la înmuiat de seara până dimineaţa două linguri cu frunze mărunţite în jumătate de litru de apă. Dimineaţa se strecoară, se pune licoarea obţinută deoparte, iar frunzele se opăresc cu o cană cu apă clocotită şi se lasă să se răcească 20 de minute. Se combină cele două extracte şi se bea acest amestec pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Tratamentul se ţine 40 de zile, apoi se face pauză 14 zile, după care se repetă.
* Infecţii urinare - se folosesc fructele uscate şi măcinate, se ia câte un vârf de cuţit din două în două ore. Se poate face şi o tinctură dintr-o cană cu afine zdrobite şi frunze de afin tăiate mărunt, peste care se toarnă patru căni cu alcool diluat (50°) sau rachiu. Se lasă la macerat 10-14 zile, timp în care sticla se scutură de două-trei ori pe zi. Se strecoară în sticle închise la culoare. Se consumă circa două-trei linguri pe zi.
* Arterite ale membrelor inferioare, sechele după infarct - se bea macerat de fructe uscate (o linguriţă cu pulbere la un pahar cu apă) în cure de şase luni, două-trei pahare pe zi.
* Candidoză bucală şi digestivă - jumătate de kilogram de afine proaspete consumate zilnic, vreme de o săptămână, elimină această afecţiune.
* Faringite, stomatite, afte - se face o infuzie din două linguriţe cu afine uscate zdrobite, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită; se infuzează 20-30 minute. Se face gargară de mai multe ori pe zi, din care una înainte de culcare.
* Micoze, eczeme, răni sângerânde - se fierbe o linguriţă cu fructe uscate într-un pahar cu apă, vreme de 5 minute, la foc domol; se filtrează, după care cu soluţia obţinută se fac loţionări cu un tampon de vată; fructele rămase după filtrare se aplică pe locul afectat sub formă de cataplasme, folosindu-se un pansament steril.
MURELE
Forma fructelor şi a frunzelor, micii spini de pe tulpină recomandă murele ca fiind un fel de verişor primar, ceva mai sălbatic, al zmeurei. Cele mai importante virtuţi tămăduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale şi antihemoragice redutabile. Fructele sunt depurative, răcoritoare, uşor astringente, laxative în stare proaspătă şi antidiareice în stare uscată; în medicina populară, fructele erau frecvent folosite pentru a trata răguşeala şi bolile de gât, în general. Iată un mic îndrumar terapeutic pentru mure:
* Constipaţie - cu 15 minute înainte de fiecare masă se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 linguriţe cu miere.
* Dureri de gât, răguşeală - jumătate de pahar de mure proaspete se combină cu un pahar şi jumătate de miere lichidă şi se amestecă bine, după care se lasă să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă ca atare sau filtrat, patru-şase linguriţe pe zi.
* Ciclu menstrual prelungit ori cu sângerări abundente - se ia o linguriţă cu fructe uscate şi una cu frunze, se opăresc cu o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat vreme de 20 de minute. Se bea acest ceai ceva mai fierbinte, îndulcit cu miere, trei-patru căni pe zi.
* Infecţii urinare - o lingură cu frunze de mur, una cu frunze de afin şi o linguriţă cu fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineaţa în jumătate de litru de apă. Dimineaţa se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se aşteaptă să se răcească. La sfârşit, se combină cele două licori, obţinându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană din oră în oră.
* Diaree - se ia din două în două ore o jumătate de linguriţă cu frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuţit de mure uscate.
* Leucoree - o lingură cu frunze de mur se opăresc cu jumătate de cană cu apă, după care se lasă la răcit. Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia.
* Hemoroizi, fisuri anale - cinci linguri cu frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se strecoară. Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute. Frunzele rămase se folosesc pentru o cataplasmă ce se ţine o oră pe anus.
(Modul de preparare a sucurilor, pulberilor şi maceratelor din fructe de pădure s-a publicat în numărul trecut al revistei: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1377/medicina-naturii-44/fructele-rosii-de-padure-fragii-si-coacazele-25523)