Contra durerilor de cap şi a slăbiciunii
* Frecţie rece - Există, undeva, la dvs. în birou, un frigider cu congelator? Dacă da, aduceţi de acasă un recipient pentru cuburi de gheaţă, mai ales dacă aveţi tensiunea arterială prea mică (căldura poate provoca o scădere a tensiunii, cu consecinţe neplăcute, cum sunt ameţelile, oboseala şi stările de slăbiciune). Aplicaţi un procedeu testat în spitalele din Elveţia: fricţionaţi-vă cu cuburi de gheaţă latura internă a braţelor, ceafa şi decolteul. Răceala face ca vasele de sânge să se contracte puţin, ceea ce va determina o uşoară creştere a tensiunii.
* Frământaţi pavilioanele urechilor - Nu sunteţi în stare să calculaţi, să scrieţi, să gândiţi, nu mai sunteţi bună de nimic la serviciu? Apelaţi la "Tobele cerului", cum numesc taoiştii un exerciţiu care îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. Frământaţi-vă cu mâinile calde pavilionul urechii. Apoi astupaţi cu degetul mijlociu canalul auditiv şi bateţi de opt ori cu arătătorul peste el.
* Presopunctură contra durerilor de cap - Cu ajutorul unei presopuncturi blânde, vă puteţi ameliora durerile de cap provocate de zăpuşeală. Activaţi printr-o apăsare uşoară aceste trei puncte principale - pe fiecare, câte trei minute.
- Presaţi degetul mare şi arătătorul pe mijlocul nasului.
- Apăsaţi ambele arătătoare în adânciturile din spatele urechilor.
- Masaţi cu degetul arătător şi cel mijlociu punctele dureroase, aflate cam la mijloc deasupra sprâncenelor.
* "Ungeţi" vocea - Atât praful, cât şi băuturile foarte reci pot afecta faringele şi corzile vocale. Ca măsură de prevedere, umeziţi-vă mucoasele mereu, de exemplu sugând bomboane cu extract de mentă.
* Un plus de energie durabilă - La tulburări de circulaţie, stări de slăbiciune şi epuizare, vă poate ajuta homeopatia: luaţi de trei ori pe zi câte o granulă de Kalium phosphoricum, pe care aşteptaţi să se topească în gură.
Relaxare maximă
Dacă simţiţi că sunteţi pe punctul de a vi se arde siguranţele, pentru că v-aţi agitat toată ziua, iată aici câteva procedee de relaxare profundă.
* Terapia cu pietre reci - Masajul cu pietre fierbinţi este o metodă clasică de relaxare, practicată iarna. În toiul verii, întrebuinţaţi pietre reci! Răciţi dinainte, în congelator, pietre de marmură. Apoi aşezaţi-le în punctele unde sângele pulsează foarte aproape de suprafaţa pielii: pe partea interioară a încheieturilor de la mâini şi în pliul coatelor, pe ceafă şi la tâmple.
* Scărpinaţi-vă pe cap - Umeziţi-vă mâinile cu câteva picături de oţet de mere amestecat cu apă, sau ceai rece de rozmarin, apoi puneţi buricele degetelor pe pielea capului şi "împingeţi-o" cu mişcări circulare, executate lent. Înaintaţi astfel de la ceafă la tâmple şi mai departe până la frunte, iar la sfârşit scărpinaţi-vă uşor tot capul.
* Mai şi cântaţi - Seara, faceţi încă un duş înviorător şi cântaţi. Aceasta vă ajută să respiraţi mai profund şi scade pulsul - un dublu efect de înviorare. Însă nu uitaţi: dacă vara intraţi mai des sub duş, pielea dvs. are nevoie de îngrijire suplimentară. De aceea, după duş, ungeţi-vă din cap până în picioare cu o loţiune de corp cu acţiune hidratantă intensă.
* "Spălaţi-vă" cu sunete - Fiecare părticică din corpul nostru e sensibilă la sonorităţi frumoase, şi de aceea avem posibilitatea de a ne reface şi pe această cale rezervele de energie: să punem un disc cu o muzică suavă, armonioasă, şi să ne aşezăm astfel în încăpere, încât să avem tălpile îndreptate spre difuzor. Respiraţi liniştit şi egal. Imaginaţi-vă că vă aflaţi la malul mării, iar muzica vă scaldă tot trupul, începând de la picioare, ca un val cald şi mângâietor, ducând cu sine orice încordare ar exista în dvs.
* Briză plăcută - Dacă mai doriţi puţină răcoare seara, după ce v-aţi băgat în pat, aşezaţi un castronaş plin cu cuburi de gheaţă în faţa unui ventilator de masă. Aceasta va face ca briza să fie mai răcoroasă cu câteva grade.
* Băutură caldă înainte de culcare - Beţi ceva cald înainte să vă băgaţi în pat, deşi la prima vedere aceasta vă poate părea un nonsens, de vreme ce şi aşa vă omoară căldura. Secretul constă în faptul că băutura caldă ne face să transpirăm uşor şi astfel să pierdem o parte din excesul de căldură, explică specialiştii.
Sugestii de alimentaţie
Când temperaturile ating valori record şi umiditatea aerului creşte, foamea dispare - corpul munceşte din greu pentru a se răcori şi nimic altceva nu-l mai interesează. Oferiţi-i băuturi înviorătoare.
* Băutură cu condimente - Preparaţi-vă un cocktail rece, din jumătate de legătură de busuioc, un vârf de cuţit de coriandru, un pahar cu iaurt, 50 ml lapte bătut degresat, o lingură cu zeamă de lămâie, sare, piper şi apă minerală.
* Sugeţi pepene roşu - Ţineţi în congelator miez de pepene roşu tăiat în cubuleţe şi sugeţi-l, atunci când simţiţi nevoia. Combate şi uscăciunea gurii.
* Grăsime? Nu, mulţumesc! - E mai bine să renunţaţi la prăjeli şi în general la mâncărurile grele. Preferaţi salatele, peştele şi legumele de sezon.
Stimulente la îndemână
Aerul e dens, parcă de tăiat cu cuţitul, ai impresia că plămânii ţi s-au blocat şi creierul dă în clocot? Iată cum vă puteţi recăpăta buna dispoziţie, în dogoarea verii.
* Ce nu cunosc, nu mă deranjează - Nu e bine să vă uitaţi mereu la termometru. Cercetătorii americani au pus un grup de ciclişti experimentaţi să pedaleze în laborator, câte 20 de minute: prima dată la 18 grade, apoi la 25 de grade, iar a treia oară într-o cameră încălzită la 30 de grade. La ultimul test, participanţilor li se spusese că în încăpere nu sunt mai mult de 20 de grade. În mod uimitor, la temperatură maximă s-au înregistrat cele mai puţine plângeri legate de epuizarea provocată de căldură. De unde reiese că sensibilitatea noastră la căldură nu este numai subiectivă, ci şi extrem de sugestionabilă.
* Călătorii imaginare - Visându-ne pe tărâmuri exotice, de pildă pe o plajă, undeva în insulele Oceaniei, vom suporta mai uşor canicula şi vom elimina stresul. Căutaţi o loţiune de corp potrivită, uşoară şi vag parfumată, a cărei mireasmă vă întreţine iluzia. * Cine vrea să evadeze dintr-o căldură sufocantă poate să îşi imagineze şi că se află într-un peisaj înzăpezit. Temperatura corpului se reduce efectiv cu câteva grade. Autosugestia nu trebuie subestimată.
* Vizualizările care ne impulsionează - Când aţi ajuns într-un impas cu ceea ce aveţi de făcut, psihologii ne sfătuiesc să recurgem la o autosugestie pozitivă. Spuneţi-vă: "Hei, această lucrare am s-o termin în jumătate de ceas". Încercaţi să vedeţi cu ochii minţii cum rezolvaţi un detaliu după altul. Vă veţi motiva mai eficient, dacă vă imaginaţi şi o recompensă pentru reuşita dvs. Iar pe caniculă, ce ar putea fi mai tentant, decât să vă răcoriţi?
* Schimb de pantofi - Nimic nu vă împiedică să vă scoateţi discret sub birou pantofii cu toc, care fac parte din ţinuta obligatorie de serviciu, schimbându-i cu nişte papuci de ştrand. Aceasta vă va da, fie şi pentru o clipă, sentimentul că vă aflaţi în vacanţă şi de asemenea vă va odihni picioarele.