Fiți frumoasă, Doamnă! - Rețete cu plante sălbatice

Rodica Demian
- În păduri, în poieni și chiar pe balcoane, cresc plante sălbatice, bogate în substanțe pentru întreținerea frumuseții. În cele ce urmează, vă prezentăm șase "cosmeticiene" extrem de talen­tate, adresa de pe pajiște unde pot fi găsite și cum le poate fi folo­sită priceperea -

PĂRĂLUȚELE - miracol într-o floare pitică

Plantă mică și delicată face rânduri-rânduri de flori pe aproape tot parcursul anului, indiferent de râvna cu care e cosită. Înainte vreme, oamenii mân­cau primele trei părăluțe răsărite primăvara, cre­zând că astfel vor putea preveni durerile de dinți.

* Cum acționează în cosmetică?
Floricelele asemănătoare cu margaretele conțin substanțe active care limpezesc, calmează și fortifică pielea. Mai ales saponine antibacteriene și flavonoide captatoare de radicali, în concentrație mare.

* Unde le găsim?
Practic, pe toate spațiile cu iarbă, între ianuarie și noiembrie.

* Rețetă
Mască detoxifiantă

Puneți o lingură cu flori uscate sau proaspete de părăluțe într-o cană, turnați peste ele 50 ml de apă clocotită și strecurați după 30 de minute. Amestecați lichidul cu o lingură cu argilă verde și o lin­guriță cu miere curată, întindeți masca pe pielea curățată și clătiți-vă fața după 15 minute. Scoate toate impuritățile din obraz.


TRIFOIUL - "talismanul" pielii mature

Încă de pe vremea celților, cel ce găsea un trifoi cu patru foi se considera un om fericit, pentru că se spunea că planta l-ar înzestra cu puteri magice și că l-ar ocroti de spiritele rele. Pentru știința modernă, trifoiul cu patru foi continuă să rămână un mister: nimeni nu poate explica de ce o plantă dintr-o mie are patru foi. Ceea ce se știe, însă, cu siguranță, este că trifoiul face parte din marea familie a leguminoaselor și că este, deci, rudă apropiată cu fasolea și mazărea.

* Cum acționează în cosmetică?
O adevărată șansă pentru pielea vătămată o reprezintă izoflavonele din trifoi, niște hormoni vegetali ce se aseamănă cu estrogenul și care stimulează formarea colagenului în celulele epidermei, întăresc și întind pielea.

* Unde le găsim?
Pe pajiștile nu prea umede, la liziera pădurii și pe marginea drumului - mai ales pe solurile lutoase și argiloase.

* Rețetă
Ulei de trifoi contra ridurilor

Umpleți un borcan cu flori de trifoi, turnați peste ele ulei din sâmburi de struguri (cât să le acopere), puneți-l într-un loc cald și întunecos și scuturați-l în fiecare zi. După 6 săptă­mâni, strecurați preparatul și turnați-l într-o sticlă de culoare închisă. Masați-vă dimineața și seara, fața, gâtul și decolteul, cu uleiul de trifoi. Previne formarea ridurilor. Uleiul ar trebui pre­parat în ziua în care s-a cules trifoiul, înainte ca substanțele active sensibile să se "volatilizeze".


URZICA - prietena părului sănătos

În legendele vechilor germani, urzica era simbolul lui Donar, zeul tunetelor, și pentru a-și apăra casele, oamenii aruncau, la apropie­rea furtunilor, buchete de urzici pe acoperișuri.

* Cum acționează în cosmetică?
Perișorii fini de pe frunze conțin acid formic și acid silicic, care ajută la o irigare san­guină, o hrănire și o oxigenare mai bună a pielii. Calități benefice și pentru pielea capu­lui.

* Unde o găsim?
Peste tot acolo unde natura e lăsată în pro­pria-i seamă, de pildă, în păduri și pe margi­nile drumurilor.

* Rețetă
Tinctură pentru păr

Puneți într-un borcan cu capac 4 linguri cu frunze de urzică împreună cu 200 ml de vodcă și lăsați-le să se ma­cereze vreme de patru săp­tămâni. După care filtrați tinctura într-o sticlă și tamponați-vă cu ea, în fiecare zi, pielea capului.


NĂSTUREII - decolorează petele de bătrânețe

Înainte vreme, năstureii erau considerați o garanție a calității, pentru că acolo unde creșteau, apa era curată și putea fi băută fără nicio teamă. Planta conține urme minuscule de arsen, astfel că cei cu stomac sensibil ar trebui s-o consu­me cu băgare de seamă.

* Cum acționează în cosmetică?
Combinația de substanțe amare, antibiotice naturale și uleiuri de muștar activează curățirea celule­lor și decolorează petele de bătrânețe.

* Unde îi găsim?
Năstureii se simt bine la penumbra umedă, mai ales în apropierea surselor de apă - pârâuri și iazuri.

* Rețetă
Pastă împotriva petelor de pe piele

Se mărunțește - într-un mojar - un pumn de frunze de năsturei, până ce încep să zemuiască. Se amestecă, apoi, cu o lingură cu miere, se apli­că pasta pe pete, se lasă o oră, după care se spală pielea cu apă călduță.


PĂTLAGINA - regenerează părul

Atât cea ascuțită, cât și cea rotundă, erau cunoscute încă din Evul Mediu drept "plasturele verde" - pentru rezolvarea rapidă a unor probleme urgente (tăieturi, zgârieturi, răni).

* Cum acționează în cosmetică?
Substanțele calmante pe care le conține pătlagina - aucubină, acid salicilic, taninuri și saponine - liniștesc in­fla­mațiile și stimulează regenera­rea. Și în cazul părului gras sau mat se recomandă clăti­tul cu pătla­gi­nă.

* Unde o găsim?
Pe marginea drumurilor, pe pa­jiști­le cu pământ moa­le, pe ogoare sau pe spa­țiile verzi din parcuri.

* Rețetă
Apă pentru regenerarea părului

Puneți 2 linguri cu frunze uscate de păt­la­gină într-o jumătate de litru de oțet de fructe. Lăsați să se macereze 4 săptămâni, filtrați oțetul și diluați-l cu o cantitate de apă de 4 ori mai mare. După ce vă spălați pe cap, turnați apa cu oțetul pe păr și masați ușor pielea capului. Nu vă mai clătiți!


TĂTĂNEASA - calmează inflamațiile

Planta este cunoscută din timpuri străvechi. Medicul grec Dioscoride o recomandă în cazul fracturilor, pentru calitatea extractelor ei de a "lega" oasele și de a stimula regenerarea celulelor.

* Cum acționează în cosmetică?
Mai cu seamă substanțele active din rădăcini și frunze - alantoina, taninurile și mucilagiile, accelerează reîn­noirea zonelor vătămate și calmează inflamațiile.

* Unde o găsim?
Tătăneasa este foarte răspândită și crește mai ales pe malul apelor, pe pajiștile umede și în gră­dini. Și ră­mâne acolo unde-a prins rădă­cini.

* Rețetă
Calmant pentru arsuri solare

Puneți 2 lingurițe cu frunze proas­pete într-o ceașcă, opăriți-le cu apă clo­cotită și lăsați-le să se infuzeze 10 minute. Lichidul răcorește pielea și o re­generează, fiind ideal în cazul pielii arse de soare. Înmuiați o batistă în el și țineți-o 15 mi­nute pe zona afectată.