Nu există chinez bolnav care să nu-i întindă mâna medicului, nu din politeţe, ci pentru ca acesta să-i examineze cu atenţie forma, structura pielii, degetele, unghiile, cutele şi liniile mai pronunţate sau mai şterse din palmă. Pentru medicii chinezi mâna este o hartă a întregului organism, cu ajutorul căreia speră să pună un diagnostic.
Această metodă de diagnosticare, cunoscută încă din Antichitate şi în India, Grecia şi Egipt, se numeşte chirologie (de la grecescul "chir" = mână şi "logie" = învăţătură). În prezent, ea este practicată în Europa mai ales de terapeuţii specializaţi în cele peste 150 de semne, din care se pot trage importante concluzii medicale. Ei nu se bazează în mod exclusiv pe ele, ci încearcă să combine diverse metode pentru a-şi face o imagine completă asupra stării de sănătate a pacientului. Dar mâna îi poate ajuta să-şi dea seama de anumite predispoziţii la boli sau de sensibilităţi moştenite din naştere.
Cele trei linii principale din palmă le oferă şi neiniţiaţilor - care le pot recunoaşte cu uşurinţă - indicii importante legate de sănătatea lor.
1. Linia vieţii (în medicina chineză, "linia pământului")
Spune câte ceva despre constituţia persoanei respective. Dacă este lungă, vizibil pronunţată şi fără întreruperi, persoana este robustă. Ramificaţiile existente la baza ei (în direcţia încheieturii mâinii) ar putea indica probleme în zona genitală. Dacă linia vieţii seamănă cu un lanţ compus din multe verigi, este posibil să existe o sensibilitate a traiectului gastro-intestinal.
2. Linia capului (la chinezi, "linia omului")
După părerea chirologilor, se află în strânsă legătură cu creierul, sistemul nervos şi simţurile. Bine pronunţată, indică şi ea - ca şi linia vieţii - o constituţie robustă. O "insulă" situată pe această linie (se desparte şi pe urmă se uneşte din nou) ar putea indica migrene moştenite din naştere, iar o "insuliţă" situată sus, în apropierea degetului arătător, o vedere slabă condiţionată genetic.
3. Linia inimii (la chinezi, "a cerului")
După cum arată şi numele, această linie se află în strânsă legătură cu inima şi cu vasele de sânge. Când este foarte pronunţată, ea ar putea indica o anumită predispoziţie la afecţiunile vasculare. Predispoziţia către hipotensiune se poate recunoaşte după două linii drepte şi scurte care întretaie linia inimii în apropierea inelarului. Indiferent de câtă încredere acordă oamenii medicinei alternative sau celei clasice alopate, merită cu prisosinţă ca ei să-şi examineze mâinile, şi dacă văd vreo modificare, mai ales a degetelor, să se adreseze unui specialist.
Textul pe care vi-l prezentăm în continuare arată semnele, modificările posibile şi cum pot fi ele interpretate.
* Simptomul: Unghia se bombează, arătând ca sticla unui ceas.
Cauza posibilă: Unghiile bombate din naştere sunt, în general, inofensive. Dar când bombarea lor se produce în timp, cauza poate fi apariţia unor afecţiuni pulmonare grave sau cardiace.
Soluţii: Consultaţi medicul.
* Simptomul: Unghie îngustă, în formă de lingură, arcuită în sus, adeseori casantă.
Cauza posibilă: Unghiile pot fi aşa din naştere şi nu reprezintă un pericol, dar dacă apar brusc, cauza poate fi lipsa de fier şi anemia.
Soluţii: În caz de anemie, trebuie consultat medicul.În ce priveşte lipsa de fier, ea poate fi urmarea unei alimentaţii greşite şi se compensează consumând organe de vită (splină, ficat), cereale integrale, pătrunjel, suc de ovăz sau ovăz încolţit.
* Simptomul: Unghia se arcuieşte în jos şi, uneori, se îngroaşă. Seamănă cu o gheară.
Cauza posibilă: Dacă nu sunt ereditare, unghiile-gheară pot fi indicii pentru dereglări ale irigării sanguine. Dacă "gheara" apare doar la unghia arătătorului, poate fi vorba de o predispoziţie la astm sau de o lipsă de calciu.
Soluţii: Dereglările irigării sanguine trebuie tratate de medic. Pentru lipsa de calciu se recomandă leguminoasele (fasole, mazăre, linte), nucile, produsele lactate, calciul natural obţinut din coji de ouă pisate, multă apă.
* Simptomul: Una sau mai multe adâncituri apărute de-a lungul unghiilor.
Cauza posibilă: Cea mai frecventă este manichiura prost făcută sau o boală care a împiedicat pentru scurtă vreme creşterea unghiei. Dacă există şi o pată, înseamnă că unghia a fost strivită sau lovită cândva în acel loc.
Soluţii: Unghia se reface în 130-180 de zile, timp în care adâncitura dispare de la sine. În ceea ce priveşte manichiura: atenţie la rădăcina unghiei. Pieliţa trebuie împinsă uşor cu un beţişor moale.
* Simptomul: Striuri verticale care se întind de la rădăcină la vârful unghiei. Sau dungi albe care apar sub unghie.
Cauza posibilă: Aceste striuri apar, în general, la persoanele cu pielea uscată şi sunt inofensive. Dar ele pot fi şi semnele unui psoriazis ce urmează să se instaleze sau semnele artritei. Dungile albe şi lungi pot fi un semn că e vorba de o ciupercă (micoză).
Soluţii: Uneori e suficient să consumaţi mai multe lichide. Dacă sunt permanente, striurile pot fi înlăturate pilind cu grijă unghia. În caz de micoză, trebuie consultat medicul. Cu cât mai repede, cu-atât mai bine.
* Simptomul: Pete de culoare închisă sub unghie.
Cauza posibilă: Cauza cea mai frecventă sunt sângerările provocate de răniri (înţepături). Mai rar, punctele şi petele negre indică prezenţa mare de toxine în organism.
Soluţii: În cazul când e vorba de un exces de toxine în organism, apelaţi la zile de post cu lichide, cel puţin o dată pe săptămână, beţi sucuri de legume şi fructe, luaţi detoxifiant din plante (firma "Dacia Plant" din Sebeş-Alba).
* Simptomul: Pete galbene pe unghie sau dedesubtul ei.
Cauza posibilă: La fumători sunt urme de nicotină, dar dacă unghia devine casantă şi se îngroaşă, pricina poate fi o micoză sau o dereglare a funcţiei ficatului sau a fierii.
Soluţii: Petele produse de nicotină se îndepărtează cu apă şi oţet sau lămâie. Dacă motivul apariţiei petelor este neclar, trebuie consultat medicul.
* Simptomul: Umflarea temporară a degetelor, mâinilor şi încheieturilor.
Cauza posibilă: La femei, dacă procesul inflamator se produce între ziua a 24-a şi a 28-a a ciclului, s-ar putea să fie vorba de reţinerea lichidelor. În general, dacă umflăturile se instalează permanent, în cauză pot fi probleme legate de circulaţia limfei şi trebuie consultat medicul.
Soluţii: Depunerile de apă se rezolvă cu... apă: beţi cel puţin 2 litri de apă plată pe zi sau ceaiuri de plante (urzică, teci de fasole), reduceţi drastic sarea, luaţi potasiu (banane) şi tinctură de ienupăr.
* Simptomul: Degete şi mâini reci, chiar şi când afară e cald.
Cauza posibilă: Dereglări ale circulaţiei sângelui sau hipotensiune. Dacă degetele devin brusc reci ca gheaţa şi palide, cauza ar putea fi aşa-numitul sindrom Raynaud, dar diagnosticul trebuie să-l pună medicul.
Soluţii: În caz de tulburări de circulaţie, renunţaţi la ţigări şi cafea şi faceţi permanent mişcare. Pacienţii cu sindromul Raynaud suferă, adesea, de angoase şi stres. Li se recomandă tehnici de relaxare.