Din cele descrise de dumneavoastră se pare că, într-adevăr, sora dumneavoastră suferă de prurigo nodular. El poate fi asociat cu infecţii (scabie), stres emoţional, deficit de fier, cancere la nivelul organelor interne sau la nivelul pielii, boli autoimune, insuficienţă renală, sarcină şi infecţie cu virusul HIV. Poate să se manifeste la orice vârstă, dar mai frecvent între 20-60 ani. Manifestările clinice ale prurigo nodular sunt mâncărimi intense, care pot dura ore în şir, stări de anxietate şi depresive. Pe piele, pot apărea leziuni de tip papule (coşuri) de dimensiuni diferite, uneori ulcerate (de la scărpinări), alteori hiperkeratozice (îngroşate şi aspre). În zonele vindecate pot apărea cicatrici şi pete de culoare închisă a pielii.
Tratamente alternative
* Relaxarea şi eliminarea stresului, prin metode cum ar fi biofeedback, taiQi, yoga şi meditaţie.
* Prosoapele umede, cu apă călâie, aplicate direct pe piele, pot calma mâncărimile.
* Fulgi de ovăz măcinaţi şi amestecaţi cu apă. Se aplică ca o pastă pentru a potoli mâncărimea.
* Creme emoliente/hidratante - pentru a combate mâncărimile la bolnavii cu pielea uscată.
* Crema cu capsaicină (extract din ardei iute) amorţeşte fibrele nervilor din piele. Iniţial, simptomele pot creşte, apoi scad.
* Plante medicinale - crema cu Aloe vera este antiinflamatoare şi cicatrizantă. Ceaiuri de urzică (Urtica dioica) sau Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor). Ajută la eliminarea toxinelor.
* Dietă - reducerea grăsimilor animale şi a alimentelor procesate.
* Acupunctura ajută prin reglarea energiilor organismului şi prin calmarea pruritului local.
* Homeopatia este de mare efect în această situaţie, căci va atinge fondul emoţional, care ar putea stă la baza tulburării. Se recomandă Rhus toxicodendron, Sulphur şi Urtica urens, dar un medicament individualizat, bazat pe constituţia pacientului, ar fi cel mai util.
Având în vedere faptul că prurigo este în sine o boală cu substrat foarte grav (cancer, insuficienţă renală sau hepatică etc.), precum şi faptul că afectează grav calitatea vieţii, este indicat să consultaţi un medic specialist. Vă urez succes!
Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Şoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro
"Mă doare piciorul după fractura de col femural"
(Răspuns pentru CRISTINA - Satu Mare, F. AS nr. 1363)
Stimată doamnă, cel mai probabil, în cazul dvs. durerea resimţită la nivelul gleznei este determinată, fie de o poziţie deficitară pe piciorul respectiv, fie de afecţiuni locale mai vechi, precum artroza, afecţiuni care s-au acutizat. În cadrul Companiei Romvac, mai exact la nivelul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare, se obţin produsele 100% naturale din gama Imunoinstant. Pe baza principiilor active extrase din ouă hiperimune, s-au obţinut două produse deosebit de eficiente în afecţiunile osteoarticulare. Este vorba despre OvoCAlD şi ROdia HPC2; ambele sunt notificate ca suplimente alimentare şi se prezintă sub formă de comprimate.
Medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac recomandă administrarea orală de OvoCalD - 1 comprimat de două ori/zi, respectiv ROdia HPC2 - 1 comprimat de două ori/zi, timp de minimum 30 zile, fără pauză. Perioada de administrare se poate prelungi atât cât este necesar.
"Caut leac pentru uretro-prostatită"
(Răspuns penteu VASILE G., F. AS nr. 1363)
Stimate domn, în primul rând, Ciprobay conţine ciprofloxacină, un antibiotic care se recomandă pe baza unor analize de laborator. În cazul dvs., a fost identificată vreo bacterie patogenă în urină sau secreţie prostică anterior terapiei, sau tratamentul a fost prescris doar în urma consultului clinic? În orice caz, recomandarea este ca, după cel puţin 2 săptămâni de la finalizarea antibioterapiei, să se efectueze analize de laborator în vederea identificării agenţilor microbiologici implicaţi. În funcţie de rezultatul acestor analize, se intervine cu antibiotic doar dacă este necesar.
În cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al Companiei Romvac, se obţin produse 100% naturale, cu specificitate pentru o gamă largă de agenţi patogeni, inclusiv bacterii cu localizare la nivelul aparatului urro-genital. Pe baza rezultatelor analizelor de laborator, medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac vă poate prescrie un tratament specific, eficient şi fără efecte adverse.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am o depunere albă pe limbă"
(Răspuns pentru SANDU T., F. AS nr. 1342)
Stimate domn, după manifestările descrise de dvs. şi diagnosticul pus de medic, fără îndoială aveţi o infecţie produsă de o ciupercă microscopică Candida Albicans sau Monilia Albicans, prezentă la toată lumea, în mod normal în tubul gastrointestinal, căile respiratorii, organele genitale ale femeii, cavitatea bucală etc., sub numele de candidoză, favorizată în general de o alimentaţie dezechilibrată, tratamente imunosupresoare, antibiotice, dezechilibre ale florei bacteriene, imunitate scăzută etc.
Această specie este răspunzătoare de erupţie repetată de afte la nivel bucal şi apariţia a numeroase plăci în relief, de culoare albă (mai ales pe limbă), fiind în general inofensivă până când rezistenţa organismului îi oferă condiţii favorabile.
Această bacterie de fermentaţie se hrăneşte cu carbodihraţii din alimente (pâine, paste făinoase, biscuiţi, brânză tare de oaie, vacă sau capră, oţet, alcool, zahăr, miere, alimente fermentate etc.).
Când condiţiile sunt propice, Candida se transformă în agent patogen, reproducându-se foarte rapid, făcând colonii ce ocupă o mare suprafaţă a limbii, mucoasei obrajilor şi intestinelor/stomacului (mai ales în cazul celor cu lipsă majoră de acid clorhidric la nivelul mucoasei gastrice sau la cei care au un nivel ridicat de glucoză, hrană foarte agreată de candida.
Persoanele ce suferă de acest fung de multă vreme necesită un tratament de 3-6 luni şi, obligatoriu, regim alimentar.
Atenţie! Cuplurile îşi pot transmite de la unul la altul în timpul actului sexual această infecţie, care se poate extinde foarte rapid prin sărut! În general, factorul declanşator ce duce la o reproducere masivă a acestei infecţii este tratamentul cu antibiotice care poate omorî populaţiile de bacterii benefice. Prin urmare, toate persoanele care prezintă această infecţie micotică vor evita contactul sexual şi sărutul, până când ciuperca va fi eradicată.
Simptome: Leziunile caracteristice se găsesc în general pe limbă şi sunt uşor de depistat chiar de dvs., dacă vă uitaţi cu atenţie în oglindă (bineînţeles cu limba scoasă), unde se observă pete de culoare albă-sidefie de mărimea bobului de linte, însoţite uneori de crăpături şi durere difuză.
Dacă depistăm infecţia incipient, se poate trata cu succes dacă dezinfectăm gura de 3 ori pe zi, după mese, cu soluţii antiseptice de glicerină boraxată şi violet de genţiană, plus un medicament antimicotic - Stamicin, 3 tablete pe zi, masticabile.
Înainte să aplicaţi soluţiile şi periodic, anual, pentru a evita recidivele, clătiţi gura cu ceai de muşeţel sau apă plată (100 ml) în care dizolvaţi 1 linguriţă de bicarbonat.
Badijonările bucale se fac cu beţişoare de urechi pe care turnaţi soluţia, faceţi pauză 30 minute, apoi luaţi tableta de Stamicin sau Diflucan şi nu mai mâncaţi 3 ore.
Atenţie la investigaţii! Trebuie pus un diagnostic diferenţial exact, avem mai multe tipuri de candidoze superficiale, cutanate, ale mucoaselor, vulvovaginală, gastrointestinală etc.
Gastrita micotică, afecţiune inflamatorie a mucoasei stomacale, este produsă în general de Candida Albicans activată ca urmare a consumului de antibiotice fără protecţie cu probiotice (Gastritix), sau cauzată de un pH acid, manifestându-se prin arsuri stomacale, dureri gastrice şi abdominale variabile, nervozitate, intoletanţă alimentară, insomnie, ameţeală, mâncărimi (prurit), vărsături etc.
Investigaţiile se fac cu gastroscopul/endoscopul care permite explorarea esofagului şi stomacului sau cu capsula endoscopică, cu care se poate vizualiza pe monitor întreaga mucoasă gastrointestinală.
Regim alimentar - Interzis: 6 luni nu consumaţi alimente dulci (bomboane, prăjituri, cozonac, biscuiţi de orice fel, ciocolată, gogoşi etc.), băuturi din comerţ, îndulcite, tip cola, zahăr, lapte şi produse lactate, alcool, alimente conservate, suc de lămâi sau de portocale, vitamina C, şuncă, fructe deshidratate, oţet, acrituri, peşte afumat de orice fel, miere, condimente, cafea, cacao, îndulcitori artificiali, cu excepţia şteviei lichide, cartofi prăjiţi, ciuperci prăjite, cârnaţi, glucoză, făină albă, siropuri, sucuri cu pulpă de fructe, orez alb, sifon, apă minerală, alune, migdale, paste făinoase, melasă, antibiotice, pâine albă, murături, mezeluri, sfeclă, brânză topită, diuretice, sosuri, bere etc.
Notă: Nu folosiţi 6 luni Ranitidină, Cimetidină, Diazepam, laxative.
Alimente permise: pâine integrală, mămăligă, carne de curcan, gâscă, raţă, iepure, miel, oaie, capră, vacă, viţel, ied, peşte proaspăt, ciorbă, mazăre, fasole păstăi şi boabe, linte, ulei de măsline, ouă fierte, seminţe de dovleac, căpşuni fără adaos de zahăr, roşii, zmeură, pepene verde, apă plată, salată verde, mâncăruri cu multă ceapă şi usturoi, bame, ciorbe şi supe acrite cu puţin borş sau corcoduşe etc.
Tratament alopat (la indicaţia medicului): Diflucan (Fluconazol 50 mg pe zi - 2 săptămâni, urmate de o singură doză de 150 mg pe săptămână, 4 săptămâni sau Nistatin, Clotrimazol, Miconazol, Dactarin etc. în paralel cu tratament naturist adjuvant şi eficace: Bio Care, Eradicin Forte, Cat's Claw, Goldenseal Root, Gastritix, Jarro-Dophilus + Fos/eps (SECOM), Cymbio comprimate masticabile, Candicaps - 80 capsule (d-na Răsădean - tel. 0767/74.96.25), Formula Candida, Pau D'Arco, Acidophilus Plus etc.
Este necesar în acelaşi timp să vă întăriţi imunitatea cu un produs excepţional, Carotenoid Complex. Rezultate sigure s-au obţinut şi cu medicamentul franţuzesc Revalid şi Candida CH9.
Ceai anticandidoză: salvie, cimbru, busuioc, muşeţel - amestec.
Atenţie la tratamentul alopat! Unele levuri precum Candida Krusei este rezistentă la Fluconazol, Candida Glabrata are sensibilitate medie la Fluconazol, iar tulpinile de Candida Lusitaniae sunt rezistente la Amfotericină B.
Multă sănătate!