Câtă vreme totul merge ca pe roate, noi nu acordăm nici o fărâmă de atenţie tiroidei. Căci puţini sunt cei care ştiu ce muncă enormă depune zi de zi micuţa glandă şi în ce măsură este ea importantă pentru starea noastră generală de bine. Înţelept ar fi, dimpotrivă, să n-o vitregim atât, deoarece încăpăţânarea cu care o ignorăm nu rămâne fără consecinţe. Mulţi au probleme cu ea, fără ca măcar să-şi dea sema de acest lucru. Dezechilibrele tiroidiene se întâlnesc în special la oamenii aflaţi în a doua jumătate a vieţii (iar femeile sunt de şapte ori mai frecvent afectate decât bărbaţii). O persoană din cinci suferă de hiperplazie tiroidiană: celulele glandei îşi măresc mai întâi volumul şi apoi numărul, ceea ce duce la modificarea dimensiunilor tiroidei. 10% dintre pacienţi se confruntă cu simptome provocate de funcţionarea ei insuficientă, iar la unul din patru se descoperă noduli. Prea puţini cunosc însă faptul că disfuncţiile tiroidiene nu sunt neapărat o fatalitate. Deseori ar fi posibil să le evităm, dacă modul nostru de viaţă s-ar încadra în anumite reguli.
De ce are acest organ o însemnătate vitală?
Tiroida este situată în partea anterioară a gâtului. Numele ei vine de la cuvântul grecesc "thyreos", care înseamnă "scut", întrucât poziţia ei sugerează că ar fi o pavăză ce apără gâtul. Are forma unui fluture şi măsoară nu mai mult de 5 până la 7 centimetri. Cântăreşte doar 5-6 grame la naştere şi între 18 şi 25 grame la vârsta adultă. Totuşi, în pofida dimensiunii reduse, ea joacă un rol extrem de important în corpul nostru. "Tiroida nu este un organ oarecare, ci unul determinant pentru consumul de energie al organismului", subliniază specialiştii. Într-adevăr, glanda tiroidă regularizează o multitudine de funcţii şi procese, influenţând metabolismul, greutatea şi temperatura corpului, ritmul bătăilor inimii, activitatea stomacului şi a intestinului, a sistemului nervos, musculatura, chiar şi aspectul pielii, al părului şi al unghiilor. Tot de ea depind echilibrul nostru sufletesc şi sexualitatea (libidoul, ca şi capacitatea de reproducere). Şi tocmai de aceea, poate fi responsabilă pentru o serie întreagă de probleme.
Nutrienţii de care avem nevoie
Există mai mulţi factori care înclină balanţa într-o direcţie sau în cealaltă, ajutând tiroida să-şi îndeplinească îndatoririle aşa cum trebuie sau, dimpotrivă. Vârsta şi materialul genetic sunt date obiective, pe care n-avem posibilitatea să le influenţăm. În schimb, ne putem corecta stilul de viaţă şi alimentaţia. Pentru a funcţiona optim şi pentru ca hormonii secretaţi de ea să producă efectele aşteptate, glanda necesită anumiţi micronutrienţi. Atunci când apare o carenţă de iod, fier ori seleniu, riscul de declanşare a unei afecţiuni tiroidiene creşte semnificativ.
Mai ales deficitul de iod are consecinţe dramatice. Încă din pântecele mamei, prezenţa lui în cantitate insuficientă provoacă daune considerabile creşterii şi evoluţiei cognitive a fătului. La nou-născuţi, aportul îndestulător de iod reprezintă o cerinţă elementară pentru dezvoltarea creierului. Iar în cazul adulţilor, carenţa sporeşte riscul de hiperplazie tiroidiană şi formare de noduli. Organismul nu poate produce singur iod, deci trebuie să şi-l procure în mod regulat din alimentele ingerate. Când deficitul durează o perioadă mai îndelungată, glanda îşi măreşte volumul, în încercarea deznădăjduită de a extrage şi ultima urmă de iod prezentă în sânge. Astfel se ajunge la apariţia guşei, o afecţiune de care suferă în prezent multe milioane de oameni din lumea întreagă. Adulţii necesită zilnic 200 micrograme iod, pe care le pot obţine mâncând peşte marin (de două ori pe săptămână), fructe de mare (ex. creveţi), alge, sushi (ocazional) şi întrebuinţând sare iodată. Femeile gravide şi mamele care alăptează pot lua suplimentar 100-150 micrograme.
Acestea sunt recomandările specialiştilor, însă este bine să avem în vedere faptul că ele au un caracter general şi n-ar trebui aplicate pripit, în absenţa unui aviz medical. Fiindcă, după cum bine se ştie, unora le dăunează ceea ce altora le foloseşte. Să ne amintim, de pildă, disputa pe marginea faimoasei hotărâri de guvern din 2002, prin care se stabilea obligativitatea iodării pentru sarea de consum. Prof. dr. Pavel Chirilă, un medic cu vastă experienţă profesională, şi-a făcut atunci auzită vocea în mass-media, argumentând că în România nu existau la acea dată mai mult de circa 9.000 de hipotiroidieni, că doar 1 caz de hipotiroidism din 18 este cauzat de carenţa de iod şi că, prin urmare, era absurd să administrezi forţat o substanţă la 20 de milioane de oameni care nu aveau nevoie de ea, ba chiar riscau dezechilibre provocate de supradozaj. El acuza un veritabil "atentat la sănătatea publică". N-a fost ascultat. A revenit patru ani şi jumătate mai târziu, cu cifre care demonstrau fără drept de apel că avusese dreptate: în intervalul respectiv, cazurile de hipertiroidism se înmulţiseră de peste 5 ori, iar numărul cancerelor tiroidiene se dublase.
Ce minerale sunt prietene cu tiroida
Sinteza şi activarea hormonilor tiroidieni depind nu numai de iod, ci şi de fier, care contribuie substanţial la asimilarea iodului din alimente. Necesarul zilnic este de 15 miligrame pentru femei şi 10 miligrame pentru bărbaţi. Însă şi aici, este mai înţelept să nu trecem cu vederea avertismentul specialiştilor: "Înainte de a lua un supliment cu fier, ar trebui să apelaţi la un medic care să vă controleze atât concentraţia acestui mineral în sânge, cât şi rezervele existente în organism." Deoarece excesul poate declanşa o boală numită sideremie. De aceea, ar fi de preferat să ni-l asigurăm din alimentaţie. Îl găsim în carnea de vită, de porc şi în organe (ficat, inimă, rinichi), pui, fructe de mare, legume frunzoase verzi, linte, seminţe de dovleac, pepene galben, căpşuni, prune, caise, struguri, coacăze. La fel de important este şi seleniul. Carenţa lui agravează hipotiroidismul sau pregăteşte terenul pentru apariţia acestei disfuncţii. De asemenea, seleniul oferă tiroidei protecţie împotriva radicalilor liberi, care favorizează inflamaţia şi ameninţă să distrugă celulele. Totodată, el poate interveni şi în situaţia unor afecţiuni deja instalate. "Pe cei ce oscilează continuu între hiper- şi hipotiroidism, deşi urmează o terapie de substituţie cu hormoni tiroidieni, seleniul îi poate ajuta să ajungă la un echilibru mai stabil. Aceasta reprezintă o uşurare enormă pentru numeroşi pacienţi. Şi tiroidita autoimună Hashimoto poate fi influenţată pozitiv, rezultatul fiind reducerea numărului de anticorpi", precizează endocrinologii. S-a constatat că unora dintre suferinzii de tiroidită Hashimoto li se ameliorează simptomele dacă iau 150-200 micrograme de seleniu pe zi. În general însă, şase nuci braziliene satisfac pe deplin necesarul zilnic de 60 până la 70 micrograme. Apoi, dintre numeroasele surse existente, mai putem enumera: carnea de pui şi curcan, peştele, crustaceele, ouăle, spanacul, orezul brun, lintea, fasolea, usturoiul, seminţele de floarea soarelui şi cele de in, nucile caju, cătina. Nu trebuie să uităm nici zincul, la rândul său indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni şi transportul lor până la celule. Este conţinut mai ales în: carnea roşie şi cea de pui, ficat, fructe de mare, leguminoase, ciuperci, andive, spanac, dovlecei, seminţe de dovleac, susan şi chia.
Aportul vitaminelor
Pe lângă minerale, anumite vitamine aduc şi ele o contribuţie însemnată la buna funcţionare a tiroidei. Cea dintâi este vitamina B12, care poate fi procurată aproape în exclusivitate din surse de origine animală, cum sunt: laptele şi lactatele (în special brânza Camembert), ouăle, ficatul de pui, vită sau porc (inclusiv lebărul), somonul, tonul şi fructele de mare. Întrucât adepţii dietei vegane nu consumă alimente de acest tip, medicii îi sfătuiesc să-şi verifice periodic valorile vitaminei printr-o analiză de sânge, încredinţându-i că o eventuală carenţă se poate compensa uşor prin administrarea zilnică a unui preparat farmaceutic cu concentraţia de 150 micrograme. În replică, veganii contestă afirmaţiile "partidei adverse", avansând şi ei o listă de surse B12 - bineînţeles, vegetale. O astfel de listă puteţi citi de pildă pe site-ul Ligiei Pop, consultant în nutriţie şi promotor de frunte al stilului de alimentaţie raw vegan. Noi ne vom mulţumi să spicuim doar câte ceva de acolo: polenul crud şi păstura, borşul, socata, kombucha, algele (în primul rând spirulina şi chlorella), ciupercile cultivate fără îngrăşământ natural, vlăstarii proaspeţi. Şi vitamina A participă la buna funcţionare a tiroidei. Iată principalele alimente care ne-o furnizează: ficatul, lactatele, gălbenuşul de ou, broccoli, spanacul, legumele şi fructele colorate în galben, portocaliu sau roşu (morcovii, cartofii dulci, roşiile, ardeii graşi, pepenele galben, portocalele, caisele, mango etc).
În concluzie, vestea bună este următoarea: aprovizionarea organismului cu micronutrienţi se poate realiza printr-un meniu zilnic echilibrat, compus din ingrediente naturale. Totuşi, înainte de a recurge la suplimentele care conţin aceleaşi substanţe în concentraţii înalte, să consultăm un medic. Căci surplusul de oligoelemente poate fi dăunător.
Pentru a proba nocivitatea fumatului în contextul problemelor tiroidei, s-a realizat un studiu cu 132 perechi de gemeni de sex identic. Alegându-şi astfel participanţii, cercetătorii au urmărit să excludă înfluenţele din partea unor factori genetici diferiţi. Rezultatul: inhalarea fumului de ţigară a sporit enorm riscul de îmbolnăvire a glandei, mai precis cu 200%. "Ştim acum că nicotina ridică nivelul de risc în privinţa formării guşei şi a nodulilor şi că exercită o influenţă extrem de negativă asupra evoluţiei bolii Basedow", au concluzionat autorii studiului.
Tiroida este foarte sensibilă şi la stres. Medicii confirmă că majoritatea pacienţilor care se prezintă la cabinetul lor cu patologii tiroidiene, în special cu boala Basedow, le relatează că au trăit de-a lungul anilor multe situaţii stresante şi traume psihice. Specialiştii nu pot afima deocamdată că un management mai bun al stresului ar putea să împiedice declanşarea afecţiunii, totuşi, ne sfătuiesc să ţinem stresul sub control, folosind instrumente simple: pauze suficiente pentru odihnă şi practicarea unui sport.
Când ceva pare a fi în neregulă
Cine se pomeneşte deodată cu frisoane şi febră poate presupune că a luat de undeva o gripă. Legătura dintre cauză şi efect este evidentă. Dar nu aşa stau lucrurile atunci când încep necazurile cu tiroida. Aici, problemele se insinuează treptat, cu maximă discreţie, iar simptomele sunt nespecifice. Te simţi la un moment dat puţin obosit. Sau puţin agitat. Însă oricine are zile mai bune şi mai proaste. Te gândeşti ce ar putea fi. Prea mult stres? O infecţie minoră? Se fie de vină astenia de primăvară? Dacă ne-a cuprins o nervozitate şi o nelinişte permanentă sau, dimpotrivă, oboseala se ţine scai de noi şi avem senzaţia că ni s-a scurs toată energia din trup, ori dacă observăm că ne-am îngrăşat, deşi nu ne-am schimbat meniul, ar trebui să suspectăm tiroida. Dacă ni s-a pus şi un nod în gât şi avem dificultăţi la înghiţit, nu e cazul să mai căutăm alte explicaţii.
În cazul când se bănuieşte o disfuncţie tiroidiană, principalul indicator este nivelul hormonului TSH în sânge. Intervalul biologic de referinţă pentru adulţi variază întrucâtva de la un laborator la altul, fiind cuprins între (aproximativ) 0,4 şi 4,0 miliunităţi pe litru. Dacă se situează sub limita inferioară, înseamnă că tiroida produce prea mulţi hormoni, iar dacă urcă deasupra celei superioare, secreţia de hormoni este insuficientă. Metodele de investigare sunt următoarele: ecografia, elastografia (care măsoară elasticitatea şi compresivitatea ţesutului), scintigrafia şi puncţia.
Principalele afecţiuni ale tiroidei
Nodulii
Carenţa de iod obligă tiroida să o compenseze mărindu-şi volumul, pentru a absorbi mai mult iod din sânge. Adesea, în ţesut se formează noduli, majoritatea fiind benigni. Specialiştii fac deosebire între nodulii "calzi" şi cei "reci", examinând glanda cu jutorul unei metode imagistice numite scintigrafie. După injectarea în venă a unei substanţe radioactive, nodulii foarte activi, "calzi", care preiau o cantitate mare din această substanţă, apar în imagine coloraţi în roşu. Cei "reci", mai puţin sau deloc activi, se colorează în albastru sau violet. Numeroşi pacienţi cer să le fie îndepărtaţi chirurgical nodulii de teama malignizării lor, însă medicii recomandă mai întâi o puncţie. Întrebuinţând un ac fin, se extrage din nodul o probă de ţesut, care urmează a fi cercetată la microscop.
Guşa
Această creştere în volum a tiroidei este în general vizibilă şi palpabilă, însă uneori se depistează doar prin ecografie. Întâlnită foarte frecvent, ea are aproape întotdeauna ca factor declanşator deficitul de iod. Provoacă senzaţia unui nod în gât, astfel încât pacienţii suportă cu greu cravatele sau gulerele rulate. Când tiroida presează traheea ori esofagul, pot apărea probleme de respiraţie şi dificultăţi la înghiţit.
Hipotiroidismul
Poate fi congenital sau dobândit în timpul vieţii. La maturitate, el se dezvoltă de obicei pe fondul unei tiroidite autoimune ori se instalează ca o consecinţă a terapiei cu iod radioactiv sau a extirpării glandei. Simptomele încep să se facă observate abia din momentul agravării disfuncţiei, dar cu intensitate diferită şi nu neapărat toate. Este vorba despre: oboseală extremă şi epuizare fizică, tendinţe depresive, scăderea capacităţii de concentrare, apatie, dureri de cap, gândire şi vorbire lentă, tulburări de memorie, somnolenţă, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, dereglări de ciclu, sterilitate, umflarea feţei şi a limbii, uscăciunea pielii, căderea părului, sensibilitate la frig şi o creştere nejustificată în greutate. Hipotiroidismul se tratează prin administrarea de hormoni tiroidieni. Corect dozaţi, aceştia nu produc efecte secundare.
Hipertiroidismul
Constă într-o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni, care dinamizează puternic întregul organism. Se manifestă prin: tulburări de ritm cardiac, hipertensiune, nelinişte interioară, nervozitate, uneori agresivitate, epuizare şi lipsă de energie, tremurături ale membrelor, insomnii, tranzit intestinal accelerat, diaree, scădere în greutate, transpiraţii abundente, căderea părului, menstruaţii neregulate, labilitate emoţională. Chiar şi formele uşoare de hipertiroidism trebuie luate în serios, deoarece în timp ele sporesc riscul de infarct, accident vascular cerebral, osteoporoză, gută sau depresie.
Boala Basedow
Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul formează anticorpi care atacă unele porţiuni ale tiroidei, determinând glanda să crească secreţia de hormoni. Pot fi afectate şi alte organe, cel mai adesea globii oculari. Aceştia devin proeminenţi, dând impresia de "ochi holbaţi", ceea ce uneori prejudiciază vederea. Se recomandă la început un tratament medicamentos (cu 50% şanse de reuşită). Dacă după un an şi jumătate situaţia rămâne neschimbată, se trece la terapia cu iod radioactiv sau la excizia tiroidei.
Tiroidita autoimună (tiroidita Hashimoto)
Această inflamaţie cronică a glandei poate duce la diminuarea producţiei de hormoni. Se întâlneşte mai des la femei decât la bărbaţi şi, reprezentând 80% din cazuri, este forma cea mai frecventă de inflamaţie a tiroidei. Pe lângă predispoziţia genetică, se consideră că ar fi cauzată şi de un aport prea mare de iod. Diagnosticată de multe ori în perioadele cu fluctuaţii hormonale, ca de pildă premenopauza sau o sarcină, ea nu este privită ca o afecţiune primejdioasă pentru pacient. Administrarea de hormoni compensează deficitul, iar simptomele dispar.
Cancerul tiroidian
Dintre noduli, nici măcar 1% nu sunt canceroşi. Creşterea accelerată a unuia din ei poate semnala însă un proces de malignizare. Cu cât carcinomul este descoperit şi operat mai curând, cu atât există şanse mai bune de vindecare. Rod Stewart s-a luptat cu un cancer tiroidian la finele anilor '90, iar în prezent este perfect sănătos. De regulă, acest tip de cancer nu generează probleme în stadiul incipient, ci doar mai târziu, când tumora apasă pe structurile învecinate: trahee, esofag, nervi. Depistarea nodulilor suspecţi, ascunşi printre cei benigni, constituie marea provocare pentru medicul care trebuie să pună un diagnostic. Când examenele cu ultrasunete lasă loc unor dubii, se efectuează obligatoriu o puncţie.