Pătrunjelul
Provenit din zona mediteraneană, pătrunjelul a fost cultivat şi naturalizat în mai multe regiuni din întreaga lume. Este foarte popular, fiind adăugat la aproape orice mâncare: de la mâncăruri cu legume sau carne, fripturi, la salate, la supe, ciorbe, aperitive şi, în general, la orice preparat căruia vrem să-i aducem aromă şi prospeţime. Dar în afară de virtuţile lor culinare, frunzele de pătrunjel conţin tone de energie: cantităţi mari de vitamina A şi betacaroten, vitaminele C, K, D şi unele vitamine din complexul B, minerale precum calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu şi fier. De asemenea, pătrunjelul are beneficii asociate şi cu uleiurile volatile.
Pentru creşterea imunităţii
Pătrunjelul are darul de a activa puternic sistemul imunitar, ţinând bolile la distanţă. Pătrunjelul previne apariţia cancerului şi susţine organismul în lupta împotriva acestuia.
Reţete
* Consumaţi o dată pe zi, înainte de masa de prânz, o porţie de salată de pătrunjel. Tocaţi mărunt 2-3 legături de frunze de pătrunjel, pe care le asezonaţi cu suc de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se pot adăuga câteva foi de salată verde, feliuţe de roşii şi fire de ceapă verde.
* Dimineaţa, la micul dejun, mâncaţi pâine neagră presărată cu tocătură de pătrunjel şi usturoi. Ziua dvs. va merge ca unsă.
Prietenul digestiei
Pătrunjelul este şi un tonic digestiv de excepţie, stimulează pofta de mâncare şi ajută la eliminarea balonării. El are efecte binefăcătoare şi în cazul hepatitei cronice, steatozei hepatice şi dischineziei biliare.
Suc de pătrunjel şi de morcov
* Consumaţi de 2 ori pe zi, între mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar cu suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obţine prin mixarea în blender a două mâini de frunze de pătrunjel, peste care se adaugă puţină apă.
Sprijin pentru sistemul cardio-vascular
Apă de pătrunjel, cataplasme cu pătrunjel
Pătrunjelul este ideal în prevenirea bolilor cardio-vasculare şi ca remediu pentru hipertensiune şi hipercolesterolemie. De asemenea, este un remediu bun pentru venele varicoase, consumat atât intern, cât şi în aplicaţii externe.
* Adăugaţi la o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de pătrunjel. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
* Aplicaţi pe zonele cu varice frunze de pătrunjel zdrobite, sub formă de cataplasmă. Se aplică zilnic, 20 de minute.
* Pregătiţi un decoct de pătrunjel pentru a uşura picioarele afectate de vene varicoase. În acest sens, adăugaţi o mână de pătrunjel la un litru de apă clocotită. Se mai fierbe la foc mic timp de 5 minute. Trageţi vasul deoparte şi lăsaţi lichidul să se răcească. Strecuraţi şi beţi pe parcursul zilei.
Elimină retenţiile de apă şi calculii renali
Ceai şi suc de pătrunjel
Pătrunjelul ajută la eliminarea apei în exces, fiind foarte util în cazurile de obezitate, boli reumatice, gută, bolile cardiace şi renale, asociate cu acumulare de apă în organism. De asemenea, protejează împotriva formării micro-litiazei urinare, permiţând expulzarea pietrelor mici din tractul urinar.
* Consumaţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.
Leac pentru infecţie urinară
Decoct de pătrunjel cu lămâie
* Includeţi pătrunjel crud în dieta zilnică.
* Puneţi un litru de apă pe foc şi când clocoteşte, adăugaţi 4 linguri cu pătrunjel. Lăsaţi să fiarbă 3-4 minute. Trageţi apoi oala deoparte, puneţi capac şi lăsaţi lichidul la infuzat 30 de minute. Strecuraţi şi adăugaţi sucul de la o lămâie. Beţi de cel puţin 2 ori pe zi.
Remediu pentru ulceraţii pe piele şi răni "încăpăţânate"
Comprese cu pătrunjel
* Se fierbe într-o cană cu apă o mână de frunze de pătrunjel timp de 3 minute. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se înmoaie o compresă în ceai şi se aplică pe zona afectată. Repetaţi procedeul de mai multe ori pe zi.
Mărarul
Mărarul îşi află originea în zona mediteraneană şi Asia. La greci şi romani a fost folosit mai ales pentru proprietăţile lui culinare, în timp ce egiptenii l-au considerat o plantă medicinală. În Evul Mediu, mărarul a atins o mare popularitate, datorită proprietăţilor sale considerate "magice", care serveau drept protecţie împotriva vrăjitoriei şi magiei negre. Frunzele de mărar sunt o sursă bogată de vitamine A, C şi B-uri, de minerale importante, precum calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, uleiuri volatile şi aminoacizi esenţiali.
Remediu pentru afecţiuni gastro-intestinale
Ceai şi suc de mărar
Mărarul este un leac de excepţie împotriva balonării, colicilor, pentru a calma durerea de stomac, a susţine tranzitul intestinal, prevenirea diareei şi constipaţiei, împotriva infecţiilor intestinale şi a hemoroizilor. Totodată, mărarul stimulează pofta de mâncare şi înlătură greaţa.
* Adăugaţi zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare.
* Puneţi într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
* Consumaţi cu jumătate de oră înainte de mesele principale câte un sfert de pahar cu suc proaspăt de mărar.
Combate răceala, gripa, bronşita, astmul bronşic
Suc de mărar cu miere
Mărarul are efect puternic de degajare şi dezinfectare a căilor respiratorii, datorită uleiurilor eterice conţinute. De asemenea, ajută la fluidizarea şi eliminarea mucozităţilor.
* Consumaţi de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt amestecat cu o linguriţă cu miere.
* Puneţi un litru de apă pe foc, şi când fierbe, adăugaţi două mâini de mărar proaspăt. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să stea 20 de minute. Strecuraţi şi beţi infuzia de-a lungul unei zile.
Prietenul aparatului urinar
Suc de mărar şi de ţelină
Mărarul stimulează funcţionarea rinichilor, vindecă inflamaţiile şi infecţiile urinare, dizolvă micro-litiaza urinară şi ameliorează colicile renale.
* Consumaţi zilnic mărar crud, prin adăugarea lui la preparatele culinare.
* Consumaţi de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt, amestecat cu 50 ml suc proaspăt din rădăcină de ţelină.
* Puneţi într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi lichidul. Beţi 3 căni pe zi.