Farmacia cu verdețuri - Conașul PĂTRUNJEL și boierul MĂRAR

Iulia Vlad
- Puține bucate se descurcă la gust fără câteva fire de pătrunjel, leuștean și mărar, tulpină de țelină sau tarhon. Iar în marea majoritate a lor, verziturile primăverii sunt și adevărate "medicamente" din far­macia naturii, plante binecuvântate cu gust, dar și cu virtuți vinde­cătoare puternice. Așa cum par a fi MĂRARUL și PĂTRUNJELUL, ale căror fișe terapeutice le prezentăm în articolul care urmează -

Pătrunjelul

Provenit din zona mediteraneană, pătrunjelul a fost cultivat și naturalizat în mai multe regiuni din întreaga lume. Este foarte popular, fiind adăugat la aproape orice mâncare: de la mâncăruri cu legume sau carne, fripturi, la salate, la supe, ciorbe, aperi­tive și, în general, la orice preparat căruia vrem să-i aducem aromă și prospețime. Dar în afară de virtuțile lor culi­nare, frunzele de pătrunjel conțin tone de energie: cantități mari de vita­mina A și betacaroten, vitaminele C, K, D și unele vitamine din complexul B, minerale precum calciu, magne­ziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu și fier. De aseme­nea, pătrunjelul are beneficii asociate și cu uleiurile volatile.

Pentru creșterea imunității
Pătrunjelul are darul de a activa puternic siste­mul imunitar, ținând bolile la distanță. Pătrunjelul previne apariția cancerului și susține organismul în lupta împotriva acestuia.

Rețete
* Consumați o dată pe zi, înainte de masa de prânz, o porție de salată de pătrunjel. Tocați mărunt 2-3 legături de frunze de pătrunjel, pe care le ase­zonați cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline. Se pot adăuga câteva foi de salată verde, feliuțe de roșii și fire de ceapă verde.
* Dimineața, la micul dejun, mâncați pâine neagră presărată cu tocătură de pă­trunjel și usturoi. Ziua dvs. va merge ca unsă.

Prietenul digestiei
Pătrunjelul este și un to­nic di­gestiv de excepție, sti­mulează pof­ta de mâncare și ajută la eli­minarea balo­nării. El are efecte binefăcătoare și în cazul hepatitei cronice, stea­tozei hepatice și dis­chineziei biliare.

Suc de pătrunjel și de morcov
* Consumați de 2 ori pe zi, în­tre mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar cu suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obține prin mixarea în blender a două mâini de frunze de pă­trunjel, peste care se adaugă puțină apă.

Sprijin pentru sistemul cardio-vascular
Apă de pătrunjel, cataplasme cu pătrunjel

Pătrunjelul este ideal în prevenirea bolilor car­dio-vasculare și ca remediu pentru hiperten­siu­ne și hipercolesterolemie. De asemenea, este un remediu bun pentru venele varicoase, consumat atât intern, cât și în aplicații externe.
* Adăugați la o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de pătrunjel. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
* Aplicați pe zonele cu varice frunze de pătrun­jel zdrobite, sub formă de cataplasmă. Se aplică zilnic, 20 de minute.
* Pregătiți un decoct de pătrunjel pentru a ușura picioarele afectate de vene varicoase. În acest sens, adăugați o mână de pătrunjel la un litru de apă clocotită. Se mai fierbe la foc mic timp de 5 minute. Tra­geți vasul deoparte și lă­sați lichidul să se răcească. Strecurați și beți pe parcursul zilei.

Elimină retențiile de apă și calculii renali
Ceai și suc de pătrunjel

Pătrunjelul ajută la elimi­narea apei în exces, fiind foarte util în cazurile de obe­zitate, boli reumatice, gută, bolile cardiace și renale, asociate cu acumulare de apă în organism. De asemenea, protejează îm­potriva formării micro-litiazei urinare, per­mițând expulzarea pietrelor mici din tractul urinar.
* Opăriți o lingură cu frun­ze de pătrunjel cu o cană cu apă. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați lichidul. Beți 3 căni pe zi.
* Consumați de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.

Leac pentru infecție urinară
Decoct de pătrunjel cu lămâie

* Includeți pătrunjel crud în dieta zilnică.
* Puneți un litru de apă pe foc și când clocotește, adăugați 4 linguri cu pătrunjel. Lăsați să fiarbă 3-4 minute. Trageți apoi oala deoparte, pu­neți capac și lăsați lichidul la infuzat 30 de mi­nute. Strecurați și adăugați sucul de la o lămâie. Beți de cel puțin 2 ori pe zi.

Remediu pentru ulcerații pe piele și răni "încăpățânate"
Comprese cu pătrunjel

* Se fierbe într-o cană cu apă o mână de frunze de pătrunjel timp de 3 minute. Se lasă să se ră­cească, apoi se strecoară. Se înmoaie o compresă în ceai și se aplică pe zona afectată. Repetați proce­deul de mai multe ori pe zi.


Mărarul

Mărarul își află originea în zona mediteraneană și Asia. La greci și romani a fost folosit mai ales pen­tru proprietățile lui culinare, în timp ce egipte­nii l-au considerat o plantă medicinală. În Evul Mediu, mărarul a atins o mare popularitate, datori­tă pro­prie­tăților sale considerate "magice", care ser­veau drept protecție împotriva vrăjitoriei și magiei ne­gre. Frunzele de mărar sunt o sursă bo­gată de vita­mine A, C și B-uri, de minerale impor­tante, pre­cum calciu, fier, magneziu, potasiu, so­diu, uleiuri volatile și aminoacizi esențiali.

Remediu pentru afecțiuni gastro-intestinale
Ceai și suc de mărar

Mărarul este un leac de excepție împotriva balonării, colicilor, pentru a calma durerea de stomac, a susține tranzitul intestinal, prevenirea dia­reei și constipației, împotriva infec­țiilor intestinale și a hemoroizilor. Totodată, mărarul stimulează pofta de mâncare și înlătură greața.
* Adăugați zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare.
* Puneți într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsați vasul acoperit 15 mi­nute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
* Consumați cu jumătate de oră înainte de me­sele principale câte un sfert de pahar cu suc proas­păt de mărar.

Combate răceala, gripa, bronșita, astmul bronșic
Suc de mărar cu miere

Mărarul are efect puternic de degajare și dezin­fec­tare a căilor respiratorii, datorită uleiurilor eteri­ce conținute. De asemenea, ajută la fluidizarea și eliminarea mucozităților.
* Consumați de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt amestecat cu o linguriță cu miere.
* Puneți un litru de apă pe foc, și când fierbe, adăugați două mâini de mă­rar proaspăt. Acoperiți vasul și lăsați să stea 20 de minute. Strecurați și beți infuzia de-a lungul unei zile.

Prietenul aparatului urinar
Suc de mărar și de țelină

Mărarul stimulează funcționarea rinichilor, vin­decă inflamațiile și infecțiile urinare, dizolvă mi­cro-litiaza urinară și ameliorează colicile renale.
* Consumați zilnic mărar crud, prin adăugarea lui la preparatele culinare.
* Consumați de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mă­­rar proaspăt, amestecat cu 50 ml suc proaspăt din rădăcină de țelină.
* Puneți într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsați vasul acoperit 15 mi­nute, apoi strecurați lichidul. Beți 3 căni pe zi.