Pătrunjelul
Provenit din zona mediteraneană, pătrunjelul a fost cultivat și naturalizat în mai multe regiuni din întreaga lume. Este foarte popular, fiind adăugat la aproape orice mâncare: de la mâncăruri cu legume sau carne, fripturi, la salate, la supe, ciorbe, aperitive și, în general, la orice preparat căruia vrem să-i aducem aromă și prospețime. Dar în afară de virtuțile lor culinare, frunzele de pătrunjel conțin tone de energie: cantități mari de vitamina A și betacaroten, vitaminele C, K, D și unele vitamine din complexul B, minerale precum calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu și fier. De asemenea, pătrunjelul are beneficii asociate și cu uleiurile volatile.
Pentru creșterea imunității
Pătrunjelul are darul de a activa puternic sistemul imunitar, ținând bolile la distanță. Pătrunjelul previne apariția cancerului și susține organismul în lupta împotriva acestuia.
Rețete
* Consumați o dată pe zi, înainte de masa de prânz, o porție de salată de pătrunjel. Tocați mărunt 2-3 legături de frunze de pătrunjel, pe care le asezonați cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline. Se pot adăuga câteva foi de salată verde, feliuțe de roșii și fire de ceapă verde.
* Dimineața, la micul dejun, mâncați pâine neagră presărată cu tocătură de pătrunjel și usturoi. Ziua dvs. va merge ca unsă.
Prietenul digestiei
Pătrunjelul este și un tonic digestiv de excepție, stimulează pofta de mâncare și ajută la eliminarea balonării. El are efecte binefăcătoare și în cazul hepatitei cronice, steatozei hepatice și dischineziei biliare.
Suc de pătrunjel și de morcov
* Consumați de 2 ori pe zi, între mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar cu suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obține prin mixarea în blender a două mâini de frunze de pătrunjel, peste care se adaugă puțină apă.
Sprijin pentru sistemul cardio-vascular
Apă de pătrunjel, cataplasme cu pătrunjel
Pătrunjelul este ideal în prevenirea bolilor cardio-vasculare și ca remediu pentru hipertensiune și hipercolesterolemie. De asemenea, este un remediu bun pentru venele varicoase, consumat atât intern, cât și în aplicații externe.
* Adăugați la o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de pătrunjel. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
* Aplicați pe zonele cu varice frunze de pătrunjel zdrobite, sub formă de cataplasmă. Se aplică zilnic, 20 de minute.
* Pregătiți un decoct de pătrunjel pentru a ușura picioarele afectate de vene varicoase. În acest sens, adăugați o mână de pătrunjel la un litru de apă clocotită. Se mai fierbe la foc mic timp de 5 minute. Trageți vasul deoparte și lăsați lichidul să se răcească. Strecurați și beți pe parcursul zilei.
Elimină retențiile de apă și calculii renali
Ceai și suc de pătrunjel
Pătrunjelul ajută la eliminarea apei în exces, fiind foarte util în cazurile de obezitate, boli reumatice, gută, bolile cardiace și renale, asociate cu acumulare de apă în organism. De asemenea, protejează împotriva formării micro-litiazei urinare, permițând expulzarea pietrelor mici din tractul urinar.
* Opăriți o lingură cu frunze de pătrunjel cu o cană cu apă. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați lichidul. Beți 3 căni pe zi.
* Consumați de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.
Leac pentru infecție urinară
Decoct de pătrunjel cu lămâie
* Includeți pătrunjel crud în dieta zilnică.
* Puneți un litru de apă pe foc și când clocotește, adăugați 4 linguri cu pătrunjel. Lăsați să fiarbă 3-4 minute. Trageți apoi oala deoparte, puneți capac și lăsați lichidul la infuzat 30 de minute. Strecurați și adăugați sucul de la o lămâie. Beți de cel puțin 2 ori pe zi.
Remediu pentru ulcerații pe piele și răni "încăpățânate"
Comprese cu pătrunjel
* Se fierbe într-o cană cu apă o mână de frunze de pătrunjel timp de 3 minute. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se înmoaie o compresă în ceai și se aplică pe zona afectată. Repetați procedeul de mai multe ori pe zi.
Mărarul
Mărarul își află originea în zona mediteraneană și Asia. La greci și romani a fost folosit mai ales pentru proprietățile lui culinare, în timp ce egiptenii l-au considerat o plantă medicinală. În Evul Mediu, mărarul a atins o mare popularitate, datorită proprietăților sale considerate "magice", care serveau drept protecție împotriva vrăjitoriei și magiei negre. Frunzele de mărar sunt o sursă bogată de vitamine A, C și B-uri, de minerale importante, precum calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, uleiuri volatile și aminoacizi esențiali.
Remediu pentru afecțiuni gastro-intestinale
Ceai și suc de mărar
Mărarul este un leac de excepție împotriva balonării, colicilor, pentru a calma durerea de stomac, a susține tranzitul intestinal, prevenirea diareei și constipației, împotriva infecțiilor intestinale și a hemoroizilor. Totodată, mărarul stimulează pofta de mâncare și înlătură greața.
* Adăugați zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare.
* Puneți într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
* Consumați cu jumătate de oră înainte de mesele principale câte un sfert de pahar cu suc proaspăt de mărar.
Combate răceala, gripa, bronșita, astmul bronșic
Suc de mărar cu miere
Mărarul are efect puternic de degajare și dezinfectare a căilor respiratorii, datorită uleiurilor eterice conținute. De asemenea, ajută la fluidizarea și eliminarea mucozităților.
* Consumați de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt amestecat cu o linguriță cu miere.
* Puneți un litru de apă pe foc, și când fierbe, adăugați două mâini de mărar proaspăt. Acoperiți vasul și lăsați să stea 20 de minute. Strecurați și beți infuzia de-a lungul unei zile.
Prietenul aparatului urinar
Suc de mărar și de țelină
Mărarul stimulează funcționarea rinichilor, vindecă inflamațiile și infecțiile urinare, dizolvă micro-litiaza urinară și ameliorează colicile renale.
* Consumați zilnic mărar crud, prin adăugarea lui la preparatele culinare.
* Consumați de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt, amestecat cu 50 ml suc proaspăt din rădăcină de țelină.
* Puneți într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați lichidul. Beți 3 căni pe zi.