- Profesorul Constantin Milică de la Facultatea de Agronomie din Iaşi a fost un "maestru" al terapiilor naturale cu plante, pe care le-a studiat, cu pasiune, toată viaţa. "Descoperit" târziu de "Formula AS", a dispărut în schimb, repede, oprind o colaborare ce se anunţa fructuoasă, precum şi tratamentele acordate multor cititori ai revistei. Din fericire, am aflat că, totuşi, mai există o şansă. În calitatea dvs. de colaboratoare apropiată a marelui profesor ieşean, intenţionaţi să-i continuaţi cercetarea şi munca?
- Odată cu dispariţia mult regretatului şi renumitului prof. univ. dr. Constantin Milică (dragul meu domn profesor), am început să mă gândesc foarte serios la continuarea acestei activităţi din domeniul fitoterapiei, al cunoaşterii şi studiului plantelor medicinale, din punct de vedere enzimatic. Ca urmare a acordului dat de familia dumnealui, pe partea de folosire în exclusivitate a reţetelor şi a drepturilor intelectuale, îi continuăm întreaga activitate didactică şi de cercetare, în cadrul noului "Atelier de plante". Aş vrea să mai specific faptul că sunt în posesia tuturor reţetelor elaborate de domnul profesor, care sunt realizate cu mare fidelitate, aşa cum se întâmpla şi când d-l prof. Milică era printre noi.
- Care sunt principalele boli pe care le trataţi cu produsele dvs.?
- Produsele oferite de Aroma IAŞI sunt pe categorii de afecţiuni, fiecare produs diferenţiat în funcţie de diagnostic. Avem ceai şi tinctură pentru afecţiuni cardiovasculare, ceai şi sirop pentru afecţiuni respiratorii, ceai, tinctură şi ulei pentru afecţiuni digestive, ceai, ulei şi unguent pentru afecţiuni reumatologice, ceai şi tinctură pentru afecţiuni metabolice, ceai şi tinctură pentru afecţiuni tumorale, afecţiuni renale, dermatologice, din sfera ORL şi neurologice. Există în portofoliul nostru în momentul de faţă reţete pentru peste 200 de afecţiuni, dintre cele mai căutate fiind cele pentru afecţiunile cardiovasculare, tumorale, metabolice şi digestive.
- Aveaţi şi un condiment celebru printre preparatele dumneavoastră.
- Condimentul pentru care am fost încă de la început căutaţi îl avem preparat în continuare sub aceeaşi reţetă, fiind la fel de apreciat, el putând fi folosit la cele mai variate feluri de mâncare, având o compoziţie foarte bogată în plante condiment: coriandru, cimbru, muştar, fenicul, chimion, tarhon, pătrunjel, mărar, morcov, ţelină, lobodă, ceapă, usturoi, busuioc, boia, fiecare dintre ele dozate diferit.
- Aveţi şi noutăţi în lista de preparate pe care le oferiţi?
- Datorită cunoştinţelor dobândite în perioada în care am crescut şi am fost formată de către domnul profesor, urmând şi cursuri de specialitate, realizez acum şi produse cosmetice naturale (parfumuri, creme, măşti faciale, tonere, seruri, produse pentru igienă orală etc.), acest departament urmând să fie favorizat în viitor. Acestea ar fi noutăţile. Aşa cum am mai spus, am acordul şi sprijinul în totalitate al familiei dl. profesor Milică, fiind singura posesoare a reţetelor elaborate de domnia sa. Prepar, în continuare, toate produsele pe care le aveam şi înainte. În noul sediu îmi desfăşor activitatea într-un mic "atelier de creaţie", unde ceaiurile, tincturile, unguentele, uleiurile, siropurile, preparatele pentru băi, se obţin prin aceleaşi procedee de amestecare şi maturare, iar în final, produsele gata ambalate ajung pe rafturile special amenajate. Toate acestea sunt realizate doar de mine, sunt atent verificate şi testate, aşa cum am fost instruită de domnul profesor de-a lungul timpului. Singurul lucru pe care nu-l pot face eu este partea de marketing, acolo având un contract de servicii cu o firmă din Iaşi. Această echipă lucrează în momentul de faţă pentru aducerea în actualitate a site-ului www.farmacia-verde.ro şi ca o noutate, pentru deschiderea unui magazin on-line. Toate acestea o să le facem cunoscute pe pagina noastră de Facebook, farmacia-verde.ro, pagină care va urma şi ea să fie actualizată şi reconfigurată.
- Cum pot beneficia bolnavii de produsele dumneavoastră?
- Pentru ca bolnavii să poată primi un tratament personalizat sunt necesare analizele medicale recente şi diagnosticul pus de medicul specialist. Însă vreau să precizez de la început că tratamentul medicamentos, alopat, recomandat de specialist nu se exclude, dimpotrivă, se completează prin sinergie cu ceaiurile, tincturile, uleiurile, unguentele, siropurile, băile pe care le recomandăm noi.
- Puteţi onora şi comenzile venite din alte oraşe? La ce adresă se pot face comenzile?
- Comenzile venite din alte localităţi se onorează la fel ca şi până acum, prin poştă sau curierat rapid, adresa la care se pot face comenzile fiind cea de pe site-ul oficial şi numărul de telefon afişat. Toate articolele domnului profesor din ziarul Lumina şi din revista Formula AS vor fi prezente şi pe site-ul nou, pentru a fi la dispoziţia celor care vor să le recitească. La fel se va întâmpla şi cu articolele mele, care au început să apară în ziarul Lumina.
- Mi-aş dori ca finalul acestui dialog să fie rezervat evocării domnului profesor universitar doctor Constantin Milică, personalitate a ştiinţei româneşti cu o activitate prodigioasă în domeniul fiziologiei plantelor şi fitoterapiei. Dincolo de aspectele legate strict de specialitate, ce-aţi învăţat de la domnia sa?
- Am avut onoarea să-mi fie profesor încă din primul an de facultate şi, la câţiva ani după absolvire, i-am devenit ucenică. Am fost atent instruită şi direcţionată în tehnologia plantării, recoltării şi valorificării plantelor medicinale din câmpurile experimentale, în paralel cu această activitate practică am desfăşurat şi activitate de cercetare şi studiu privind fitoterapia (domeniu unde domnul profesor nu admitea greşeli). Am învăţat totul cu minuţiozitate, pentru ca mai târziu, dumnealui să-mi ofere posibilitatea de a colabora la scrierea şi redactarea a trei cărţi de specialitate: "Alimentaţia raţională pentru o viaţă sănătoasă", "Fumatul, duşmanul nemilos al omenirii", "Flora medicinală a României". În ceea ce priveşte partea de medicină alternativă, am studiat literatura de specialitate prin toate materialele, cursurile, dicţionarele şi manualele, sub îndrumarea domnului profesor, pentru a mă iniţia şi cunoaşte această latură, în vederea aplicării corecte a tratamentelor naturiste elaborate prin reţete complexe. Acest studiu a rămas deschis în continuare pentru mine, în acest domeniu nefiind de ajuns nici măcar o viaţă de om.
O direcţie de cercetare aparte, care a devenit cu timpul o axă predominantă a preocupărilor ştiinţifice ale domnului profesor a fost fitoterapia şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice sub aspect fitoterapeutic. Astfel au luat naştere cele peste 200 de reţete complexe pentru ameliorarea şi vindecarea diferitelor afecţiuni.
Domnul profesor a fost ca o şcoală neîntreruptă pentru mine, la care am învăţat în primul rând respectul de sine, respectul faţă de munca depusă, determinarea totală vis-a-vis de profesia aleasă; de asemenea, respectul faţă de oamenii de valoare, de valorile adevărate ale culturii şi învăţământului agrotehnic. Am învăţat că atunci când ajutăm pe cei aflaţi în suferinţă, şi nu numai, cinstea şi demnitatea să fie instrumentele principale care trebuie folosite şi în care pacientul trebuie să creadă. Mulţumirea şi vindecarea bolnavilor trataţi de noi este, aşa cum spunea domnul profesor, "CEL MAI MARE DAR PRIMIT".
Îmi doresc din suflet ca măcar o mică parte din ceea ce realizez să fie o mulţumire pentru domnul profesor, acolo unde se află şi de unde ştiu sigur că mă priveşte la fel de atent şi de critic cum o făcea şi în timpul vieţii. N-o să-i pot mulţumi niciodată îndestul.
Puteţi comanda produsele S.C. AROMA IAŞI S.R.L, de la adresa: Bld. Carol I, nr. 26-28, IAŞI, telefon: 0744/65.05.69 sau http://www.farmacia-verde.ro/, https://herbalrom.ro/