Acolo, în perimetrul dintre casă şi calea ferată, era o împărăţie fermecată, în care bunica era regină. Primăvara, singura pată de culoare era cărarea ce-o străbătea de la un capăt la altul. Iarba aceea verde-crud, smălţată galben cu păpădii, părea un brâu migălos meşteşugit, legat neglijent peste rochiţa maronie, de pământ proaspăt săpat, a grădinii.
Nu ştiu când punea bunica în pământ bulbii şi seminţele. Ştiu doar că în grădina ei găseam, nu mult mai târziu, toate nuanţele de verde ale pământului. V-am spus că tărâmul acela era fermecat, nu? Ei, bine, pentru că locuiam în acelaşi oraş (doar că într-un apartament de bloc), orice ocazie ce ne trimitea spre casa bunicilor era fructificată la maxim. Se umplea de lumină Buna, când ne vedea, pe mine şi pe fratele meu... Îşi scotea mâinile din pământul reavăn, rupea câteva fire de ceapă verde, le tăia mărunt şi arunca peste ele, în tigaia încinsă, câteva ouă. Şi uite-aşa începea primăvara. În ograda bunicilor, dintr-un amestec de verde şi galben mutat din grădină în tigaie şi, de acolo, colorându-ne direct sufletul, pentru totdeauna.
Cu fiecare altă zi, cu fiecare altă vizită, căutam în grădina cea mare o plăntuţă nouă, ce va mai fi ieşit, o altă floricică, un alt semn de viaţă. Oare cum de încăpeau atâtea minuni la un loc? Ce taină ţinea împreună atâtea minunăţii? Legume, zarzavaturi, flori, într-o junglă domestică, dacă-i pot spune aşa, în care până şi timpul se oprea, moţăind leneş la umbra unei frunze. Pătrunjelul, ale cărui frunze le adăpostisem peste iarnă sub o folie călduroasă, tufa de leuştean, preferata mea, pitită lângă curtea găinilor. Pe lângă leuştean creştea şi tarhonul, "inamicul" ascuns în ciorbele pe care le înghiţeam cam cu noduri. "No, şi ce dacă nu ţi-i pe plac?", zicea bunica, "du-te şi adă o mână de pătrunjel ori mărar, numa' să fie ceva verde în blid".
Cireşe şi salată scăzută
În timp ce toate legumele prindeau viaţă, trăgând puteri din pământul udat, când de ploaie, când de bunica, ceva mai cu capul în nori, mai sus, înfloreau pomii. Cireşul bunicii, mare cât un loc de casă, ceva mai leneş decât cireşul bunicului, care înflorea primul. Enigmă, având în vedere că era un om mai ursuz, o fire mai rece, mai distantă, nejustificat de aspru cu năzbâtiile noastre copilăreşti. La vreme de floare, cei doi cireşi ningeau zile la rând cu petale peste grădină şi curte, înmiresmând şi aerul cu un miros discret şi greu de definit. Dar cui îi păsa, la vremea aceea, de definiţii? Noi eram ocupaţi cu copilăria. Şi cu devorarea prăjiturilor cu cireşe sau vişine, aşezate-n cocă pufoasă, sub stratul de spumă albă, ce-i ocupau bunicii, şi timpul, şi mâinile, doar ca să ne bucure clipele petrecute împreună.
Dar dacă aşteptam cu nerăbdare ceva din grădină, apăi aceea era salata verde. Întâmplător sau nu, creştea prin toate straturile şi, totuşi, niciodată nu-mi părea de ajuns. O mâncam cu plăcere lângă friptură sau cartofi prăjiţi, aromată cu usturoi şi pişcată uşor cu o părere de oţet. Dar mâncarea supremă, pentru care renunţ şi astăzi la cele mai sofisticate preparate ale lumii, este salata scăzută, reţeta inegalabilă a bunicii. Nu ştiu de unde va fi venind mâncarea asta, în care se îmbină salata verde cu smântâna, jumările de slănină şi mămăliga, dar ştiu că, pentru a o găti, niciun efort nu-mi părea prea mare. Alegeam câte o găleată plină-ochi cu frunzuliţe de salată, de cum prindeau o ţâră de formă, le curăţam de petalele de cireş şi de limacşii ascunşi perfid printre ele, apoi le spălam de pământ în câteva ape, cu o răbdare care astăzi a dispărut. Merita! În câteva clipe, bunica punea mămăliga fierbinte pe masă, care dispărea fără urmă.
Ultima atingere
Primăvara, tot verdele lumii era în grădina bunicii. Ici, colo, roşu-vişiniu, frunzele de lobodă şi ştir. Cam ca nişte pete, la început, apoi înălţându-se, uşor, uşor, până ne depăşeau în înălţime, plantele acestea vagaboande creşteau aiurea printre straturi, asemeni unor copii obraznici, puşi pe hârjoneală. Dar, Doamne, ce gust aveau frunzele acestea ciudate, aşezate migălos de bunica între pături de aluat şi vârâte în cuptorul cel mare, imediat după ce, din el, a fost scoasă pita aburindă şi pupii noştri, ai pruncilor! Plăcintele cu lobodă şi cu ştir, alt răsfăţ al copilăriei! Şi ce stranie aşezare a lucrurilor... Din grădina bunicii a dispărut, la o vreme, ştirul. Nu mai eram copii, şi vremea bunicii se apropia, neştiut, de capătul drumului. Va fi fost un semn... Vor fi fost mai multe... Dar să mă întorc în grădină. Mai am să vă arăt ceva: mărarul, "alesul" care alături de leuştean, transformă orice atinge în mâncare de zei. Până una-alta, bunica îl făcea să atingă, mai pământeşte, câte-un blid de zămăchişă (brânză de vaci, cum i se spune pe la oraş), transformându-l într-o umplutură numai bună pentru clătitele ce niciodată nu ne erau de-ajuns. Primăvara, căutam cu nerăbdare mărarul, iar mai târziu, la vreme de toamnă târzie, mă bucuram când mai găseam câte un fir, verde încă şi crud, ieşit în grădina deja în prag de odihnă. Întotdeauna mi s-a părut că plăntuţele acestea rătăcite într-un alt anotimp adună în ele o ultimă aromă, extrem de puternică, ca semn că târziurile au şi ele rostul lor. Şi seamănă incredibil de mult cu iubirile maturităţii, care-mbrăţişează-ntr-însele tot dorul de o viaţă, toată disperarea sfârşitului ce se apropie, dar, cumva, şi toată speranţa că, undeva, dincolo, povestea va fi spusă de la început. Îmi pun toată nădejdea că şi cu bunica va fi aşa.
Trebuie s-o ajut să se-ntoarcă de pe unde-a plecat, să-i spun că pământul îi aşteaptă mâinile, să îl atingă, ca să poată rodi, să-i cer iertare după plecarea ei, că au dispărut cu toatele din grădină, că locul este astăzi pustiu. Au dispărut straturile cele frumos aliniate, tufele de leuştean şi mărar. Nu mai e nici cuptorul, şi duse au rămas şi ştirul, şi loboda, şi ceapa verde, cireşul şi bunicul de sub el. Nici cărare nu mai e, nici păpădiile aurii. E un loc pustiu, pe care s-au înstăpânit buruienile şi tristeţea.
Doamne, şi ce fericită era, primăvara, bunica! Cum îi vindeca atingerea pământului betegelile de peste iarnă. Şi cât de fericiţi eram noi: "Bună dragă, până-adun o târnucă de ceapă verde şi două fire de leuştean, spargi dumneata ouăle? Ni-i foame, Bună, la noi a venit din nou, primăvara...".